ma ne slažem se da je namaz od kikirikija ok za vrtiće, bez obzira što kikirikija u tragovima ima u dosta namirnice - nije to isto... a to što drugi vrtići daju - mislim da o tome ne bih nagađala, jer govorim o ovom konkretnom primjeru...
Printable View
ma ne slažem se da je namaz od kikirikija ok za vrtiće, bez obzira što kikirikija u tragovima ima u dosta namirnice - nije to isto... a to što drugi vrtići daju - mislim da o tome ne bih nagađala, jer govorim o ovom konkretnom primjeru...
ni ja ne bih nagadala, sigurno je da svi gradski vrtici daju kravlje mlijeko, psenicu, ribu, orasarke (osim kikirikija valjda :mrgreen: ), agrume. nije kikiriki zabranjen u vrticima.
u jaslicama je druga stvar, bebama ne, ja govorim o djeci starijoj od 3 godine
mi smo imali jos jednu molbu, nije bila reakcija nego nas osobni izbor, i teta je kupila namaz bez tog sastojka samo za D
al to su cari privatnog vrtica ;)
A što je uopće na jelovniku u jaslicama, po mogućnosti u vrtićima Špansko ako netko zna? Mrvna, jel ti znaš možda?
I kako to uopće izgleda, da li djeca moraju već sama jesti sa žličicama ili im tete pomognu? :oops: Mislim, znam da je djece obično puno, a teta malo, ali sa navršenih godinu dana, oni su zbilja još male mrvice :)
ne znam da li te zanima Pos ( Sunčana) , jede se s žlicama, tete pomognu koliko stignu, pretežno su tak mali kllinci svi još uvijek na flašicama, pa im u njih još i nešto drugo stave. Sva klopa je miksana, tak da baš ništ ne vidiš kaj je u njoj, ak je slučajno naučila da jede nešto prepoznatljivo ( komadiće mrkve ili karfiol), ztakva hrana je cca do 2 godine.Citiraj:
Nia_Zg prvotno napisa
Moja je tam krenula s 19 mjeseci i jedina bila bez flašice, vjerovatno i jedina željela gledati komade u juhi, i jela je s rukama.
Hmmm, znači uopće se ne zna što je smiksano u toj kašastoj hrani? Pa kak ide onda ako dijete ima alergiju na neku hranu/voće/gluten ili tak nešto ako se ne zna što je unutra :?Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
Inače, moja niti ne zna piti na duda bočicu :lol:, vodu pije na kljun-bočicu, a kad sam joj jednom dala bočicu s dudom (kad smo kljunić zaboravili kod bake i dede) nije znala što bi s tom dudom pa ju je grickala, a poslije toga je i moja cica isprobavana zubićima.
Hmmm, znači uopće se ne zna što je smiksano u toj kašastoj hrani? Pa kak ide onda ako dijete ima alergiju na neku hranu/voće/gluten ili tak nešto ako se ne zna što je unutra :?Citiraj:
Nia_Zg prvotno napisa
Inače, moja niti ne zna piti na duda bočicu :lol:, vodu pije na kljun-bočicu, a kad sam joj jednom dala bočicu s dudom (kad smo kljunić zaboravili kod bake i dede) nije znala što bi s tom dudom pa ju je grickala, a poslije toga je i moja cica isprobavana zubićima.[/quote]
nemoj se ni truditi da nauči piti na flaše, daj joj kljun ili malu janu ili nešto slično za vodu. Postoji jelovnik, ak hoćeš mogu ga idući tjedan prepisati i staviti ovdje. Ali kod tak malih klinci oni sve miksaju, ak jealergična na nešto, to moraš posebno napomenuti , kao i stvari koje recimo nije jela, pa da ne bi bilo .... Svako malo provjeravaj kod teta i zdrastvene, kaj je djete stvarno jelo ( ako ima takvih problema). Moja je isto alergična, dobiva hranu drugačiju od drugih ( neku) , ali savko malo isto provjeravam , zna ona i sama reči kaj je jela, što čisto sumnjam da bi tvoja s godimu znala. U par navrata sam vidjela nepravilnosti, i skrenula pažnju na to, ali opreza nikad dosta.
vidim da sam malo smotala post, ali se valjda vidi kaj je moje, a kaj tvoje!
Moje dijete je alergicno na kikiriki i to u mjeri da je imao tesko oticanje usana jezika, disnih puteva... i nakon svih pretraga ispalo je da je alergican na jaja, mljeko, ribu...
On je uredno svih svojih 5 godina pio mljeko jeo jaja ribu i sve ostalo, dr nam je rekao da sve i dalje normalno jede jer na to nikada nije bilo reakcije. Naravno i dalje ne smije hranu na kojoj pise da ima kikirikija bilo vidljivih ili nevidljivih tragova...
Misljenje sam dostavila u vrtic tetema kuharicama i glavnoj sestri, no to ih nije sprijecilo da i dalje na meniu postoji cornflakes sa mogucim tragovima kikirikija koje mali M ne smije jesti, jednu vrstu cokoladnih kuglica i tako svacega neceg sa tragovima kikirikija.
ja sam tad krenula torturu na njemu jer one sve nisu uopce shvatile da on ima jaku reakciju na kikiriki i da ga NE SMIJE NI U KOM OBLIKU!!!!
Tako da on sad ima obavezu pitati tetu da mu procita da li nesto sto jedu ima kikirikija. On sa svojih 5 godina mora brinuti o tome, umjesto da uziva u svom djetinjstvu.
Tete su pocele paziti jer je on bio jako dosadan sa tim jel smijem ovo jel smijem ono i svako jutro trcale u kuhinju citati sta je sastav pojedinih takvih kornflakesa i kuglica namaza....
I tad sam ja jednostavno pocela sama od doma donositi u dogovoru sa tetema hranu koju moze jesti u dane kad oni imaju nesto takvog na meniu.
Ujutro kad dodjemo procitam meni na oglasnoj ploci i kazem M to smijes jesti to ne smijes reci teti... BLA BLA BLA i za sad to funkcionira iako sam svaki dan u strahu da li ce ga netko nahraniti sa necim s cim ne smije.
(To su vec napravile sa smokijem??!!!) pa su me onako educirane sve u strahu nazvale jer nisu znale sta bi one sad trebale???
Kao "kod toga naticu usne?" Anafilakticki sok o cemu ja to kak to zgleda?
Taj dan sam oborila sve rekorde u dolasku s posla do vrtica da preuzmem dijete i da ga vodim u bolnicu. Tri susreta sa kikirikijem i svaki je zavrsio na inekcijama antialergena i infuziji...
to je jako tužno, da uvijek rade iste greške!!!!! Tebi svaka pohvala!Citiraj:
lionking prvotno napisa
Kod nas se nalaz alergologa daje med. sestri a onda ona prenosi dalje tetama i kuhinji, strogo se toga drže.
Meni je mama pričala da su me jedan dan doveli doma iz jaslica - zamislite - kod časnih sestara, a ja se sva ispovraćala - na meniju su bile hrenovke...
jadna djeca koju time šopaju... uh, pripazit ću svaki put na meni i educirati dijete da ne jede smeće... ni na pamet mi ne bi palo da im još uvijek podvaljuju te nusprodukte...
da malo podignem temu
kakva su vam iskustva sada kada su dežurstva? Da li se i dalje jednako pazi da vam dijete ne dobije nešto što ne smije ili ? kako uopče saznate da je dijete pojelo nešto što mu je zabranjeno ?
mi ovo ljeto nismo u vrtiću ali smo bili do početka 7. trebaš što ćešće provjeravati, dati tetama popis hrane koje djete ne jede, i svako jutro pripomenuti teti kod koje si ostavila djete, sad tvoji vcaljda i znaju kaj ne smiju jesti , a i znaju pričat kaj su jele, kaj ne.
moji znaju ( posebno stariji ) što ne smiju jesti ali problem je u tome što oni ne mogu znati što sve ide u npr. saft pa pojedu i ono što ne bi smjeli. S druge pak strane vjerujem da mala zna da jagode ne smije ( a možda i ne zna :unsure:) ali ih nije odbila kada ih je dobila. Po mom ih nije niti trebala dobiti.
Ja sam u vrtiću toliko puta to spomenula da mi se čini da se to dešava baš zbog mog silnog ponavljanja ( kao kad muža pošalješ u dućan i 59842 kažeš da kupi npr. mlijeko jer je to najbitnije a on jedino to zaboravi :roll: ).Inače, vrtić ima popis, od doktora naravno.
Zanimalo me da li vam se takve stvari/greške dešavaju i dalje unatoč upozorenjima.
dešavalo se svašta, mojoj klinki teta htjela dat voćni jogurt, a uredno ima popis (kao tam nema mlijeka), sva sreća da sam doletila i uzela klinki to iz ruke i dala klincu.
Ali je bilo i pozitivnih stvari kao na popisu stoji breskva (ne), a oni pitaju dal smije marelicu. Aaj se tiče safta moja zna da ne smije crveni saft (jer je nutra paradajz), pa dobi zamjenu u stilu bijelog mesa i sl. nače popis smo mi pisali, ali smo ga par puta dorađivali, jer njima nikad nije bilo pol toga jasno, i piše uredno bez parizera, polija, hrenovki i sl. stavki. Moja jede samo domaće jagode od mojih staraca, ali tak da otiđemo tam i poberu sve kaj vide i strpaju u usta, znam da nije špricano jer se mi brinemo oko toga, u vrtiću ne jede jagode.
Doma jede samo srdelu, a pošto toga nema u vrtiću(već samo lignjuni, oslići, morski pesi i škarpine) na popisu uredno piše da ne jede ribu.