nisam ništa platila, dr. Alebić me je posalo da to napravim, s obzirom na moje rezultate IVF-aCitiraj:
mare41 prvotno napisa
Printable View
nisam ništa platila, dr. Alebić me je posalo da to napravim, s obzirom na moje rezultate IVF-aCitiraj:
mare41 prvotno napisa
Mare, a koji je ref. raspon i koji lab je u pitanju- Breyer?Citiraj:
mare41 prvotno napisa
I koja si godina proizvodnje? :mrgreen:
Mimi, jesi radila amh?
Procitala sam sta si pisala na "hormonima" ...elem, tvoj slucaj podseca na slucaj Mase sa Kutka- imala je nekoliko laparaskopija i odstranjivanja cisti s jajnika- time su joj mehanicki ostetili pool i naprasno joj skocio fsh- isao je i do 30 i kusur. Ali na prvom IVF-u (doduse s jakom stimulacijom) izvukli su dve jc i dobili 2 embriona odlicnog kvaliteta, a rezultat toga je Lena rodjena 10.01.2010. :heart:
nabla, kopiram ti ref. vrijednosti iz vinogradske: http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#INH, od kolovoza se AMH radi tamo, a godina proizvodnje je "herojska" :) 1967.
profi uradjeno!
Znaci Vinogradska ima isti ref. raspon kao i britanske klinike- to znaci da se "vinogradske" cure mogu porediti sa curama sa Fertilityfriendsa i sa Minom i Mashom UK sa Kutka (btw i MashaUK nam je trudna :) sa amh od oko 1 po tim ref. vrednostima i to je trudna sa blizancima- postupak radjen u Reprofitu u Ceskoj kod dr. Stepana)
Mašala! :mrgreen:Citiraj:
mare41 prvotno napisa
Nabla nisam ga još vadila sutra ću probati izvaditi AMH i INhibin B te poslati za Vinogradsku (sad me uputio i dr. Vlaisavljević) pa ako sve prođe po planu nalazi bi trebali biti za 1 tjedan gotovi, samo što se ovdje plaća oko 560 kn (nisu baš jeftini)
Mimi, nema zurbe- slazite ovde podatke, pa kad se nakupi od vas par, ja cu abdejtovati tabelu.
:*
Pozdrav svima.Citiraj:
hanumica fata prvotno napisa
Samo da potvrdim teoriju hanumice fate. AMH nije direktna mjera primordijalnog pool-a..!! To mi je potvrdio moj Endokrinolog a i DR.Check iz New Jersey. A ja sam zivi dokaz..
Dijagnoza POF mi je postavljena deset dana prije 27og rodjendana (decembar 2008), jer kada sam prestala piti kontracepcijske pilule nisam dobijala menstruaciju. Radila sam sve moguce pretrage, ali razlog mojoj dijagnozi nije pronadjen. FSH-94.5 IU/L, e2-26.5 pg/mL, AMH-undetectable!!!!
U novembru 2009 sam pocela piti DHEA, i samo nakon 2 mjeseca sam dobila menstruaciju. Odmah je uradjen ultrazvuk na kojem sam imala jedan folikul od 13mm, i tri manja folikula.
Uz DHEA pijem Baby Aspirin 81mg, u Svicarkoj ga nema, ali sam ga narucila iz Amerike, pijem Co Enzym Q10, L-Carnitin i Multivitamin CELA (ova tri su od Burgerstein).
Pozdrav
POFica iz Svicarske
Pozdrav
Ovo je super vijest
Ja se nimalo nisam nadala ovome, jer : FSH mi je katastrofalan, AMH nije bilo ni u tragovima, Estradiol uvijek nizak. I to poslije 2 mjeseca DHEA.Citiraj:
Mali Mimi prvotno napisa
Muzu sam vec bila rekla da cu nakon 3mj prestati, jer sam izgubila i zivce i strpljenje. Najgore mi je sto nisu pronasli razlog za moj POF.
Mengu dobila sa 14 i pol godina, uvijek imala redovno do 20god, kada sam pocela piti kontracepcijske pilule. I onda ova dijagnoza.
DHEA sam pocela piti 11.novembra 09, a dobila sam 15.januara 09.
Da, to sam i ja primetila da neke zene sa smesno niskom amh-om jos uvek imaju ciklus i prirodnu ovulaciju, a neke s nesto visim amh-om su vec godinama u menopauzi.
Nego Purpur, ti si kod dr. Checka? :D
Citala sam njegove radove i ima uspeha kod POF-ovki :)
Citiraj:
nabla prvotno napisa
Nabla,
ja ti nisam imala menstruaciju od kako sam prekinula piti pilule, osim naravno one umjetne menstruacije, izazvane tabletama.
Radila sam 'out of town' tretman sa Dr.Check-om: Prvo sam imala phone consult (april 09). On je onda faksirao recept za Estynil u apoteku. Ja sam se cula sa tom apotekom, platila Estynil kreditnom karticom i oni su poslali.
Eh onda sam pocela piti taj Estynil, i vadila krv (FSH,Estradiol) svake sedmice, a nekad i svaka tri dana. Moja doktorica je se dogovorila sa laborom da rezultati moraju biti gotovi isti dan i odmah su ih meni faksirali, a ja sam ih mailom javljala u Ameriku, i onda su mi oni davali upute sta da radim dalje. To sam radila do septembra 09, jer mi je vise bio pukao film od svega toga. A i Estradiol se nikako nije dizao, tako da sam odlucila prestati..
I evo sada pijem DHEA i trpam sto vise vitamina u sebe... :)
Pozdrav
Drage moje cure i ja sam se uvjerila da nizak AMH ne znaci i to da je zaliha JS losa.
Naime ja sam juce bila kod moje dr. endokrinologinje i dijagnoza po svim mojim nalazima je sledeca:
- Tiroidni hormoni u granici normale
- Prolaktin u granici normale
- Odnos LH/FSH ne ukazuje na klasicni PCOS
- iskljucena je kongenitalna adsrenalna hiperplazija
- ciklusi anovulaciski zbog poremecenog odnosa estradiola i testosterona
- ocuvana je rezerva folikula
- iskljucena tumorska sekrecija
Sad sam krenula sa terapijom Diane 35 + Androcur od 25mg i nakon cetiri mjeseca na ovoj terapiji cu ici da se dogovorim sa kojom terapijom cemo ici na indukciju ovulacije.
Eto drage moje cure konacno sam dobila dijagnozu zasto moje JS ne sazrijevaju dovoljno i sta blokira njihovo sazrijevanje i ovulaciju.
Nekako sam puna nade a iova endokrinologica mi je nekako unijela pozitivnu energiju i obratila paznju i na moj hiryutizam izmedju ostalog tako da ce sa datom terapijom da djeluje i na to pored eventualne trudnoce.
Ja imam 40 g. i MPO liječnik mi je savjetovao da napravim AMH i Inhibin . Sad ne znam koja je svrha toga, mogu se poslije još više ukomirati od lošijeg nalaza, a ne znam da li će ti nalazi utjecati na daljnju stimulaciju u IVF postupcima. Ja u IVF postupku dobijem 4-7 jajnih stanica, oplode se i imam trasfer 3 ili 5 dan. Imala 2 biokemijske i 1 Missed ab.
Ne znam zašto da radim te pretrage?
Ljubica, drago mi je da je dijagnostika dala prave i (rekla bi dobre) rezultate, s pravom terapijom u pravom smjeru i bit će rezultata :heart:
anaea40, po tvojim rezultatima stimulacije na dobroj si rezervi, i vjerujem da će kod tebe nalazi to potvrditi, drago mi je da se počeo AMH vaditi, čisto da se što više skupe rezultati pa će se moći i bolje publicirati i vidjeti "novija" rješenja.
Hvala na odgovoru Mare41, ali ja ne znam zašto da dam 560 kn za neku pretragu od koje ne znam koje koristi. I ne znam koja je pouzdanost odnosno točnog istog s obzirom na različite vrijendosti u pojedinim labosima. Na kraju ću se samo možda ubedirat, i taj nalaz ću samo spremit na moj kup nalaza koji je popriličan.
Ako ti je liječnik savjetovao ja bih ipak napravila - čisto zbog toga, jer ti je on savjetovao i možda zna nešto više zašto te poslao i sl. Onda bih ipak njega detaljno, i vis-a-vis toga što to ipak ne ide na uputnicu, a imala si trošak i rad, detaljno isprepitala zašto te na to slao, što misli kakav je rezultat, kakva je slika tvojih jajnika na UZV-u, koliko imaš antralaca, kakav je volumen, da te malo benchmarka što on mislije li to u skladu s godinama ili ne. Tj. pokušala bih dobiti neki return dodatni vezano za dodatne infaće, jer vjerojatno će biti "u skladu s godinama". To ako si OK s time da će rezultat možda biti loš i ako razumiješ da je to ipak manje važnosti od onoga što ti u stvarnom životu dobivaš sa stimulacijom.Citiraj:
anaea40 prvotno napisa
Ako ti je to prevelik stres i/ili trošak, ja bih onda rekla svom doktoru, oprostite, ali ne razumijem zašto ste me na to poslali, razumite i moju poziticiju itd., i ne bih to izvadila.
Tj. ovisi o tebi, čemu si sklona kao tip, sve je OK - vadit, ne vadit, vjerojatno vađenje neće donijet nikakve groundbraking stvari kod tebe u smislu korekcije terapije, ali nikad ne znaš. S druge strane, govorim ti to ja, koja bi najrađe da si mogu dowloadat doktorsko znanje u glavu, gledat snimke svoje laparaskopije, do u detaljke sve volim znat, skupljam nalaze pobožnošću neke pedantne gospođe itd.
Super Ina 33, hvala, respect. Tebe uvijek volim pročitat, uvijek pametno zboriš. :)
Hvala mare41 na podrsci, i ja sam se malo ohrabrila jer je ipak ova dr. uzela sve parametre u obzir i detaljno sve obradila.
anaea40, priključujem se respect ina :)
dakle, ajmo se vratiti na mene :) , s mojih 42 godine je normalno da je amh nizak jer je jednostavno priroda takva (neumoljiva), kasno sam ušla u 1. postupak, a jednako reagiram na beznačajno jeftinu stimulaciju i izuzetno skupu stimulaciju, e tu je trebalo uvažiti AMH, a nisu. Iz tih razloga smatram da treba prikupljati rezultate AMH-a i drago mi je što se to počelo. Ja sam našla kompromis između plaćanja AMH-a i inhibina i napravila samo AMH (270 kuna). S druge strane, nije mi se znalo odgovoriti što se treba napraviti i postići da AMH uđe na listu HZZO. Po meni, jedino ovako-prikupljanjem podataka i procjenom njegove važnosti. Vjerujem da neko ko to ne želi može odbiti, jer iskreno ti super reagiraš i opet mislim da ti je sasvim ok.
x. Bolje je znati i ići što više ciljano, nego saznavati vrćenjem stimulacija. Vjerojatno će se za većinu pacijenata i AMH i FSH i godine poklapati i bit će sve "u skladu s godinama". Ali, nekima neće i bit će im stvarna pomoć. Možda sad, kad je to krenulo, labu treba kritične mase da se malo "baždare", pa liječnici onda svaki možda malo rubni case šalju da se izvadi AMH, čisto i da oni vide kako to korelira zajedno, da labu daju kritične mase i da svi skupa naučimo iz toga, za boljitak budućih pacijenata. A možda i ja lupetam gluposti. U svakom slučaju, ako se može novčano i živčano priuštiti, ja bih to otišla izvaditi, ali onda i malo zahaklala dr-a koji me to poslao što to točno znači, jer je ipak vađenje, ako je neželjeno, pokriveno iz vl. sredstava pa onako... da se barem onda info dobije.Citiraj:
mare41 prvotno napisa
ina, ne lupetaš draga, tako je kako si rekla, znam da bi svi rado išli da ide na uputnice, ali mora proći procedura dok se dođe do tog stupnja.
Znaš što je meni dr. Vlaisavljević rekao kad me uputio na istu tu pretragu da me šalje čisto da vidi zbog stimulacije jer zbog visokog FSH moguće da ću slabije reagiriati i trebati veće doze, na što sam mu odgovorila da sam na to ionako bila spremna jer sam i u prvoj stimulaciji dobijala 4 ampule dnevno.Citiraj:
anaea40 prvotno napisa
Evo stigao mi danas Amh koji kaže 19.3 (zadovoljavajuća plodnost 15.7-28.6)
I inhibin B 114.8 (ispod 30 je menopauza)
Nije da sam oduševljena s obzirom na godine ali opet dobro je da nije i gore
A FSH mi je 15.7 još više nego prošli mjesec kako mi je opet porasao?
ajde, hvala ti Bože što su ti AMH i Inhibin ok.......... a za FSH, vjerujem da će ti se pametne cure naše već javiti. Je li ti itko ikada rekao broj antralnih folikula? Oni isto govore o rezervri j.s.....
Nije nisam ni znala za to dok nisam pitala na forumu:-/
Malo podižem temu jeli zna netko dali je 15.8 FSH previsok za stimulaciju, ne znam koga da pitam Mariborčani su me poslali ali baš i nisu brzi na odgovorima, napominjem da mi je bio 11.3 prošli mjesec ( doduše vađen u drugom labu)
Drage cure! Možete li mi preporučiti laboratorij u RH gdje mogu napraviti AMH?
Hvala:-)
tesla, zasad (bar mislim) samo endokrinološki lab u vinogradskoj radi, košta 270 kn (osim privatnog, koji je duplo skuplji)...ima gore postova o tome
E, hvala mare41! Jel znaš može li to na uputnicu ili moram platiti?
na žalost, ne ide na uputnicu nego se mora platiti, nije ovisan o ciklusu, ali se preporuča da se ipak vadi od 2.-do 5. dana ciklusa, nalaz se čeka 7-14 dana.
Možeš izvaditi krv u Rijeci u labu i poslati im ht expressom za Vinogradsku, dr. Tešlić ti sve to dogovara pa nazovi u bolnicu i traži nju, objasni da si iz Rijeke i onda će ti i sama to sugerirati da ne moraš u Zg samo za to, ja sam nalaze dobila na mail za tjedan dana
Ja sam na VV-u radila pretrage AMH i FSH na uputnicu, dr. A me poslao
i bilo gotovo za 2 tjedna (nažalost amh jako loš 0,9)
možda bi to mogla provjeriti još jednom i polsati krv u Vinogradsku
reni, a koje referentne vrijednosti oni imaju? to je sad sigurno da se tamo radi na uputnicu da znamo drugima reći?
Reni samo u Vinogradskoj se plaća 270 kn AMH ne ide na uputnicu, no opet meni je jeftinije bilo to nego da moram vaditi u ZG što me dođe oko 400-500 kn (put, benzin) i još izgubim cijeli dan
gdje se moze izvaditi taj AMH?? samo u ZG''?? i koliko se placa? dali ide na uputnicu?
AMH se može izvaditi samo u laboratoriju u Vinogradskoj i ne ide na putunicu, košta oko 250 kn. Meni su rekli i u privatnom lab. Brayer da oni isto vade, ali šalju na obradu (pretpostavljam isto u Vinogradsku) i kod njih košta preko 400 kn, tako da je Vinogradska najbolja opcija.
od nedavno se i na Vuk Vrhovcu može vaditi AMH, ali ne znam za uputnicu, vjerujem da će se javiti cure koje su to gore na Vuk Vrhovcu vadile.
najjednostavnije je izvaditi krv u svom gradu i napraviti serum od nje... serum hpexpresom poslati u Vinogradsku (uz napomenu da stigne slijedeći dan do 10 sati) i uplatiti im obavezno preko poštanske uputnice (da odmah dobiju novce, 264,35kn) a potvrdu o uplati ubaciti u kovertu s krvi....
ovo je mž radila prije 15ak dana i stvar šljaka...čak su joj nalaz poslali na mail i kući original...
prije ove akcije najbolje nazvati Vinogradsku! 01/3787 163...