Slažem se s idejom, ali u praksi to tako ne funkcionira... Ne radi se tu o volji. Evo zašto: teško je dovest roditelje (na svakom roditeljskom sastanku su uglavnom roditelji djece s kojima nema problema, a ako svrate i oni drugi, uglavnom se čuje samo njih i tjeraju svoje. Često vam se na brzinu razjasni ponašanje djece kad vidite kako se ponašaju njihovi roditelji...
Dalje, dvorane (ako i postoje) obično su u funkciji veći dio vremena. Postoji u zg onaj program "Vikendom u sportske dvorane" ali tamo se uglavnom skupljaju i divljaju neodgojena djeca. Ja sam svoje vodila, pa prestala. Isto je i s ostalim aktivnostima (borilačke vještine, ples) koje se odvijaju u dvorani - ima toga, ali klijentela je svakakva... Dovoljno je da im vidite dvoranu (i školu kojoj razbijaju prozore bar jednom tjedno) pa da poželite odseliti na Mars...
Svjetlo na kraju tunela ponekad su učitelji i nastavnici, ali ne uvijek. Nije lako organizirati dodatne aktivnosti jer to netko treba platiti. Za djecu čiji su roditelji svjesni toga takvi programi i ne trebaju - takvi su po treninzima, u školama stranih jezika i glazbenoj školi, tj. bave se nečim. Ostali, čiji roditelji ne misle da se djeca trebaju nečim baviti (nego na roditeljskim sastancima prigovaraju da je školski program preopsežan) uglavnom cirkusiraju, maltretiraju mlađe, uništavaju inventar u školi i oko nje itd.
I tako... U školi se uče prava djeteta - jedno od njih je i pravo na mir, koji moje dijete nema u školi ni trenutka.
U školi se uči piramida zdrave prehrane, a boravkaši jedu salamu i linoladu! I ne mogu drugačije za 12 kn dnevno (mnogima je i to puno) a NE MOŽE SE samoinicijativno organizirati bolja prehrana uz veću participaciju jer Grad Zagreb to ne dozvoljava. Jako se pogoršala prehrana u 3 godine koliko to pomno pratim.
U školi se moja djeca uče nositi s nasilnicima (i donose te stavove doma). Ja ih ne mogu odgojiti kako da reagiraju u razrednom okruženju jer nisam tamo. Agresivci često nasrću na mirnu djecu i to je problem. A ne vidim baš puno prostora za poboljšanja. Stručna služba postoji i radi, ali je nedovoljna - premalo ih je u odnosu na potrebe.
Btw. baš se spremam na razgovor jer je moj sin u petak došao u školu pun modrica. Pošaljem u školu zdravo i veselo dijete, a vrati se utučeno i pretučeno. U petak sam razgovarala s popodnevnom učiteljicom, jutros s jutarnjom, slijedeći korak je uprava škole (stručnu službu smo već odradili prije, bez rezultata). Ne krivim samo školu jer to se znalo događati u vrtiću, ne idem prigovarati, idem vidjeti može li se tome kako stati na kraj.