Ja obožavam pečene bjelanjke!!! Bacim ih na vrelu mast ko kad radim jaje na oko.
Printable View
Da sam ranije vidjela... Imam recept za jedan kolač koji se peče u onakvom limu kao za srneći hrbat ili takvom četvrtastom. To je ustvari običan biskvit u koji se umuti još suhog voća i može dugo stajati, jako je fin, ako te još zanima napiši pa ću staviti recept.
Daj, daj, zanima me!!!
KUGLOF OD BJELANJAKA
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
8 dkg putra (omekšanog)
15 dkg brašna
1 šalica kandiranog voća (stavljala sam i više i to razne kombinacije, suho voće, narezani orasi ili lješnjaci, kockice čokolade)
Istući snijeg od bjelanjaka i lagano umiješati brašno, putar i voće (lijena sam ručno pa to napravim mikserom na minimumu)
Ja pečem na manjoj temp., 165-170
Za kalup za srneći hrbat dovoljno bi bilo i pola smjese (s 3 bjelanjka).
Super, hvala ti! To ću još danas napraviti.
vrag mi nije dao mira i ja ih danas napravila. iako sam na montiju :-P:mrgreen:, mrknula sam dvije :oops:, sad će mi biti lakše montirat dalje, heheh!
odnijela svekijima, pita sveki: od kud ti to, ja velim sad sam spekla, a ona će na to, ti?! izgledaju odlično! a ja procvala ko poriluk na mjesečini!!!
kad dobiješ takvu pohvalu od stare zagorske domaćice, nema boljeg!!
stvarno su odlične, najbolje i najjednostavnije domaće krafne koje sam radila/jela!!
tnx kinder što si podjelila sa nama taj recept :love2:
jesu to oni na koje mislim...da ne nosim ja...
pravila sam ih nekoliko puta, zaista su ukusne, sviđa mi je što su tako "guste"...međutim, estetski mi ispadnu zgužvane tj. ne dobijem glatku, "baršunastu" površinu. čim ih uzmem u ruke i stavljam na ulje izgube onaj lijepi loptasti oblik! drugi, ali manje bitan problem, je što mi nikad ne ispadnu jednake veličine...kako da to popravim, htjela bih da i moje budu kao za izložbu?!
ja sam pacijent, pa svaku važem i tak su mi iste :-P
i ja sam ih jučer vagala, od sada ću uvijek tako...nego, jučer nisam imala ruma, pa su mi bile jaaako tamne, bojala sam se izvaditi ih ranije da ne bi bile prijesne u sredini....imate li kakav trik, kako da krofne budu zlatno smeđe, a fino pečene!? je li samo do ruma?
to je do ulja
ako je pretoplo
za ove krafne ulje treba biti slabo zagrijano
i meni su super za napraviti, i ukusne, ali me muči to pečenje
imala sam jedan rp gdje je ulje trebalo baš jako ugrijati, i onda kada se stavi krafna malo smanjiti
to sam radila s ovima i prve 2 ture karbonizirala
a unutra su ostale sirove
tek kada sam ohladila ulje su ispale kako treba
samo mi se čini da su zato upile više ulja
jedino što o krafnama sa sigurnošću mogu tvrditi je da tijesto ne smije biti preslatko
kasnije se lako pospu šećerom ili im se ubrizga pekmez, ali od slatkog tijesta odmah uhvate smeđu boju pa dok se do kraja ispeku, pougljene.
ako ih ikada više budem radila (isto mi se nisu ispekle) uzet ću gotovu smjesu ili ću doć kod a70v po 10 krafni :mrgreen:
stvarno ne kužim...
radim lepinje od tijesta za kruh već dvaest godina... i treba im ravno minutu da sa svake strane lijepo porumene i unutra budu skroz lijepo pečene
ali krafne... prijesne!
kod ove smjese nije do šećera
možda bi manje tamnile da je manje šećera, ali ga ni nema preveć
kad sam stavila ne prevruće ulje nisu tamnile
dođi po krafne
i donesi buhtle
klin se klinom izbija :-)
eno ih, dižu se...probat ću na laganoj vatri, pa javim rezultat
uglavnom, ne odustajem dok ne budu savršene
testna krofna je završila u košu...zagrijala sam ploču i smanjila na 2, izvana gadno garava, iznutra prijesna....koma :-(
evo i mene
meni je svaki kuki iste gramaže
i krafne sam vagala
svaka je bila 75 grama
obožavam moju vagu:zaljubljen:
ivica, ja nisam zagrijavala ulje do kraja
stavila sam ga od početka na lagano
evo kako je završilo...pržila ih na minimalo vrućoj masnoći (baš kako si kazala da treba), poklopljene i svako malo čaćkalicom isprobavala jesu li pečene/prijesne u sredini
mojima su bile odlične, no ja sam registrirala da su popile više masnoće nego mi se sviđa (baš kako si rekla da hoće :-)
Ulje mora biti vruće i nesmiješ stalno otvarati posudu
kinder za ovaj recept jednostavno ne smije biti vruće ulje
jer ODMAH pocrne
a recept mi je dobar jer se rade kuglice, ne izrezuje se tijesto, pa mi je tako jednostavnije
i stvarno su ukusne
samo ne znam kako riješiti pečenje
radi li tko krafne u pečnici?
razmišljam jednu turu staviti u pećnicu pa vidjet kako bi ispale
napravi male kuglice, prije će se ispeći, na pr 50 g , kad već važeš:-P
ma može i 30 grama, ak je vruće ulje mam pocrne
ja sam danas pravila po receptu od kinder i mogu reći da su odlične i puno je bolji recept nego moj stari.yess... ja sam dodala malo više ruma jer ga obožavam,a pekač je odradio svoje. prefine su i tope se ustima. kinder hvala ti ;)
genius, kako si ih pekla?
pekla sam na plinu u posudi.....
joj sorry sad kad sam pročitala svoj post skužila sam da sam krivo napisala. kad sam napisala da je pekač odradio svoje mislila sam na mješanje i dizanje....
ma nisam ni mislila da si pekla u pekaču
nego sam mislila kako si ih pekla, na kakvom ulju, koliko dugo...
imam problem sa tim krafnama
odmah mi pocrne
kinder, tek sad sam skužila da si ti dala taj recept
a ja tebe ubjeđujem kak se krafne nikako ne daju lijepo ispeći:roll:
mene to pečenje zeza
ili ih pečem na laganom ulju pa mi upiju dosta ulja ili ih ispečem kao da su ih Topalovići pekli
ajmo korak po korak:
koliko (otprilike) vruće ulje?
na koliko jako stavite plamen?
koliko krafni odjednom pečete?
kada ih stavite da li ih poklopite?
koliko traje pečenje 1. strane?
kaka okrenete pečete otklopljene?
koliko traje pečenje 2. strane?
e ovako,nemam pojma koliko vruće ulje ja to onako otprilike ,recimo lagano toplo- ne vruće jer odmah pocrne.
kada ih pečem ,pečem na srednjem kolu od plina,skroz smanjenji
pečem u posudi od po 3 ili 4 krafne.jučer sam od one smjese napravila 16 kom.krafni... po meni su prevelike drugi puta ću praviti manje krafne (20kom).
kada stavim u ulje poklopim i pečem oko 4-5min,poklopljene,zatim otklopim i pećem oko 3-4 min,otklopljene.
kada su pečene stavljam na tacnu na kojoj su salvete da upiju višak ulja,pa za par min. 2-3 ,prebacim opet na drugu salvetu da što više ulja pokupi salveta.
kada sam jedno vrijeme radila u pekari ,pekar je tako pravio i ja probala i tako mi je nekako naj naj....
mogu ove kuglica krafne sa suhim kvascem?
radi pekača sam kupila veliko pakiranje suhog kvasca, pa da iskoristim
pečete li krafne na ulju ili svinjskoj masti? ili pola pola?
ili u pećnici na masnom papiru? :mrgreen: (šalim se)
a70v, probaj peći u puno ulja , nemoj više od 2-3 kofne odjednom
možeš sa suhim kvascem,ja uglavnom sve pečem s njim. pečem isključivo u ulju, dubine prst i pol - dva.
I koje sad krafne da prve pečem u moru recepata? Ja bih recept za Pan pek krafne, te su mi naj :-)
Isprobavaš pa dok ne pronađeš onj koji ti najviše paše, znači princip pokušaja i pogrešaka
Danas sam ih ponovno pravila . Ovaj put sam ih izrezivala modlom , potom još malo ostavila da se dižu. Zagrijala sam ulje , potom smanjila na najslabiju
vatru , stavila krofne i poklopila , pekla vrlo kratko, tek da porumene, preokrenula i pekla otklopljene. Svaka je imala zlaćani rub i šupljinu u dubini duše.
a70v, pokušaj prvo staviti peći one otpadke koji ostanu nakon izrezivanja krofni, a provjeriš toplinu ulja