lajavosti
pokušat ću više slušati i čuti ljude u svom životu
Printable View
lajavosti
pokušat ću više slušati i čuti ljude u svom životu
Malo duži post; nemam linka jer sam dobila mailom:
Da bi bio sretan, moraš se osloboditi mnogih stvari.
Između ostaloga moraš se osloboditi svoje sebičnosti, svoje bolesne tvrdoglavosti, svoje pohlepe.
Ali kako?
Ne smiješ činiti nikakve lude stvari. Običan svagdanji život tvoj je najbolji učitelj.
Uvijek isto, ista lica, isti poslovi. Ista svakodnevna ljutnja, neizbježne trzavice.
Uvijek iznova želje koje se ne ostvare.
Uvijek iznova nesporazumi i neuspjesi.
Sve će te to izbrusiti kao dijamant. To boli-znam- i katkada ne ide.
Ali nema drugoga puta do nutarnjega mira osim puta koji prolazi u sjeni križa.
To je uskrsni put do uskrsnuća, do radosti.
(Phil Bosmans)
Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: ... podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike.( Mt 9,14-15)
Možemo redovito postiti, svaki dan biti na misi i formalno izmoliti sve molitve, pa čak i raditi s potrebnima, a da naš odnos prema sebi, Bogu i ljudima ostane nepromijenjen, "neobraćen".
To je ono što Isus naziva farizejstvom, a što nije samo osobina ljudi njegova vremena, nego trajna napast u životu svakoga vjernika.
Takav čovjek - ili, bolje, čovjek u takvome stanju, jer svi smo mi povremeno takav čovjek - neće "svijetliti" .
Može zavaravati sebe, ali neće privući ljude koji iskrena srca traže Boga i žele da im ga netko pokaže. Još će manje zavarati Boga.
Ako se, naprotiv, otvorimo za Božju ljubav te djelima ljubavi, postu i molitvi pristupimo s iskrenom željom da u njima susretnem živoga Boga i njegovu milost prenesem drugima, doživjet ćemo da naša "svjetlost zasja u tmini i tama naša kao podne postane".
Drugim riječima, naš će život ispuniti Božji blagoslov koji će se razlijevati oko nas i neće ga biti moguće sakriti.
Neka nam ova korizma bude posebna. Želimo učiniti nešto drukčije, kvalitetnije i dublje. Ne želimo da sve ostane na formalnosti, na izvanjskim znakovima.
Ovaj put doista želimo Duhu Božjemu dopustiti da nas zahvati i obrati. Kako će to konkretno izgledati?
Nije potrebno izmišljati izvanredna djela, nego običnim, svakodnevnim djelima pristupiti s drukčijim stavom.
“Sretna“ vam korizma!