Hvala na inofu, Gost 1, i mislila sam da je tako nekako.
Printable View
Hvala na inofu, Gost 1, i mislila sam da je tako nekako.
Da, donatorica JS je zapravo "na klupi" i kad postoji potreba za donacijom kreće u akciju. Budući otac daje ejakulat pa se zamrzavaju oplođene stanice a naknadno priprema majka primatelj, jer u suprotnom bi bilo jako teško sinhronizirati aspiraciju JS i endometrij buduće majke!
A ja ću to učiniti! Odluka je tu!
Prosle godine je jedan Japanac na ART konferenciji tvrdio da je novom tehnikom postigao 94% odmrzavanja smrznutih jajnih stanica (njegovom novom metodom), od cega je 24% postalo embriji i 10% zive bebe. Evo link ovdje na BBC clanak o tome. Jest jos uvijek eksperimentalno, ali mozda dostiznije nego sto je bilo prije.
Sto se tice donacija js, ovdje dosta klinika radi "shared cycles", sto znaci da se jajne stanice donorice (koja je isto pacijentica i radi IVF) dijele na pola s primateljicom, koja placa za oba IVF ciklusa (svoj i donorice). Dosta zena npr. s muskim faktorom (jer ako zena ima problema npr s kvalitetom js onda ju nitko ne zeli za donoricu) si na taj nacin priusti IVF koji bi inace bio preskup ($10,000 ili vise u USA). Cini mi se (ali nisam nimalo sigurna) da sam negdje procitala da je to moguce i u Pragu.
mummy_s, :heart: !
Mene samo lomi to sto bih htjela znati gdje ide moj genetski materijal...
Takodjer bih voljela da znam identitet donatora mada mi to nije presudno.
Mada znam da je nemoguce to znati zbog zastite privatnosti pacijenata itd. :roll:
Vrlo zanimljivu perspektivu daje knjiga koju sam posudila od jedne drage Rode "Expecting Miracles" od dr. Zouvesa. Ono što sam mislila da bi meni bilo teško, nakon čitanja te knjige mislim da bih se lakše odlučila, pogotovo ako bih živjela u Americi (tipa doniranje embrija - neke od klinika i to nude, i, ako obje strane žele, omogućavaju kontakt). Klinika koja se spominje u knjizi ima i Board of Ethics koji razmatra razne slučajeve. Posebno me dirnulo iskustvo jedne mlade donatorice, koja sama ima 3 djece (mislim da je tamo bio uvjet za donaciju da donatorica ima svoju djecu), a koja je bila posvojena i s obzirom da je bila upoznata s pričom svoje mame (ne biološke, nego mame koja ju je posvojila), odlučila je par puta donirati svoje j. stanice. Baš smo MM i ja bili načeli tu temu (naravno, ipak samo hipotetski jer nismo ni jedan ni drugi niti potencijalni donori) , nakon ovoga što smo mi prošli mislim da bi nam puno toga bilo prihvatljivo, za što smo u početku mislili da mi to ne možemo. Perspektive se s godinama koji put i mijenjaju.
Meni je osobno bilo malo strašnjikavo pomisliti da bi negdje hodalo , mislilo , govorilo i stvaralo život pola mene a ja to ne bih znala. Zato nisam baš previše razmišljala o toj mogućnosti. Ipak sada kad će možda naša roditeljska budućnost ovisiti o nečijem plemenitom djelu doniranja spermića perspektiva mi se posve promijenila. Ne znam hoći li zadovoljiti uvjete za donaciju ali ću svakako probati. Ma dat ću i krv i organe..život je prekratak a i tako nisam ostavila neki otisak na čovječanstvu.
Nemojte se iznenaditi ako pobjegnem u Greenpeace! :lol:
neki dan dokumentarac o nestanku leda, danas o uzgajanju lisica kojih i tako nema više u divljini, za izradu bundi..pa stvarno ništa dobrog ne ostavljamo iza sebe!
Mummy_s, you're my kind of girl :heart: ! Je, perspektiva se mijenja, mogu i za sebe reći.
O zamrzavanju jajnih stanica razgovarala sam s dr. Lučingerom, povodom ideje ministra Ljubičića (koju ne bih komentirala) da se prema nekom predstojećem prijedlogu mpo zakona (koji nadam se neće ugledati svjetlo dana), umjesto zamrzavanja embrija postavi mogućnost zamrzavanja jajnih stanica.
Tada sam saznala da je riječ o metodi koja se za sada u praksi pokazala potpuno bezuspješnom i uopće se ne primjenjuje.
Metoda na koju je Pino dala link sigurno ima budućnost, no problem je što će proći dosta vremena dok se ova tehnologija ne razvije dovoljno i ne postigne neku ekonomski isplativu cijenu, kako bi moglo doći do primjene u praksi.
U svakom slučaju revoluvionarno, i to ne samo za IVF postupke u slučaju neplodnosti, nego i u slučaju kad žena želi pohraniti svoje zdrave i mlade stanice "za kasnije"...no to je već druga tema...
Cure, evo iskustava iz Praga:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=47934
EVO cure pa da vam napišem kako ide u Pragi.
MM i ja imamo probleme sa azoospermiju tako, da nam je Praga bila najbolje riješenje za našu bebu , jer kod nas nema donora.
Stručnjaci u Pragi so super , tako da se toga ipak ne trebate bojat. Pričaju hrvatski šta znači i za mene i za vas super i pored Senatoriuma imajo vlastit hotel u kojem možete prespavat.
Mi smo išli na prvi postupak u avgustu pa vam mogu napisat malo više.
Prije postupka treba kod njih obavit jednu konzultaciju,kdje se dogovorite koji postupak i kakav tretma treba žena prije postupka. Znači za sve lijekove koje čete trebat oni vam napišu i točno odrede broj ampula in ostalo. Inače ako trebate info.cure iz Slo.puno lijeka kupujemo u Italiji blizu granice, kdje pričaju slovenski , jer su jeftinija nego kod nas. To ti je dio politike i tako treba da se malo sam snalaziš, da je jeftinije.
ova konzultacija košta 100 €
Postupak - stimulaciju i UZ i STOP injekciju sam obavila kod mog ginekologa. nakon stop injekcije put u Prag i punkcija ujutro . Da vas malo razveselim u pragu daju narkozu tako, da ne ništa ne osječaš :) , jer sve prespavaš. Ja sam imala nakon dva dana transfer 2 blasticista i onda kuči i čekanje.
moj test 17 dan nakon ET je bio pozitivan a onda sam počela krvavet i juče sam saznala za bikemijsku trudnoču :x , bez veze al to je to.
CIJENE U PRAGI:
- egg donation 3500 €
- Standard IVF (bez lijeka i UZ) 1000 €
- Standard IVF sa lijekovima 1600 €
- Transfer of donated embryos 1300 €
- transfer zmrznutih embrya 400 €
- ICSI do 10 jaja 300 €
- IUI 200 €
- donated sperm 150 €
- transfer blasticis 250 €
- PGD 2000 €
- MESA/TESA 600 €
To je to , ako što trebate samo javite ...
Pozdrav
Hvala Pikica na informacijama :love:
Da li imaš zamrznutih embrija u Pragu?
Što se tiće biokemijske, ne brini puno, ona je pokazatelj budućeg uspjeha!
na žalost nemam ..imala sam samo 4 od toge se dvije lijepo razvijale i te su mi stavili. Tako, da čemo počet od početka...
A sad barem znam kako ide i da nije ništa strašno... :D
Što je PGD??? :?Citiraj:
pikica prvotno napisa
PGD je nekakva metoda prenatalnog screeninga za odabir spola, to se kod nas ne nudi, a to mi je malo previše kao samoposluga, ali štajaznam, da čujem neke razlog pro vjerojatno bih promijenila mišljenje :/ . Proguglaj malo "Pronatal PGD", google je super (ako pričaš eng). Evo linkam nešto.
http://humrep.oxfordjournals.org/cgi...suppl_1/84.pdf
pikica dobrodosla
nadam se da ce drugi put bit uspjesan :heart:
napokon da smo dobile nekog sa svjezim info iz praga :)
mi smo isto azoo i jako blizu odluke za prag, nikako da posaljem mail, sve odgadjam neznam ni sama zasto, jos uvijek se nadam nekom svom cudu...
ma valjda ce me skoro proc i via prag ;)
REGINA, znaš šta mi nismo tako dugo skupa , tek 2 godine. I MM mi je prije što smo počeli hodat kazao istinu, da on ne može imat dijece. Na kraju je odlučilo ipak to, da se stvarno volimo i da smo super skupa. Pa ipak mi je bolje da znam , da če najine dece imat super roditelje. I da kad čemo imat bebe on če bit najbolji :heart: , jer znam kako se osječa i ponaša kad vidi malu bebu.
Regina ako imata mogučnost ne čekajta, jer čudo se može dogodit i kad si u postupku. Tako, da zašto bi čekala kad možeš nešto sama pokrenut i onda češ znat, da si napravila sve što je bilo moguče.
Znam kako je kad čekaš menzu svaki mjesac i nadaš se da je neče bit, onda malo kasni i ti več kupuješ testove...Ja sam isto čekala čudež, al možda se ipak dogodi ...usput smo išli u Prag.
Ipak godine niso curama po godu..svaka godina više ..znižuju se mogučnosti. Iskreno za ovaj prvi postupak smo trebali cca.4000 € za sve ljekove, putne troškove, život i spavanje u Pragi i postupak. I ako trebam platit ču tolko puta , da mi uspje...
pozdrav iz Slo
mi smo ti probali sa vitaminima i sve cekam rezultate tog famoznog eliksira pa da znam da li ga ima smisla uzimat i trudit se...
sve u svemu, sad idemo na spermiogram u pon i to je to...
nakon toga sljedeci korak nam je Prag, nema dalje...
ma jedino je vazno da mi dodjemo do svog :angel: na koji god nacin vec :)
bit ce nas i nedamo ga nikome ;)
hej ekipa iz Praga i u planovima za Prag :)
Zna li netko što se od genetskih pretraga radi kad su u pitanju potencijalni donatori/donatorice? Regulira li to neki zakon, pravilnik?
Potpisujem...Citiraj:
talia7 prvotno napisa
I zanima me kako tece odabir (fizicke i psihicke osobine)? Ima li kakav katalog ili sta vec? (Mozda zvuci povrsno, ali me bas zanima da li je to jos jedna holivudska zabluda)
Katalog :/ , ne to je holivudska zabluda! Doduše pojma nemam kako je u Americi.
Ja imam djelić informacije .... radi se nekakva tipizacija i traže visinu, težinu, boju kose, boju očiju partnera/partnerice; valjda se pokušava malo uskladiti.
Ma da, to sam negdje procitala... Trazi se slicnost, ali ti ponude i neke egzoticne tipove (u UK, ako se ne varam)... A na kraju se uporedjuju slike da bi se vidjela slicnost (i to samo sestre ili doktori u klinici, jer je privatnost donatora zasticena). Pa me zanima kako to u Pragu ide jer je ipak najblizi i najpristupacniji... :/
Koliko ja znam, neke klinike imaju takav katalog, ali i etičko povjerenstvo u paralelci itd. To vam ja na temelju čitanja knjige dr. Zouvesa Expecting Miracles, nemam neko dublje iskustvo.
Hm, odabir psihofizičkih osobina donora? Od klinike do klinike, razlike su u postupcima za odabir. Uglavnom, pokušavju se uskladiti vanjske fizičke karakteristike donora i primatelja (visina, težina, boja kose, očiju....), opće zdravstveno stanje donora (i primatelja!) mora biti dobro - bez HIV-a, hepatitisa B ili C, sifilisa!, sukladne krvne grupe....
Što se tiče inteligencije - pročitala sam da ne prihvaćaju donore niti primatelje koji su ispod prosječne inteligencije (pretpostavljam da to ocjenjuju "odokativno" jer nigdje nisam našla podatak da se radi nekakav psihotest!).
Donacija genetskog materijala u Češkoj nije regulirana Zakonom ili podzakonskim aktom i uzima se slobodnom voljom psihiofizički sposobene odrasle osobe s obveznim pisanim pristankom i anonimnošću!
Baš sam natrčala na zanimljive informacije na www.gest.cz - kažu da rade genetske pretrage donora genetskog materijala!
imam jedno ludo pitanje koje mozda nije na mistu, al rade li u pragu ili bilo di drugdi MPO ako ja dovedem donatora?! :oops:
Regina, pitanje uopće nije ludo! Nigdje i nitko od tebe ne traži vjenčani list.
Možeš umjesto s mužićem doći na postupak s donorom (jedino što je bitno da taj donor ima osnovne pretrage!) i tulum može početi.
Jedini problem je što takva varka ima svoju slabu kariku - osobni podaci donora će u tom slučaju biti upisani kao podaci roditelja. Tehnički to može imati svoje prednosti i mane (donekle poznat genetski materijal ali i mogući problemi oko odricanja od roditeljskim prava donora i potreban postupak usvajnja od strane TM).
Kod klasičnog donora je situacija bitno drugačija - osobni podaci TM upisuje se kao podaci roditelja. Problem je pitanje kakav si genetski materijal dobila.
E sad, ako imaš "svog" donora i klinika ga prihvaća kao "anonimnog"..... ma možda to i prolazi! Da bi stvari rasčistila do kraja, predlažem da pošalješ upit na adrese nekoliko klinika... Tako ćeš dobiti inicijalne odgovore...
Bog cure ...evo sve smo to i mi htijelči skombinirati ..al na žalost ne ide. U Pragi so izključivo češki donori. Možeš donijet svog al če bit on i tata, tako da... :evil: :evil: ...
sve smo več pokušali ..uvoz iz ZDA - sve bi se dalo al država ne dozvoljava..tako, da čekanje ili odlazak u tujinu po njihovog donora
Cure, oprostite na mijesanju, ali kako to ima veze sto ce klinika misliti ili koga ce zapisati kao oca (vjerojatno samo za svoje interne dokumente?) - otac se pise na rodjenju u rodni list, a ako je zena udana, to je automatski muz (osim ako zena ili netko treci ne zatrazi utvrdjivanje ocinstva). Klinika, pogotovo strana klinika, nema bas nikakve veze s administracijom u ovoj drzavi. Pitam cisto zato jer masa zena ide iz Engleske u Spanjolsku po donirane jajne stanice, pa ih nitko u Engleskoj ne pita da li su te jajne stanice bile njihove, dapace, nitko niti ne zna u Engleskoj da su bile na IVF-u.
Pa pita li netko, od muškarca koji vas prati na postupak osobne dokumente ( i od vas na kraju krajeva). Tamo di se plaća, moš' slobodno doć, reći da se zoveš xy i da je s tobom tvoj m yx, i šta sad ?
Meni to izgleda potpuno izvedivo, samo propustiš napomenuti da čovjek s tobom nije TM
Ima Pino pravo. Zaista je nebitno u konačnici, što će klinika, pogotovo neka strana, upisati u svoje interne dokumente!Citiraj:
pino prvotno napisa
A za vjenčani list vas nitko ne pita! Provjereno. Moj ljubljeni i ja nismo vjenčani, imamo različita prezimena i nismo imali nikakvih problema do sada.
slazem se sa pino i iva_lucom.
konkretno, u mom slucaju, a bila sam na 4 AIH i 1 IVF, svaki put smo sjeme nosili od kuce i niko nikad nije pitao cije je, a suprug nikad nije ni bio u klinici pa ga stoga nisu nikad ni vidli. i to u dvije klinike. podatke sam ostavila ja i nema nacina da provjeravaju cije je. bas sam se pitala kako je vrlo jednostavno donijeti uzorak bilo ciji. naravno, treba biti siguran da je donor zdrav.
meni isto to sve zvuci izvedivo pogotovo ako odemo u kliniku di je sekica ;)
jedini problem po mom vidjenju je taj sta kad doktor vidi da je sve u redu sa obe strane, cemu IVF?! sta rec?!
ispada da je idealno rijesenje nac nekog sa 19mil spermica tako da imamo opravdanje za IVF ili se proglasit idiopatama al neznam jel tada triba povijest MPO i svi potrebni nalazi :(
da cujemo prijedloge ;)
Ima li netko iskustvo s doktoricom Lazarovskom u Prontalu?
Pitam zato sto cu mozda (ovisi o hrpi drugih nalaza) ici u postupak u 12 mj. a kad sam se cula s Pronatalom rekli su mi da u 12. mj. ne radi doc. Mardesic vec da radi doktorica.
Nisam ju nikada vidjela pa ne znam da li bi cekala da se doc vrati ili da idem kod nje.
Nisam čula za tu dr u Pronatalu ali mi zvoni kao da ona radi u drugoj klinici. To kažem i obzirom da sam se ja s njima čula prošle godine u ovo doba kad su me posebno upozorili kako u 12.mj baš i ne rade neke "zahvate" jer su na kolektivnom godišnjem. ne sjećam se samo koji su točno datumi bili u điru.
Znam samo da nam je jedna forumašica danas u Pragu put Pronatala pa će nam vjerojatno proslijediti sve informacije!
A da li biste se vi prije odlucile za IVF ili IUI sa donatorskom spermom?
Ja uvijek kažem kad je bal nek je maskenbal! Uspješnost inseminacije je 15% a IVF-a 40% pa bih ja radije odmah na IVF i držala bih fige da bude mališana za ET i krio pa ako nedajbog ne uspije iz prve onda naknadno na ET. Cijena IUI i ET-a je ista. Njihova praksa je inače učiniti 3 inseminacije prije IVF-a ali meni se to ne čini baš mudrim obzirom da to i nije baš mali pothvat zaprditi u Prag.
A vi se bacili na planiranje!? Nekako je živo ovih dana kad je Prag u pitanju..a da iznajmimo minibus i organiziramo ekskurziju? :mrgreen:
Moram malo po crnom humoru!
Moze busom, kad ono drugacije planinarenje nije urodilo plodom... :lol:
Mummy_s spomenula si da je jedna forumasica u Pronatalu ovaj tjedan. Je li se vratila? Kakva su iskustva?
Ja sam bila u Pragu, ali poslovno i kao neka luđakinja samo sam gledala ljude kao potencijalne donatore... i :) meni su Česi, posebno Čehinje baš lijepi i Prag mi je do sada najljepši grad u kome sam bila i nemam baš ništa protiv da su tamo kao neki korjeni mog djeteta :D
Razmišljala sam kako neke mame i tate pričaju djeci, kako su plod njihove ljubavi s mora ili kao ja s novogodišnjeg ludila, a naša bebica će biti iz Praga :D
talia, daj nam molim te, ispricaj sve o tvom odlasku u Prag. Ja sam ih nedugo zvala, no tolko su zatrpani da se nemogu dogovoriti na konzultacije prije NG. kolko si ti cekala i koga si kontaktirala?