A ove sto spominjes ne mora biti znak anovulacije.
Printable View
A ove sto spominjes ne mora biti znak anovulacije.
Bubekica, hvala na odgovoru.
Kod gin idem tek u 12 mj zbog pape pa cu se naruciti negdje oko sredine ciklusa i zamolit da mi napravi uzv.do onda cu iscekivati t kao do sad...:-D :-D jer mi m ide na spermiogram nasom inicijativom.neda nam se vise cekati... ;-)
vatra u svakom slucaju sretno!
zbunjena sam!
bila sam na folikulometriji 2 puta i vidio je rastući folikul na lijevom jajniku,poslije je ustvrdio da je O bila 14.10.
kad sam 22.10. vadila progestrogen bio je užasno nizak,što znači da nije bilo O
muči me da li je moguće da se na UZV nešto vidi ako nema O? ili kaj? što se treba vidjeti ako je bila O?
anika, nisam skužila na drugoj temi da su uzv i progesteron bili u istom ciklusu, dakle, ako je dr utvrdio žuto tijelo, tj. da je folikul puknuo, tada je to precizno, al onda nalaz progesterona zbunjuje. Ajd ti lijepo se prebaci na slijedeći ciklus, upisuj bazalne u fertility friend, i sve ostale simptome, i onda polako dalje (možeš opet ponovit uzv i progesteron u nekom drugom labu, fakat ne kužim zašto je onda bio nizak, al treba gledat dalje)
da,sve je ovo bilo u istom ciklusu zato sam zbunjena,,,,da li je moguće da je ginić vidio nešto nepravilno?pa mi nije rekao? ne kužim....samo je rekao da je O bila 14.10.
što još može biti uzrok niskog p?
hvala ti na odgovorima
svaki ginić je u stanju prepoznat friško žuto tijelo (folikul se mrvu smanji, nije više tako pravilan), i to je siguran znak da je ovulacija bila, dakle, da je nastala cista-on bi to vidio...e sad, fakat ne kužim šta je s nalazom od progesterona (iskreno ne znam, ili mijenjaj ginekologa ili lab, bilo bi zgodno da imap jedan uredan nalaz progesterona, čisto ako bi zatrebalo za nešto dalje, iako ne vjerujem da će ti trebati, zapravo ste tek počeli)
da je nastala cista,rekao bi mi,uostalom baš je rekao da je O bila unutar 24 sata...od sestre sam uspjela doznat da će me stavit na hormone sljedeći mjesec,,,i uglavnom da se javim kad dobijem mengu....
imaš kakvu preporuku za privatnog ginića u zagrebu?
moguće da se ovo dogodilo?
5.20. Što je sindrom lutenizirajućeg nepucanja folikula (LUFS) i kako je povezan s PCOS-om?
Ovaj sindrom događa se kada se folikuli razviju, ali se pretvaraju u žuto tijelo bez ispuštanja jajašca. Češće se događa u žena s policističnim jajnicima budući jajnici postaju teži, pa je teže jajašcu izbjeći i folikul i jajnik. U nekim slučajevima LUFS-a rast temperature može biti vidljiv na grafikonu bazalne temperature i sedam dana poslije razina progesterona može upućivati na graničan odgovor (između 5 i 15 ng/ml). Jedini apsolutan test ovulacije je trudnoća. Korist nesteroidnih neupalnih lijekova kao ibuprofena i naproxen sodium (Advil i Aleve), kao i aspirina za odrasle, mogu pripomoći LUFS-u. Terapeutska minimalna doza aspirina, također zvana baby aspirin, ne bi smjela utjecati na ovulaciju.
11.10. endometrij trolisnog odjeka uk. 6,6mm ; folikulogeneza lijevo
15.10. endometrij trolisnog odjeka kao ranije; lijevo kolabirani f.
anika, ajmo ispočetka, ovo je drugi mjesec što se trudite za drugo dijete (tako sam shvatila)? inače imaš uredne cikluse, zašto sad spominješ policistične jajnike? i zašto bi te gin stavio na klomifen? imam preporuku za dr Radončića, u Poliklinici Vili, pa nek on odredi kako dalje....
kolabirani folikul govori da je bila ovulacija
Ne znači da nije bilo O. Ja sam imala ovulaciju (bila na folikulometriji), pa menstruaciju 7 dana nakon ovulacije, progesteron sam vadila pro forma, bio je doslovno zanemariv (7 dpo je bio i 1 dc).
Kod mene je uzrok bio prolaktin koji je očito rušio progesteron. Ostala sam T s Bromergonom u drugom ciklusu pod terapijom (iako je prolaktin bio u granicama normale, ali sam imala mlijeko a dugo već nisam dojila).
Radončić mi je dao Bromergona, moja gin nije ga smatrala potrebim.
anika2, ako pokušavate tek 2 mjeseca, to je stvarno zanemarivo kratko vrijeme.
ovo sam pronašla za uzroke niske razine p:
Smanjene vrijednosti koncentracije progesteron u serumu kod:
Bulimije nervoze / Dobroæudne novotvorine dojke / Dobroæudne novotvorine jajnika / Druge i nespecificirane konvulzije / Eklampsije u nespecificiranom razdoblju / Endometroze / Fetalne smrt zbog nespecificiranog uzroka / Hipofunkcije pituitarne ¾ljezde; Panhipopituitarizam / Izvanmaterniène trudnoæe, nespecificirane / Mola hidatidoze / Nespecificiranog bubre¾nog zatajenja / Poremeæaja pona¹anja, nespecificirani (postpartum depresije) / Preklampsije, nespecificirane / Prijeteæeg pobaèaja / Primarne disfunkcije jajnika / Sistemn eritomatodidnog lupusa (SLE) / Spontanog pobaèaja
svakako moram do ginića da mi sve malo bolje razjasni :(
anika, stvarno, pusti sad ovo što je bilo, i čekaj slijedeći ciklus, pa odi kod doktora za dalje
moguće je i da je lab pogriješio. meni je sam Radončić rekao da
idem točno u taj i taj lab jer u neke nema povjerenja,
mogu na pp o kojem se radi
nije to bio taj lab u anike:-)
a ovo što je našla anika za LUFS je baš zanimljivo, probala sam naći na
ovom forumu ali ništa o LUFS-u, znate li možda je li se već raspravljalo o tome?
Sto ti znaci 'uzasno nizak progesteron'? Sve iznad 5 se, u principu, smatra ovulacijom (a potvrdjuje UZV-om).
Meni je na 7 DPO bio, recimo, samo 8. I onda su svi tuzno uzdisali jer, eto, vjerojatno je bilo ovulacije, ali ono, bezveze. (Inace nemam problema s progesteronom, samo je ovaj nalaz bio skroz jadan iz nepoznatih razloga). I bas je bilo koma, sve skupa, jer mi je to bio zadnji ciklus prije HSG-a, a onda i IUI.
Uglavnom, taj isti progesteron od 8 ispao je sasvim dovoljan za bebu koja se treba roditi za par tjedana. :neznam: Zuta tijela sam cak imala dva komada, svaki na jednom jajniku. Beba je iz lijevog, a zuto tijelo s desnog jajnika je nestalo u bespucima svemira.
točno,ovo je drugi mjesec pokušavanja za bebu br 2.
imam nereodovite cikluse od 28 do 33 dana. 2006 sam cijelu godinu svaki treći ciklus imala cistu,prošle godine jednom u 5 ili 4mj.pila sam dabrostone.
neznam točno na što će me ginić staviti sljedeći ciklus. dr radončić je specijalist za mpo?
po ref.vrijednostima trebao je biti unutar 19 do 76nmol/L a ja imam 2.8
osim lošeg nalaza naživcirala sam se zbog komunikacije,očito je problem objasniti proceduru
mislim da puno žena uz utriće zatrudni i održi trudnoću, ako im je samo to bio problem.
to je dosta čest i ne preveliki problem, savjetujem ti da se opustiš i kreneš slijedeći ciklus sa
mjerenjem bazalne ili/i folikulometrijama pa ćeš vidjeti da li se stvarno radi o defektu lut. faze.
ako ti temp. na grafu stvarno padne 7-8 dana nakon O (trebalo bi biti bar 11), pokazat ćeš to
giniću i dat će ti utriće, sigurna sam.
a tko zna možda ti se je to iz nekog razloga dogodilo samo ovaj ciklus, i to je moguće ako si u stresu
bila bolesna ili nešto drugo...
sretno
Imala sam ovulaciju, ali je prolaktin u lutealnoj fazi snižavao progesteron. Nizak progesteron je uzrokovao jako rane menstruacije (19. ili 20. dc), tako da ako je i dolazilo do oplodnje trudnoća se nije mogla ostvariti (u vrijeme kad bi trebala biti implantacija ja sam već imala menstruaciju).
Meni utrogestani ni dabrostoni nisu pomagali, unatoč visokim dozama ciklus se nije produžavao.
Pila sam Bromergon, 1 i pol tabletu dnevno (to je lijek koji snižava prolaktin). Prvi ciklus je već bio lijepi, 24 dana, a u idućem sam ostala trudna.
hvala vam svima prije svega na odgovorima i savjetima,danas sam dobila lijep poklon ,,,plus na testu...ipak je moguće uz niski progesteron...nadam se da će biti sve u redu i držite mi fige :-)
Cure drage, molim vas pomagajte. MM i ja odlučili se poraditi na bebi prije par mjeseci. Oduvijek sam imala redovne menstraucije, ovulaciju, sve super. I taj prvi ciklus kad smo počeli raditi na bebi imala sam ovulaciju (prepoznala je po sluzi), ali od tada izgleda ništa od O. Nemam više iscjetka, osjećaja, vlažnosti, ništa. Mjerila sam i bazalnu temp i isto ne ukazuje na ovulaciju.
Bila sam privatno kod ginekologa i nakon UZV pregleda doktro je zaključio da je moguće da nemam ovulaciju (na jednom jajniku se vidio smežurani folikul) ali da to nije ništa zabrinjavajuće i da se može desiti svakoj ženi. Dao mi je utrogestane zbog zadebljale sluznice maternice.
Međutim, mene muči kako je moguće da mi ovulacija već nekoliko mjeseci uzastopno izostaje, a nikad nisam imala nikakvih problema a nemam ih ni sada (ciste na jajnicima i sl). M mi usprkos izostanku ovulacije dolazi svakih 27-28 dana iako slabija nego prije.
Jako bi željela bebu i pomalo me već hvata strah od možda preuranjene menopauze. Imam 31 godinu, znam da je još rano za razmišljati o menopauzi, ali svjesna sam i da ima puno žena mojih godina koje su u preuranjenoj menopazi. Stvarno željela dijete i sve me više hvata strah od toga da možda nikad neću postati majka iako sam svjesna da je prerano za to jer još nikakve veće pretrage nisam ni napravila. Ljuta sam na vlastito tijelo što je baš sada kada sam odlučila poraditi na djetetu "otkazalo suradnju".
Oprostite na malo dužem postu, ali zanima me dali je koja od vas imala sličan problem i kako ga je riješila. Mislila sam možda početi sa maruljom, vrkutom, maca prahom.
Naručena sam kod svoje ginekologice preko zavoda za 3 tjedna i planiram je tražiti uputnicu za vaditi hormone.
Mimmi,
Kod konzumiranja vrkute, mozes ne imati tu plodnu sluz i taj iscjedak u vrijeme O, tako da svakako uz vrkutu mozes konzumirati i marulju, ali marulju nikako nakon O.
Nikad nisam cula za izraz " smezurani folikul", koji dc si to bila na uzv??
Najbolje da pratis trakicama O ili jos bolje da jedan ciklus bas ides na folikulometrije gdje ce se pratiti rast folikula.
Draga mono111, hvala ti na odgovoru.
Vrkutu nisam pila, kao ni marulju.planiram možda poceti jer sam citala da je dobra za regulaciju hormona. Mislila sam uzimati i maca prah- neznam ako netko ima iskustva s tim.
Moj problem je sto sam pratila par ciklusa ovulaciju mjerenjem bazalne temp i nije ukazivalo da se ovulacija dogodila. To mi je i doktor potvrdio na uzv kad mi je napisao na nalazu ( to sam tek kasnije vidjela) da je na jednom jajniku vidljiv "smezurani folikul". Bila sam na uzv 22 dc.
Zanima me ako netko ima iskustva s regulacijom rada hormona na prirodan nacin jer me brine da mi ovulacija izostaje vec mjesecima
Mimmi,
Ja sam i MM pili Macu prah, samo oprez kod bolesti stitnjace...ja imam hipotireozu pa sam pila samo jednu zlicicu pomijesanu s vodom ili sokom. Inace je dozvoljeno do 3 zlicice.
Najbolje ujutro nataste.
E sad, vjerujem da nekome vrkuta moze regulirati hormone, marulja je iskljucivo za plodnu sluz, ali kako kod koga. Cure su stvarno pisale da im se nakon konzumiranje istih ostvarile T...i ja sam sama uzimala i vrkutu i marulju od cajeva...sad da li je to kod mene bilo kljucno, ne vjerujem. Uvijek ti ginekolog moze dati Klomifen za induciranje O i mozete tako otpratiti jedan ciklus i imati tempirani odnos.
Jesi provjerila prolaktin??
Nisam, za tri tjedna idem kod svoje ginekologice preko zavoda pa cu je traziti uputnicu za hormone. Kad sam bila kod privatnika rekao mi je da nema potrebe za vađenjem hormona iako nemam ovulaciju, da se ona moze stimulirati ljekovima. Ja bi radije probala na prirodan nacin, a i zelim vaditi hormone da vidim zasto vise nemam ovulaciju kad nikad nisam imala problema ni sa O ni sa M. Imam kolegicu koja je sa 33 usla u preuranjenu menopazu, pa me strah da se i meni to ne desava iako znam da se brinem unaprijed, ali jako bi htjela i ja svoju malu strucu <3
Mimmi, trazi svoju ginekologicu onfa uputnicu za spolne hormone i AMH hormon, makar ne znam hoce li ti dati za AMH ( mozda treba preporuka specijalista ) - taj amh pokaze koliko zaliha j.s.imas....
Mozes to privatno obaviti isto !
Mozda je bas taj mjesec izostala O radi raznih cimbenika.
I to je prirodno ako probate recimo uz Klomifen, koji inducira O....sretno u svakom slucaju !