čuj, u moje teen vrijeme je već i bilo, samo ja nisam imala para :doh:
Printable View
čuj, u moje teen vrijeme je već i bilo, samo ja nisam imala para :doh:
Odakle je onaj buljooki uletio u moj post? :zbunj:
Dok sam ja odrastala bilo je valjda par dućana odjeće i obuće u mom gradu i svi smo manje više imali iste stvari. Nekoliko djece pomoraca ili gastarbajtera imali su ono o čemu smo mi
mogli samo sanjati. Bila sam ljubomorna ko cucak na djevojčice s oriđiđi starkama, onim prekrasnim gumiranim barbikama i svaki sam ponedjeljak ko ozebla očekivala novu epizodu Dinastije
i dašak zapada i glamura.
Naravno da sad vidim da je takav način odrastanja imao svoje prednosti i da sam imala zapravo lijepo djetinjstvo, ali sam jedno vrijeme ko hipnotizirana obilazila novootvorene shoping centre kao da sam htjela nadoknaditi sve propušteno. I ne, ne osjećam se ni plitko ni isprazno jer me eto vesele neke sitnice u životu koje su materijalne. Kako sve čega je previše vremenom dosadi tako su i meni ti shoping centri postali svi jednolični pa ih ne pohodim jednako kao nekada. Prošlo me.
Ali svejedno, odoh ja sad do novog supercentra u svom gradu jer znatiželja je ubila mačku:-)
Kod mene snizenja... zakon. Shopping centri na svakom koraku. I GAP je jeftin, pogotovo kad snizi cijene. :mrgreen:
A ljudi jednako cekaju u redu kao i u Zagrebu. Pogotovo na Black Friday, kad bude i mrtvih.
Seherezadu ne gledam, u ducane idem. Sa zadovoljstvom.
Novine su jednako besmislene i u ovom dijelu svijeta.
Nista posebno, ako me pregaze na taj Petak. Ali valjda nece.
Evo, vec sam postala jedna od njih. Napisala sam petak velikim slovom. :shock: :(
Ja sam dosta često u shopping centrima, ponajprije zbog špeceraja što mi kažemo. Imam jedan jako blizu pa sam naučila imati izbor kod kupovine, a i veliki dućani su puno povoljniji. Nema tu neke filozofije. A netko bi sa strane možda rekao- vidi je, hodočasti po shopping centrima.
Nedavno smo MM i ja raspravljali s jednim prijateljima koji još nemaju djece i oni su se čudili kako mi odemo popit kavu u shopping centar a ne paše nam uvijek naći se s njima u centru grada. Jbg, kad imaš dijete u pelenama, lakše ti je otić tamo gdje imaš mjesto za presvlačenje, gdje ti dijete nije tri koraka od ceste, gdje ćeš na jednom mjestu kupiti i hranu i pelene i novi bodi za dijete i sve što treba.
Naravno, da shopping centri ne bi trebali biti zamjena za odlazak u muzej, kino ili u prirodu. Ali mislim da je to da smo opsjednuti tim centrima samo medijski balon. Ljudi dođu po špeceraj, naprave đir ako ima kakav novi dućan i idu dalje svojim putem.
A sad Šeherezada, ništa novo. Nekad Marisol, još prije Eden i Cruz, prije toga gradić Peyton. Razbibriga tko voli. Ništa senzacionalno. Samo imamo puno previše medija po glavi stanovnika pa moramo izmišljat zvijezde.
Pomislila sam da ti nije dobro...
Ili da si pod utjecajem MMF-a...
Onda sam pročitala ostatak posta.
Savršeno si zdrava i savršeno u pravu...
Dobit ćemo mi puno od te EU... nakon što nam pedeset puta više uzmu nego što će li nam dati...
Evo za početak smo postali tržište robe koju kod njih nitko neće.
vidim po kućanskim aparatima. Nakon dvadeset godina braka oni prvi kupljeni pokvarili su se ili samo zahrđali. ovi kupljeni nakon toga počeli su se kvariti nakon godinu dvije...zvučna svjetska imena...
A kad čekaju od tko zna koliko sati ujutro i kampiraju jer je izašao novi iphone? Meni je sve to isto...Nikad ne hodam na takva otvaranja ali idem u shoping centre. Sve je na jednom mjestu kad nešto tražiš, ne moraš obići pola grada..Pogotovo kada je zima. Ali ne služe nam takvi centri za obiteljski izlazak. Moj muž mrzi piti kavu na takvim mjestima i jako ne voli gužvu. Tak da obavimo kaj imamo i begamo van.Jedino ja znam nekada doći sama pa prošetati detaljnije i popiti kavu s frendicama ako je vani grdo.
A odvano gledamo američke filmove u kojima je glavno okuljpljalište svima neki "MALL"
ja sam od onih koji bome više vole centar grada, s pelenama ili bez pelena :mrgreen:
i još nešto, zahvaljujući mojoj šopingholičarskoj naravi :mrgreen: skužila sam da puno manje trošim za špežu od kad kupujem u skupim, kvartovskim dućanima.
ne mogu ja to, iz konzuma se nikad ne vratim bez barem jedne plahte, par čarapa, slikovnice, onih plastičnih posudica i sl.
a ko što kaže bodulica, prošla sam fazu hipnoze :mrgreen:
a ono što baš volim je npr. prije kina, sat - sat i pol prođirati po dućanima. iako bi mi opet bilo draže - po gradu. volim centar ako se ne vidi :mrgreen:
Meni je isto draže šalabajzati po gradu, od trgovine do trgovine,
ko nekad u Trstu, :nostalgija:
to mi je omiljena tjelovježba... :carrie: :mrgreen:
ima nesto pozitivno iz te Seherezade...ekipa je mahnito navalila uciti turski :mrgreen: totalna pomama, obrazujemo se..a vec znamo spanjolski :-) time to move on 8-)
inace, ne gledam seherezadu, zapravo nista na tv-u, sve sto me zanima ima na youtubeu :-)
u arena centru sam cak i bila jer mi je bliza od interspara u cityju..na kraju nisam ni usla, previse ljudi i prenizak strop pa vlada neko hectic raspolozenje..a kad sam vec bila skoknula sam do gapa i zakljucila da vise ne trebam svracati..ne znam jel to kod nas profuravaju ko neku elitnu marku ali ja ne placam 5x vecu cijenu od americke za istu kvalitetu kao hm ili benetton..kad vec postoji ebay:zaljubljen:
Mrzim šoping centre, a Šeherezadu ne gledam.
Grozim se onih dana kad "moraš" u šoping - u tim situacijama radije biram malene dućane ili ebay.
Ja mainstream medijima niš ne vjerujem.
Po šoping-centru su 'odale starlete plaćene za to, i vip-ovci koji se dođu stat pred kamere. Normalan narod živi normalan život, i što reče Zubić vila kupi što mu treba, popije kavu, i ide doma.
I gleda Šeherezadu.
Pouka: ne trovat se mainstream medijima i glamour emisijama.
cvijeta, ja sam dijete centra, ali otkad imam dijete grozim se tamo ići. Cesta mi je uvijek preblizu, nikako se po tim malim dućanima usrećit s dječjim kolicima, gužva na špici i oko nje veća neg u ijednom shopping centru. Da ne velim da mi to ne dolazi u obzir kad je kiša ili jako hladno. A kad je lijepo vrijeme onda je fakat gužva. Ja ljeti uživam u praznom centru Zagreba.
Da se barem netko kod nas sjetio napraviti tak neku sapunicu/seriju/bilo kaj da promovira NAŠU zemlju... Ovi su sa Šeherezadom napravili odličan posao za Tursku.
X Potpis na RozuGrozu i tebe, krojachica.
Nije mi jasno kako ljudi, s djecom ili bez, bez da ista trebaju, za vrijeme suncanog dana-idu u shopping centre. Eto, prosetat, ubit dosadu... Nije da oni nesto trebaju kupit, oni traze na sto bi potrosili novce koje ionako nemaju. Mislim, ljudi, ajd odite malo u muzej, kazaliste, zoo, Jarun, Maksimir, u prirodu, brat kestene, gledat lisce...sto ja znam :D
Ovo moram komentirati jer zivim u Grazu. U Grazu je Seiersberg najveci shopping centar, a u cijeloj Austriji nema toliko shopping centara kao u RH. Drugo, radim u Seiersbergu od nedavno i najvise je- hrvata i slovenaca. Oni koji u minutu do zatvaranja uletavaju u ducan su uredno hrvati. Austrijanci to ne rade.
X
Pa nije tajna da cokolade, aparati, prashci za ves nisu isti kao na zapadu. Recimo (kršitelj koda) cokolada koju kupujete (ako) proizvodi se za balkansko trziste u Ceskoj. No comment. Drugo, cijena rada je u RH preniska, puno preniska. No umjesto da raspravljamo u Seherezadi, mozda da si postavimo pitanje kako to da vecina mladih ljudi koje znam (generacije 82-85) sa zavrsenim fakultetom ne mogu naci posao? U lijepoj nasoj ili vasoj, kako hocete. Ne samo to, ti isti ne mogu dobiti posao ni u trgovini. Bilo da su zavrsili pravo, ekonomiju, drustvene znanosti...svugdje ista prica, koga kog sretnem, koga god pitam...buducnost? Gdje?
Ja sam sigurna da zakljucak o ovako neprihvatljivom ponasanju svojih južnih susjeda temeljis na dovoljno velikom uzorku, sto bi znacilo da si danima promatrala ducane u minutu do zatvaranja i popisivala tko to zapravo uletava.
Sve drugo bilo bi vrlo paušalno zaključivanje o navikama Hrvata i Austrijanaca.
hajdemo sada ne otići u smjeru MI ovdje i VI tamo...
tema mi se čini zanimljivom.
što je to što nas (osim praktičnosti) tjera u šoping centre?
zašto tolika pomama pri svakom otvaranju, kada su zapravo svi isti?
zašto se otvaraju, kada i ovi postojeći zjape prazni?
Da, fuj, bljak ti Hrvati..Citiraj:
Ovo moram komentirati jer zivim u Grazu. U Grazu je Seiersberg najveci shopping centar, a u cijeloj Austriji nema toliko shopping centara kao u RH. Drugo, radim u Seiersbergu od nedavno i najvise je- hrvata i slovenaca. Oni koji u minutu do zatvaranja uletavaju u ducan su uredno hrvati. Austrijanci to ne rade.
joe, šta ti nikad kad si bila tinejđerka nisi razmišljala/pričala o stvarima koje tada ne možeš imati, a htjela bi ih kad narasteš još malo iz kojih god razloga? to radi današnja mlađarija i neka im je. o biti i bitku imaju čitav život za promišljati i djelovati.
šoping centri se otvaraju po sistemu brže više jače - tj. veće, glasnije, šarenije. a svi su isti. ali interšpar u areni možda ima dvije blagajne i dva reda polica više. ili su banane u lijevom čošku, a ne u desnom. i arena ima gap. na cc1 ima c&a a garden mall ima OVS, a west gate sve to, a roses je outlet ( mi hrvati smo jako zavoljeli tu riječ za koju malotko zna šta uopće znači...)
rok trajanja jednog centra je u prosjeku 10 godina - eto ti KC. proipada, u njemu u subotu zauzeto 30% parkinga, dućani samo šibaju sniženja i jedan za drugim se zatvaraju. na kraju će postati skladišne hale u kojima nećemo imati što skladištiti jer ništa ne proizvodimo. osim ako stvarno ne dođu strane kompanije, pootvaraju tvornice di ćemo radit za kikiriki.
annie, čak nije nužno ni fakultet imati. dovoljno je da je netko neko vrijeme proveo na nekom studiju i da nije radno iskustvo skupio na baušteli nego u nekakvom uredu. onda naši poslodavci zaključe da si prekvalificiran za rad u dućanu i slaganje polica jer sigurno želiš nešto "finije". da želim, ali želim i bit u plusu na tekućem.
inače, u areni nisam bila, šeherezadu ne gledam jer mi je smiješna. ali gledam ezela.
Hm, kad malo bolje razmislim, najveći šoping centar kojega sam posjetilia u Osijeku (a i šire) je Emmezzeta. I to mi je bilo previše. I to u vrijeme dok nisam imala dijete. I to ciljano. Uđeš, nađeš/ne nađeš po što si došao, ideš van. Kad bih išla sa svekrvom, onda ona voli zjakati po policama, a meni sve to ide na živce jer znam: kao prvo - sve to mi uopće ne treba, kao drugo - nemam novaca, kao treće - i da imam, kao što rekoh, ne treba mi.
Ok, nekada mi nešto zapne za oko, nešto što nije prijeko potrebno, a voljela bih možda imati (uvijek neka sitnica ili komad odjeće). No, kad pet puta prevrtim kroz ruke, vratim i zaključim da mi za sada ne treba. Možda drugi put.
A sva ta gužva... ajme majko, ja to uopće ne razumijem. Naravno, nikoga ne osuđujem, ali i kada bih bila tip od sjedenja na kavi (svoje sam odsjedila na faksu u kantini i omiljenom bircu), ne bih sjedila u tim kafićima smještenim u taj ogromni prostor s hrpom nepoznatih ljudi, bukom, žamorom... To me plaši.
Špeceraj obavljamo u Konzumu (imamo Maxi K u blizini) pa iako je većina proizvoda skuplja nego primjerice u Kauflandu, blizu mi je, znam napamet gdje što stoji (osim kad preslože police...), uvijek kupim samo ono što trebam plus ono čega se nisam sjetila kada sam pravila popis.
Jednom mjesečno volim otići u Muller i to isto ciljano plus igračka, dvije za dijete.
U Osijeku će se uskoro otvoriti dva ogromna trgovačka centra, Portanova i Avenue Mall. Sigurna sam da ih neću posjetiti (pogotovo ne na dan otvaranja) jer nisam ni tip koji će tražiti baš određenu vrstu odjeće. Nosim casual kojega mogu naći u prvom Takku, Mani, New Yorkeru i sl. I to uvijek idem ciljano. Nema lutanja pa ako mi se što svidi. Mrzim lutati i zjakati okolo... Gubitak vremena.
TV uopće ne palimo. Zapravo ni ne znamo što se u državi događa. Novine ne čitamo. Do prije dvije godine sam svakodnevno iščitavala ili bar prelistala većinu dnevnih hrvatskih novina, gledala sve vijesti..., a sada, uopće mi ne fali. Hrvatska politička i estradna scena su kao sapunica... propustiš 20 epizoda i skužiš da se ništa bitno nije dogodilo. Ona se još uvijek ljuti na njega jer joj je napravio dijete, a vara ju s drugom s kojom isto ima dijete koje zapravo nije njegovo dijete nego njegovog oca koji je otac i njegovoj ljubavi, ali zapravo nije on nego je njegova mama imala ljubavnika... ma fuj! I onda sazna da je sam sebi otac. :-D
Šeherezada, ah, što reći!
kad se sjetim svoje maturalne zabave... cijeli dan smo po gradu ja, frendica i moja mama trazile nesto za obuc, ni same nismo znale sto (jer nije bilo gloije i storija da nam da ideju :mrgreen: ). na kraju ni ja ni frendica nismo nasle neku majicu za ispod sakoa. meni je mama zavezala na kraju neku maramu s resama oko cijelog gornjeg dijela tijela, a frendici sam posudila majicu bez rukava, koju sam ja inace nosila valjda cijele godine prije i poslije, a to je u stvari bila haljina od moje mame iz mladosti koju sam ja odrezala u struku. nismo bile ni ja ni frendica neki socijalni slucajevi, potrosile smo valjda pola tadasnje prosjecne place za ostalu obleku, al te neke odredene stvari nismo nigdje uspjele naci. nedavno sam ja isto za neku priliku trazila crnu majicu na bretele, od britanca do frankopanske vec sam nasla barem 3 koje bi mogla kupit, a 2 i kupila.
a kad vidim sto djeca danas izvode za te maturalne zabave, te toalete, te frizure, te profi sminkanja...ko da se spremaju za vjencanje
ja ne volim shopping centre i rijetko ih posjecujem, al i bez toga znam nakupovat gluposti po gradu, tako da to dode na isto. jedino stvarno ne kuzim provodenje vremena s djecom na takvim mjestima. ok, jednom u mjesec, dva, al cesce nikako.
šeherezadu, gledam ( kao što sam gledala i Dinastiju i Falcon creek, i Slučajne partnere i Beverly Hills _ a što ćete plitka sam i neuka balkanka )
shopping centri : volim westgate ima mi dobru vibru... ostali su mi koma.
u 12 mjesecu ću prošvrljati po Areni i to je to.
Volim ...centre, ali vrtne centre. Jedva dočekam da se neki otvori. Za sad imamo 3-4. Mislim da me već poznaju u njima. Obožavam uzgajati cvijeće, voće, povrće. Uvijek nađem nešto na sniženju. Cvijeće koje više nije za "izlog". I onda ja od njega napravim ponovno ljepoticu. Uživancija.
Volim posjetiti i druge shopping centre naročito kad sam usamljena, jer je tamo gomila ljudi. I volim ići u Trst u šoping, još uvijek je dobro, malo drugačije i blizu.
TV uglavnom ne gledam, Šeherezadu nisam nikad pogledala, s tračevima nisam u toku, osim što znam za Bubičićevo vjenčanje, jer od njega ne možeš pobjeći. Zato čitam pretjerano i kupujem knjige pretjerano, a Farmville i forum su mi otimači vremena, ali volim ih.
idem u shopping centre. radi prakticnosti. dok nisam imala djece svrljala sam gradom. kupovala sam knjige, poneku majicu, cipele kad sam trebala. to mi vrijeme nedostaje. ali sad se ne mogu zamisliti da uzivam u kupovini u centru grada s njih dvoje. kad narastu uzivat cu opet :yes:
problem koji je dosao s shopping centrima je da ducana u centru i nema koliko ih ima tamo. tamo se uvijek otvori nesto sto u gradu nema. evo prvo na pamet mi sad padaju GAP (koji godinama kupujem vani i sad uglavnom klici su mi obuceni u njega), ZARA i ZARA HOME, BUTLERS...... volim te sitnice za kucu.
pomama pri otvarnaju centara je jednostavna, svi zele vidjeti, svi zele usporediti, svi se zele lagati da su kpupili povoljnije jer svako otvranje prate akcije, snizenje i sl.
ovaj vikend sam bila u ST i dogovorila sam se sa sestrom da se nadjemo u CC1 koji se otvorio u petak. ona je tamo bila poslovno, meni nije bilo daleko i trebala sam samo navratiti i predati joj nesto. covjece nisam mogla vjerovati koja je guzva bila na samom prilazu :-o, prvi put mi je da sam otisla kad se nesto tek otvorilo i to u gradu u kojem ne zivim. kako bas ne vozim ST-om i ne poznajem sve ceste htjela sam izaci, ali nisam se mogla ni prestrojiti. kao da sam usla u lijevak iz kojeg se ne moze u sprotnom smjeru. obavila posao i pobjegla glavom bez obzira. mislim da mi je ovo iskustvo potvrdilo da izbjegavam ovakve izlete.
jos jedna stvar s tim centrima ili ti ga mall-ovima je da su se u sklopu tih centara otvorila i kina (MOvieplax, cinestar....), kina u gradu su nestala. kinoteke vec dugo nema, cak ni Charlie Chaplin vise nije tamo. samo je ostao birc koji se tako zove :-(, a koliko sam filmova odgledala tamo.
sad kad idem u kino odalzim u centar u kojem pogledam i ducane. na srecu u AM je prekoputa cinestara algoritam pa navratim u njega. MM je poceo negodovati jer se vracam navici kupovini knjiga (a pri nedavanom seljenju sam rekla da nema sanse da kupim novu knjigu jos jako dugo, eto nisam karakter)
sve je to vec isprobani recept u americi na koju se na zalost ugledamo na puno losih stvari mall-ovi, zdravstveno osiguranje, outlet-ovi. sve je podredjeno kupovini i okretanju novca. samo u usporediti ekonomiju tamo je kao usporedjivati kruske i jabuke pa cu se toga ostaviti.
Nisam bila još u novom šoping centru Arena, nemam potreba za odlaskom tamo za sada. I inače nisam neki ljubitelj čestog odlaska u te centre, osim ako nešto planirano trebam kupiti. Nedavno smo seka i ja same bile u City centru, nema gužve velike, šetale smo po dućanima, kupila sam si krasne čizme, popile smo na miru piće i baš nam je bilo ugodno. Tu i tamo otići, dapače, zašto ne. Volim i West gate jer je veliki, prostrani, i sve što mi treba tamo nađem.
Što se tiče sapunica, pa svakom na volju, ja gledam ono što me zanima, pa i Šeherezadu ako sam doma i ako ništa drugo ne radim.
Ad. 1 - u šoping centar odem kad mi nešto treba, a trefi se na akciji ili me baš privuče (zadnje sam prije 2 mjeseca u Interspar otišla po pamučne poplune djeci - jako su zadovoljni; uz to obavila šoping kad sam već bila tamo - nema velike razlike od drugih dućana). Informacije - letak u pošti.
Špeceraj kupujem u kvartovskom malom Konzumu i kvartovskom Lidlu (jer su mi pod nosom). U King Cross smo jednom davno otišli po auto presvlake. Isto tako jednom u Emmezetu, po nešto što je svekrva vidjela u katalogu.
Odjeća - tu i tamo nešto djeci ubodem u Lidlu (ako slučajno naletim) a u pravilu ih oblačim u kvartovskom dućanu s koliko toliko domaćim pamukom (jer je blizu) i placu (jer je blizu).
Davno su prošla vremena kad smo hodočastili po shoppingu u inozemstvu. Ne bježim od toga (ako odemo u Sloveniju k rodbini ili nekim drugim poslom, prosmucam se po outletu ali namjenski ne idem u kupovinu). Jednom smo kupili gume, ali to je isto bilo davno. Netko je već opisao takve kupce - ideš tamo kad ti nešto treba ili ako ti je blizu.
Ad. 2 - nije mi palo na pamet da odem na neko otvaranje shopping centra. Ne volim gužvu, a ni sadržaji koji se nude baš me ne zanimaju. Gužvu sam jučer spremno podnijela na Interliberu, za to se vrijedilo žrtvovati.
Što bi me privuklo na otvorenje shopping centra? Nemam pojma... Znam što bi privuklo muški dio obitelji - oni bi guštali u nekom dooobro opskrbljenom dućanu s tehnikalijama, pa još ako bi bila promotivna prodaja nečega, s voljom bi otišli.
Aj pliz malo pojasni konstataciju da je cijena rada u Hr preniska?!? Malo me šokirala ta izjava, pa me zanima nekakvo obrazloženje.
S druge strane, kažeš da većina mladih, fakultetski obrazovanih, koje znaš ne mogu pronaći posao u Hr, čak niti u trgovini. Ja moram reći da imam potpuno suprotna iskustva, a krećem se većinom među fakultetski obrazovanim mladim ljudima, koji gotovo svi imaju zaposlenja u firmama poznatih i priznatih imena. I da, živim u Hrvatskoj.