meda prvotno napisa
dobro da si ovo spomenula, meni se bas cini da bas mi i ameri konstantno 'zabavljamo' djecu. jer ona ne mogu nista sama ni u kuci ni vani dok su tako mala. zatp je i bilo ono pitanje zasto one dvije afrikanke stalno sjede. izmedu ostalog i zato jer ne hopsaju non-stop za djecom, ne bi li se ona zaprljala, udarila, jer ih ne moraju konstantno vodat okolo ne bi li im nasla neku zanimaciju. stariji braca i sestre se isto brinu za mlade. svi zajedno jedu iz iste zdjele bez svade, i mala beba sama od pocetka dohrane valjda. a koliko nasih roditelja hrani djecu, oblaci, neki jos i s 5 godina. da ne spominjem konstatno navazanje po aktivnostima, raznoraznim spektaklima, vasarima i slicno. i poanta je da djeca sudjeluju u ritualima drustva, al vecina nase djece nece spontano prihvatiti te rituale, i sama kazes da im to nije zanimljivo. pitam se zasto (i zasto im je sve manje stvari uopce zanimljivo). djeca u onom plemenu su odmalena ukljucena u rituale drustva, poslove itd, imaju svoje mjesto u drustvu. prekranso je sto je nasa civilizacija otkrila djetinjstvo, al sve je to malo otislo u ekstrem. divna su sva ta prava, al u danasnjem drustvu djeca imaju i puno vise ogranicenja. i svi ti problemi s disciplinom i vodenjem i sva ta filozofija oko odgoja je danas potrebna jer je ocito da to tako ne moze funkcionirat da je sve podredeno djeci. a koliko je to u biti lose i za djecu i za cijelo drustvo tek cemo vidjeti, iako su posljedice vec danas vrlo vidljive.
ostavite sad sve te price o siromastvu i navodnoj zapustenosti. siromasnih ima i na zapadu, a zapustenih jos vise. cinjenica je da je za dijete korisnije da istrazuje okolinu, stvarni svijet, jer na taj nacin uci i upoznaje svijet, a ne da ga se od njega nastoji obraniti i da ga upoznaje preko knjiga. uopce to danasnje fokusiranje na intelektualne aktivnosti je vise steta nego korist. jer ljudi su puno vise od inteligentnih robota u koje danas sve vise nastojimo pretvoriti svoju djecu.
ne znam, malo sam razocarana da ste iz svega uspjeli izvuc samo to navodno siromastvo. izmedu ostalog, jer drustva koja zive u prirodi i od prirode kao recimo busmani, tzv.lovci-sakupljači, a zamislimo sad da je to takvo pleme, uopce ne poznaju koncept siromastva, jer nisu orijentirana na stjecanje. danasnja razvijena kapitalistička ekonomija se temelji na principu nestašice, a primitivno pleme koje živi s prirodom nema taj problem, jer on zna ako nema danas, bit ce sutra, priroda je darezljiva.
kao drugo, zato sto je meni nacin odgoja te bebe u africi vrlo slican att.parentingu. i onome cemu ja tezim u svome odgoju.