nadam se zapamtila ne po smetanju hehehe..meni je bila slatka i sretna sam što smo otkrili to kazalište, mislim da smo od sada redovni gosti!! tako je zaspala kad smo došli doma! u roku od 5 minuta, miš mali!!
Printable View
pa nisam mislila na nikakvo forsiranje!! pod izjavom: "ako izdrži i 15 minuta, super" sam mislila na situaciju kad je djeci zabavno 15minuta, a onda padne koncentracija i nežele više pratiti. okej, super, bili smo 15minuta, bilo je djetetu zabavno 15 minuta i odosmo doma...dakle, NIKADA ne bi držala dijete negdje protiv njegove volje! Nisam mislila na izdržavanje kao muku...ali npr, u tan tanu joj je bilo super prvih pola sata, nakon toga je postala kenjkava i čim smo to primjetili, smo se digli i otišli kući...a još je djed mraz stizao nakon toga ali nismo je forsirala...pustili smo da ona odredi ritam i to je to!!
ne, nisam pretjerani kulturnjak, ali smatram da djeci trebamo pružati što više podražaja, na taj način se razvijaju ne samo intelektualno, već i socijalno, motorički! Pa ako im ne ponudiš nešto, oni neće ni znati da to postoji!
eto, kao dokaz je i jučerašnja tema sa UNICEF-ovog seminara na koji hodam ( O roditeljstvu). zaključak stručnog osoblja/predavača je bio da djeci treba pružati što više iskustva i podržaja, dakle osim razgovora, igre doma ili u parku/igraonici, voditi ih i na nova mjesta, nova okruženja - na taj se način najbolje razvijaju njihove intelektualne, emocionalne, socijalne i ostale vještine! toga nikada previše! BITNO IH JE NE PODCJENJIVATI U SMISLU: joj, pa premali su!! naravno da nećemo vuć dijete od 2 mjeseca negdje ali kad postaju svjesni svijeta oko sebe...treba ih što više upoznavati sa svijetom koji ih okružuje...
mi smo recimo sa njezinih 6mjeseci, išli na plivanje! neki su govorili, pa premala je, samo je mučimo! zašto?? bila je okružena drugoim djecom, brčkala se u bazenu, igrala u novom okruženju (okružena vodom), mislim da joj je to donijelo samo dobro!!
isto je i sa kazalištem!!
a ako im ne ponudimo na izbor više stvari, kako će odabrati!
možda se ponavljam, ali zaista smatram da djecu vrlo često podcjenjujemo i mislimo da su premali, pa ni ne probamo neke stvari!
ali, naravno, ako bi otišla u kazalište i vidjela da mi dijete uopće ne želi tamo biti, vrišti, baca se, neznam što, radi neki nered, onda bih pričekala nekoliko mjeseci! ali ovako, kad se malo šeće, pa dira glumce, scenografiju, malo stolice razvlači, bez deranja i previše smetanja, zašto ne?!
Mi idemo sad u subotu na Boje duge sa Djeda Mrazom. Baš me zanima kako će biti. Ako mu se svidi, počet ćemo pohod i na ostala kazališta :)
kudri, sve 5 samo sam općenito govorila o forsiranju (ne o vama).
Mislim da u svemu treba imat mjeru da to "nuđenje podražaja" ne preraste u preopterećenost djeteta i silne obveze kad postane malo starije. Jedino u čemu se ne slažemo je da ja mislim da podražaja može biti po mom mišljenju itekako PREVIŠE.
Kad se dijete za nešto interesira uvijek će naći način da pokaže svoj interes, bar kad progovori :-)
Kudri, nastavite uživati u predstavama i javljajte nam što ste zanimljivoga vidjeli da i mi drugi odemo :-)
predstava koja je namijenjena za dob 3+ nije namijenjena za dob ispod. i manjem djetetu to može biti zabavno, može izdržati ili može pogledati vuka i sedam kozlića. ali, postoji razlog zašto mu to nije namijenjeno i nije uzalud izrazito teško napraviti predstave za najmanje. djeca ne doživljavaju priču nego slike koje im se urezuju u svijest više nego slike s televizije na primjer, te grade neku logiku u glavicama nad kojom mi više nemamo kontrolu.
tako da se ne slažem sa izjavom što više podražaja - pošto-poto
ključić, sigurno će vam se svidjeti predstava. ima jednu posebnu nježnost
evo mi bili na miffy u subotu i sat vremena je gledala, skoro pa bez da je trepunula...a nisam se nadama da će joj sat vremena biti pažnja usmjerena na prestavu...ali stvarno je super, puna boja, pjesme...jednostavna skroz...i frendica je bila sa sinom koji inače ne može bit na miru i on je bez problema gledao cijelu predstavu, pljeskao..ma divota!
možda je razlog što smo bili u prvom redu , pa su se mogli i prošetati malo, a i glumci su im bili blizu...uglavnom, iako je prestava 3+, smatram da je jaaako zabavna i za mlađe!
Boje duge su super! David je bio miran meni u krilu cijelo vrijeme (a to baš nije njegov običaj). Toplo preporučam :)