je al ja sam prije 2 mjeseca znala izdojit po 120 iz jedne. a ovih 80 g u 10 dana mi se čini stvarno malo. i ne kaki mi ko prije svaki, nego svako 3 - 4 dana. ja joj ne dajem dohranu al isto sam zabrinuta da joj je malo
Printable View
je al ja sam prije 2 mjeseca znala izdojit po 120 iz jedne. a ovih 80 g u 10 dana mi se čini stvarno malo. i ne kaki mi ko prije svaki, nego svako 3 - 4 dana. ja joj ne dajem dohranu al isto sam zabrinuta da joj je malo
nahla, da joj je malo trazila bi jos.
i mikka me prestigla, ne znam kako bebi nabit grame s dohranom-kad tek uce i istrazuju hranu. ako mislis da malo dobiva, rade smanji razmak izmedu dojenja, cesce nudi, stavi je snenu na dojku i sl.
kakanje svaka 2-3 dana je normalno za bebe iskljucivo na mm.
ajde malo ste me smirile, jer i meni se parilo da je stvarno malo 80 g u 10 dana. al ona je meni super, i nije zahtjevna , i sve je ostalo po ps-u. a to da je stavim snenu, ništa od toga, ne šljivi me 2%. ma sve sam mislila da je možda lijena za vuć pa da povuće samo ono prvo , šta joj je lagano.
Onda joj nudi istu dojku više puta, tj. kroz dva tri sata, da budeš sigurna da je došla do masnijeg dijela. Kod nas je isto treći mjesec bio problematičan, ali to je normalno jer se dijete otvara prema okolini i sve ga počinje zanimati...
Ja sam "navukla" poprilično veću količinu mlijeka time što sam malenoj što češće nudila, hvatala sam svaku pospanost, jer je neko vrijeme jedino tako htjela dojiti i pila sam puuuno tekućine, ulila bi bocu od 2 l vode i to bi obavezno kroz dan popila, plus još čajeve, Roiboos, one za dojilje, zeleni čaj... Puno tekućine definitivno pomaže!!!
nahla ona ti je vec skoro udvostrucila porodajnu, a ima tek 4 mjeseca. inace se porodajna tezina udvostrucuje do 6 (kod neke djece, npr mog f. i do 10 :mrgreen:) mjeseci, tako da stvarno ne trebas brinuti, naravno ako je njezino opce stanje zadovoljavajuce.
puno ste mi pomogle cure, puuuuuno vam hvala:naklon:. sad sam dosta mirnija. inaće je pedica totalno pro dojenje nastrojena i u ni jednom trenu nije spomenila dohranu, a bila je onako dosta zabrinuta pa me malo pripala. al evo već jutros vidim da mi se laktacija dosta povećala
u svakom slučaju jedno veliko tenks:klap:
Upomoć! Imam bebu staru dva mjeseca i tjedan dana koju isključivo dojim. U prvih šest tjedana dobila je 2.100 kg, puno je papala, kakala, nikakvih problema. I onda, nakon šestog tjedna, počinje ogroman pad u dobivnju na težini, zadnja tri tjedna dobila je jedva 200 grama, na dojci je svaka dva sata a često i češće. Od rođenja je dojim isključivo na njen zahtjev. Bila sam kod dva pedijatra na temeljitom pregledu bebe ( crp, kks, urin, bla,bla, bla i sve je u redu ) ali ona i dalje ne dobiva na težini, odnosno jako malo. Pedijatar broj 1. mi kaže da je 400 grama mjesečno dovoljno ako je majka na prsima, pedijatar broj 2. kaže da je sve ispod 750 grama nedovoljno, gledajući tabele o prirastu težine jasno mi je da 200 grama nije dovoljno u tri tjedna. Ne zbam da li ja nešto krivo radim ali s obzirom da je na početku dobila toliko, mislim da nije do mene. Pijem mnogo vode ( oko 4 l dnevno) pa mislim da možda moje mlijeko nije od tolike količine vode prerijetko za bebu? Beba kaka svaka tri do četiri dana zlatno žute stolice, one su mješovite,odnosno u peleni ima svega vodenaste, s malim zrncima i tako je od njenog rođenja. Da li da prestanem s dojenjem i uvedem adaptirano mlijeko? Očajna sam.
ne gledas mjesecni, nego ukupni prirast. znaci 2300/3 je vise od 700 mjesecno sto je super. i to dosta vise od super. nece ti ona cijelo vrijeme napredovati po kilu, dvije. to je uglavnom tako prva 2, eventualno 3 mjeseca kod vecine beba.
najbolje je da pratis koliko piski i kaki i njezino opce stanje, a brojeve batali.
i ne moze ti mlijeko biti vodenasto od vode, majcino mlijeko je uvijek idealnog sastava za bebu :).
mozes joj eventualno nuditi istu cicu kroz 2-3 sata da bi dosla do masnijeg mlijeka, ili raditi kompresije dok sisa.
aha, sad vidim da je ona dobila 2300 u manje od 3 mjeseca, jos bolje :)
Možda nisam dobro napisala razlog koji mene muči, a taj je, što ona malo pojede kad je na prsima. Tih prvih tjedana je jela puno tih par minuta što bi provela na prsima, a sada par minuta i gurne bradavicu. Beba je vesela, vrlo aktivna kad je budna ali ona i dosta spava u 24 h.Danas se pokakala nakon 4 dana, stolica zlatno žuta ali sama voda kao i uvijek.
ne znam, ako je ona vesela i aktivna ja se ne bi previse zamarala s tim kolko dugo jede. mozda je samo faza, da joj se ne jede nesto. to je samo prvi korak u tome da ces joj pustiti vodstvo u odlucivanju kada ce i koliko jesti :)
pogotovo jer si bila na pretragama koje redom kazu da je sve ok.
za ilustraciju, moj f je u prvih 4 mjeseca dobio 1800 grama, a bio je zdrava i vesela beba :). i sad je ful mrsav, eno ga ima 18 kila vec vise od godinu dana.
Evo samo da se ukljucim na kratko.
Znam da se cini mozda glupo ali moja bebica se udebljala od kad sam joj uvela kasice. Pocela sam joj davati (kršitelj koda)ove vocne kasice i nekad joj dam par kasicica banane. Od tada cesce kaki, udebljala se (svi su primjetili) tako da sam joj nastavila davati po jednu kasicu izmedju obroka. Neki dan sam je vodila kod pedijatrice (mala prehlada) i pedica nam je rekla da beba izgleda veselo, razigrano, nije ni mrsava ni debela i da sa 5 mjeseci mogu vec lagano poceti uvoditi slane kasice.
Jos da napomenem da ne doji vise preko sesirica pa mozda je i to razlog zasto se vidno popravila.
evo kakav je razvoj situacije kod nas...
nakon što je na pregedu s 4 mjeseca imala prirast od 200g, sa 5 mjeseci je ostala na istoj kilaži
dakle nije dobila ništa u mjesec dana, al je narasla 5 cm i og za 1,5 cm
kakanje i pišanje svo to vrijeme uredno, puuuuno pišanih i 3-4 kakane pelene dnevno
dojim na zahtjev, pazim da ne mijenjam strane prečesto, ma sve po pravilima i eto, ne znam kako, al nije dobila ništa
jest da je aktivna 100 na sat, ali ipak...
pedica nije bila zadovoljna pa je rekla da moram uvesti i dohranu i ad na bočicu
bočicu, tj.adaptirano na bočicu nisam htjela ni pod razno, mislim da mlijeka ima dosta, jer ciki često, a uvijek je to dobar LD
probala sam joj i dati bočicu (izdojeno) al ona to nije htjela ni staviti u usta...
odlučila sam da ću joj ipak uvesti dohranu sa 5,5 mjeseci
i eto, prošlo je 3 tjedna od tada, od početnih 7-8 žličica sad je to već količina od kojih 50-70 ml kašice, al ne preguste
na težini je dobila, al ne znam koliko, jer sam vagala na svojoj kućnoj vagi, a ta nije baš precizna
ciki i dalje jednako, tj. jako često, pregled je za vjerojatno slijedeći tjedan pa ćemo vidjeti...
uglavnom, tako je to išlo kod nas
evo mene opet ovdje
eto, malena je u 6 tjedana dobila 500 g
dohrana ide tak-tak, a i to što je dobila na kilaži sumnjam da ima veze s dohranom...
uglavnom, još joj je i željezo nisko pa smo dobili i sirup
pedica tvrdi da je i dalje premršava 6700g/67cm i da se treba udebljati
mislim ok, al ne mogu dijete šopati ako neće jesti :|
ono što mene muči je gdje sam progriješila
sve od dojenju sam prožvakala uzduž i poprijeko i držala se svih pravila
ciki kad god želi i koliko god želi, pazim da ne mijenjam strane prečesto i bla bla... a ona je u jednom trenutku smanjila dobivanje na težini, a onda i stala
i stalno se pitam žašto, di sam fulala, stvarno mi nije jasno...
Evo da se i mi malo javimo! Ela je u 3 mjeseca dobila 800g! S tim da je dijete koje baš voli jesti! I rijetko kad se desi da ne pojede što joj spremim (kad ju zezaju zubi onda neće...)
Ali ona je i jaaako živa beba i vjerojatno jako puno potroši dok propuže cijeli stan uzduž i popreko! A sada po novom u minuti se valjda 20 puta posjedne pa spusti, pa posjedne....
ana.m, a kako je ukupno težina/dužina?
meni pedica veli da je svako za sebe ok za njenu dob, al kad ih staviš u odnos, premršava je (meni izgleda ok)
a i moja malena je nevjerojato aktivna, nema sekunde mira, doslovno
i po danu skoro i ne spava
ubije oko jedno 3 puta po 20-30 minuta, obično na cici
Točno 9 mjeseci, 7950g i 72 cm! Rođena s 3650 g i 50 cm! Ali ona uoće nije mršava! Baš je prava lijepa bucmasta bebica!
i moja malo dobiva, oko 100g u 10 dana,al ja se uopće više ne brinem. ona jede dobro, ne mogu ja nju natirat da cica više nego šta cica. vesela je, aktivna, spava cijelu noć, krv i urin ok. ja tu više ne mogu učinit.
ima sad 6 mjeseci, nemre bas stalno dobivati po kilu dvije. i ovih 500g u 6 tjedna je meni wow, pola kile, e!
nisu sve bebe debele. ja imam jednog koji je bio skroz zgoljo, i jednu koja je bila buhtla. sve je individualno.
Mene zanima jel zna netko kad se pomaknulo to razdoblje dohrane na 6 mjeseci? Kad sam prvi put rodila (2000.), svugdje je pisalo da dohrana počinje sa 4 mjeseca i tako smo i počeli, a iako će junior sljedeći tjedan navršiti tu dob, ne mislim mu davati dohranu prije 6 osim ako baš ne primjetim da mu mlijeko nije dosta (inače, jako puno primjećujem u posljednje vrijeme da mame oko mene daju bebama prve kašice s 4 mj.)
Inače, mali je super papao do prije 10-ak dana kad smo počeli muku mučit s klopanjem, no danas je dobio prva dva zubića pa se nadam da je to bio uzrok dijeti i da će sad normalno nastaviti s papanjem :)
Bok cure!
Molim vas za pomoć. Vito je rođen 15.4. s 3650 g i 51 cm. Prva dva tjedna bio je na kombinacjii mojeg lijeka i umjetnog, što zbog carskog, što zbog toga jer me nisu dobro naučili dojiti. Uglavnom, ja sam doma zapela i super nam je krenulo dojenje. On je bio dosta cendrava i nervozna beba, svi su mi stalno govorili da je gladan i da nemam mlijeka, da bi na kraju s mjesec dana imao 4950 g i 57 cm. Ja sam mu taj prvi mjesec davala obje dojke svaki put, svaku 30 min, pa mi je patronažna rekla da slobodno prebacim samo na jednu jer da super napreduje i da nema potrebe za obje. Nakon dva tjedna, znači s mjesec i pol dana smo imali kontrolu kod jednog drugog pedijatra i imao je već 5310 i 60 cm. Tu je negdje počeo i preskakati noć. Problem se javio u tome što mi je ta druga pedijatrica savjetovala da mu dajem prokuhane vode. I prije sam čula takve savjete i ignorirala ih, međutim, ova doktorica mi je uvijek bila super, i sve što je dotad savjetovala se pokazalo ispravnim, tako da sam ipak poslušala. Otad su mu krenule sluzave stolice i počeo je raditi jako velike pauze između obroka (ponekad i po 5 sati), ali ja se nisam uzrujavala jer je stvarno super napredovao dotad i bio je veseo i živahan. Međutim, na pregledu kod našeg pedijatra s 2 mjeseca, ispada da ima 5470 g (i 62,5 cm) i to je njemu (a i nama) bilo čudno i predložio je Humanu, zaključivši kako vjerojatno nemam više mlijeka. Ja sam zamolila probni period od tjedan dana da intenziviramo dojenje i rekla mu za vodu. On se, naravno, zgrozio, rekao da mu je vjerojatno voda iziritirala crijeva i složio se da probamo još samo dojenje. Tih tjedan dana sam ga vratila na obje dojke svaka 3 sata (s time da i dalje uglavnom nije tražio nego bi ga ja prikačila) i nakon tjedan dana na kontrolnom vaganju imao je 5730, znači dobio je cca 300 g u 1 tjednu. Pedijatar je rekao da je to super i da se vidimo za dva mjeseca, nema potrebe za intervencijama. Ja sam onda vratila na samo jednu dojku, ali vrag mi nije dao mira i kupili smo vagu i ispalo je da je u skoro tri tjedna od tog vaganja dobio ni 200 g (znači sad ima puna 3 mjeseca i 5850 g cca). Tu sam se naravno full zabrinula i sad više ne znam u čemu je probleom. Mislim da nema smisla da mu dajem svaki put obje dojke jer nije više novorođenče, a i meni živci odu 7 sati dnevno ležati s njim u sobi, a ovako očito ne napreduje kako bi trebao. Važno je napomenuti da nema one fore kod nas - on će stati kad mu je dovoljno, ponudi mu i drugu pa vidi...od prvog dana on jede koliko mu daš. Znači, ako ga ja pustim sat vremena, on će sisati sat vremena, ili dok mu mlijeko ne počne izlaziti i kroz usta i nos. Nakon jedne bude sretan i zadovoljan, ali ako dam i drugu, jest će i na njoj dok ga na otkačim. Tako da nikad ne znam koliko mu zapravo treba i uvijk ga ja moram otkačiti. A i to mi je zeznuto, jer ja ne kužim pitanje - je li ti ispraznio dojku. Ja sam ga jednom pustila preko 45 minuta na jednoj, i još uvijek je svako toliko bio let down i on bi se trgnuo iz sna i počeo vući. Prema tome, dokad da bude na jednoj i kako znati da je došao do tog kaloričnijeg mlijeka? I stolice su još uvijek sluzave i vodenije, dosta smrduckaju. Opće stanje super, veseo i jako živ, smije se i guguće, spava cijelu noć, 2-3 stolice dnevno, 6-7 mokrih i jako teških pelena i još se popiški posvuda kod presvlačenja. Što da radim? Odlučila sam ovaj tjedan polušati opušteno, bez vage, stavljam ga svaka 2-2 i pol sata na prsa (jednu dojku) iako ne traži tako često i tankam se vodom, pa ako ni za tjedan dana ne dobije skoro ništa, da idem pedijatru? Ispričavam se na dugom postu, oko mene nema baš mama s bebama, ja othranjena na umjetnom tako da ni moja mama ne zna što bi mi savjetovala, pa se nemam kome drugome obratiti. Hvala puno unaprijed!
Prema ovome bih rekla da je s njime sve u redu...
Nisam sigurna je li to vaganje na kupljenoj vagi mjerodavno - ako ga uspoređuješ s mjerenjem kod doktora moguće da vage odstupaju.
Pokušaj neko vrijeme dojiti kako si opisala i mjeriti ne češće od jednom tjedno.
Nisam savjetnica (nadam se da će se javiti koja da me ispravi ako treba) ali mislim da dok težina ne pada stanje nije alarmantno i ne moraš nikamo žuriti, daj si par tjedana da vidiš kako napredujete.
Premda ne traži često, ipak kako kažeš dosta dugo doji i uopće se ne bi po meni trebala brinuti imaš li mlijeka - uostalom kažeš da osjetiš let down dosta dugo.
prema ovom sto si napisala ja bi pustila mozak na pasu i prestala ga vagati i ici pedijatru na kontrole. meni se cini da je s njim sve u najboljem redu, a tempo dobivanja mu je takav kakav je, na sto ces se morat naviknut kad tad :) neko "pravilo" je da bi bebe do 6 mjeseci trebale poduplati porodajnu tezinu, a kod nekih ne pali ni to. moj f naprimjer, roden sa 4200 a poduplao je tek s oko 10 mjeseci ili kasnije. najbitnije je da je beba zadovoljna, zivahna, dobro izgleda i ima redovitu probavu, a to sto ne dobiva po tablicama samo istice individualnost svakog djeteta :)
da... ja se zapravo slažem s mikkom ali da ne budem previše neozbiljna :) sam pokušala to sročiti u neki kompromisni post
Super, hvala vam na brzim odgovorima. Ma i meni se realno i objektivno sve čini ok, ali onda se u meni javi onaj glasić lude mame :-) i opet krene panika. A što ako bude stagnirao kod vaganja? Da li je onda potrebna neka intervencija? I kako to da su mu stolice još uvijek lagano sluzave i smrdljive, stalno svugdje pišu kako stolica dojenog djeteta zapravo ne bi trebala imati miris. A onda opet kažu da se dojenoj djeci sve tolerira...i svede se na to da mama mora subjektivno procijeniti kako ona misli da je najbolje, što i rezultira ovom mojom psihozom...
Ni ja nisam savjetnik, nego iz mog iskustva: ako dijete hoće obje dojke po podoju, daj mu obje - pod uvjetom da je jedna dobro ispražnjena prije nego ponudiš drugu. A kako ćeš znati da je "prazna" - kad ti se čini prazna, probaj još malo s kompresijama:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669
Ako hoćeš povećati prirast na težini, bilo bi korisno uvesti bar jedan noćni podoj. No na tvom mjestu ja to ne bih radila :mrgreen:, uživaj dok spava, ipak dijete dobija na težini i nije ti neka panika.
Što se tiče davanja obe ili samo jedne dojke, koliko znam preporuča se davati samo jednu dojku po podoju da se isprazni do kraja
ako dijete posiše do kraja i traži još onda se daje i druga u istom podoju
ako su podoji na zahtjev češći od 2-3 sata daje se unutar 2-3 sata ista dojka
ali po mom mišljenju to su samo smjernice kojih se ne morate prečvrsto držati ako je s djetetom sve u redu i ako dobiva na težini
s teme http://forum.roda.hr/threads/65910-q...hlight=mlijeko
ako se beba cini u redu ja se ne bi uzrujavala ni kod stagnacije na vagi. ali to sam ja, koja ne idem bas na preglede niti patim na tablice :mrgreen:
sto se smrdljivih stolica tice, mozda je zametak neke prehlade ili necega. meni je k. imala stolice toliko razlicite iz dana u dan, a doslovno nikad one po knjizi, senfaste. imala je florescentne, smrdljive, tekuce, s komadima, zute, zelene, eksplozivne.. kakve ti srce pozeli, osim "skolskih" :lol: ali nisam se uzrujavala.
Ne znam baš da stolica dojenog djeteta ne bi trebala imati miris... moja je imala većinom školske senfaste kakice - s povremenim odstupanjima, naravno - ali miris se itekako osjetio. Nije baš bio nepodnošljiv, nekako kiselkasto smrduckav. Ovo je već poezija u prozi :-)
dakle samo smireno, ako doji redovito, ti imaš let down, on je veseo i živ i redovito puni pelene - sve je u redu
normalan miris beblje kakice je po jogurtu, ali zna i bas gadno smrditi, kao sto napisah.
E baš tako, "kiselkasto-smrduckav" miris...tako je i kod nas, ja sam se pitala je li to normalno.
Možda je stvarno stvar u individualnom dobivanju na težini. Cijeli tjedan ga stavljam svaka 2-3 sata, ne traži ali se veseli kad skuži što slijedi, čak se spraksao sam okrenuti na stranu, uhvati se ručicom za grudnjak i prikopča :-) Mislim da je navukao još mlijeka, on mi djeluje full zadovoljno i sretno, valjda je onda sve u redu. Ali svejedno ću ga sutra vagnuti da vidim je li ovotjedni novi režim možda urodio plodom. Ako nije...bacam vagu :-)