jel josip dijeli nakon što je dobio od ivana, a tome dijeli nakon što je dobio i od ivana i od josipa, il? :mrgreen:
kako mi je ovaj topik promakao :?:
Printable View
jel josip dijeli nakon što je dobio od ivana, a tome dijeli nakon što je dobio i od ivana i od josipa, il? :mrgreen:
kako mi je ovaj topik promakao :?:
Kao profesor matematike s ovom izjavom se nikako ne mogu složiti. Što to znači "pravo" matematičko rješenje? Ako je rješenje točno, a ideja rješavanja matematički valjana, onda je i to "pravo" rješenje.
U matematici postoje razne metode kako rješavati ovakve zadatke. Ovo što vi zovete "metoda pogađanja" mi zovemo "metoda sukcesivnog (uzastopnog) približavanja". Odnosno - krenemo od pretpostavkom i približavanjem dolazimo do točnog rješenja.
Nadalje, nitko od djece ne očekuju da znaju rješavati sustave jednadžbi, niti je to uopće gradivo koje se u 6. razredu postavljaju na natjecanju. Naime, postoji propisano gradivo koje se pojavljuje na dotičnoj razini natjecanja za dotični razred. Ako kome treba, mogu proslijediti taj dokument.
Kako sam rekao, postoje razne metode rješavanja problemskih zadataka. U nastavi 6. razreda se najčešće koristi ili Descartesova metoda ili grafička metoda (crtanje pravokutnika/štapova).
Recimo, ovaj zadatak sa dužinama se u 6. razredu rješava ovako:
................prije............poslije
1. dužina .....x...............x-24
2. dužina....x+108.......x+108-24=x+84
I još povežemo ovo da je jedna od druge dulja 4 puta. Očito je 2. dužina dulja, pa vrijedi x+84 = 4(x-24), a to djeca znaju rješavati...
x+84 = 4x-96
x-4x = -96 - 84
-3x = -180
x = 60
Znači, 1. dužina ima duljinu 60, a druga 60+108 = 168.
Primijetite da smo ovom metodom izbjegli korištenje dviju nepoznanica!
Kolega, riječ "pravo" sam i stavila pod navodnike jer nisam mislila doslovno pravo, već najelegantnije rješenje. Kada bi ti ili ja ili neki sedmaš išli rješavati taj zadatak koristili bi jednadžbu. Iz iskustva znam da mnogi roditelji kada vide zadatke s natjecanja kažu "ovo oni nisu učili" jer misle da postoji samo jedan ispravni način rješavanja. Moj komentar je stoga i dan s ciljem da se ukaže da učenici mogu riješiti zadatak na različite načine i da će dobiti sve bodove ukoliko je postupak rješavanja matematički ispravan i rješenje točno.