bajadera je ispala mrak fina!
stisnula se u škrinji na brzinu da je mogu odma probati,naravno :P
u smjesu sam stavila i orahe i lješnjake grubo sjeckane:mljac
Printable View
bajadera je ispala mrak fina!
stisnula se u škrinji na brzinu da je mogu odma probati,naravno :P
u smjesu sam stavila i orahe i lješnjake grubo sjeckane:mljac
Dolega, ma daj, meni treba 15 minuta samo da sameljem orahe. upeterostručit ću dakle, preporučeno vrijeme. svejedno je vijest fantastična! sad sam puna poleta!Citiraj:
s pripremom i pečenjem mi treba 15ak min do gotovog kolača.
ivančice :shock: :shock:
Jel ti to nekome hoćeš nabiti komplekse?
svaka čast!
ja sam mislila napraviti više, ali sam odustala jer mi je stvarno na kraju žao bacati te kolače ili jesti za NG stare i suhe kad mogu napraviti svježe.
Sveki napravila i nama dala vanili kiflice, slance i orehnjaču
Ja napravila i sveki dala cookije, matrozen, šljive s bademom uvaljane u čokoladu, namjeravam još kuglof (i ovdje molim za neki dobar recept - dizani, ne s praškom za pecivo), možda muffine ili Darijin kolač ili nešto voćno
Šogi kupila negdje neke prekrasne kolače pa malo dala sveki i nama
mislim, stvarno će ih biti hrpa, a nećemo to sve pojesti
evo mojega skora:
vanili kiflice
non plus ultra
keksići s pekmezom
bajadera
smeđa žele salama
bijela žele salama
rafaello
smeđe-žuta salama
žute štangice
salama od oraha
sedmo nebo
napolitanke bake Anke
orehnjača
bijeli plivadoni
smeđi plivadoni
brun (vrijeska, mekan je skoro ko biskvit)
Ivančice, Apricot :shock:
Ah, jedva čekam utorak u ponedjeljak neću ništa jesti
Ja bi recept za čokoladne tartufe, pretražnik mi baš ne pomaže. Help!
koliko treba kikirikija u ljusci da bi očiščenog bila dovoljna količina za kikiriki fantaziju?
ovisi o tome koliko mislis pojesti usput.
Ja sam kupila i očistila pola kile, i ispalo je malo više nego što je potrebno (nije se bacilo :mrgreen: ). Inače, kolač mi je super ispao i jako je fin, za one koji vole kolače sa kikirikijem, ali je tijesto dosta suho i ima ga previše - mislim da bi bilo bolje napraviti tijesto sa 2/3 količina u receptu jer bi ga onda bilo manje tj. bilo bi niže, i manje suho ako se normalno stavi cijelo jaje.
martaaaaa!
pravila bi za novu godinu pracne, a čini mi se da bi tijesto za kiflice bilo "preraspadajuće". daj slavonski recept, pliz!
Ja kupila u Mercatoru oljušteni, neslani kikiriki(stoji kod suhog voća). Ali nisam na kraju napravila kolač. I bolje, jer mi je i ovako muka od svega što sam pojela jučer i danas. Pravit ću za Novu.
PRACNE
14 dag oraha
17 dag secera
20 dag maslaca
35 dag brasna
1 jaje
muskatni orascic
promijesati brasno, secer i orahe. u to narezati maslac na listice i brzo izmrviti. onda jaje i m. orascic (koji u biti nije obavezan). odmah puniti kalupice i peci 20-30 min na 180. nisam sigurna u duzinu pecenja posto mi je pecnica malo cudna, al uglavnom cim krenu mijenjati boju odmah izvadis iz rerne i odmah vadis iz kalupa. dovoljno je kvrcnuti rubom kalupa od neku podlogu. sami ispadaju. i ne, ne treba mazati kalupe.
ovisi naravno i o velicini kalupa koliko se peku. ako imas one za orahe, preporucam da u njima peces. taman su zalogaj :mrgreen:
e da upozorenje, posto je to prhko tijesto, nemoj ga slucajno premijesiti jer ce ti se pracne pretvoriti u prah.
hvala :*
ja ću bez muškatnog oraščića (baš je moja strina u Posavini znala što je to). i neću na veličinu oraka - šape su šape!
ja uglavnom zaboravim muskatni orascic, zapravo ne znam cemu uopce sluzi u tom receptu.
radila sam kikiriki fantaziju:mljac:
količinu smjese za tijesto sam smanjila za trečinu i ispalo je super-osim kaj sam ga u protvajnu slagala ko puzle jer mi se trgalo.
Ja sam šape radila po ovom receptu:
http://www.coolinarika.com/index.php...ecipe_cat_spec
i ispale su savršeno, a najfinije su sada kad su malo odstojale (naravno, ako nisi gadljiva na mast)
Ja evo čekam zadnju tepsiju sa štapićima sa sirom i odlučih i ja probati tu fantaziju, smanjiću tjesto pa kako ispadne. Ne znam bi li pravila još nešto, malo mi je ostalo, ali više se nikome ne jedu...
Ja ću za NG napaviti samo onaj Darjin kolač sa prethodnog topica, sorry, zaboravila sam tko je dao recept, čini mi se nekako laganiji od ovih božićnih.
tridesettri napisa:
evo recepta za cokoladne tartufe - ovo je uzasno fino...
cokoladu otopiti u malo vrhnja za kuhanje, dodati zlicu meda, narancinu koricu i malo cimeta (uostalom zacinite po zelji). smjesu ohladiti u frizideru, kad se stegne zlicicom vaditi malene kuglice i uvaljati u kakao. budu malo nepravilne kuglice, treba ih drzati na hladnom, najbolje u papirnatim kosaricama. ovo je ionako pipkavo ali kome se da dodatno zezati jako je fino u kuglicu umetnuti usecerenu visnju ili komadic marcipana...
Imaju li tu kakve konkretne mjere koliko čega? Pliiiz
zašto su mi se zobeni kukiji presušili? :(
stavila sam prvu rundu na 160° ali su nakon 8 min još bili sirovi, pa sam pojačala na 175° i pekla još 6-7 min. drugu rundu sam pekla na 175° skoro 15 min.
u receptu piše 10-12 min ali tad su bili još sirovi. sad su smećkasti i suhi.
ja kekse inače pečem na 160° ali ovima bi tako trebalo pola sata.
buhuhuuuu...
Radila sam kikiriki fantaziju, užas, slatko i jako do boli.
Još sam po vašim iskustvima na mjeru tjesta, za trećinu povećala mjeru karamela i čokoladnog preljeva.
Volim slatko, volim čokoladu, ali ovo je fakat preslatko, najbolje mi je tijesto.
A za one koji i dalje to misle peći mali savjet, kako je tijesto jako prhko
ja sam ga razvaljala na papir za pečenje i tako stavila u tepsiju.
meni uopće nije preslatko.
radila sam u najvećoj protvajni,smanjila količinu tijesta i ispalo mi taman super tanko jer mi se čini da bi bili prejaki kad bi bili deblji.
Već nekoliko dana (3 :mrgreen: ) zaboravljam napisati - radila sam Darjin kolač za NG i izvrstan je !! tinars puno hvala na ovom super receptu!
Svi su oduševljeni.
Jedno pitanje za Apricot koje hoću postaviti od prvog dana kad sam pročitala njen savjet, ali nikako da se sjetim - kad radiš rafaello kuglice s bijelom čokoladom, pretpostavljam da ju rastopiš, a ne naribaš?
Nikad to nisam radila jer baš nekako ne volim taj okus mlijeka u prahu, ali tvoja ideja sa čoksom me zaintrigirala, to bi moglo biti ok, pa sam mislila u nekoj skoroj budućnosti pokušat (kad se riješimo novogodišnjih kolača:-))
I da ne zaboravim, svim curama s ovog podforuma želim svako dobro u ovoj godini, te puno dobrih i uspješnih recepata! :love:
Nisam Apricot, i možda nisam u pravu, ali čokolada se topi, bar sam ja tako radila.
ma ko li vam pojede sve te silne kolače :shock:
Da, čokolada se topi: stavim u staklenu zdjelu, pa na paru. Onda u to dodajem sve ostale sastojke kako ne bih isprljala više od te jedne zdjele. ;)
dalmatinka, ove godine sam puno podijelila prijateljima, ali prošlih godina bismo sve sami pohrdali (uz goste, naravno): do 15.1. ne bi više ništa ostalo.
Cure, thanx za savjet!
Ja imam oko sebe isto puno hrdalica! :mrgreen: