Hvala ti unaprijed! :)
Printable View
Pisala sam muzu upit mejlom jer sad nismo zajedno doma, ali ocito su godine davanja puno love najmodavcima na njega ostavile traga.... on kaze da ti je najbolje odvojit od primljene najamnine 350 kn i platit pravnika da ti kaze provjerene informacije sve u detalje.
Ja se ispricavam u ime svog ludog muza :)
Mi zivimo u gradu di su najmodavci bogati jer su nekretnine precjenjene, a od najmoprimaca se ocekuje i da popravlja sto nevalja. vjerujem da to kod vas nije slucaj.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
S2000, hvala ti svejedno.
U medjuvremenu je rijeseno. :)
da ne otvaram novu temu, tu ću se prikrpati
dajte mi pat "tips and tricks" oko odlaska u podstanare
(živjela sam u stanu,al kod familije za vrijeme školovanja tak da to nije pravo podstanarstvo)
što sve pitati kad se ide gledati stan, na što posebno obratiti pozornost, kako sastaviti ugovor, jel se stanarina plaća onaj dan kad useliš ili se dogovorite da je to prvog, desetog, petnaestog?
ako stan ima svoj podrum, da li mogu tražiti korištenje istog?
i još hrpa stvari me zanima, al žurim na posao pa tipkate sve pametne savjete
hehe ja cu par kao najmoprimac kroz 10 godina i najmodavac kroz 3 godine
Vazno je kakve su ti navike da bi odredila koje je najpovoljnije grijanje za tebe:
- ako te cesto nema i kroz cijeli dan bolje je etazno ako si stalno u stanu i zelis sve tople prostorije isplativije je na toplanu
- kakav nacin kuhanja zelis: plin ili struja
- glede rezija: ponekad je veliki stan jeftiniji no kod nas jos je puno rezija po kvadratu (smece)
- koji kat ti je vazan (djeca, kolica, lift...), orjentacija stana (klima)
- tko placa popravke (jednom sam naisla da se sve placa samostalno a sve od Marije Terezije)
- koliki je polog (ponekad je to jedna ponekad 3 stanarine)
- cijena najma (jako ovisi o kvartu: knezija i tresnjevka su primjerice jako skupi)
- imas li ljubimca i moze li on s tobom
- opremljenost stana: fen, peglaonik, susilo za ves, kuhalo za vodu, pegla, televizor...
- telefon: ima li ga i moras li uzeti pretplatu
- ako imas svoje stvari da li je stanodavac voljan svoje negdje odnijeti
- ostava
- spremiste za bicikle...
- ako zelis preinake odmah pitaj mogu li (nama je stanarka htjela tamno zelenu boju zidova: sama je platila; no ne zele ju svi a nama je ona ostala nakon njenog odlaska)
Stavis si na papir sto zelis i ispitujes kad pogledas stan.
Ja svoj stan iznajmim u roku 2 dana oglasavanja, skup je (no nista skuplji od takvih stanova na istom mjestu) ali su rezije male i u 35 kvadrata ima boravak s kuhinjom i odvojenu spavacu sobu. Kad je "otisao" trosjed, kupili smo novi. Kupili smo veci frizider.
Imali smo stanara kojem nismo bili u godinu dana nijednom a tada samo da donesemo novi trosjed. Stanarinu je placao i rezije meni na racun...
Jedni ljudi su htjeli donijeti svoj namjestaj (no ja sa svojim nemam kuda).
Postoji i neki spranca ugovor za reguliranje prava i obaveza dviju strana
hvala puno
nije riječ o zagrebu
još jedno možda bezvezno pitanje
u novim stanovima
kako se "obraniti" od inkasatora?
frendica je bila podstanar gdje nije plaćana rtv pretplata i gazda joj je izričito zabranio da natovari inkasatora na vrat
i što ako nema interneta,satelita i telefona u stanu? kak to priključiti? na sebe? gazdu?
i kak ide ta prijava na stan? recimo jel mogu ja onda nešto naručiti na tu podstanarsku adresu, kak onda podić paket u pošti ak mi na osobnoj stoji "stara" adresa?
i jel ok u ugovor dodati stavke tipa; stan preuzet u takvom i takvom stanju, vratit će se u istom stanju
i u ugovoru se odmah napiše ko šta plaća, popravlja i sl?
ok, sad sam pročitala ono iz narodnih novina
hvala još jednom na odgovorima
Ljudi dragi, toliko sam dugo podstanar da više nemam nade u dobro podstanarstvo. Unatoč svim mogućim i nemogućim zakonima. Za 10 godina podstanarsta u Zagrebu sam imala 11 stanova i 2 normalna gazde. Jedna od njih dvoje je imala i dobar stan i bila krasna. I dan danas smo u kontaktu. A ovi su imali lijep odnos s nama, ali stan je bio preskup. Svakako savjetujem dobro se raspitati i stvarno platiti nekoga da uputi u sve obaveze i prava, nekoga tko će možda i sastaviti ugovor. Mislim da se i to može. A onda predaš gazdi svoja očekivanja i tako nema tapkanja u mraku. "Ja sam milavslio/la da vama treba/ne treba to i to..." Kasno je kasnije. Vjerujte mi.
Imala sam ludu cimericu, mrave od restorana ispod, kuću koja guta toplinu radi skoro nepostojeće izolacije, napasnog starkelju, bojler u plamenu jer je bio neispravan, lupanje mjesecima jer je gazda nakon useljenja renovirao 2 kata iznad glave, može životinje pa kad sam nabavila i imala par mjeseci (i zavoljela ih) onda odjednom ne može, lihvare koji povećavaju stanarinu i NE DAJ BOŽE zajednički dio režija ili grijanja, nepostojano grijanje u 11.mjesecu jer faca nije sredio grijanje i "pucanje struje" preko tuš crijeva za vrijeme tuširanja.
Ma uh, samo kad se sjetim... Sad mi je sam grad najmodavac i slavim pjevajući svaki dan! A vama želim sve najbolje dragi moji, jadni mi podstanari! Jadni i najmodavci sa svakakvim biserima i ološima, ali oni imaju izbor. Iznajmiti ili ne iznajmiti. A mi... mi moramo negdje živjeti... SRETNO s VEEEELIKIM S! NAjviše vam treba sreće, vjerujem da ima još dobrih ljudi. Pa dvoje-dvoje!