Evo, mozda i ja pomognem bar jednoj mami u ocajnoj borbi s tom bolescu. Moja kcerkica sada ima 2 g i sasvim cisto lice. I ja sam , kao i vi probala milion kremica, kupki i sl. , kortikosteroide sam izbjegavala jer mislim da na taj nacin lijecimo POSLJEDICU, a ne UZROK.
Dakle, i ja sam prosla kroz sve faze ( s 4 mjeseca se probudila sva u krvi - doslovno je zgulila kozu s obraza), kraste na licu, pregibima, suha koza ... Iz krastica joj je cueila prozirna tekucina. Sve u svemu, strasno.
Dojila sam je do 10 mj i sto god bih ja popila ili pojela, ona je reagirala. Kad sam uvela dohranu, na najruzniju (kao trebala bi biti nespricana) jabuku s place je reagiala.
Malo, po malo, naucila sam da joj smetaju svi konzervansi, umjetne boje, pesticidi.Gdje naci zdravu hranu u gradu?! Posto zivim u Rijeci, narucivala sam mrkvu, blitvu i sl. sa ZRNO farme u Zagrebu (slali su mi autobusom), presla sam na KOZJE mlijeko nakon dojenja, kupila janjca i domacu puricu ( u to vrijeme jos nisu radili frku oko pticje gripe). Kozje mlijeko nema dovoljno folne kuseline, pa se mora pojacati unos hrane koja je ima (mahune, blitva..)
Zaboravih napomenuti da dok su krastice na licu, znaci da se razvila sekundarna infekcija i ja sam joj mazala s tekucim antibiotikom (narandzasta tekzcina propista ce vam je lijecnik),kako bi najprije to izlijecili.Na svim pidzamicama sam zasila rubove rukava, kako bi se dijete moglo pocesati, a opet da se izbjegne grebanje nokticima.Cokolino, i sl. umjetnu hranu sam izbacila. Za dorucak joj kuham zitarice (zovu ih musli, ali kako pod musli podrazumijevamo stosta, objasnit cu:izgleda kao presana zrna), dodam kozje mlijeko, za dorucak voce (koje beremo po vrtovima u Gorskom Kotaru i sl. kod dobrih ljudi koji nam daju) i sve to smixam sa stapom. Ako na Cokolinu pise da su psenicne pahuljice, zasto ne uzeti onda psen. pahuljice bez glupih dodataka i umjetnih boja i sam ih skuhati?!
Sladila sam sa jecmenim sladom, a sad joj (sa dvije god, nakon sto sam je testirala, dajem med. Ranije se nisam usudila).
Bili smo prisiljeni posaditi svoj vrt (srecom tata ima vikendicu), i moram se pohvaliti da nam je svo povrce odlicno uspjelo - BEZ SPRICANJA RAZNIM PESTICIDIMA!!!
Napominjem da joj nikad nisam davala nikakove ljiekove, od krema ju tu i tamo, kad joj je koza suha namazem Eucerinovim mlijekom, nosila sam more u kanistru (paziti da se uzima tamo gdje je cisto), s morem sam je brisala 2-3 puta dnevno. Za 2 mjeseca smo rijesili problem. Istina, jos uvijek sve kuham za nju posebno, ali kad su rezultati vidljivi, nije mi tesko.
Jos uvijek joj nije proslo, jer sam joj jucer dala 3 KIKI bonbona i odmah joj se pojavio laganoi crveni krug na licu - ALI SADA JE TO PJESMA kako nam je bilo!
Kupila sam skrinju i zaledila male paketice paradajza, mahuna, mesica, ...
Da, reagirala mi je i na kruh, pa sam kupila pekac i sama joj pecem kruh i marmelade .
Nije tako strasno kad shvatis protiv cega se boris. Kosa i nokti bili ocajni za vrijeme dojenja, a najvise me ubilo razmisljanje od cega se danas mogla osuti, sto sam jela... Popijes kakao, niti ne razmisljas da je unutra mljieko iz tetrapaka, prepuno konzervansa. Ipak nisam htjela odustati od dojenja, jer sam smatrala da je korist puno veca od stete.
Zaboravila sam napomenuti da OBAVEZNO TREBA ISPIRATI ROBU 2 PUTA U MASINI, jer je meni reagirala na deterdzent, a omeksivaci su, naravno, strogo zabranjeni. Nakon sto sam to uvela, potpuno joj je osip s tijela nestao.
Probajte pronaci prirodno uzgojenu hranu (rodjaci na selu, susjedi...) Ovdje nisam mislila na rodjake kao hranu, vec kao izvor. :
Najbolje cete s vremenom vidjeti sto vasem djetetu najvise smeta. Ja sam joj npr. prala guzu s vaticom i vodom, vlazne maramice nisu dolazile u obzir! Nijedan benefit 21. stoljeca nismo mogle koristiti.
Ali moram priznati da moje dijete do 2 god nije popilo niti jedan antibiotik, jer joj je ocito imunitet super, a i hrani se bolje od svih nas! Cijela stvar oko toga jest u tome da je oslabljen imuno sustav, tako je pokusavam zastiti od stvari koje joj skode i dati vrijeme organizmu da mu ojaca imunitet.
Kada se ufurate u sve, nije problem. Kortikosteroidne kreme i sl. probajte zadnje, najprije probajte otkloniti sve uzroke. Ja sam uspjela bez ijednog lijeka! Istina da je problem kada idemo na put, jer moram tegliti hranu, mikser, u restoranima joj nemam sto dati, ali imate one smokije od kukuruza (imaju okus stiropora), pa to dajete djetetu,da se zabavi, nahranite ga prije nego sto ide van, moja sad vec moze i stapice i Pettit kekse. Puno mi je teze sada kad je veca, jer vidi brata da jede gluposti, pa bi i ona! Zabotavih reci da je na SLADOLED (kupovni) reagirala strasno, jer je prepun aditiva i umjetnih boja!
Eto, toliko za sada, mame pitajte, ako vam mogu pomoci - tu sam!
:)