pa odgovorila sam ti odmah ispod pitanja. c-c-c, ne pratimo :mrgreen:
Printable View
[QUOTE=Kosjenka;1883759]
A što se tiče buđeta, moje pravilo broj jedan je kupovat sezonsko(doduše to nije jedino zbog novca), znači preko zime nema tikvica, paprika i sl jede se kelj,kupus, poriluk i smrznuto povrče.
Meso slabo kupujemo na svakodnevnoj bazi, većinu pilića imamo svojih(dobro bakinih), svinju kupimo u sezoni kolinja pa napravimo domaće suhomesnato i i nešto malo spremimo svježeg mesa, junetinu na veliko isto po selima imamo svoje dobavljače...tako da tu puno i uštedim a i vjerujem da dobijem kvalitetnije meso.
P/QUOTE]
gotovo sve mogu potpisati
piliće nabavljam od snaje pa sad čekam da odrastu i nikako mi se ne da kupovati u trgovini (stvarno ih ne volim), kupim nekada na pijaci ili mi dobavi teta
junetinu isto sa sela dobavljamo
sve ostalo meso gotovo uopće ne kupujemo
i eto, bez pilića sam, a nedavno sam kupila koku koja se MM nije baš svidjela
pravila jednom juhu, jednom perklet i ostalo mi malo bijelog mesa
neki dan sam od tog bijelog mesa (oko 200 g) napravila filovanu papriku i to po ovom receptu. Istina, bilo je manje mesa, a više riže. Dobila sam četiri paprike i 4 ćufte (paprike sam imala zamrznute)
Mi i inače ne trošimo puno na hranu, odnosno, volim kupiti kvalitetno, ali pazimo koliko skuhamo, što ostane od ručka jede se za večeru (uglavnom ja)...
Od zasitnijih jela mi je super leća s njokima - dinsta se luk, na njega stavi leća, nakon 10 minuta mrkva i celer, sve vrijeme se dolijeva voda, na kraju malo paradajza (tekućeg, kako god...), naravno, začini po želji - osim soli, stavim i malo mljevene paprike i origana
uz to super idu njoki (domaći, kad pravim pire, uvijek skuham više pa napravim istu večer ili šufnudle, njoke ili knedle) ili obično tijesto
šufnudle s vrhnjem su mi isto super
flekice s kupusom i zelena salata
riba je također dosta jefitna, ona plava, sitna - srdele, papaline (10 kn pola kile, a super ide i uz pomfri, a i uz povrće na lešo)
mi ribu jedemo dva puta tjedno,
skuša i pastrva znaju biti dosta jeftnije kada im je sezona
Moji ne vole sezamovo ulje, pa hummus radim ovako:
Skuham slanutak (prethodno namočen, 24 sata) u ekspres loncu sa malo soli i lovorovim listom, da bude mekan. U multipraktik ubacim ocijeđeni slanutak (malo vode od kuhanja ostaviti za eventualno razrjeđivanje) nekoliko češanja češnjaka, po volji još soli i dosta maslinovog ulja. Sve zgnječim do mazivosti. Da ne bude premasno, eventualno dodam sok od pola limuna, još malo vode u kojoj se slanutak kuhao (oprezno, žlicom, da ne zalijem previše) i to je to. Tko želi dodati sezam, može i naknadno. Ovo je baza. I jako jaaako je fino.
P.S. Može ovo i sa slanutkom iz konzerve, ali treba ih toliko da klopa brzo izađe iz kategorije ekonomičnosti. Sve ovisi koliko to ukućani vole. Moji bi se prodali za slanutak u svakom pojavnom obliku....
vidiš ovo za kruh i mahunarke nisam znala ,tenks - znači od sad samo pašta fažol
U subotu u Andautoniji probali - ječmena kaša s bobom i sitno sjeckanom slaninom - bilo je odlično. Klincima se svidjelo, a bome je i nama bilo odlično. Da li netko od vas zna točan postupak kako to napraviti? Meni se čini prema onome što sam probala da su ječmena kaša i bob skuhani posebno. Slanina kao da je bila prodinstana s lukom i onada na to da su dodani ječam i bob. Žao mi je što nisam otišla pitati one tete za recept. Salate nije bilo, ali kod kuće bi je svakako dodala uz jelo.
to sam ja kuhala dok je ledo imao smrznutog boba
sad umjesto boba stavim grašak ili poriluk
popržiš luk i špek, dodaš mrkvu i celer, na to bob i onda ječam, promiješaš par minuta, zaliješ vodom ili temeljcem, začiniš i ostaviš da se kuha cca 20 minuta (dok bob ne bude kuhan)
ja ječam prethodno zakipim i bacim vodu, samo toliko.
iako, ove ječmene kaše koje se sada prodaju niti puštaju pjenu, niti je voda crna.
ali ja svejedno to i dalje radim.
Apricot puno ti hvala :-D! Isprobat ću recept već ovaj tjedan!
Još ideja za slanutak - zasitno, jednostavno i jeftino: falafel ili okruglice od slanutka. Jedan luk, 2-3 režnja češnjaka, malo mljevenog kima i korijandra (i ne mora), peršin, sol, papar, 2 žlice (integralnog) brašna, malo praška za pecivo, 250-300 g slanutka (namočenog preko noći). Izmiješa se u multipraktiku i oblikuju se okruglice koje se prže nekoliko minuta u dubokom ulju.
Meni od ove količine ispadne preko 20 okruglica (malo manje od ping-pong loptice) i nama je to previše za jedan ručak, tj. ostane nešto i za večeru.
Hvala, cure za sve recepte sa slanutkom! Meni je to potpuno nepoznata namirnica (ja baš i nisam priskusna kuharica, a moja mama ga nikad nije koristila) ali obavezno ćemo isprobati čim prije!
U moj hummus ne ide sezamovo ulje.
sjetila sam te se sinoć pa sam išla raditi namaz od slanutka i suncokreta... no, mom djetetu (a i MM-u) i on tumbi (smrdi)
čini se da je u pitanju bijeli luk (bar kad se radi o djetetu, MM izmišlja bijesne gliste)
ostavila sam još slanutka pa ću joj probati napraviti bez luka
Variva i sl. su super i fina ali kod mene se u familiji ponekad volimo najesti mesa. Naj-ekonomičnija (i najbrža) varijanata (po meni) je otići u neki veći Konzum koji ima toploteku iza 20h i tada je obično pečeno meso u pola cijene, a zna biti i piceka, i bunceka i carskog mesa :-P i za 20kn se može kupiti za pristojnu večeru. Doma samo napraviti prilog i salatu... Ja to znam prakticirati kad se kasno vraćam s posla i preumorna sam (a i pregladna) za pravo kuhanje - ovo mi je tada apsolutno najbrža varijanta za večeru, a mislim i da je puno jeftinije od dostave...
Iz mog iskustva ekeonomična jela su ona od ekonomičnih namirnica, npr.
- srdelice su jučer bile nešto lipa preko 10kn za kilogram u Sparu što je dosta za 4-članu obitelj,
- svinjska ili pileća jetra na luku +palenta ili na naglo posipana češnjakom ili se napravi domaća pašteta,
- kupus/zelje sa krumpirom ili grahom,
- (krumpirove) police sa kriškama pancete/domaćeg špeka - pećeno u pećnici + prilog salata od crvenog luka (ulje, ocat, sol),
- jaja ili kajgana,
- sir i vrhnje cca 30kn za kg s vrhnjem kupujem od žene sa sela što je opet dovoljno za 4-članu obitelj,
- riža s povrćem i mljevenim mesom,
- poriluk ćušpajz s krumpirom,
- pileća juha (hrbat + grincajg) cca 15kn za cijelu obitelj za dva dana!
- tjestenina sa umakom rajčice ili bolognese - nije skupo ako uzmete svinjetinu cca pola kg za obitelj i 1kg tjestenine cca 20kn ,
- okruglice sa šljivama (tijesto + šljive) jeftino cca 10kn !
- špinat, jaja i krumpir - jeftino cca 20kg za obitelj,
- hrenovke iako znamo da je to žnj klasa vrijednosti ali kad su tako fine :)