Evo,kao što sam obećala, evo stvari koje su se meni događale prije nego što sam totalno pukla. Btw, dosta toga ću vjerojatno izostaviti, ali poanta svega je što sam ja mislila da je sve to na neki način normalno i svaki dan sam to sve više potiskivala u sebi,umjesto da sam ranije tražila pomoć. No,bilo kako bilo,mislim da je sve počelo onom mojom odlukom da sve mogu sama i da ja najbolje znam što je najbolje za Roka –time sam počela u potpunosti isključivati muža iz svega.
Preuzela sam brigu o Roku i smatrala da jedino ja radim sve kako treba. To je rezultiralo time da sam na svako njegovo kmečkanje skakala i tražila mu razlog. Počela sam brojati njegove obroke, pisati kada jede,koliko vremenski, koju cicu, koliko spava. Kada Roko nije spavao onda kada je po mom proračunu trebao, počela sam brinuti da sigurno nešto nije u redu. Onda je počelo paničarenje – sigurno mu je ovo ili ono. Ista stvar kada se slučajno nije probudio za obrok kada je po mojoj računici trebao jesti.. Konstantno sam se brinula – ali pretjerano. Kupila sam 3 termometra kako bi znala koliko je stupnjeva u svakoj sobi + jedan vanjski za balkon, da Roku ne bi bilo prevruće ili prehladno. Čim bi otvorila novi paket npr.vlažnih maramica odmah bi muža slala da kupi novi paket jer sam se bojala da ću ostati bez njih. Svaki dan sam mu radila popise stvari koje treba kupiti (gaze, sterilne gazice za pupak+ milijardu nepotrebnih stvari) iako sam imala dovoljno doma. Rezultat – nepotrebne zalihe apsolutno svega (sad još imam 5 paketa blazinica koje smo koristili kada za brisanje Roka dok se još nije kupao).
Dojenje i izdajanje me strašno umaralo. Kada je Roko cicao,nisam mogla spavati, a on je znao masu puta zaspati na cici. Kada je on spavao,ja sam izdajala jer sam imala strašnih problema s viškom mlijeka. Spavala sam možda 3-4 sata dnevno,jer jednostavno nisam stigla više. Nisam stigla jesti (prije trudnoće sam imala 54 kg, a 20 dana nakon poroda 55), nisam stigla spavati… Pretjerano sam prala veš – čim bi Roko malo pobljuckao pelenu ili majicu, odmah je sve završilo u vešu za pranje. Prala sam 3-4 vešmašine DNEVNO, što naravno nisam stigla niti osušiti, a kamoli popeglati. Bila sam toliko umorna i neispavana, pogotovo kada sam imala mastitis, da sam razbila 2 toplomjera u 2 dana kada sam mjerila temperaturu. Onda je počela panika – da nemam vremena, da mi se sve dešava prebrzo, da ništa ne stignem i nisam vidjela izlaz. Sve se samo gomilalo – stan je izgledao katastrofalno, veš sam slala mami na peglanje (ali ipak sam uspjela doć u situaciju da od 50 tetra pelena nemam niti jednu čistu), kuhanje nije dolazilo u obzir, svađe s mužem su bile sve gore (čak smo spominjali i rastavu braka), Roko je sve manje spavao, imala sam dojam da stalno jede, a kad on nije jeo ja sam izdajala- svakih 3-4 sata ispočetka jer bi mi grudi bile ko kamen. Počeli su me svi živcirati, nisam imala vremena za ništa, jedva 5 minuta za sebe za tuširanje. Taman kad bi legla na par minuta zvonio je telefon, na koji se više nisam ni javljala. Noću me budio Rokov krik i par puta sam se našla u situaciji da ne znam gdje sam, tko sam i šta trebam napraviti. A Roko je urlikao… Bila sam totalno mrzovoljna, iscrpljena, totalno bezvoljna i živčana i sve mi je izgledalo užasno. Kao da nema izlaza.
Onda su mi se počele pričinjavati stvari – i tu zapravo počinje priča o tome kako sam vidjela da Roko mršavi i vjerovala sam kako će on umrijeti. I onda priča o odlasku u zaraznu gdje su skužili da samnom nešto nije u redu…
U to vrijeme mi je,koliko god to ružno zvučalo, Roko bio teret. Tek nakon svega, kada se sve vratilo u normalu počela sam uživati u svakom trenutku provedenom s njim. Onako istinski.
I možda se poneka mama prepozna u svemu ovome što sam ja radila, a ne završi na antidepresivima. Svaka je osoba drugačija, netko je labilniji, netko jači. Iako je Roko planirano djete, strašno željeno i voljeno već prije dolaska na svijet, vjerojatno je taj novi život bio prevelika promjena za mene.
Sada imam vremena za sve- za uživanje u njegovim novim pokretima, glupostima koje izvodi, "priče"; imam vremena za sebe, za muža + svaki dan čist stan (bez gomile neispeglanog veša), svaki dan topli ručak. I sretno djete. Kada se jednom kockice slože na mjesto...