sorry, greška:oops:
Printable View
sorry, greška:oops:
Dragi svi!
Već dvije godine neplodnim parovima u Hrvatskoj onemogućeno je optimalno liječenje, liječenje po svjetskim standardima. Iako smo se nadali da će do sada glas razuma prevladati - očito razuma, volje i hrabrosti nema dovoljno.
Ovim putem vas sve pozivam da, kao mali znak borbe protiv nepravde, promijenite svoj avatar. To je tek mali korak, vrlo jednostavan, ali pokazuje da nam je stalo, da smo tu, svjesni, da se borimo.
Avatare možete preuzeti u sljedećim albumima:
https://picasaweb.google.com/110592598235041917098/103201102?authkey=Gv1sRgCMCxns7SsJewqwE&feat=direc tlink
http://public.fotki.com/jezic/avatar/
Hvala vam puno!
Molim vas promijenite avatare i na ostalim forumima, društvenim mrežama, pozovite prijatelje da učine isto....
I mali korak je korak naprijed...
I da - ovim putem želim nas sve podsjetiti zašto je ovaj zakon loš
http://www.slideboom.com/presentatio...-mpo-zakon-los
I tko je posebno pogođen
http://www.slideboom.com/presentatio...INE-PACIJENATA
evo i mene sa novim avatarom kao podrška svima koji još uvijek nisu uspjeli postati roditelji, a zakinuti su zbog ovog diskriminirajućeg zakona. Nekome jednostavno nisu dovoljne 3 jajne stanice, a psihološko savjetovanje trebalo bi biti opcionalno, ukoliko to par želi!
Nadam se da će oni koji odlučuju o tome povesti se razumom, a ne političkim utjecajima i strujama. Treba se dati ljudima mogućnost da ostvare roditeljstvo u Hrvatskoj i da ne moraju već ionako opterećeni raznim kreditima, dizati nove kako bi otišli preko granice i potražili svoju sreću!
Ja sam ostala trudna taman 3mj nakon što je izglasan ovaj odurni, ponižavajući zakon. Nisam prestala misliti koliko je loš, nikada niti neću.
Po seku ili bracu nećemo sigurno ići dok je ovog zakona, barem ne u lijepoj našoj....potrošit ćemo ušteđevinu negdje gdje poštuju ljude!
Žao mi je parova koji još nisu ostvarili svoj san......i teško mi je kad znam da im to ovaj zakon još i otežava....
Mi smo imali sreće, zakon je bio u fazi prilagodbe.......jer da nije, mislim da naše zlato sada nebi bilo pokraj nas !!!
Kako je utjecao? Pa išla sam ovdje u HR na jedan postupak i to onako "hajmo probati s polustimulacijom jer ne možemo oploditi sve jajne stanice ali ni zamrzavati neoplođene jajne stanice" davne 2009. g. na jesen... nama to nije uspjelo a i bili smo pošteđeni psihološkog i pravnog savjetovanja kao "stari pacijenti". Svoju smo sreću potražili u Mariboru i uspjeli...........................
Žao mi je i dalje svih pacijenata koji se još bore, stid me je da živim u državi u kojoj se "naštimavaju" rezultati i uspješnost medicinske oplodnje kako našem ministru odgovara.............. Žao mi je što nas smatraju katoličkim fundamentalistima vani zbog ovog zakona...... i nadasve me još uvijek proganja što liječnici (uglavnom) šute, oni koji su javno podržali zakon su i nagrađeni na neki način..... a oni koji nisu šutjeli su ušutkani raznim metodama..............
DA, neplodnost boli i nakon 2 godine. Išli bismo rado po bracu ili seku, ali zbog cijele situacije u kojoj se danas nalazi medicinska oplodnja u Rvata bojim se da ćemo i mi našu sreću potražiti opet u SLO.
Sjećam se rečenice jednog liječnika otprije par mjeseci - mi zakon svjesno zaobilazimo da bi VAMA pomogli. Radilo se o tome da se u sekundarnom IVF-u punktira i oplođuje stanica iz prirodnog ciklusa, a ako dođe do trudnoće - ona se vodi kao trudnoća iz smrznute js.
Hvala tom i svim ostalim liječnicima što nam "pomažu" svjesno podržavajući najrigidniji zakon u Europi.
Evo i ja sam se presvukla za podršku. Bila sam u postupku po starom i po novom zakonu. S obzirom na dijagnoze meni i mm je potrebno puno stanica oploditi da bi mogli ostvariti trudnoću. Po starom zakonu nije bilo dovoljno ni 10 oplođenih stanica. Po novom zakonu što smo mogli i očekivati od oplodnje samo 3 jajne stanice? Srećom, suprug i ja smo kreditno sposobne osobe pa smo otišli na liječenje u Maribor gdje su mi oplođene sve jajne stanice dobivene punom stimulacijom. I zahvaljujući tome ja sam sada već 25. dan MAMA !!!
Nadam se da forum čitaju članovi Hsls-a. Ovo njihovo "buđenje" iz zimskog sna me je totalno razljutilo. Nakon 2 .godine oni pokreću borbu protiv zakona o MO. A gdje ste bili 17.07.2009. godine? Da ste izašli iz sabornice kao i neki ostali zastupnici zakona ne bi ni bilo! Sad vam je malo kasno skupljati političke bodove!
Ako sam pretjerala, neka me administratori obrišu, ali morala sam napisati što mi je na duši.
nina1;
Nadam se da forum čitaju članovi Hsls-a. Ovo njihovo "buđenje" iz zimskog sna me je totalno razljutilo. Nakon 2 .godine oni pokreću borbu protiv zakona o MO. A gdje ste bili 17.07.2009. godine? Da ste izašli iz sabornice kao i neki ostali zastupnici zakona ne bi ni bilo! Sad vam je malo kasno skupljati političke bodove!
X
Nisam liberal, niti sam ikada bila njihov glasač, ali ne zaboravite!
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...i-Adlesic.html
Citiraj:
Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič rekla je komentirajući jučerašnje napuštanje sjednice vlade prilikom rasprave o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji da njezin odlazak nije bio ni nagao ni dramatičan jer ga je najavila u vladinu užem kabinetu.
Kako je navela, rekla je da ne želi glasovati za takav zakon, pri čemu je imala potporu nekih kolegica i kolega te premijerovo razumijevanje. Najavila je da HSLS neće prihvatiti takav zakon pri glasovanju u Hrvatskome saboru, ističući kako se nada da se zakon u saborskoj raspravi može kvalitetno promijeniti.
evo samo kratko da se javim i oprostite zbog avatara-preglupa sam da ga promjenim khkh
Pisala sam sdp-ovim zastupnicima u saboru i dobila odgovor da je taj zakon. prva stvar koju će promjenit
ako dođu na vlast-živi bili pa vidili ali ja se eto ipak nadam da je ličkom međedu odzvonilo.
Isprike ličkim medvjedima
sissy75, SDP nam je isto bio oduvijek podrška i super da si pisala da nas ne zaborave. Stranka koja nam je potpisala presudu je HSS, čiji su saborski zastupnici tada ostali u saboru osiguravajući kvorum, iako su načelno glasali protiv. Da je HSS napustio sabornicu, Milinovićev zakon ne bi mogao biti izglasan. Najljigavija stranka svih vremena u RH je HSS, gora i od HDZ-a. HDZ je bio javno za Zakon, a HSS "protiv" Zakona, ali je odigrao tako da se Zakon izglasa. FUJ!
I puno godina prije, dok je koalicija oko SDP-a bila na vlasti - uključujući i HSS, su 2 njihove prodane duše prešle na HDZ-ovu stranu.
A avatar mijenjaš gore u Postavke, pa onda u meniju lijevo oko sredine Uredi avatar.
Morala sam LOL
http://webcafe.net.hr/2011/07/10/0042007.63.jpg
:lol:
ja vjerujem da će se zakon promjeniti,zato što na izborima neće pobijediti hdz,samo što će možda proći još koja godina od izbora da se to sve sredi...
To što sam ostvarila trudnoću u postupku po novom zakonu, ne znači da ću reći da mi je zakon super. I neću ignorirati činjenicu da je diskriminirajući i neadekvatan. Moja mi djeca upravo daju snagu da se protiv takve nepravde borim i na sav glas vičem da ne valja i da ga treba mijenjati.
Ne, oplodnja samo 3 jajne stanice nije dovoljna.
Zamrzavanje zametaka je puno uspješnija i, na kraju krajeva, jeftinija metoda.
Pravno i psihološko savjetovanje je ponižavajuće i diskriminirajuće.
Svi neplodni parovi u Hrvatskoj zaslužuju da im se pristupi individualno i da im se pruži adekvatna medicinska pomoć.
I nikakva edukacija liječnika ni nova oprema nam ništa ne vrijede, ako zakon ne dopušta maksimalno iskorištavanje svih potencijala.
Tu smo i borit ćemo se i dalje.
Svi imamo pravo na roditeljstvo.
Danas je godišnjica ovog zakona. Nadam se da će dogodine ova sramota biti tek ružno sjećanje...
tonili,hvala ti za današnji intervju koji si dala za dnevnik Nove TV!!
CURICE I ONA PUSA SU NEODOLJIVI!!!:zaljubljen:
Kiara79 :heart:
Voljela bih jako da sam to gledala...gotovo uopce ne gledamo TV pa ni ne znamo kad ce sto biti...kakva obavijest sljedeci put o tako nekom intervjuu bila bi super stvar! Hvala Tonili sto govoris u ime svih nas!:heart:
Lilly imaš link na Građanima - prilog ide oko 30-te minute.
tonili:naklon:
bebice su prekrasne!!!:heart::heart:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/m...t-cemo-ga.html
Evo direktan link
tonili i curke ...hvala, hvala:heart:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=222&Show=2917
Za dijagnozu neplodnosti zbog MM-ove dijagnoze oligoasthenozoospermie smo saznali taman kada je novi sramotni zakon stupio na snagu. U RH smo prosli 3 postupka, 1 blago stimulirani, 1 stimulirani i 1 krio. Pokusali smo i 2. krio, ali JS nisu niti prezivjele odmrzavanje. Ja dobro regiram na stimulaciju, u stimuliranom postupku od samo 14 gonala smo dobili 11 JS. U sva 3 postupka smo imali 2 ili 3 mrvice za transfer 3. dan i iako smo bili sretni tako dobrim postotkom oplodnje bili smo razocarani jer nikad nismo docekali pozitivnu betu.
Ovaj forum mi je od pocetka nase borbe bio neiscrpan izvor informacija i bez njega bih bila izgubljena i totalno neinformirana o MPO svijetu. Vec nakon 1. negativne bete poslali smo papire za postupak u Mariboru da za svaki slucaj imamo termin tamo ako nam u međuvremenu ne uspije kod nas. Na kraju smo i docekali taj postupak i bili sretni sto ce nam se konacno oploditi sve JS koje dobijemo u postupku. Bili smo odusevljeni sto u MB idu na blastice ako zena ima dosta JS jer kod nas to nikad nismo dozivjeli zbog oplodnje samo 3 JS. Uglavnom od 19 punktiranih JS 15 ih je bilo zrelo, 8 ih se uspjesno oplodilo, ali samo 2 su dosle do stadija blastice 5. dan. Bilo nam je cudno kako samo 2 mrvice od 15 zrelih JS, a kod nas od 3 JS uvijek 2 ili 3 mrvice. Ali nakon 14 dana prvi put vidimo pozitivnu betu i ne vjerujemo svojim ocima. Obje mrvice su se primile i nosila sam blizance do 9. tjedna kad je 1 mrvica nazalost odustala.
Sada sam u 17. tjednu trudnoce i svima govorim da je nasa beba Mariborska beba jer nas je Debilinovicev zakon otjerao u inozemstvo po nasu srecu. Zakljucili smo da je zbog teske suprogove dijagnoze nama potrebna oplodnja puno vise JS od 3 da bismo dobili 1-2 kvalitetna embrija. Tko zna koliko bismo stimulacija morali proci kod nas da dodjemo do tih kvalitetnih embrija. Nadamo se kako ce ovaj katastrofalan zakon uskoro pasti i kako cemo po bracu ili seku ici u jednu od nasih klinika.
Kad je izglasan ovaj zakon, MM i ja smo slavili sudbonosno da. Tada još ni nismo znali da će nam jednog dana trebati MO. Naravno, prošla je 1,5 godina u uvjeravanju doktora da nešto nije u redu i skupljanja raznih papira, potvrda i nalaza. Osobno nam razgovor kod psihologa nije bio težak jer nije bilo nikakvih testiranja, a i sama psihologica je u MO pa smo imali o čemu razgovarati. I, naravno, žena nam nije punila glavu glupim savjetima da će sve biti u redu, da se samo opustimo. Al prvo što mi se motalo po glavi nakon tog razgovora kod nje je činjenica da je gđa psihologinja probala 2 puta u Hrvatskoj i odmah otišla u Prag (baš se koji dan prije našeg savjetovanja vratila iz Praga s transfera). I popljuvala je naše doktore, njihovu struku u RH i svoje kolege i otišla u Prag. I što da si mi nakon toga mislimo??? Novaca za Prag nemamo, ni za Maribor trenutno. Odlučili smo u Lijepoj našoj iskoristiti što nam zakon pruža: 6 postupaka pa kombinirat s prirodnjacima. Al smo brzo shvatili da vjerojatno nećemo čekati toliko dugo da iskoristimo svih 6 jer vrijeme ide i ide. I, naravno, MM dijagnoza ne ide nam u korist. Njegova je dijagnoza OAT i čitajući ovaj forum i istražujući sam ubrzo shvatila da s oplodnjom samo 3 stanice naše šanse nisu velike, usudila bih se reći skoro ravne nuli. Sad iza sebe imamo 3 neuspješna prirodnjaka/klomifenska jer nismo htjeli sjediti prekriženih ruku (čitaj nogu) dok čekamo stimulirani postupak (lista je duga 6 mjeseci). Čak ne polažem niti velike nade u taj stimulirani, jer u pitanju su samo 3 stanice. Al dok ne vidim kako ću reagirati na stimulaciju, ne odlučujem se za inozemstvo. Ponavljam, samo dok ne vidim reakciju na stimulaciju... U međuvremenu smo se naručili u Split nadajući se da ćemo barem s naprednijom tehnologijom uspjet oplodit 3 jajašca. I da ćemo biti sretnici koji će upast na listu preko hzzo-a za slijedeću godinu. No uvijek nam ostaje opcija za 2-3 godine podići stambenu štednju (naravno istu onu štednju s kojom imamo namjeru za te 2-3 godine urediti dječju sobu) i put pod noge via Maribor ili Prag.
cure :love2:
Od dana od kad je izglasan ovaj zakon sramim se što živim u državi koja ne želi željenu djecu zrelih parova koji se vole, a istovremeno ne čini ništa da bi spriječila nastajanje neželjenih trudnoća kod mladih djevojaka.
Naš MPO put je kratak i nevjerovatano sretan... no, da prvi postupak u Splitu, u kojeg smo se upustili da vidimo kako reagiram na stimulacije, nije uspio, sad bi bili u Mariboru ili Pragu. Iako smo državi kroz poreze i doprinose dali velike novce, odustali bi od ostvarivanja prava na lječenje u Hrvatskoj, jer to što se tu naziva lječenjem je često niz postupaka ponižavanja i uništavanja ženskog zdravlja.
Svim ženama koje susrećem, a koje tek sumnjaju na neplodnost ili se već aktivno s njom bore, poručujem: ako ikako možete, svoju sreću tražite van ove države koja je nametnula zakon koji izražava vjerska uvjerenja pojedinaca...(A vjerska uvjerenja su intimna stvar. Zar ne?) Strašna je količina laži kojom nas ti vjernici obasipaju. Još je strašnija rezigniranost ostatka društva kojeg se ovaj zakon kao ne tiče.... a tiče se... je neplodnost se može dogoditi svima.
Iako sam trudna, tužna sam. Tužna sam zbog poznatih i nepoznatih parova s ranama na srcu. Zbog djece koja neće s mojom curicom dijeliti školske klupe. Ministre, kad odete, zakon će pasti... a mnoge rane će ostati i nikada neće zacijeliti. No, vi, bojim se nemate kapacitet za toliku empatiju, pa vam je sasvim svejedno. To iz dana u dan dokazujete.
Mojca, ovo je tako prekrasno srocen post:heart:
Mi smo krenuli u postupke taman kad je izglasan novi zakon.Tada kao novi u svemu nismo ni znali koloko će nas oštetiti. U dvije godine prošli smo 3 stimulirana postupka ,dobili ukupno 30js,od kojih je 9 iskorišteno a ostala nisu preživile odmrzavanje.Sad si cijelo vrijeme razmišljam kako bi bilo da su sve te stanice bile oplođene i uvjerena sam da bi već imali svoje dijete.Što reći,sramotna za našu državu!Mi ćemo u 12 mj. u Mb i nadam se da ćemo uspjet ostvarit svoje snove,da smo bili pametni to smo trebali napraviti odmah a ne čekati 2 godine.
Neznam da li je od stimulacije al sam se rasplakala od ovog priloga.....lijepa mama i kolica puna radosti:zaljubljen:
A meni se srce slama jer i ja bih tako:cry:
Hvala ti drzavo sto od nas cinis emotivne bogalje, sto nam ne dopustas da realiziramo svoje osnovne bioloske potrebe, sto se sva ljubav koju cuvamo za nasu nerodjenu djecu pretvara u nepodnosljivu tugu:-(
Mene je Zakon o MO potaknuo da se osjetim prevareno (Ustav kaze da je RH sekularna drzava, a imamo Zakon o MO donesen samo da se udovolji zeljama katolicke crkve)
i duboko razocarano (gdje su lijecnici koji jasno i glasno kazu da je zakon nehuman i da direktno steti pacijentima?).
Nisam vjernik, iskreno vjerujem da znanost moze pomoci ljudima, uzasno me smeta licemjerje, smatram da je vjera osobna stvar svakog pojedinca. Ne mislim da je 6 stanica zivo bice, ali smatram da svaka jajna stanica i svaki spermij nose potencijal zivota.
Zaista, sto vise trazim u Hrvatskoj?????
uglavnom svi to misle da će upravo oni biti sretnici kojima će upaliti odmah pa makar uz ovakve zakonske restrikcije............. ne bave se potpomognutom oplodnjom u cjelini nego svatko ovdje uglavnom gleda svoja posla, hoće da čim prije zatrudni i gotovo. Ja zatrudnila, ja rodila a opet me ovaj zakon i prije trudnoće, za vrijeme trudnoće i poslije nje užasno baci iz takta, baca me na koljena, diže mi se kosa na glavi, žao mi je cura, žao mi je moje susjede koja će možda morati na MPO, žao mi je svih koji će morati proći samo jedan postupak više zbog ovog glupog zakona.
A o liječnicima sam davno već napisala svoje mišljenje, i oni jadni, svako gleda svoja posla, svako gleda svoju ordinaciju, svoju polikliniku, svoju bolnicu u kojoj radi, svjesni su Milinovićeve ruke i moguće osvete (to ih nikako ne opravdava - dapače), već je dokazivao svoju osvetničku stranu i moć, baš me zanima kako će sad zgaziti ovu knjigovotkinju HDZ-a koja je propjevala i rekla da je primao 10ak tisuća kuna za Sanaderovu vjernost...
Le Ministre, ma fuj, ali ste bar primjer za mene kakav nikada ne treba čovjek biti.......
Tek sa donošenjem zakona o M(P)O sam postala svjesna gdje mi zapravo živimo..Zaista, dugo sam mislila da im cijela priča neće proći jer stvarno nema veze sa trunkom pameti. Ali, eto, prošla im je. Ajde još i to što im je prošla, ali ono što me istinski i najdublje ljuti i užasav je stav onih koji su zakon i donijeli i načini na koje nas pokušavaju uvjeriti da je to bio pravi potez.
Aha, Rvati su posebna ultrasupersonično pametna i sposobna nacija koja ima uspješnost na razini svjetskih sa takvim restrikcijama kakve imamo. Pardon, nismo samo mi tako pametni. Sa nama u društvu su Bangladeš i Salvador.
Aha, nema veze što je zakon takav kakav je, uspješnost je ostala ista. Zažmirit ćemo na to da su statistike o kojima govore više nego upitne točnosti i na to da je uloženo u MO 50 miliona kuna..
Aha, nema veze što se Rvackoj piše da je sekularna država, prvo nas treba poslat sve psihijatru i onda možemo u Bilaj ići se pomolit pravom Bogu da nam podari pravo dijete, a ne da imamo plastično. Sve nam je osigurano.:roll:
ja vjerujem u boga i vjerujem da ima dobro i zlo,zlo je milinović i u to vjerujem i nemože me nitko razuvjeriti,jer takvo zlo svjesno činiti,slabo i pišem jer sam toliko isfrustirana da nakraju samo nškrabam gomilu svoga bjesa,užas,da mi je 7 na lotu pa da i ja mogu otići negdje drugdje ,eh da mi je......
Sorry off je - ali AENEA tako si mi falila :*
Fajterice moje, uvijek sam uz vas :love:
Aenea :klap: to samo ti možeš!!!!!!!
Ja bih samo podsjetila naše cure da je prvotna ideja zakona bila mnogo konzervativnija - MPO se trebao zabraniti parovima koji nisu u braku. Sjetite se našeg ministra sa saborske govornice kako trkelja da ako par nije za brak nije za djecu therefore nije za MPO! Sjetite se da je za takav Zakon glasao i samo Bajs, koji je iskoristio mogućnost da odradi MPO a nije bio u bračnoj zajednici. Sjetite se i Marijane ne-dam-svoj-križ Petir koja nas je "podučila" da se djeca čuvaju u frižiderima.
I pročitajte ponekad koji tekst u novinama o MPO-u, pa i pokoji komentar ispod teksta - pa ćete vidjeti da ova ignorantska nacija misli da su to doista "umjetna" djeca... Sjetite se gdje živite i možda vam se upali lampica da i vi svojim djelima nešto možete promijeniti.
Da, možda ćete biti sretnica koja je ostala iz prve ili druge u HR trudna. Da, možda na vašoj klinici ima 739 trudnoća koje nije zabilježio forum. Ali isto tako se sjetite da tamo možda čući neka žena koja nema para za Maribor, Prag ili neku drugu stranu destinaciju. I odrađuje svoj n-ti postupak - bezuspješno jer nema svjetski standard liječenja.
A kad se tog sjetite - pomolite se Bogu, Alahu ili već kome hoćete - da to NISTE VI!