ja je pijem jedno mjesec dana, i isto sam primijetila strašno puno plodne sluzi i to kroz duži vremenski periodu(inače sam W i E imala 2 - 3 dana, a sad duže od 7 dana)
Printable View
ja je pijem jedno mjesec dana, i isto sam primijetila strašno puno plodne sluzi i to kroz duži vremenski periodu(inače sam W i E imala 2 - 3 dana, a sad duže od 7 dana)
Pa, to je dobro, zar ne? Ja nikad, nikad nisam imala toliko "bjelanjkaste" sluzi. Ja macinu travu pijem i dalje, sve dok jednom :evil: ne dođe.
I ja je pijem evo 1 ciklus pa cemo videti ovaj mesec sta ce biti...... :D
Znači cure, svaki dan 3X2 deca? I može se tako u nedogled?
Macina trava ili vitex ili nešto treće? Toliko toga ima da sam se pogubila. Ima li smisla i jedno i drugo istovremeno konzumirati ili nečemu ipak dajete prednost?
Lulu dobro pitanje. Ja sam počela piti vitex, a ovaj čaj ću imati u vidu.
ja vam pijem ovako: ujutro 2 dcl samo vrkute , popodne i navečer po 2 dcl pomiješano vrkuta i macina trava.
nema nekog "zdravstvenog" razloga, nego mi je macina trava u početku bila pregorka, pa mi nije pasala kao jutarnji čaj.
sad više uopće ne osjećam tu gorčinu, ali mi je ostala ovakva navika.
Neki dan mi je gđa. u ljekarni rekla da marulja nije isto što i macina trava :? odnosno da im latinsko nazivlje nije isto. Ja pila čaj marulje k'o vodu, uvjerena kako je to to i sad sam zbunjena. Gđa. veli da se u narodu te dvije biljke poistovjećuju. NEPETA MACINA TRAVA ( Proizvođač Fitosan, Gračanska cesta 71, Zagreb) je nekakva tekućina koju sam kupila (bočica 50 ml - 14 kn) i pije se poslije jela 20-40 kapi. Na ambalaži piše protiv upale jajnika i menstrualnih tegoba.
Možda je to fakat to :lol:
Pijem mjesecima odvratnjaču od čaja da bi skužila da je to za druge tegobe. Dobro da nisam uzela čaj za otvaranje
Evo samo da vas ohrabrim.Ja sam je pila ceo mart mesec, prvi put i evo + :D
Pila sam je umesto vode i bio koje druge tecnosti,jeste gorka al sam se bila brzo navikla ;)
Ne cekamo na bebu dugo (6-mesec) pa neznam dali nam je Macina trava pomogla ili tempiranje odnosa :? ili oboje ! Puno srece i ne odustajte,samo moze da vam pomogne i nista drugo !
ovo je na stranici sa www.suban.hr, a za njih mislim da znaju što govore, ipak se bave i uzgojem i obradom ljekovitog bilja.Citiraj:
Marulja 30g
Marrubii herba
Neki je zovu i macina trava,sadrži gorke tvari i tanine.Potiće izlučivanje sline,želučanog soka i žuči.Pomaže kod pomanjkanja teka,probavnih tegoba,poremećaja lučenja žuči,kod katara dišnih puteva.Pomaže i kod ženskih tegoba.
također, evo što sam još našla:
Citiraj:
Biljka sa lat. nazivom MARRUBIUM VULGARE a u narodu je poznata kao MACINA TRAVA,zove se jos marulja, ocajnica,tetrljan.Ljekoviti su cvjetovi i gornji djelovi stabljike.Upotrebljava se kao caj,kupka,
oblozi.Sluzi za lijek protiv grlobolje,kaslja,upale pluca,proljeva,smetnji sa mokrenjem,poboljsava djelovanje zuci,lijeci bolesti jetre,slezene,smiruje bolne menstruacije,jaca zivce,lijeci histeriju, pristeve kao druge kozne bolesti i otekline koje nastaju od slabe jetre i lose stolice.Caj se priprema tako sto se 2 cajne zlicice biljke preliju sa 2,5 dl kipuce vode i ostavi poklopljeno oko 5 min.Pije se dnevno oko 3-5salica dnevno.
NEPETA CATARIA ili Macja metvica,macja dobricica, ciji su listovi ljekoviti i sluzi kao zacin za razne salate i neka pecenja.Isto tako od nje se priprema caj koji lijeci zelucane probleme,glavobolju,prehladu,
visoku temperaturu a uz to je i blagi sedativ kao odoljen a puno je ukusnija od odoljena. Postoje i podaci da sprijecava i lijeci ocnu mrenu.
Ovi cajevi se mogu nabaviti u bilo kojem dijelu svijeta sa latinskim nazivom u biljnim i oficijelnimapotekama a kupovina na trznicama je nepozeljna bas zbog te zbrke oko narodnog nazivlja.
PS.Za zensku neplodnost najbolje su biljke: CESTOSLAVICA (Veronica officinalis) i IMELA (Viscum album)
Ja sam kupila Subanovu Marulju, što znači da sam ipak ispravno pila. I još jedna opaska, nakon 6 mjeseci sam ostala trudna (pila sam čajek kad sam žedna, ali nisam vodila računa o tome da pijem npr. tri puta dnevno :roll: )
Onda sam to protumačila da je do trudnoće došlo zahvaljujući marulji i piskavici (koju je tu i tamo, valjda sve skupa tri puta, popio MM, ali u razdoblju pojačane aktivnosti :love: )
curke, malo ozivljavam topic, nekaj me zanima.
ja sam trazila po obicnim apotekama koje se furaju da su i biljne caj od macine trave i , naravno, nisu ga imali, ali su imali macu u vidu tableta :? ima li neka od vas iskustva s time?? 60 tableta, 92 kn u jednoj apoteci.
kad bi tocno trebalo poceti piti taj caj?? odmah nakon zadnje M ili kad predvidjas da ce ti biti O?? jer nekad je tesko bas pogodit kad ce ti biti O..
vidim da je dosta cura zatrudnilo koje su jos u sijecnju pisale o toj travi, pa reko da i ja malo omastim brk kupnjom iste :mrgreen:
Franny,
mislim da to nije maca što su ti ponudili u tabletama, nego maka - peruanska biljka za potenciju (piše se maca), pa dobro provjeri. Ja još nisam čula da macina trava postoji u obliku tableta...
pogledaj ovaj encianov link... nije ni to loše, ja sam kupila MD :lol: (dobar je za pokretljivost spermatozoida), a dobar je i za žene (uravnotežuje hormone)
http://www.encian.hr/index.php?izbor...28f3cfd03feccf
fresia, hvala ti 8)
sad i ja mislm da je to maka, hahaha jer sam vidjela da je na racunalu upisala MACA kad je isla trazit koliko te tablete kostaju. vidis, a ipak nije znala da to "maca" nije skraceno od macine trave...a tak mi se podsmjehnula kad je rekla da je macina trava za plodnost, a ne za menstrualne tegobe (kako sam ju ja trazila :oops: jer mi je bilo bad reci da nam treba za to za kaj nam vec treba)
hvala tiiiiiii!!!!! :love:
Franny, pošto vidim da si ti iz ZG, mogu ti reći ime biljne apoteke gdje sam ja naručila Marulju (Macinu travu) . Zove se BIOTA i br.tel je 3462-434. Ja sam ti bez srama rekla ful ljubaznoj ženi koja se javila na tel. ovako: "ja bi htjela zatrudniti i čula sam da je ovaj čaj super za to!" Ona mi je potvrdila i poslala poštom dozu koja će trajat jedno mjesec dana. Uglavnom počela sam piti tek jučer (nakon negativnog testa) pa šta bude. Okus je grozno gorak, ali valjda se čovjek navikne... Uglavnom štetiti ne može pa šta bude... nada posljednja umire... Nije skup, ja sam platila oko 18,00 kn! :) good luck!
ispravljam gornji post. točan broj je 3450-270. Zbunila me naljepnica na čaju Biota a ustvari je Bio Market (ali valjda surađuju...nije bitno)
hvala ti puno, ludyzza!! :heart:
no, procitala sam ovdje da ge ne treba piti ako se sumnja na trudnocu! zakaj si se ti pozurila i pocela ga piti, a jos uvijek ima mozda sanse da si trudna?? da pricekas malo???
:love:
ma da imaš pravo, možda sam malo požurila... a izgubljena sam nakon testa pa se nadam da će mi taj čaj pomoći u reguliranju neznam čega, možda mozga haha... :P
Jučer sam kupila Marulju i počet ću je piti od 1DC jer sam sada u drugom, onom neizvjesnom i bespomoćnom dijelu ciklusa pa ćemo vidjeti - možda pomogne. ;)
isa, a gdje si ju kupila? u apoteci ili kod bakica na placu?
(ludyzza, nisam jos zvala onu apoteku ali budem :oops: )
Franny ( i sve cure iz Zgb-a ),
Ja sam macinu travu ( u apoteci ju znaju kao marulju) našla u biljnoj apoteci preko puta Učiteljske akademije. Koštala je čini mi se 17 kn.
Gorka je katastrofa a dali će pomoči neznam, vidjet čemo :)
Kupila sam ju u apoteci, tražila sam Marulju i magistra je odmah znala o čemu pričam.Citiraj:
Franny prvotno napisa
Platila sam oko 15,00 kn, ne znam točno jer sam kupila još i testić (koji će mi nadam se trebati, a ne Marulja).
Ja nisam iz Zagreba, ali ako ima u mom gradu, sigurno ima i u Zagrebu.
MARULJA - DIVLJI BOSILJAK
MARULJA ( Calamintha officinalis ) /Moench/
Narodni nazivi: Marulja, obična gorska metvica, bosiljak divlji,
Ljekarnički naziv : Herba, Flores Calaminthae
OPIS I NALAZIŠTE:
Raste na napuštenim zemljištima, tratini, međama i šumama.
To je niska, razgranata, uspravna biljka, visoka oko 60 cm, listovi su tupo jajasti, na obodu malo nazupčani. Cvate jarko crvenim, katkada ljubičastocrvenim cvjetovima u grozdu. Listovi su na stabljici poredani od mjesta na koje se grana poput vilice pa prema kraju grančica, gdje stvaraju klasove. Korijen je trajan i puzav, pušta izdanke.
Cijela je biljka ugodna mirisa koji podsjeća na miris matičnjaka. Cvate od 7 do 9 mjeseca.
UPOTREBA:
sabire se lišće i vrhovi grančica dok je biljka u cvatu. Mora se brzo osušiti da sastojci sačuvaju prirodnu boju i miris.
PRIPREMA :
Kao i pitomi bosiljak liječi živce i jača. Pomaže protiv podrigivanja, nadutosti od vjetrova, neraspoloženja, depresije i nesanice. Umiruje živce.
Pije se čaj od vršnih grančica s cvjetovima, prelivenih s 200 g kipuće vode, koja se poklopi i odstoji 10 minuta. Pije se 3-4 puta dnevno .
Taj čaj oživljuje, vraća dobro raspoloženje i samopouzdanje.
Ja sam je kupila na trznici Spansko i uskoro se spremam piti je. 8) :D
Ovaj čaj je najodvratniji čaj koji sam ikad pila :P , a pila sam ih stvarno svakakvih.
Kadulja je ništa prema ovome, a uvin čaj je kao kamilica, ali kada znam da možda može pomoći, nije mi teško piti.
Najodvratniji okus koji sam ja pila jest hladna kadulja. Fuuuj!! Macina trava mi je super prema kadulji. Ali čovjek svašta popije kad zna razlog.
Uh, i meni je kadulja puno gora od macine, čak mi je lakše piti macinu travu nego grgljati s kaduljom! A najgore što sam probala je kadulja na mlijeku sa šećerom, spremila nam od prijateljice baka, kao zdravo je. A ja povratila.
A jel netko probao staviti meda u čaj od marulje i jel se to smije?
A imam jos jednu sitnicu za podjeliti :*
Mjesec dana prije ovog plusica sam pila macinu travu! Sad neznam je li od nje ili sta je, ali recimo prije toga smo pokusavali neka 4mj i sad sam je pila mj. dana i evo...Neznam je li od nje ali ono, moze svasta biti 8) Preko dana sam je pila 3 šalice, a navecer prije spavanja 1/2 L čaja od gospinog plašta (vrkuta). Ima neka tajna veza ;)
:heart:
Astralis, a gdje si sve to kupila i kako se to "sluzbeno" zove??? na placu ili u ljekarni?
Uzela sam ti u ovdje u St u ducanu koji se zove Kalumela, a to ti je ducan recimo prvenstveno namjenjen za vegetarijance ali ono ima raznih zdravih proizvoda. Mislim da bi to u Zg moglo biti u onom velikom ducanu zdrave prehrane sto se otvorio prije nekih pola godine mozda...(biovega,bio-bio... tako nesto)Citiraj:
Franny prvotno napisa
Ono uglavnom pogledaj po tim bio-vegetarijanskim shopovima, platila sam kesice po 9kn svaku. Macina trava (marulja ili marubi vulgaris nesto tako) i Gospin plašt (vrkuta- pazi nije gospina trava nego bas plašt) I za utjehu Gospin plašt je puno ugodniji za piti i cak sam primjetila da je san bolji s njom :* iako nisam nikad imala problema sa spavanjem.
Eto :love:
hvala ti, draga :love:
Vidim da svi imate različita iskustva s tom macinom travom. Ja sam od frendice dobila svježu macinu travu, i na herbateci smo gledale jel to baš ta i slika je ista ko uživo, međutim zbunjuje me ovo "gorka". Meni to uopće nije gorko. Okus je u najmanju ruku neobičan, pijem ju 2 dana pa još ništa ne mogu reći o sluzi i to... Nadam se samo :/
Rene2 Ja sam je pocel piti prije cca 10 dana. Na pocetku mi je bila gorka, ali sad sam se navikla na tu gorcinu i pijem je kao vodu. Ja inace pijem cajeve bez secera pa mi nisu toliko gorki kao sto to dozivljavaju ljudi koji inace piju caj sa secerom, pa mozda ti zbog toga nije gorak.
Valjda okusne bradavice kod mene drugačije reagiraju :/
Ja sam počela pa prestala jer sam bila u drugoj polovici ciklusa (još sam se nadala :roll: ), al jutros sam procurila ko kanta :P i danas startam iz početka.
Lokat ću ju dok mi na znojne pore ne bude izbijala :x .
Nemam baš puno vremena, MM za mjesec dana odlazi na privremeni rad, a ja bih prije toga rado ostala trudna.
Hvala na informacijama.
Samo ti nju pij... ne moze skoditi (valjda)
Zelim ti srecu!!! :heart:
Ovo je tekst preporuke jedne biljne ljekarne možda pomogne. :*Citiraj:
Vitex agnus-castus (konopljika, fratrov papar) je između ostalog i emenogog - izaziva i regulira mjesečnicu. Nisu mi poznati preparati tipa tableta, kapsula koji sadrže ovu biljku. Može se piti čaj od listova. Također jedan od narodnih lijekova za regulaciju mjesečnice je i marulja (Marrubium vulgare, tetrljan). Od ove se biljke se pije čaj - 3x dnevno po jedna vinska čaša dok radite na trudnoći.U ljekarnama i biljnim ljekarnama možete nabaviti ove čajeve. odlučite se za jedan od njih, nemojte istodobno piti oba.
Pozdrav svima
Kolegica je bila u Sl. brodu kod travara i kupila mi macinu travu, marulju. Međutim, ima dvije vrste. Jedna koja je očajno gorka i služi za regulaciju ciklusa u menopauzi i općenito i vraćanje 'stvari' na svoje mjesto nakon poroda; i druga koja uopće nije gorka (to je ta što sam ju ja dobila i počela piti od 1DC ovog ciklusa) i ta bi (kaže travar) trebala biti za žene koje žele zanijeti. Na ovoj koju ja pijem latinski naziv je marubii herba, vidjela sam na netu i marrubium vulgare.
Pošto ja pijem tek prvi mjesec, a imam i PCOS, izvjestit ću vas o rezultatima uskoro. Za sada ostajem na ne_gorkoj. marulji.
I ja pijem tu Marubii herba. Procitala sam tu na forumu da je to od proizvodjaca Suban i bas sam takvu kupila. Pa nije valjda da pijem krivu? :?
Ova gorka marulja se pije kod loših papa nalaza (cin1,2,3), endometrioze i sl. , a u ove "naše" svrhe pije se ova druga. Vidi na ovom linku
http://www.pregled.com/zdravlje.php?...O%C4%8CAJNICA]
Ja je pijem mjesec dan. Pomaže kod endometrioze? Nisam znala ali to je super, Rene jesi li sigurna ? :)
Ja samo pričam onako kako čujem.
U svakom slučaju ne može naškoditi. Jest da okus nije bogznašta, ali za bebača bi i pelin :P čisti pila, zar ne?