A sto skida pastele (bojice)? Pokušala sam det za sudje i sol za fleke, ali nije sve sislo.
Printable View
A sto skida pastele (bojice)? Pokušala sam det za sudje i sol za fleke, ali nije sve sislo.
Platnena salveta i pegla. To je na bazi voska (vostani krejoni) ili ulja (uljne pastele)... Samo oprezno! Polozis salvetu ili wc papir i iznad i ispod fleke, pa s peglom (na suho) oprezno prvo na nizoj temperaturi, pa pojacas malo... dok salveta ne upije. Ne garantiram 100% uspjeh jer to ovisi i o vrsti bojice i o vrsti tkanine, ali dosta dobro ide.Citiraj:
MamaRibice prvotno napisa
(Joj, kak su moja djeca brzo narasla, sve manje imam takvih situacija... ;) )
... crno, da ne može bit crnije... :evil:Citiraj:
Trina prvotno napisa
Probat ću... hm... drž'te fige...
Benzin, onaj iz apoteke, ne s benzinske.Citiraj:
baps prvotno napisa
Upravo sam uništila nove hlače.. jutros obučene na 2 min..
Išla sam prati zube i ispala mi četkica iz ruke i ravno na hlače..mrlja je od paste za zube.. :evil:
Prvo sam ih namakala u vodi misleći nestat će mrlja .. mrlja nije izašla.. ponovo sam mrlju prala sa sapunom za ruke.. a mrlja ni da bi..
i oda sam se sjetila da sam imam neki prašak za mrlje...i rastopila ga stavila hlače.. otišla na tri minute..boju su promjenile..
i (neću biti prosta ) a znate što mislim..cijelu stvar sam pošteno sredila..
upravo su odletile u smeće nikad nošene Esprit hlače..
na rubu plača sam.. :(
Treba i meni jedan savjet...
Malac dobio predivnu majicu, prvi put ju obukao, papao jabuku koju je prislonio na majicu, ja majicu normalno oprala jer nisam mislila da ce mrlja ostat a kad tamo..ogromna, preko trecine majice smeda mrlja od jabuke. I sta sad? Kak to skinut nakon sto je oprana?
DM: doctor beckmans, mala zelena bočica, sredstvo za uklanjanje mrlja od voća.Citiraj:
koksy prvotno napisa
Inače je najbolje mrlje od voća odmah isprati vodom. Kasnije oksidiraju i jako se teško skidaju.
Zasto ih nisi pofarbala?Citiraj:
Šiškica prvotno napisa
baš tako, friška fleka ode običnim tvrdim sapunom za robu, al stara...teško ičim.Citiraj:
emily prvotno napisa
mm me uvijek zezne, zaflekanca skine i majicu baci u košaru i kasnije mi je prekasno, mučim se ko magarica, al teško da išta pomaže.
ja sam odustala od pokušaja skidanja mrlja od vodenih boja, nemam pojma od čega su te boje, samo znam da su postojane kano klisurina, užas! :evil:
probala sam tekući denk mit deterdžent s aloom verom i smrdi mi (i mojoj sestri i mojoj mami; a možda je stvar u našim nosićima ) :roll:
Nisam uspjela skinuti fleke. Pokusala sam i sa sodom i octom...nema sanse :/Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
ide li mrlje od voća dolje s robice nečim prirodnim osim tim kemikalijama za mrlje?
otkad papamo dohranu, pola robice nam je zaflekano jabukom, bananom i voćem, nosimo tu robicu po doma i sunčamo ju dok se suši, mrlje se povlače na suncu, ali polako
mrlje od kakice na platnenim pelenama odu u par sati sunčanja, ali ove od voća jako sporo
čime da ih skinem?
Ma i ja muku mučim s tim mrljama od voća... Imala sam nekoliko partikli iliti podbradnjaka koji su bili katastrofalno flekavi, i nikakvim iskuhavanjem, vanishom i ovim novim ariel kapsulama za pranje nisu išle van! Baš sam se žalila mami, kaže ona da ariel professional odstranjivač mrlja skida sve i dam njoj da opere te partikle... bile su čišće i bijelije nego ikada! Skoro ih nisam prepoznala :)
meni je malo bed tretirat njenu robicu tim kemikalijama, preferiram samo prašak, prirodni omekšivač i sl.
ali ništa morat ću malo
problem je što je moja mrvica jako aktivna za vrijeme jela, dosadno joj je u hranilici pa se igra, naginje i sl. tako da krušaka, jabuka ima po bodijima, hlačicama,...i sad je već opako narasla hrpa robice za po doma
probala sam joj stavljati i krpu preko robice i svašta, ali ona sve skida
ok, neke stvari joj ne stavljam dok jede i jedino su te preživjele mrlje
Molim vas savjet..
MM je držao svoju jaknu neko vrijeme u gepeku zajedno sa motornim uljem.. Naravno, ta je ista jakna sad sva u veeelikim flekama.. Čime da to skinem? Jakna je pamučna rebrasta (kao traper)..
mene i dalje zanima kako ukloniti mrlje od MALTERA :(
Cure, na mrlje od voća stavite kravlje mlijeko, dobro namočite flekove i ubacite u mašinu (šareno na 60, bijelo na 90)!! Provjereno uspjeva i ne trebate dodavati nikakve vanishe ili arijele protiv mrlja :klap:. Najbolje je kad su fleke friške, a tako sam skidala i flekove od bresaka i višanja ;-)
uspjeli smo skinut sve mrlje osim onih od jabuka...te su neuništive
Zna li netko ima li ikakvog načina za skidanje akrilne boje s odjeće. MM je slikar i djevojčice vole biti s njim, ali kako je ateljeu sve spljackano s tim bojama što god da taknu i gdje god da sjednu, uf! Akril je užasno postojan, kao plastika, tako da mislim da nema nikakve šanse. A većina odjeće ima boje po sebi. Mislim, ni meni ni njemu ti ostaci boja ne smetaju, jer je to inertno, nije prljavština, ali opet mi je žao jer se onda ta robica baš ne može dati dalje, odnosno znam da ljudima to nije više nešto čisto i što bi htjeli odjenuti na svoju djecu.
Kako skinuti mrlje od tuša (za crtanje)?
Nakapaj malo JAR za ručno pranje suđa i dobro utrljaj preko masne fleke i onda u mašini normalno operi. Silaze i stare fleke (isprobano) - mm često koristi radno odijelo na poslu i dođe nekad prljav i flekav (ajme) i sve su fleke sišle.
Ako slučajno ne siđe iz prve, probaj ponoviti cijeli postupak još jednom i to je to.
Kako skinut mrlju od kemijske olovke, nisam ni skužila nego sad kad sam išla obuć sako, a prije lita sam ga normalno oprala u mašini, nisam ni zagledala.. očito je mrlja stara i ne odlazi samo od praška jer sam probala ponovo u mašini oprat. Poprilično je ima. Helpić
ja sam kemijsku skinula s onon Denk Mit tekućinom koja ima četkicu na vrhu (sadrži žuč)
za fleke od jabuka, ili banana je najbolje da čim se pokapa s jabukom presvući i potopit poflekano u vodu. tako fleka neće oksidirat i neće je ni biti.
super fora :-)
Da ne otvaram novu temu: oprala sam smeđe jastuke od trosjeda i po njima su ostale bijele fleke od deterdženta! Kaj da operem na kompletnom programu još jednom bez ikakvih dodataka - hoće otić tako (inače, dva puta sam centrifugirala, ali bilo je gluho doba noći i nisam skužila fleke sve do malo prije, kad su jastuci već suhi)?
ima li koja mama iskustvo s vanishem?
Da nastavim sa svojom sagom, oprala jastuke dva puta, bez ikakvih dodataka. Mrlje manje ali i dalje vidljive :evil:
Opet imam problem. Lak za kosu se prolio po drvenoj komodi (ne pitajte kako) i sad par dana poslije slučajno skužim (kako je taman sunce upuičilo u taj dio komode) da je ostao dugački trag laka od najgornje police do poda po komodi. S čim da to maknem najjednostavnije?
Zmazala sam trosjed s jagodama - uspjela sam očistiti crveno, ali sad su mi ostale fleke od vode i to bar trostruko veće nego originalna fleka.:škartoc:
S čim to mogu očistiti? Trosjed je bež tkanina, a fleka je baš na sredini...
kak da maknem mrlje od trave s robice?
A ja smolu? Borovu.
uffff, gadno...
Imaš dva načina (odabir ovisi o tkanini na kojoj je mrlja i o veličini mrlje). S nekih ne uspijeva uopće, ako je tkanina tanka i nježna. S nekih se može skinuti običnim jestivim uljem koje otapa neke vrste smole u manjoj količini, pa onda pereš flek od ulja deterdžentom za suđe. Ovo ide super ako se smola zalijepi na neku vjetrovku ili vodonepropusnu tkaninu.
U krajnjem slučaju aceton ili benzin - neko organsko otapalo. Ako se odlučiš za nešto tako radikalno, probaj prvo na nekom unutarnjem rubu da vidiš utjecaj na boje tkanine.