A ja upravo proučavam ajurvedu i strašno mi je komlicirano. Ali recepti su zaista zanimljivi ali svemu tome prethodi puno pripreme pa se nadam da neću već na početku odustati.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Printable View
A ja upravo proučavam ajurvedu i strašno mi je komlicirano. Ali recepti su zaista zanimljivi ali svemu tome prethodi puno pripreme pa se nadam da neću već na početku odustati.Citiraj:
Davor prvotno napisa
ja imam neki stari elektricni mlinac (metalni sa plasticnim poklopcem i unutra propeler) i vec ga dugo koristim za sve zivo. cak sam u njemu mljela smedju rizu, proso, suhi grasak i sl. ali i masnije stvari kao sto su orasi i sjemenke buneva i jos je ziv! radim u njemu i gomashio (mora da se makrobioticari zgrazaju na ovo), a tek bademe za bademovo mlijeko, zakon! ne znam uopce kako drugacije dobiti tako fini prah.
dakle vjerovatno je do aparata.
kokosovo mlijeko iz konzerve je sigurno bolje ali moram priznati da ja u jelima uopce ne osjetim razliku. ako ti ispadne zrnato uvijek mozes procijediti kroz nafinije cjedilo ili muslin. uostalom i kokosovo mlijeko iz ducana se radi na taj nacin.
Ideš :D
evo, u medjuvremenu sam otkrila ajurvedu i totalno se popalila, a posto smo spominjali palak panir htjela sam samo podijeliti recept, ajurvedska varijanta palak panira sa orasima, nista komplicirano, samo se na kraju kad se dodaje sir, stave i grubo mljeveni orasi. i bas je mljac!
Ljudi - čitam i divim se. Svaka vam čast. Moram priznati da POJMA NEMAM o čemu vi to pričate. :oops: :lol:
:)
zdravo svima
vidim da tu ima dosta ljubitelja indijske kuhinje..pa se sjetih da mi lezi u ladici jedna vedska vegetarijanska kuharica(indijska tradicionalna kuhinja),Izdavac:IHVZ"GARUDA",iz 84godine.Radi se o fotokopiji i rado bih Vam je poklonila,mislim,tko je zainteresiran.
Ja sam misljenja da knjige vole da se citaju pa poklanjam ono sto nije moj par rukava. :)
Inace ,kuharica sadrzi pregrst recepata-za mlijecne proizvode,peciva,rizu,variva,dahl,raite i salate pa se javite.Osim recepata imaju i slike Krishne te ulomci iz "Price o najdivnijem".
Knjigu su napisali obozavaoci Vishnuae,i veoma je lijepo slozena.
proljetni pozdrav :heart:
nadam se da je ovo jos uvijek aktualno, sundrops imas pp :love:
evo pitanje
imamo kokos, plod, i trebamo ga otvoriti. Kako? Gledamo ga, okrecemo i nemamo bas neku pametnu ideju (osim busilice :roll: ) Naime, MM je bio na posl.putu u Indiji, kupio zacine, namirnice i indijsku kuharicu (i inace voli eksperimentirati, i voli-mo strane i za nas neobicne kuhinje) i za recept nam treba kokosovo mlijeko. Vidim da se moze dobiti od kokosovog brasna, ali nemam mlin, a posto smo kupili orah htjeli bi iskoristiti to unutra (ako je moguce).
Tnx :zahvalnismajlic:
Kokosov orah ima tri rupe na vrhu, a jedna od njih ti je mekana i tu možeš lako probušiti, ali da bi ti istekla tekućina treba ti još jedna, pa drugu probuši sa nekim svrdlom ili nečim sličnim. Kada iscijediš mlijeko obrati pažnju da je bistro, a ljusku tada razbi sa nekom sjekiricom ili raspili pilicom po pola.
Evo mene s jednim pitanjem - da ne otvaram novi topic: jeste li kad od lece/graha pokusali sami napraviti dal (znaci oguliti vanjsku kozicu i ima li brzih metoda - mozda znate kako to rade u Indiji, valjda su usavrsili tehniku)? Imam urad grah (izgleda kao crni azuki) a treba mi urad dal (kozica bas ima neki gadan okus)?
ja dahl radim sa lecom (neguljenom) tako da ne znam.
mozda bi se mogao upotrijebiti propasirani grah kao alternativa guljenom? to je jedino sto mi pada na pamet...
Ovo s pasiranjem nije losa ideja, thnx.
E, da, a kroz sto propasirati?
I pretpostavljam da treba skuhati više jer jedan dio ostaje s kožicama?
I pretpostavljam da treba skuhati više graha jer jedan dio unutarnjih dijelova ostaje s kožicama?
Pasiranje mi se nečini kao posebno dobar izbor. Skoro sva Vatta je u kožici.
Kada hoću cijelo zrnje dobro iskoristiti, ja ga naklijam. Usput se odvoji većina kožica i jednostavnim ispiranjem odu pa-pa. Tako dobiješ indonezijsko-kineski štih (pa što onda).
imas za kupiti pasirke (plasticne i metalne) ali ja je nemam doma, a nedavno sam radila onaj japanski saldoled od azuki graha i sasvim sam ga dobro propasirala kroz obicno metalno cjedilo (malo krupnije rupice) mjesajuci drvenom kuhacom.
vjerovatno treba skuhati malo vise graha, mozda nekuh 25% cine kozice? otprilike...
inace, mene isto zanima kako to gule u indiji, ako netko zna
Pasirku imam metalnu koja skuplja pasinu, evo joj konacno prilike da bude korisna.
Sto se tice Vatte, bas me briga za nju, hocu dal :>
Klice ne preferiram.