Evo sad smo je jeli i torta je ludilo,ja sam isto potrošila svu kremu,nema nikakvih problema sa odljepljivanjem http://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/e080.gif tj,šnite su baš lijepe u komadu
Printable View
Evo sad smo je jeli i torta je ludilo,ja sam isto potrošila svu kremu,nema nikakvih problema sa odljepljivanjem http://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/e080.gif tj,šnite su baš lijepe u komadu
:lol: ma ne mlijeko u biskvit, nego za natopit!
Ali ajd, ak je dobro ispalo - super! :D
I da, ide čoksa za kuhanje, ne mliječna.
I ja nikad ne tučem kremu, samo je dobro izmješam, ali mislim da to nije ni bitno. Važno da dobro ispadne!
ja neću u detalje, da ne kvarim veselje, al moja je ravno za u smeće :(
Zakaj?Citiraj:
andrea prvotno napisa
AK nije vizualno, ali je barem jestivo... ili nije??
Joj Andrea što nije dobro ispalo?može li se barem jest
Mamasita a biskvit mi je super,baš sočan :lol:
andrea :(
šta nije dobro ispalo, biskvit ili krema?
weeeeee, ja sam sinoć užiiivala radeći torticu, doduše, pojela sam pol kreme prije nego kaj se stigla stvrdnut ili postat dio torte :lol:
sad je u fridgeu i čeka navečer...
ja sam stavila i čoksu za kuhanje i mliječnu, tj. jednu preeeefinu milku o kojoj sam ovisna lejtli. uglavnom, zamirišale su mi i naranče, a baš volim kombinaciju čoksa-naranče, pa sam i nih narezala i stavila sa kremicom i svugdje...
naravno, torta je vizualno katastrofa, al' imam feeling da bu preeeeefina!
Mamasita, falalala na receptu!!!
Te 2 žlice extrakta ruma mi se čini da bi bilo više od one 4 ampulice?
Koliko ti je mjera u ampulicama, a ne u žlicama?
velika žlica = jedna ampulica
biskvit mi je koma; sav se zblebao, jedva sam ga jednom prerezala, a dva puta - no way :/Citiraj:
Mamasita prvotno napisa
krema mi je super, al ja sam stavila mrvicu manje sl. vrhnja i ok je
stavljala sam čok. za kuhanje, ofkors; ja mliječnu nikad ne stavljam u kolače, preslaba mi je
ipak sam nekak sve nafilala i odmah jutros pojela pola :lol:
šta je zblebao? raspao se ili šta? :unsure:
ma ako si pol pojela, znači da je super ispalo! 8)
zblebao - nije se digao, sjeo je :mrgreen:
jučer sam napravila ovu čokoladnu bombu :shock: , jesus, nisma mogla vjerovat kad sam skužila da ide skoro kila čokolade :shock: .
nisam imala dosta pa sam dodala još gorkog kakaoa.
trebalo je dosta dugo vremena da se krema stisne, i to u frižideru, a biskvit sam nekako uspjela na 3 dijela, ali mi je malo popucalo, isto se baš nije diglo :/ .
ali okus je stvarno čokoladna bomba, ubije te jedna feta!
krema me fura na pralinwe tipa leonidas, da se kuglice uvaljaju u gorki kakao-to je to.
sretna vam nova! :D
Ovako. Ja sam čekala odgovor u svezi glede mliječne vs kuhajuće čokse, pa ga nisam dočekala do vikenda (da, ja sam ta koja surfa samo s posla :mrgreen: ! Pa sam stavila mliječnu (Lindt i Dorinu).
Biskvit je jako nabujao u pećnici, ali nakon gašenja se neslavno spopigao. Uspjela sam narezati na tri dijela, ali jedva.
Krema se nije htjela stvrdnuti saaatima. Tad sam odustala od gorespomenute navade surfanja samo s posla, uzela mužev laptop, mobilno se konektirala na Rodu i uvidjela da neki kremu i stuku mikserom.
Pa sam uzela mikser i riješila problem. Stvrdnulo se, ja napunila, nije neka ljepotica šta se tiče estetike, al pravi ljubitelji čokolade tvrde da je savršena. Ja osobno ne volim kolače pa nemam pojma.
Evo, ja vec cca cetvrti puta radim ovu tortu i stvarno mi je super! Malo sam izmijenila recept jer mi tu ipak ode malo previse cokolade :P
U tijesto uopce ne stavim onih 200 g cokolade, nego samo 5-6 zlica kakaa. Tijesto tada bude boje bijele kave i to mi je ok uz tamnu kremu.
A kreme mi je uvijek previse ostalo, pa stavim u kremu 400 g cokolade i 500 ml Hole vrhnja. To mi je odlicna mjera za tortu, omjer vrhnja i cokolade je otprilike isti kao u originalu, nista kreme ne ostane.
I da, krema se jako dugo zgusnjava, ali ima jedan trik: brzo se zgusne ako je namazana u tankom sloju. Zato ja namazem po tijestu, cekam par minuta da se zgusne, onda opet prelijem novu kremu po toj kremi. Tako mi ne curi van, a ima dosta file kad se torta reze.
Sto ljudi, sto ukusa, ali evo, mozda nekome pomogne ovaj moj :)
Ja sam koistila čokoladu za kuhanje iz Metroa sa 70% kakaa i nekako mi je krema jaka, čak malo kiselkasta.
I to je bomba, pojesti 2 zalogaja i gotovo.
kiselkasta? da ti se nije vrhnje pokvarilo :?
Ma nije stvar u vrhnju nego u 500 gr čokolade sa 70% kakaa , ta čokolada sam po sebi je nekako kiselkasta.
Možda mi je zbog toga krema tako jaka, teška.
i ja sam pravila ovu tortu i stvarno je :D
nisam stavljala toliko cokolade i u kori sam smanjila a stavila vise kakaoa/stavila sam 100gr cokolade/ i jedo 3-4 velike kasike kakaoa
u fil sam stavila 400gr cokolade i 4 i po dl Hola pavlake i nije mi se prvo stvrdnulo cekala 20-30 min. malo se zgusnulo, ali bilo je ipak retko jako za fil i tavila ga malo u frizider i SUPER SE ZGUSNUO!!!! :D
jučer sam mužu za ročkas radila ovu tortu i bila je stopostotni uspjeh, ali sam poučena neslavnim prvim pokušajem u kremu koja se (opet) nije htjela zgusnut dodala kremfix i voila - bila je savršena. od ostatka sam onda napravila kuglice i one su prve nestale
i da, čoksa za kuhanje od austrijskog Mannera (ko one napolitanke) - definitivno najbolja
Ovu pak tortu planiram tati napraviti pak u utorak, jer ima rodjendan a on kao i ja obožava čokoladu, iako smo veliki ljubitelji, htjela bih napraviti malu tortu, da mi ne stoji danima iako ne sumnjam da je fina...
Koliko ova torta ispadne velika i da li da napravim pola smjese od napisane, što vi mislite?
Hvala
ne brini, pojest ce se.
tortu od pola smjese smazem ja sama za jedan dan.
ako vam ostane, samo me zovi :mljac:
ali samo smo nas dvoje u kuci, dakle ipak big tortu?
Necemo imati goste posebne, ovo radim samo da ga iznenadim jer je pravi tulum 3 dana prije, a za sami rodjendan bih htjela ovu tortu
cure, ganache se radi samo sa vrhnjem od mlijeka, dakle, ne biljno. smjesa treba stajati najmanje 4h u frizideru(a pozeljno je cak 24h). Mozda vam se zato ne zgusne? Poslije ju mozete umutiti mikserom kao obican slag-vrhnje.
štaub šećer?! :? Nek' me netko prosvijetli :)
To je šećer u prahu, mljeveni.Citiraj:
Mum2Be prvotno napisa
A sad ja.
Dajte me malo prosvijetlite: koje vrhnje? Netko je napisao vrhnje hola, ja znam za hole i hopla, čije je to hola?
Mora li ta torta biti stalno u hladnjaku, konkretno može li preživjeti put autom od Slavonskog Broda do Zagreba jer sam kuma na krizmi u travnju i htjela bih se "isprsiti" nekom dobrom tortom, a ova mi je u naaaajužem izboru!
Jučer sam napravila ovu tortu i stvarno je prepreprefina. A ujedno mi je to i prva torta koju sam ikad napravila. :D
Ja sam stavila slatko vrhnje Meggle jer mi ta vrhnja na biljnoj bazi imaju bezveze okus.
Ova torta zasluzuje 1. mjesto, odmah pored nutella cheescake brownies!
Radila je jucer MM za rodjendan. Krema mi ispala odlicno, ali biskvit mi nije bio dovoljno visok za na 3 djela i nekako mi je malo poceo pucati :? , ali nakon sto sam je cilu zacimentala kremom i prelila čokoladom, bila je odlicna! Nisam bas stedila na aromama i okus je fantastican!
Mamasita thx!
Ova torta zasluzuje 1. mjesto, odmah pored nutella cheescake brownies!
Radila je jucer MM za rodjendan. Krema mi ispala odlicno, ali biskvit mi nije bio dovoljno visok za na 3 djela i nekako mi je malo poceo pucati :? , ali nakon sto sam je cilu zacimentala kremom i prelila čokoladom, bila je odlicna! Nisam bas stedila na aromama i okus je fantastican!
Mamasita thx!
torta je famozna, prava cokoladna bomba. pojela se zacas
Kada čitam sve ove postove, stvarno bih željela probati ovu bombu od torte. Uskoro mi je rođendan, pozvana je hrpa ljudi, pa bih zamolila neku ljubaznu dušicu da mi u detalje napiše recept, da se ne osramotim. Kada kažem detalje mislim: 2dcl mlijeka i s tim se natopi biskvit? Koliko čokolade i vrhnja za kremu, a da je sasvim dovoljno- ne previše? Zagrijati čokoladu i vrhnje i onda istući (mikserom, metlicom) ili nije potrebno?
Da li držati kremu u frižideru ili ne? :?
I ono najbinije: imam kalup promjera 28 cm da li je netko radi tortu po tom kalupu, pa da mi onda napiše točne omjere? Hvala unaprijed :heart:
Alone, ja ne bih eksperimentirala ako očekuješ goste: ne zato što se i neuspjela torta ne bi pojela, već... zašto se uopće dovesti u situaciju da se živciraš.
Napravi nešto isprobano: rođendan ti je, nema smisla da budeš pod stresom zbog 2dl mlijeka i namočenog ili nenamočenog biskvita. :love:
a ako ipak hoćeš "jako čokoladnu" toru, koja ne može neuspjeti i skroz je jednostavna (jako brzo se napravi):
ZRINI TORTA
Biskvit:
8 jaja
240g mljevenih oraha
100g šećera (u originalu, 200g)
3 žlice krušnih mrvica
2 vanilin šećera
3 žlice ruma
1/2 praška za pecivo
2 žličice ribane limunove korice
Prvo umiješati žumanjke i šećer, onda sve ostalo i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izliti u kalup promjera 26cm (obložen masnim papirom) i peći 40 minuta na 180°.
Dobro ohladiti i prerezati na tri lista.
Srednji list se istrga (nareže) na male kockice.
Krema:
2 šlag kreme od čokolade (Podravka)
250ml mlijeka
150g maslaca
4 žlice ruma
3-4 žlice limunovog soka
Napraviti šlag kremu (mlijeko + prah). Maslac dobro izraditi pa mu pridodati šlag-kremu, kockice biskvita, rum i limun. Sve dobro izmiješati.
Na jedan list biskvita staviti pola količine kreme, pa drugi biskvit, a ostatkom kreme premazati tortu.
Glazura:
66g margarina
200g čokolade za kuhanje
žličica i pol ulja
(ove mjere su "debilne" zato što u originalnom receptu ide 300g čokolade, 100g margarina i žlica ulja, ali time bi se premazale dvije torte).
Margarin kuhati na laganoj vatri 5-8 minuta, dok ne ispari tekućina. Malo ga ohladiti, dodati ulje i natrganu čokoladu. Miješati pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Tortu dooobro ohladite i "glazurirajte".
alone, za kalup od 28cm samo povecaj sastojke za 1/4.
znaci: 140g maslaca = 175g.....itd.
umjesto 6 jaja stavi 7, a kreme ce ti biti dosta ako stavis ovih 720ml vrhnja i 600g cokolade. bilo bi dobro da koristis hole vrhnje, kremu mozes "istuci", i stavi je u frizider da se stisne. nemoj se zabrinjavati ako stvrdnjavanje potraje nekoliko sati i bez brige - stvrdnut ce se. :)
za ostalo, slijedi recept tocno onako kako je napisan. vidjet ces da pise da se mjesavinom mlijeka i ruma natapa biskvit.
Jel netko poslikao tu tortu da je vidim kako izgleda?
Hvala Mamasita, koliko dana prije bi ju mogla napraviti? Dva? Da li se i poslije drži u frižideru?
najbolje da je napravis dan ili dva prije.
poslije je drzi na hadnom, u frizideru ili na balkonu ako je vani hladno.
nemam pojma koliko dana moze stajati, obicno se u dva-tri dana vec pojede. :mrgreen: meni je jednom komadic ostao stajati 5 dana i bio je jos dobar.
brigita ja nisam slikala tortu, budem sljedeci put kad je napravim, ali kod mene neces vidjeti nista nego - obicnu tamno-cokoladnu tortu bez ukrasa.
Samo da se nadovezem za kremu;
ja sam stavila 400 g cok. i 500ml vrhnja za kuhanje (meggle), vrhnje i cok. sam zajedno zakuhala, dodala extrakt ruma (cijelu ampulicu) i ostavila da se ohladi i tek hladnu stukla mikserom. Sto se vise miksa, to je gusca. Dakle, nepotrebno ju je drzati satima u friz., ovako je puno brze!