Meni baš nije uspjela.
Ili su možda moja očekivanja bila previsoka.
I definitivno sam zeznila taj sok od naranđe jel nisam cijedila naranđu nego miksala pa s tim pokušala natopit
Sad mi je krivo što jozefinu nisam pekla
Printable View
Meni baš nije uspjela.
Ili su možda moja očekivanja bila previsoka.
I definitivno sam zeznila taj sok od naranđe jel nisam cijedila naranđu nego miksala pa s tim pokušala natopit
Sad mi je krivo što jozefinu nisam pekla
Ja sam stavljala 25dkg čokolade za kuhanje i sve je bilo gusto i crno ko noć. Definitivno može i manje.
Evo, ja imam u svojoj bilježnici recepata točno prepisan recept za tu tortu gđe VP iz neke prastare Glorie.
Sastojci su: 8 jaja, 25 dag šećera (kristal ili u prahu), 25 dag mljevenih oraha, 10 dag čokolade za kuhanje, 2 naranče
Priprava: Odvojiti žumanjca i bjelanjca te izmiksati žumanjce s šećerom. Na pari omekšati čokoladu. Koru od jedne naranče dobro oprati, odrezati bijeli deblji dio, a onaj narančasti sitno nasjeckati. Čokoladu, narančinu koru i orahe kuhačom lagano umiješati u žumanjca. Na kraju dodati snijeg od 8 bjelanjaca. Kalup za torte obložiti dobro tankim papirom za pečenje i malo ga pobrašniti, uliti smjesu te staviti u pećnicu ugrijanu na 150 stupnjeva. Torta se peče najmanje jedan sat i 15 min, a vrata pećnice se ne smiju otvarati barem 45 min. Kad se torta ohladi natopiti je sokom jedne ili dvije naranče, ovisi o ukusu. Kad upije sok, tortu ukrasiti šlagom.
Tako vam je od riječi do riječi glasio recept, a o njezinom ukusu vam ne znam ništa jer je bez obzira što recept imam već godinama još nikad ga nisam primjenila u praksi:mrgreen:.
Tek me ovaj topic potakao da potražim tu moju staru bilježnicu s receptima koju već godinama nisam otvarala.:yes: Tješim se da pazim na liniju pa da sebe i ukućane ne dovodim u napast najbolje je da je opet negdje sakrijem. A i posjete ovim temama me dovode u iskušenje pa sam i tu dosta rijetko.;-)
Ja za Jozefininu tortu koristim čokoladu u prahu. Probala sam i ovako s omekšalom čokoladom, ali čokolada u prahu (ili ribana) daje rahlije tijesto, a rastopljena daje gušće i kompaktnije tijesto, pa tko voli nek izvoli. Ja tortu glaziram pa mi odgovara da bude rahlija, ali to ne mora biti pravilo.
ja sam antitalent za umiješati snijeg u smeđu smjesu! uvijek mi ostanu grudice koje u pečenoj torti ne izgledaju baš lijepo
ali su se dvije već pojele od kad je recept osvanuo na forumu
maxi, manji dio bjelanjaka umiješaš u smeđu smjesu prvo onako žustrije, da ti se smjesa malo razrijedi.
nakon toga umiješaš ostatak "po pravilu", polako kuhačom u jednom smijeru.
ja radim s 10 dag otopljene čokolade.
i ne pečem dulje od 50, 55 minuta. ne jer mislim da je bolje, nego se bojim da će se presušiti.
prošli vikend sam radila jedan kakao biskvit, isto fin, s puding kremom (kao zamjenu za ovu tortu, mo'š misliti :mrgreen:).
baš su bili ljuti na mene, da sam im pokušala podvaliti!
ovo je definitivno "naš" biskvit + filan s tiramisu kremom.
Probajte obrnuti postupak umiješati smeđu smjesu u snijeg. Ja koristim ono što se na hrvatskom zove pjenjača (višestruka žičana metlica) za ručno miješanje i bude ok. Svekrva mi je otkrila tajnu obrnutog postupka i spasila me toga da ostaju grudice ili da gusta smjesa sjedne na dno.
I ja radim ovako, smedu smjesu u snijeg ali samo iz razloga jer mi snijeg bude u vecoj zdjeli pa mi tako bude zgodnije:-) I bude bez grudica.
Inace, tortu sam napravila danas, super mi je,skroz socna, stavila sam 10 dkg otopljene cok za kuhanje i 3 zlice cok u prahu. Sad cekam da vidim kakva ce biti sutra s obzirom da smo je danas jeli nakon samo jednog sata u frizideru:mrgreen: