ja sam rodila u ST
a bebu na dojenje su mi donosili na ST neonatologiji, ne na uobičajnom odjelu gdje leže trudnice posli poroda ;)
Printable View
ja sam rodila u ST
a bebu na dojenje su mi donosili na ST neonatologiji, ne na uobičajnom odjelu gdje leže trudnice posli poroda ;)
i od mene :lol:Citiraj:
Mima prvotno napisa
na žalost, istina je. I svi bi trebali poraditi na tome da se to počne smatrati zlostavljanjem djece i nečim nedopustivim.Citiraj:
Čula sam za praksu vezanja djece za krevetiće, ali ne znam je li istina ili nije, nisam se uvjerila na vlastite oči.
tu http://www.planeta.org.yu/15/6medicina2.htm je dosta široko objašnjenoCitiraj:
nine prvotno napisa
ja stvarno ne vidim (molim prosvijetlite me) naćin da novorođenće, dijete na neonatologiji bude na drugi naćin sprijećeno da počupa sebi infuziju a s njom i ostale ljekove koje prima preko cjevčice.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
ja to nikako ne mogu prihvatiti kao zlostavljanje i nedopustivo, i nemam ništa drugo osim riječi zahvale za cijeli odjel i sve šta su učinili za tu dicu.... a među njima i za moje :angel:
moguće je na taj način da bude max, max, maximalno vremena sa majkom/roditeljem u naručju. kod nas djeca koja trebaju neku terapiju su minimalno i ispod toga, ako uopće i jesu u naručju roditelja. a sve to uz hrpu opravdanja o sterilnim uvjetima, tehničkim mogućnostima i ne znam čime ne. hrpi toga se može doskočiti i rješiti u korist bebica. a i bebice u blizini svojih roditelja se i puno brže oporavljaju :angel:Citiraj:
nine prvotno napisa
Evo samo jedan primjer kako se u istoj bolnici različito ponašaju. Kad je Fran prvi put bio na fototerapiji, jedva sam ga mogla vidjeti i to samo tako da sam stajala na vratima drito 3 minute i otjerali su me. Dva dana nakon toga bio je na 2. fototerapiji, ali dolje na intenzivnoj (Petrova) i sestra mi je dopustila da budem kod njega više od 1 sat, i probala sam ga tad dojiti, ali nije išlo pa me je ona izdajala (kolovoz). Njoj je znoj kapao s lica k'o da kopa kuruzu u pol bijela dana i bila je jako susretljiva i pristojna i dobra i sve pohvale...Bravo za tetu :D
Moje dijete je sa 14 mjeseci završilo na jedan dan u bolnici (sad nije bitan razlog) i bio na infuziji 24h. Bila sam s njim do 21:30 jer duže nisam smjela i cijelo to vrijeme dok sam bila s njim drala sam ga na rukama. Kad sam otišla do drugog jutra ruka u kojoj je imao infuziju bila mu je gazom vezana za krevetić. Iskreno, meni tu nije bilo ništa kao što nine kaže nedopustivo jer on bi da mu rukica nije bila zavezan i pokrivena plahtom svako malo čupao iglu iz rukice van. A još bi mi gore bilo da su ga više puta morali pikati...
Uglavnom do njega je ležao maleni oko 2,5 godine kojem je mama dolazila predvečer na sat vremena. On je jadan cijelo vrijeme imao svezanu rukicu jer ga nije imao tko držati, čak i mama kad je došla jedva da ga je primila. Ali to je sad posebna priča!
upravo to ana.m. i da je netko drugi (ili ti i dalje) mogao / smio preuzeti 'drugu smjenu' zapravo, uopće ne bi trebao bitti vezan.
Moja mišica je bila na infuziji, od 1-3 dana boravka u rodilištu (Petrova), rukica joj nije bila vezana, što nije umanjilo moj užas i bol svaki puta kada bi pogledala na tu "instalaciju". Mogla sam ju vidjeti koliko sam htjela, jedino mi nisu dali da ju previše diram.
Pored maminih ili tatinih zdravih ruku, čemu vezivanje djeteta?
Na žalost, ako nam je to samima prihvatljivo, nema razloga ni da se mijenja na bolje :( .
Evo primjera kako to može izgledati sasvim drugačije, iskustvo jedne Rode kad joj je dijete bilo hospitalizirano u Njemačkoj:
Kako smo se lijepo izlijecili – prica sa zapadne strane
Evo samo par malih isječaka iz gornjeg članka:
Citiraj:
Objasnila mi je da je u interesu sto boljeg i brzeg oporavka djeteta da i ja ostanem s njom u bolnici, da vodim brigu da sto manje place kako ne bi zamarala i trosila snagu. Nakon nekoliko dana ispunjenih brigom i tugom, konacno sam osjetila veliko olaksanje. I mozda nevjerojatno zvuci, ali - bila sam sretna, istinski sretna. Mogla sam njegovati svoje bolesno dijete uz pomoc dobrog, strucnog i vrlo pazljivog osoblja bolnice. Osobito mi je puno znacilo i sto mi objasnjavaju svaki postupak, svaku primjenu lijekova i opcenito sve sto me u bilo kojem trenutku zanimalo u vezi lijecenja moga djeteta. Bila sam im iskreno zahvalna jer je to bio prvi put da sam u bolnici znala ono najvaznije – sto se dogadja, sto rade i zasto.
Citiraj:
Svako dijete imalo je uz sebe 24 sata dnevno majku, oca, baku ili koju drugu dragu osobu koja se brinula o djetetu. Tek kasnije sam postala svjesna da za tih sedam dana na djecjem odjelu u bolnici zapravo i nisam cula djecji plac.
Citiraj:
Da dodam, rucica na kojoj je Ani bila uvedena infuzija bila je potpuno zamotana u zavoj. Ma koliko slinila i grickala zavoj, ma koliko mlatila rukom, moja je djevojcica, za cijelo vrijeme boravka u bolnici nije uspjela iscupati.
svakako prekrasno, s obzirom na situaciju, naravno...
a,eto,ni na SD se nije cuo plac-jer su imbile dudice nalijepljene na usta (luka,je doduse plakao 'ispod' dudice, mislim da ce mi srce puknuti ako nastavimpisati tako da boljeda prestanem :cry:
ja sam tražila odgovor na uvjete st neonatologije, a ne u idealnim uvjetima, jer tamo bebe nisu u apartmanima i svakodnevno se oživljavaju i 100 sr...a o kojima mi se ne da ni pričat.
zar mislite da doktori nebi dozvolili sav taj pristup da imaju uvjete, naravno da bi. ovako bi se samo zbog vlastite sebićnosti (u ovim uvjetima naglašavam) ugrožavao život druge dice s odjela.
i btw. mislim da se na slici vidi i da je T ruka u zavoju preko flistule, a škare su samo jedan uteg da se ipak zlo ne dogodi nekim slučajem, nije zavezana za krevet. ;)
na brzinu sam škicnula -
uglavnom, i eli su ruke prvi dan (na SD) bile vezane nekom pelenom uz tijelo i sve skupa još u onom njihovom jastuku
meni je to bilo strašno a isto nisam ništa poduzela, nikad si to neću oprostit
još kad čujem za dude - drugi put, čim rodim, idem doma
Pa meni je dijete bilo cijelo vrijeme na rukama dok sam smjela biti s njim. Kad sam otišla, tko će ga držati umjesto mene. Narvano da mi nije drago zbog toga i naravno da sam zato cijelo vrijeme dok sam smjela bila s njim i držala ga samo da nije vezan...Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
curke, mame, znam da vam nije drago da su vam djeca vezana i da ste bili maximalno sa njima kolko su vam dali i tad nisu trebala biti vezana.
ono što mene smeta su 'ti koji daju / ne daju'
jasno mi je da su kod nas u bolnicama uvijeti daleko od savršenih i da smještaj djeteta ovisi o odjelu, bolnici pa i osoblju.
ali mi stvarno logično razmišljanje ne nalazi odgovor kada daju da budeš sa djetetom, recimo 4 sata na dan. pa u drugoj bolnici daju od jutra do mraka. mislim koja je razlika. i onda još, ako roditelj može biti od jutra do mraka, zašto ne može biti i od mraka do jutra.
ak može jedno, može i drugo. ak može 4 sata može i 24 sata. normalno da jedan roditelj nemože biti 24 sata po par dana uz djete, u naššim uvjetima, najčešće sa jednom stolicom, ali se zato mogu izmjenjivat i mislim da je svima lakše, a najviše djetetu.
ja bi to. da se malo trgnu, PRILAGODE, a nekako će se i uvjeti početi mjenjati, valjda prema bolje. prvo je potrebna ljudska volja
Meni je to lijepljenje duda preprestrašno. I nije mi jasno ako su bebe uspavane zbog tog svijetla, zašto ih je potrebno još i umirivati na ovakav način.
Od moje cimerice mali je imao produženu žuticu, bili su u bolnici sve skupa 10-12 dana. Kad bi postao nemiran pod svijetlom, donjeli bi ga njoj da ga umiri. Odnosili su ga samo kad je trebao biti pod svijetlom. I sisao je stvarno super, nije bilo potrebe za nikakvom nadohranom.
I još jedan slučaj, mojoj susjedi su na pregledu s cca 2 mj. rekli da joj mala još uvijek ima malo žuticu i da prestane dojiti tri dana. Ona ipak nije prestala, i naravno, na slijedećem vađenju krvi je bilo sve OK.
Strašnoooooo!!!
meni sina htjeli uzeti na 24 sata (Petrova) radi moje temperatura pa sam totalno pala u komu a mogu si mislit da sam ga vidjela negdje svezanog i još s ZALIJEPLJENOM dudom!!!
točno te kužim kad veliš da te bilo strah i da te obuzeo osjećaj nemoći i osjećaj da ti nikada više neće vratiti dijete.
Užas!!!
a kad smo došli doma i vidjeli ubode u peti - e zlo mi je došlo.
najbolje o tome ne razmišljati!!!
a šta bi onda rekla na desetak uboda na glavici :/Citiraj:
Inja55 prvotno napisa
Bebama se krv vadi iz pete.
Mala se djeca u bolnici ponekad vezu zbog vlastite sigurnosti.Nije lijepo za vidjeti,ali nije tesko za shvatiti.Magdalena je imala oko 1 i pol dana kad je z varsila u bolnici.Skakala je po krevetu,cupala onu zabodenu iglicu( brunila cini mi se) skidala se..pa zar nije bolje onda svezati nego ostaviti da se ozlijedi! Ni oni ne mogu biti kraj svakog djeteta 24 sata!
upravo tako. ja sam svoju bebicu drzala na rukama i dojila dok su iz njene glavice, rukice itd. virile ralicite igle, infuzije i sl.Citiraj:
nine prvotno napisa
mojoj m. su vadili samo iz prstica i mislim iz glaveCitiraj:
Bebama se krv vadi iz pete.
zato se mi borimo da svako dijete moze imati u bolnici uz sebe roditeljaCitiraj:
Ni oni ne mogu biti kraj svakog djeteta 24 sata!
vadjenje krvi iz pete se radi za tocno odredjenu pretragu, mislim da je na fenilketonuriju
Lei su uvijek vadili krv iz pete, a radili su joj krvnu sliku, to smo redovito radili na kontrolama kod neonatologa na Svetom Duhu. Nije pokazala da bi joj to bilo traumatično, osim što jednom nije dala da joj se vadi krv jer se već prije rasplakala, pa nas je doktor naručio za par dana na vađenje.
Bilirubin u visokim koncetracijama izaziva u beba kernikterus-oštećenje mozga.To se dešava izuzetno rijetko i vrijednosti bilirubina moraju biti izrazito visoke.U načelu fototerapija se provodi preventivno ako postoji povišena vrijednost bilirubina, osobito ako vrijednost raste.
Istina je da su bebe s povišenim bilirubinom pospanije, ujedno ih i fototerapija dodatno iscrpljuje.Bebu s povišenim bilirubinom nužno je što ćešće stavljati na prsa, da bi što češće imala stolicu i na taj način izlučila što više bilirubina,a ujedno i zbog fototerapije koja dodatno zagrijava i dovodi do gubitka tekućine.
Ne dozvoliti majki da doji dijete dok je na fototerapiji !!! :evil:
Infuzija samo u ekstremnim slučajevima ako dijete ne prihvaća druge oblike rehidratacije ( dojenje, na špricu, bočica )
Ne postoji razlog da ne dojite svoju djecu ako je ordinirana fototerapija, tražite bebu ako beba plače da ju podojite, to vam moraju omogućiti.Jedini problem , kako znati da vaša beba plače! :?
upravo sam te to htjela pitati, sve je to u teoriji super, sve nam je jasno. ali u praksi je sve ipak puno drugacije i teze izvedivo, barem u nasim rodilistima...Citiraj:
kinder prvotno napisa
U potpunosti potpisujem!Citiraj:
emily prvotno napisa
zvuci puno humanije nego na rebru.Citiraj:
Mima prvotno napisa
m. bi tako vristala dok su joj vadili krv da smo i mm i ja plakali skupa s njom.
a doktorica me s prezirom pitala "majko, a zasto placete, jel vas nesto boli?" :shock:
citirani tekst je iz REZOLUCIJe XX. PERINATALNIH DANA «ANTE DRAŽANČIĆ»
«ZA ZAŠTITU MATERINSTVA I DJECE I HUMANIJE RAĐANJE» http://www.udrugaprimalja.hr/content/view/26/46/
Citiraj:
6. Novorođenče se ne smije odvajati od roditelja protiv njihove volje. To je naročito važno za vrijeme boravka novorođenčeta u bolnici. Rana uspostava kontakta roditelja sa zdravim a naročito bolesnim djetetom uz uvođenje prema obitelji usmjerene skrbi najvažnije su zadaće zdravstvenoga sustava u slijedećem razdoblju.
...i ono ključno
[quote]Zdravstveni djelatnici ne bi smjeli prihvatiti nedostatak sredstava kao izgovor nepoštovanja gore proklamiranih prava majki i novorođenčadi.[/quote]
[quote]Zdravstveni djelatnici ne bi smjeli prihvatiti nedostatak sredstava kao izgovor nepoštovanja gore proklamiranih prava majki i novorođenčadi.[/quote]
U ovom slučaju se čak ni ne radi o nedostatku sredstava, već o nečem puno gorem :evil: Majke koje rađaju na SD trebale bi malo pripaziti (koliko mogu! :/ ),ukoliko je ovo uobičajena praksa,obavezno reagirati :evil: :evil:
zato sam i napisala svoje iskustvo i sto sam vidjela...
ja sam samo vidila izbockanu glavu, sva sreća pa vađenje nisam vidila....Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
i ne znam šta se čude i gledaju s prezirom, pa i moj otac je plakao prije 30god kad su meni vadili krv iz glave...onda kad je još bilo pravilo...di će muško plakat ;)
ja sam svog bembija posjećivala dok je bio 2 dana na fototerapiji i nisam vidjela nikakve dude. ali sam vidjela kad su ih hranili na bočicu prehipom. tak mi je med sestra rekla da ih time hrane. a ja sam svoje izdojeno mlijeko bacala u kanalizaciju. to je tužno..
Pa dobro, zar ne daju izdajati za bebe koje imaju žuticu?
hrane li i bebe koje nemaju žuticu, a nisu stalno s mamama (na SD) ?
daju, ali moras inzistirati... i onda ce ti dati da se zanjegaizdajas samo par puta dnevno... ostalo oni hrane adaptiranim a ti svoje bacas :(Citiraj:
Mima prvotno napisa
deklarativno ne ali navodno ipak da,kad bebe placu od gladi...ja sam skuzila po tomesto mi je luka,dok jos nije dobio zuticu,bljucnuo adaptirano.. :evil:Citiraj:
hrane li i bebe koje nemaju žuticu, a nisu stalno s mamama (na SD) ?
A priča o blagodatima kolostruma !
Sada sam već jako ljuta :evil: :evil: !
Meni nije jasno to sa izdajanjem jer sam se ja za Leu dolazila izdajati od kuće, a tako i druge mame kojima su djeca bila u inkubatoru tj. na intenzivnoj, a one koje su bile u bolnici izdajale su se svaka tri sata; pa mi nije jasno kako ne daju izdajati za bebe koje imaju žuticu (ako ih već ne nose na dojenje) ??
bebe kojeimaju zuticu se mogu sam na kratko vidjeti 2 puta dnevno. dojiti ga nisam smjela, zahtijevala sam, ali mi nisu dali. zalosno. izgovor im je da je guzva i da nema mjesta, da nedonoščad ima prednost.