Pa nije jedina stvar, ima tu još varijabli, ali ja bi ti odgovorila sa DA.
pa pikula, nije to isto.
svaka beba treba mamu/tatu prvu godinu, jednako, bila 1., 2., 5..
Npr. ako radimo i ja i MM skraćeno rv, nije riječ o 1600, nego to plus još pola plaće od oboje, što bi nama bilo sasvim dovoljno za izgurat to vrijeme.
Meni bi bilo jako jako žao da se to ukine. Ja sam se radovala vremenu koje bi imala.
pa i ja bi se radovala, ali kužim kako oni razmišljaju, nemaju potrebe za tim-jer nema rezultata u natalitetu.
više bi rezultata donijela mogućnost različitog radnog vremena i ljudsko pravo-na POSAO.
šta kog briga što bi ja vodila dijete u školu u 7:30, a ne u 6:30 ili došla po dijete u 13, a ne u 17...
box, ja se nadam da ćeš se ti imat skoro di vratit.
možda i bi, valjda vide nekakvu statistiku koliko obitelji ima 3. djece, kako iskorištavaju porodiljni, jesu prije radili (prije porodiljnog), stvarno ne znam.
ali ovako-po mojim poznanicima, rekla bi da nitko ko radi ne koristi tu mogućnost.
naravno da se slažem da je 1600kn državi kap u moru, al eto, kužim da postoji mogućnost da ne vide korisit od toga.
Sori, mislila sam da mi se izbrisala ona poruka prije.
to mogu zamisliti kao 1500.razlog, svašta je važnije od 3g porodiljnog i svašta država mora osigurat, od sigurnog posla, normalnih plaća, stambene sigurnosti (regulacije kamata), adekvatne cijene studija i školovanja, cijene zdravstvene njege i brige, ...ma svašta, što bi utjecalo na natalitet pozitivno.
Ali meni je najvažnije vrijeme. A ovaj 3.g. je idealna kombinacija za dobit najviše vremena.
trogodisnji porodiljni uveden je kao pronatalitetna mjera, ne s namjerom da majkama/roditeljima nesto olaksa ili da doprinese djetetovom zdravom razvoju
nazalost, tako ga onda i vrednuju - koliko si milijuna kuna platio, a koliko si djece dobio
brojke me bas zanimaju
pokusat cu ih pronaci
jer nije moja prijateljica to iz prsta isisala LOL
lunas, ok, shvacam da nisi imala losu namjeru
ja ne mogu doći k sebi od činjenice, da samo zato što je ovo lijeva vlada, mi tu smireno razgovaramo o smanjivanju rodiljnih naknada. Onom Milinoviću ste skoro crijeva izvadile na forumu, nemam ja niš s njim, apsolutno niš,ali ovo je apsurd, zaklinjete se da MPO čini čuda u pronalitetnoj politici i da se to mora financirati kao dogma, a sad kad će ukidati stečena prava majkama s više djece, to je onda onako prijateljska kavica sa svojima.... kuku lele,kuku lele
ne preferiram niti jedne, elaborirat neću.
ali, da, smatram da je 3 godine rodiljnog potpuno sporedno pravo u odnosu na pravo na imanje djeteta.
i tvoje insinuacije su naravno-vrlo ružne.
natalitetna politika je ono što kaže ivka-omjer uloženog i dobivenog, tu nema nemam pojma kakvog razmišljanja o tome što je lunis ili nekom drugom lijepo i komotno.
pa ako meni država sve plaća, ja ću imati 20 :D
zezam se, život ne prestaje kad dijete napuni 3 godine.
tek onda počinje prava briga
kako ćeš se ti/netko drugi snalaziti kad budeš imala djecu od štajaznam 4,6,7 godina i npr. izgubiš posao?
E, to je prioritet.
I nije uopće ružno to što je pikula rekla. Samo je rekla to što se vidi iz postova.
iz postova se vidi da se dozvoljava nešto jer je ivka frendica od opačićke?
i mi smo sve pomahnitale ljevičarke :lol:
jako jako ružno. ružno za poludit.
pravo na imanje djeteta MPOom neusporedivo je s pravima na 2-4-5 godina sjedenja doma.
Može to pravo dat kome god tko god.
pa meni bi bilo komotno da imam bolju plaću, da si mogu priuštiti veći stan/kuću/auto kad dođe to treće dijete.
bilo bi mi komotno da znam da ga čeka mjesto u jaslicama/vrtiću.
trogodišnji porodiljni mi ne stvara nikakav komoditet jer to prođe a djeca i svi moji financijski i organizacijski problemi ostaju.
da ne spominjem da si uopće ne mogu priuštiti da ga koristim.
ma daj pikula, nevjerojatna si
pa naravno da cemo na sva zvona ako se krene smanjivati ikakvo pravo iz domene rodiljnih i roditeljskih potpora
ko sto cemo na sva zvona ako ne ispune svako drugo obecanje, pa i ono o ukidanju oplodnje svih jajnih stanica
ajde šta se sramiš :lol:
Meni je jako ružno ovo što ti govoriš. I kako omalovažavaš.
Mojoj djeci nitko i ništa ne može nadoknaditi vrijeme koje bismo mogli provesti zajedno u te 3g. Financijski problemi ako postoje, postojat će i kasnije. Ali sjećanje na vrijeme provedeno zajedno nam nitko neće moći izbrisati.
a ti misliš da to ne žele mame koje ne mogu imati troje djece, biti sa svojih dvoje? Ali eto, ne mogu.
Misliš da to ne žele mame koje ne mogu ostati doma duže od 6mj jer moraju djeci dat nešto jesti?
Misliš da to žele samo one koje baš mogu ostat doma na 1600kn i koje mogu imati 3 djece?
Pravo na imanje djeteta i pravo na bivanje 3godine doma s djetetom jesu oba prava iz domene roditeljskih, za koje se RODA i borila i borit će se.
ALI MENI OSOBNO su ta dva prava neusporediva.
Naravno da drzava nema racunicu u tome da mi plati 1663 kn dvije dodatne godine.
Drzavi je daleko povoljnije placat mi 4257 kn da budem na bolovanju te dvije godine jer su moji non-stop bolesni dok su u vrticu.
I gradu je daleko jeftinije placati vrtic 2000 kn po glavi + troskovi gradnje i odrzavanja hladnog pogona, nego dati npr 1000 kn po glavi da se zaposle one skolovane dadilje sa burze pa ne bih bila stalno na bolovanju.
Ajde, super onda.
Ja redovito pričam sa mamama koje imaju 3 djece i baš danas mi je jedna rekla da to razdoblje ne bi mijenjala za ništa u životu. Tada nije išao staž za to vrijeme, ali ona je svejedno bila doma. Tako da ja vidim pozitivne primjere svaki dan u svojoj okolini. A ti mi kaži molim te kako se konkretno zaključilo da nije donijelo rezultate.
To što ti ne vidiš rezultate je možda zato što su tvoji interesi negdje drugdje, pa ni ne primjećuješ. Mene ljudi kad vide s trbuhom, odmah ispadne spika van kako oni ili netko njihov isto ima troje i da je bio doma, i kako je to super i sl...
E, hebiga Mare :mrgreen:, sad si zakomplicirala, dijelom se i slažemo.
Ima ih, prvo dijete, pa mama non stop na bolovanju.
Pa i meni je to super, krasno i divno, i ja bi bila doma tako rado 3godine nakon 3. djeteta, ali većina ljudi ne može i nije, jer im je 1600kn premalo za živjeti.
Možda je statistički malo ljudi koristilo to pravo, a da je bilo dotad zaposleno. Mene to NE BI ČUDILO.
Ne znam kako me ne kužiš što hoću reći.