Tako je i kod mene pisalo i imala sam istu dubiozu. :)Citiraj:
acitam prvotno napisa
Microgynon su ti ab pilule (ja sam uzimala Femodenu jer sam se tako dogovorila s dr.-om, ali pretpostavljam da to može biti Stediril, Yasmin...)
Sretno! :love:
Printable View
Tako je i kod mene pisalo i imala sam istu dubiozu. :)Citiraj:
acitam prvotno napisa
Microgynon su ti ab pilule (ja sam uzimala Femodenu jer sam se tako dogovorila s dr.-om, ali pretpostavljam da to može biti Stediril, Yasmin...)
Sretno! :love:
svima puno~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :love:
Drage moje, htela sam da vam ispricam svoju pricu kako bi vam dala puno nade i snage da istrajete do kraja. Nakon dva spontana u 12 nt, stvari su se tako zakomlicirale da nismo znali kud da krenemo. Jedna LPSC sa HSC, radi septuma u materici, tokom operacije povredjen bazalni sloj endometriuma, kao rezultat toga materica se blokirala u priraslicama (Ashermanov Sy.), jajovodi takodje, nikakve isglede za trudnocu. Nakon godinu dana jos jedna LPSC sa HSC, materica ociscena, jedan jajovod oslobodjen od piraslica, drugi nazalost nisu uspeli jer je bio jako izdeformisan. Ginekolog je preporucio da pokusamo nekoliko meseci prirodno, pa ako ne bude idemo na IVF. Nismo uspeli, pokusavali smo, isli smo na zadnju konsultaciju pre mesec dana kod doktora i on kaze pripremajte potrebnu dokumentaciju za IVF postupak i krenimo. Ja onako svaki dan kod maticnog ginekologa skupljam potrebne dokumente, upute za ovo, za ono.. Prv sam uradila hormone 3 dc. Dobijam rezultate, svi hormoni super, jedino ne valjaju FSH i malo LH. Sta je ovo sad kazem, idem sledeci dan kod ginekologa za IVF i on razocaran, kaze da FSH 17.5 znaci da moje jajnike polako gube svoju funkciju i da ce mozda uslediti prevremena menopauza. A ja imam samo 31 godinu. Suprug i ja bili smo u soku :-o Preporucio je da ispitamo AMH (antimulerov hormon) kako bi znali za sigurno sta nas ceka. Krv za ispitivanje je bila poslata u jednoj labaraoriji u Dizeldorf, Nemacka. U medjuvremenu cackala sam po internetu i na nekoliko mesta procitala sam da zene sa visokim FSH om jeli su suve smokve u maslinovom ulju. Istog dana ja pocinjem sa smokvama. To je bio 7 dc. Uvece stavljam dvije smokve u ulje i ujutru pojedem i nakon njih pola sata nista ne stavjlam u usta. I tako svaki dan, uvece stavljam smokve (dve) ujutru jedem. U medjuvremenu nabavila sam koenzim Q10 citala sam da pomaze oko kvaliteta jajnih ctanica. Pila sam uvece po dve kapsule od po 360mg, znaci ukupno sam pila dnevno po 720mg. Kombinirala sam sve ovo sa Royal Jelly maticni mlec u kapsulama, po jedna kapsula dnevno. U medjuvremenu, naravno, ja i suprug radimo na slucaj :zaljubljen: Nakon 10 dana stiglu su rezultati iz Nemacke, rezultati jos gori AMH 0.16 :cry: Ginekolog preporucuje sledeci mesec, odnosno ciklus da pocinjemo odmah! Daje mi DHEA istog dana (21 dan ciklusa) kako bi blago stimulirao jajnike da proizvede vise jajnih celija, jer u mom slucaju stimulacija bi samo dotrosila te zadnje rezerve i ostali bi na nula. Idemo kuci i ja pazljivo citam opet izvestaj od doktora i zabode me u oku ista recenica po drugi put: Endometrij 21 dan ciklusa 9mm- tipa S. Nesto mi nije stimalo kako treba. Pitala sam se zasto bi bio endometrij toliki u 21 dan ciklusa, kada sam za par dana trebala dobiti (inace dobijam na 26/27 dana). Kazem mm ja cu malo da sacekam sa terapijom, nesto mi kaze da moram tako. On kao u uvek, poddrzao me. Cekam ja, dan, dva grudi su pocele da dobijaju u volumen, postale su bolne. Jedno jutro kada se javio smedjkasti iscedak, znala sam. Otrcala u apoteku, kupila test i eto moje II crtice. Ljudi, plakala sam kao luda. Od vozbude nisam mogla nikome da javim vest da cu postati mama, toilo sam bila srecna. Lezala sam na krevet i samo vikala: Hala ti Boze, hvala ti Boze, bez prestanka, jer je ovo moje uistinu Bozje cudo! Drage moje, cuda se desavaju. Bog nas kad tad dotakne svom snagom. Cure moje ne gubite nade NIKAD, borite se, jer ako je moje cudo sto sam sada trudna, zasto ne bi bilo jednog dana i vase?! Doktor je bio takodje u soku kada smo mu saopstili vest. Odmah mi je dao jacu terapiju za zadrzavanje treudnoce. Uvece primam Progesteron Depo intramuskulno na svakih 4 dana, i svako vece pre spavanja vaginalno Gel Crinone. Sada jedino molim da nas Bog cuva svih 9 meseci. Nadam se da sam vam pomogla bar malo da shvatite da nista nije crno onako kako izgleda. Ono sto moze dragi Bog, nemoze niko na ovoj planeti. A nezimerna vera i nada u srcu su nas dar za Njega. Ljubim vas sve!
prekrasna prica, zelim da izdrzite trudnocu do kraja!!
Zar nitko više ovdje ne piše?
Drage zenice, puno vas pozdravljam.
Moj slucaj je ovakav, veoma nizak amh, visok fsh, mjeren 4.dan ciklusa 28. Imala sam 4 postupka sa femarom, u svakom dobila j.c i embrio za transfer, medjutim, nije doslo do oplodnje. Femaru koristim konstantno od septembra prosle godine, vec 6 mjeseci. Moje pitanje je, kakvo je vase misljenje o konstantnom koristenju femare, jer ganjati prirodnjake mi do sada nije uspjelo, nisam imala ovulaciju. Sta mislite da pocnem da koristim cikloproginovu, jer sam cula da snizava visok Fsh i ujedno Amh ne opada tako brzo uz nju ? Smokve u maslinovom ulju sam pocela da koristim, 25 mg Dhea, vise ne smijem jer mi zaustavlja ciklus, sok od mlade psenice, ako ima jos nesto, pisite. Molim za vase odgovore, sto vise, to bolje. Nadam se da su i rikikiki, cokoladica, ina33, i jos par zenica sa visokim fsh i uspjesnim trudnocama, kao i divnim savjetima jos aktivne. Hvala unaprijed svakoj zenici, koja se osvrne na moje pitanje.
I ja sam dobila femaru al evo već drugi ciklus nemogu počet prvo gripa pa ranija menga koju nisam očekivala al sad se nadam da ću počet u sledećem ciklusu sa femarom a šra se tiče AMH i FSH isti slučaj kao i kod tebe samo meni je menga već stala bila pa sam na svoju ruku išla u čajoteku kupila čaj Anđeliku i to je malo potaklo da opet krene menga a sad vidićemo šta će bit dalje.
draga borba, zasad ne postoji lijek koji usporava snižavanje vrijednosti amh ili koji bi direktno utjecao na snižavanje fsh, odnosno povećanje broja antralaca. postoje neke *eksperimentalne* metode, tipa periodične niske doze bhcg i slično...no rijetko koji liječnik ide u tom smjeru. smokve, pšenica i ostalo spadaju u alternativu, ne liječenje...
puno korisnih info možeš pročitati na temi Nizak AMH, visok FSH, isplati se preroštati ju :) sretno!
Nova sam na forumu pa mi oprostite na ne znanju, ali mi nikako ne ide u glavu da mlade osobe mogu doći u perimenopauzu. Meni osobno je Fsh bio 19,a sad je skočio na 40 i u Vinogradskoj su rekli da nema stimulacije i jednostavno pomiri se sa svime.Zanima me kod koga ste išli na stimulacije. Inaće pijem čaj od nevena, vrkute i stolisnika+Femisan a kapi i konopljiku i endometrij koji mi je inače tanak(3mm) sad je 5.2 mm,i to je nešto:)
Inače pila sam i Dheu i nakon toga dobila fibrome na jajnicima i sad ću morat na operaciju.Da li je netko imao sličan slučaj ako je molim pomoć.Hvala