sorry mozda cu sad bubnuti jer neznam da li imas sta protiv dude, ali mozda da probas. zadovoljit ce svoju potrebu za sisuljanjem, a nece joj teci mlijeko koje joj je viska.
Printable View
sorry mozda cu sad bubnuti jer neznam da li imas sta protiv dude, ali mozda da probas. zadovoljit ce svoju potrebu za sisuljanjem, a nece joj teci mlijeko koje joj je viska.
Bolje ne dudu, makar prvih 6 tjedana, dok se dojenje uhodava.
problem nastaje u tome što je to bljucanje smeta i probudi (nema šanse da ju presvlačim zbog toga) i onda od nervoze opet traži cicu za sisuljanje, ako joj ne dam, slijede nervozni plač i nespavanje koji kroz neko vrijeme preraste u Plač, pa joj dam da cica, pa malo cica malo sisulja, onda zaspi kroz pet minuta na cici i opet za 5 minuta ide veliko bljucanje (makar je podrignula) i tako sve ispočetka...počela je cucati svoj palac i nadam se da će to uskoro zamijeniti sisuljanje[/QUOTE]
mi imamo slican problem, a mladi smo par dana... ugl. ja sam nasla trenutno rijesenje na nacin da kada zaspi izvucem bradavicu te ga ostavim pored sebe u istom lezecem polozaju jos neko vrijeme. kada malo tvrde zaspi podigem ga, podrigne i tada ga stavim u krevetic na bok. nama to uspijeva u 50%puta.
naravno ako netko ima kakav drugi prijelog ja slusam!!!
i jos jedno pitanje : kako da se pocnemo uciti da sam zaspi: vidim da mu se spava, okrece okicama , ali ako nije na sisi pocne prosvjedovati
slican problem kao i Totto s spavanjem i bljuckanjem
nikako :mrgreen:
osim ako nije tip bebe koja moze/zeli sama zaspati.
ja ne bi dizala bebu koja spava da podrigne. podrigivanje sam prakticirala dok su budni, kad spavaju ne diram nista
pa za sada mi se cini da nije tip bebe koja zeli/moze samaa zaspati
a sto se podrigivanja tice, ako ga ne dignem u vecini slucajeva se vrlo brzo budi nervozan, jer ga zrakic muci, pa onda sve ispocetka
a da ga stavis da spava na trbuhu
Ako nadete nacin da beba sama zaspe javite i nama koji imamo djecu od par godina, haha :)
Meni se u vas obje bebe cine jos malecke da bi se uvodila pravila i rezimi ... Nek papaju kad hoce i koliko hoce... Znam da nije lako al sto se prije naviknete da je zivot sada takav- to ce vam biti lakse.
Moj je sisao svakih sat ipo skoro cijelu prvu godinu, a podoj je trajao po 4 minute u prosjeku. A bljucao prvih 6 mj non stop...
To vam je sve u sluzbi roditeljstva :)
zdrava novorodencad cesto ima slabiji misicni prsten /pilorus/ na ulazu u zelucic.zato bljucaju i povracaju i do uvodenja kasica,tj do 6 mj.ja je ne bih vagala,kad je dojenje tako dobro krenulo.ulijte u casu 10-20 ml vode,prolijte na pelenu da se uvjerite da ne izbaci cijeli obrok.ostane onoliko koliko treba,visak izbaci,jer dojenje nije samo hrana nego i potreba da bude prikopcana uz mamu.
takva djeca imaju problema i s nadutoscu,jer neprestano cicaju.to im ne ugrozava zdravlje.pomaze pronaci dobar polozaj,podrignuti je ako se jako zalaufa i opet vratiti na prsa ako to zeli.mala izjelica,nista drugo.
i nakon teskog pocetka uspjesno dojenje,cini mi se :-)
I jabi htjela reći da je Totto kod nas situacija još uvijek takva, stara je 3mj i 3 dana. Još uvijek bljucka. Često. U početku sam joj dala da sisa 5min pa digla da podrigne pa opet 5min sisa, pa opet da podrigne i od tada manje bljucka. Ali još uvijek bljucka. I puno je plakala prvi mjesec, samo sika ju je spašavala. Ako se zbljuckala dala sam joj opet ako je negodovala, obično poslije nije bljuckala. Evo mi smo danas se uspavljivali (naravno na sisi) sat i 45min. Naravno sisuljala je. :) Bit će to sve ok, samo mora proći. I moja nikad nije imala 3 pokakane pelene/dnevno. Prvi mjesec samo jednom dnevno i to puna pelena, ona je valjda 3 stavila u jednu. :) Sada evo kaka svakih 6-7 dana. Sve je to normalno. Samo mora proći.
Zaboravila sam reći, K. se budila u noći vrišteći jer nije mogla ispustit vjetar, otkako koristimo sab simplex nemamo takvih problema. JAko se grčila i nogice dizala u zrak, ali nije ga mogla ispustit dok joj nisam noge digla na trbuh i tako joj pomogla. Probaj s tim kapima, nas su spasile.
Nakon sto je cijeli dan bljucala i to jako,jako puno nakon svakog podoja,otisli smo pedijatrici i dijagnoza je da mala prozdrljivica ima punu busu zraka koji nije uspjevala podrignuti niti isprduckati,pa joj je dizao zeludcic i tjerao na toliko bljucanje.Nakon masaze i toplomjera u guzi iz nje su prdci letili kao leptirici :aparatic: !moram ju stalno podizati na podrigivanje,eto,sad je bolje,danas samo jedno veeliko bljucanje,ali i podoj doziram,cim vidim da je pala u san,vadim cicu.
inace,u 20 dana je dobila 735 g,pa sam mirna jer me brinulo da je gladna koliko je jako bljucala,pa povracala u dalj! Netko je napisao da ne podriguje dijete kad zaspe,to sam i ja tako radila,al nije nam dobro donijela ta praksa,valjda ovisi od djeteta do djeteta.Inace,ped mi je rekla da je za bebe koje puno bljuckaju bolje da spavaju na blago povisenoj podlozi,kao na kosini,al moja misica nina kraj mene u krevetu,pa to ne mogu izvesti...i da,dajem joj Biogaya kapi!Pomogle su kod pocetnih problema sa vjetrovima,nadam se da ce i sada. hvala svima na trudu,saljemo vam veliku pusu!
Nek vam budu muke s bljuckanjem što lakše!
Bitno je da djevojčica dobro napreduje.:heart:
za zrak i izbacivanje je super drzati ih u ec pozama
imas i na ovom forumu pdf bespelenastvo pa procackaj ako te zanima. to je super za bebe koje muci zrak u crijevima, mene spasilo sa srednjom
evo me opet sa problemom jako obilnog bljucanja...zapravo smo imali samo dva dana kad nije toliko bljucala/povraćala, pa se opet sve vratilo na staro :-(
sutra joj je mjesec dana, u utorak idemo na kontrolni pregled kod pedijatra pa ćemo vidjeti što je sa težinom, ona ima svaki dan po 8 pokakanih pelena (zapravo to je pokakana pelena u svakom presvlačenju s tim da sinoć nije imala pokakanu pelenu od 21 do 02 ujutro, možda i dulje, jer sam je sljedeći put presvlačila u 5.30 ujutro, kad je pelena bila pokakana), ne znam za mokre pelene (jer su sve pokakan, a stolica joj je jako vodena sa zrncima, al mi se barem dva puta u 24 sata popiški kad ju presvlačim,a vjerujem da je i većina pokakanih pelena i popišana, no ne znam kako to i sa sigurnošću utvrditi). Problemi sa zrakom u crijevima su i dalje tu, podrugujem ju kod svakog podoja, ako se zahlikne u gtijeku podoja (kad imam jak let down), onda i više puta u tijeku jednog podoja, nakon što podrigne zna izbaciti malo miljeka i sve bi bilo ok da na tome ostane...
ali ona izbacuje toliko puno mlijeka :cry: prvo ono što je popila u podoju i to u dva do tri mlaza, pa u narednih sat vremena i sirasto mlijeko, znači koje se počelo probavljati, pa opet traži cicu, ja joj dam i opet sve iznova...
inače nije nezadovoljna, no teško mi je to i odrediti jer većinom ili spava ili cica, odnosno bori se sa tim izbacivanjem mlijeka...
počela sam ju stavljati u ec poze da izbaci taj zrak iz crijeva i većinom funkcionira, ali kako ona još uvijek većinu dana i cijelu noć spava, žao mi ju je svako malo buditi i stavljati u ec položaj jer se onda uzruja i traži cicu za utjehu, pa se nacica sita i opet izbacuje mlijeko...
već mi je dosta slušati kako ona izbacuje višak mlijeka jer mi je teško vjerovati da izbacuje višak mlijeka u 6 navrata u mlazovima između dva podoja, posebno jer nakon svježe pocicanog mlijeka krene izbacivati sirasto...
dajem joj i dalje Biogaya kapi, al ne vidim neki napredak...
jedino razdoblje kad ne bljuca toliko obilno je noć, odnosno između recimo ponoći i osam ujutro kada imamo po dva, tri podoja, obavezno podrigivanje i vrlo malo bljucanja...recimo sinoć je cicala u 22 sata sa obilnim bljucanjem i ponovnim kratkim cicanjem pa sljedeći put u 02 i zatim u 06 sati i nije bilo obilnog izbacivanja mlijeka iza ta dva pododoja, dok je sljedeći podoj u 9 sati popraćen obilnim bljucanjem...dojim na zahtjev što je nekad svakih sat vremena, a u prosjeku svaka dva sata...možda joj je to prečesto, jer noćni su podoji rjeđi i nema problema sa bljucanjem...?
još jedan razlog zašto se bojim da izbaci sve što je pocicala je što me traži još cicanja nakon što po po nekoliko puta bljuca...
eto, samo strepim od vaganja u utorak, ako bude izgubila na težini, kako mogu provjeriti da li je problem u mišiću u želucu? uzv?
hvala ti...pa nije valjda GER...ona nema napadaje plača niti grčeve, ali koliko vidim ne mora ih niti imati kao što nrma niti većinu drugih simptoma..joj, sad sam tek zabrinuta :-(
Ja sam mislila da se neces brinuti kad ovo procitas. Jer sve i da malena ima blazi oblik refluksa, nema ti nekog posebnog lijeka za tako malene bebe. Radi kao i do sada, pazi da bude uzdignuta... Moj je povracao do 6-7 mjeseci i onda je prestalo.
Meni je bilo lakse utuviti sebi u glavu da povraca visak zbog slabog zeluca iako je slabo dobivao na tezini.
Naoruzaj se zivcima i krpicama i nosaj :)
Totto, sve dok su pelene tako pune, ne trebaš brinuti oko napretka.
A to je jako važno.
U utorak reci pedijatrici sve ovo što si rekla nama, a onda nama ovdje napiši koliki je prirast i što je rekla pedijatrica.
Ako čak i jest GER, nemoj brinuti... nekoj djeci sfinkter malo kasnije profunkcionira, ali to se s vremenom sredi.
Evo nas od pedijatra...
Dakle, naša mišica je od porođajnih 3490 g i "otpuštajnih" 3170 g u mjesec dana došla na 4300 g i narasla 2 cm :-D
Sestra (ne pedijatrica) mi je savjetovala da je rjeđe dojim, svakih dva i pol, tri sata, dok se ranije popijeno mlijeko ne probavi jer kaže da sa češćim podojima :-(je rekla da ima puno manje zraka u crijevima nego prije 12 dana, ali i da pokušam izbaciti mliječne proizvode (moguća alergija), izbjegavam hranu punu celuloze (što bi to sve bilo...?) i nastavim sa masažama trbuha.
Iskreno, ne znam kako djetetu ne davati cicu kad ju traži mada mi zvuči sasvim razumno da joj je previše mlijeka, posebno jer noću ima rjeđe podoje i puuno manje bljucanja...ali nije njoj cica samo hrana, već i utjeha i duda, zapravo, ona joj je sve :zaljubljen: ... Dudu ne želim uvoditi još barem dva tjedna.
Sve je češće stavljam u krevetić (mada i dalje spava samnom u krevetu), jer sam krevetić "ukosila" sa knjigama ispod nogu na jednom kraju, tako da bude u povišenom položaju.
Eto, idem sad prosurfati tu hranu punu celuloze...
wow! bravo za tebe i curku!
ja ne bih prorjeđivala podoje, niti vidim čemu to... meni izgleda da radiš upravo kako teba
nije "posao" cice da glumi dudu. već su dudu izmislili da glumi cicu.
ja bih rekla kako njoj duda ne treba ni sada niti za dva tjedna; tvoja curica ima sve što je potrebno :heart:
apricot, hvala ti :-)
ono što mi puno znači je da se ona pri tom povraćanju ma koliko ono često i obilno bilo nikad ne rasplače, niti pokazuje da ju to u nekoj velikoj mjeri smeta, a kad joj ne dam njezinu omiljenu cicu nakon što je par minuta šutke pokazivala znakove da ju želi, onda počne plakati ali ne bijesno već tako tužno, da nema tog argumenta koji bi me spriječio da joj dam cicati :love2: još kad na kraju podoja vidim najljepši smješak dok ispušta cicu iz tih malih ustašaca, srce mi je veliko kao kuća :zaljubljen:
takve su neke bebe, jedu pa bljucaju, jedu pa bljucaju. od moje frendice mali je takav. i prava je buhtlica. ima 6 mjeseci i jos se toliko nasisava da stalno bljuca. presmijesno nesto.
Super totto, lijepo ti napreduje.
Samo ti nastavi po svom, a bljuckanje ce proci kad se prirodno ucvrsti taj misic (izmedju 6 i 12 mj).
Evo i mene tu, mrva ima 5 dana, dojimo, popišane pelene su nam super ali stolicu nismo imali evo već 2 dana.:-( Patronažna bila, kaže da možda je ona od onih beba koje iskoriste sve iz mlijeka al isto da je pratim ali mene to jako brine, ne znam koja je granica tolerancije za tako male bebe što se tiče stolice. Masiramo trbuščić, jako je uspavana pa pokušavam je buditi sada još češće i nuditi, radim kompresije dojke i trudim se da dojke isprazni do kraja, jedem kompot od šljiva i pijem čaj od komorača jer vjetrovi je jako muče, prducka stalno ali stolica nikako da nas razveseli. Čak sam se razmišljala sutra pedijatricu nazvati ako ne bude imala do tada stolicu, baš mi ovo čudno sve. Inače ona je nakon podoja zadovoljna, super spava, osim ako je vjetrovi ne muče ono malo vremena što je budna je mirna i znatiželjna, ja vidim da je ok ali isto me neki crv izjeda i čini nesigurnom u sebe. Što još mogu napraviti da potaknem stolicu,kad je krajnja granica za potražiti pomoć pedijatra?
Kako je kakila u prvih pet dana?
Prva tri dana u bolnici odlično, mekonijske, obilne i po dva-tri puta dnevno. U nedjelju zadnja isto mekonijska ali oskudna, veličine lješnjaka recimo.
Mozda ce ti se javiti netko strucniji. Mislim da je dobro sto je izbacila te mekonijske, a sad se vjerojatno sprema mala bomba od kakice od tvog mlijeka :)
Ne znam imas li rodin kljun, tamo ima poglavlje o kakici evo link pa listaj issuu.com/mukica/docs/irk2_web )
Ja bi na tvom mjestu vjerojatno jos sutra vidila kako ce biti pa ako se i dalje brines nazovi pedijatricu. Bolje pitati nego se brinuti.
Iako je sve ok i vjerojatno je onako kako je patronazna rekla- da je sve iskoristila od majcina mlijeka a ostatak popiskila. Ne znam da li se ta tvrdnja odnosi tek nakon prvog tjedna.
erina, koliko podoja imate u 24 sata?
ona bi se trebala pokakati, da se vidi je li izbacila sav mekonij.
forsiraj dojenje koliko god ti snage dopuštaju. stalno i stalno stavljaj na cicu.
znaš li, jesu li je u rodilištu dohranjivali?
i javljaj nam se redovito, da vidimo što ćemo.
ako imaš mogućnosti, nazovi SOS.
Nisu je dohranjivali, podojila sam je odmah po porodu i bila cijelo vrijeme samnom i na cici. Doduše jako je uspavana iako nema ni naznaka žutice i jedan dan dok bi ja nju razbudila razmak između podoja bi se odužio na 3-4h a drugi dan bi se nacicavali dan i noć, ali evo zadnjih par dana je lakše razbudim i trudim se da joj nametnem ritam bar svaka 2h i u međuvremenu guram kad god traži ili otvori oči. Zato mi je teško pobrojati podoje. Noćas smo se dojili svaka 2h, jutros od 8h je stalno s prekidima na cici, evo znači već 2 h dojimo i sad spava. Dnevni podoji nam se tako nekako znaju odužiti na sat vremena, ona podoji i zaspe ili je pusti, dignem je da podrigne ili razbudi se i ona za kratko vrijeme opet traži pa se vratimo na ciku i tako ukrug dok je san ne obori totalno.
ok, razbuđuj je što više, moramo se potruditi dobiti stolicu.
i dalje nam javljaj, ja vjerujem da će sve biti u redu :heart:
Erina, mantram za kakanje :klap:
Još ništa od našeg kakanja:no:
Patronažna dolazi poslije s vagom da vidimo kako napreduje, po njoj to još nije jako zabrinjavajuće jer uredno papa, spava, piški i ok je raspoloženja... samo da nije kilaža puno pala a obzirom koliko jede to bi me stvarno ubilo u pojam.:-/
erina, javi nam kako stojite s prirastom, čim patronažna ode.
(hajde, molim te, upiši joj datum rođenja u potpis da ne moram svaki put računati koliko je stara. pa ga poslije obriši, ako želiš)
Prirast 30g od zadnjeg vaganja u bolnici. Malo razočaravajuće na prvu mi bilo ali prve dane doma je ona sigurno zbog uspavanosti izgubila još na kilaži pa je taj prirast sigurno veći od tih 30g. Izvagala mi je podoj, 40g a bio je na polusit trbuh, s time sam jako zadovoljna, ona vuče, mlijeka ima. E sad ona misli da mi je greška što nisam davala obje dojke po svakom podoju, ja bi davala jednu unutar 2-3h jer mi se činilo da ima dovoljno, ona je vukla i gutala pa ako traži još davala sam drugu a moguće je da bi nju izvlačenje tog zadnjeg mlijeka toliko smorilo da bi zaspala bez da se napapa dovoljno. Danas ću probati obje po podoju izmjenjivati pa ćemo se sutra opet čuti, ako mognemo je opet izvagati. Uf.
Ja mislim da si dobro cinila dajuci joj jednu dojku unutar dva-tri sata- pogotovo jer si intuitivno osjetila da je to u redu i da mlijeka ima. Zasto mislim da je to dobro? Jer ti je beba navukla vise masnog mlijeka ( sto vise vuce, ide masnije mlijeko ). Zato je i dobila na kilazi.
Prirast od 30 g meni se cini sasvim ok ;)
davanjem obje cice će teže popiti to masnije mlijeko od kojeg zapravo beba i kaka češće. kako ti je rekla seven, pokušaj joj unutar dva-tri sata davati istu dojku, tj. prvo je stavi na onu koju je zadnje jela da povuče to masnije mlijeko, a onda ako traži još je prebaci na drugu.
Totto, moguće je da nakon bljuckanja traži cicu jer je pecka grlo od vraćanja sadržaja pa se želi utješiti i "isplahnuti" si grlo s novom dozom mlijeka
30 grama jest prilično malo, ali nije nešto zabrinjavajuće, s obzirom da vage mogu biti različito kalibrirane.
i dalje forsiraj dojenje, sada ti ništa drugo ne preostaje.
ružno zvuči, ali nudi joj i kada ne traži.
ako se ne pojavi stolica, vidjet ćemo što će vaga sutra pokazati.
pa ćemo odlučiti kako dalje.
ti i dalje nastavi kako si i radila, samo još malo "podebljaj!.
krenut će to...
erina, radiš li kompresije?
Radim kompresije i prije podoja da krene mlijeko jer mi ld i nije bog zna što i tijekom podoja da poguram masnije mlijeko.
Ovako sam ja shvatila to njeno davanje obje dojke po podoju, prvo zadnju što je jela pa kad isprazni (pusti je ili počne cugati u prazno) još i drugu ponuditi pa koliko uzmeCitiraj:
prvo je stavi na onu koju je zadnje jela da povuče to masnije mlijeko, a onda ako traži još je prebaci na drugu.
Popodne smo imali opet višesatno nacicavanje i sad pred spavanje muke po cikama, prazne, na kapaljku mlijeko ide, nemam pojma koji im je sad klinac al nadam se da je ovo prolazna epizoda.
E da, da ne zaboravim, dok sam joj masirala trbuščić popodne i dizala nogice dok je prducnula pokakala se malo, veličine manjeg grozda otprilike, malo ali zlatno. Daje nade de bi uskoro moglo i više toga van.