pitali smo danas - do 20 djece je u takvoj grupi (s integriranim engl., mješovitoj)
ove godine ih dosta iz te grupe ide u školu pa primaju grupicu malenih od 3 g.
opet mi se dalo do znanja da bi tamo sigurno bilo mjesta za upis
Printable View
pitali smo danas - do 20 djece je u takvoj grupi (s integriranim engl., mješovitoj)
ove godine ih dosta iz te grupe ide u školu pa primaju grupicu malenih od 3 g.
opet mi se dalo do znanja da bi tamo sigurno bilo mjesta za upis
A kakva je situacija s mješovitim jaslicama (od 1 do 3)? Čini mi se da je tu problem mješovite grupe izraženiji jer se bebice od godinu dana i klinci od 2,5 godine razlikuju kao nebo i zemlja što se tiče potreba i mogućnosti? Jesu li u takvim grupama, gdje se tete htjele ne htjele moraju baviti najmlađima, starija djeca zakinuta?
Meni se baš sviđa ideja o mještovitim grupama, to mi je nekako prirodnije, ali pojma nemam kako će biti u našem vrtiću. Upisujem ga sljedeći tjedan, baš ću pitati.
moj stariji ide u mješovitu grupu, njih 25 upisanih valjda, raspon godina od 3-6 ( pa skoro i pred 7), a mlađi ide u malu englesku grupu koja je sačinjena praktički od tri grupe jasličara (naravno onih koji su željeli dodatni engleski) i tu su svi skoro pa vršnjaci. I uvijek bih izabrala ovo drugo, ovo sa prvim je bilo plači majko, ali doslovno. Ne krivim tete, one su stvarno dobre i trude se , ali ....primjer, dok jedna jadna presvlači malenog koji je sve obavio u gačice, pa traži rezervnu robu, pa mora mali u tuš, druga u rukama tješi plačljivog drugod malenog koji se ne da smiriti, moj i još jedan trče za tetom i povlače za rukav da im pročita zadatak iz radnog lista jer jadni sjede 10 minuta za stolom ne znaju dalje bez da im ona pročita, druga dva se posvađala i bacaju kocke jedan na drugoga, a teta kojoj maleni vrišti na uho viče sa drugog kraja neka se smire. To je bilo jednom kad sam ostala pred vratima namjerno u 9 kad sam ga dovezla jer mi je konstantno dolazio doma govoreći mi sjedimo čekamo tetu, ona dođe nešto pročita pa je nema dugo mi ne znamo naprijed pa se dignemo i odemo. Da ne govorim da su tete same do 10.30 i nakon 13.00!!
Nažalost, to je moje iskustvo, jer vidim da je mali puno više dobio nego veći kad je bio njegovog uzrasta a da ne govorim sada kad je predškolac.
Nasa situacija.
Upisali smo se prije tri godine u mjesovitu grupu i ona je bila starija od prvog sljedeceg djeteta po dobi punih godinu dana. Na pocetku je bilo ok. Bila je vodja, pasalo je tetama, a ni ja nisam imala nista protiv.
Godinama, situacija se promijenila. Sva djecica koja su u grupu upadala su bila mala. U istoj grupi je ona sada, jedina predskolka, i klinci od 3 godine. U tri godine jedan put su bili organizirano u kazalistu i to je sve. Kao, ne mogu zbog malih (pelene, etc). U grad mladih ju nisu ni pozvali, jer je jedina u grupi. Tek kad smo vidjeli kofere pred drugim grupama smo skuzili da predskolci idu u grad mladih. Ja mislim da je ona bila jako zakinuta i da je stalno slusala isti/slican program prilagodjen malima. Grupa je prvo imala 15tak djece, sada je velicine normalne grupe 25 djece (bez obzira sto nam je bilo receno da ce to zbog dodatnog engleskog biti i ostati manja grupa). Puno toga jos ima, ali ja mogu reci da sam potpuno nezadovoljna sa tim setupom.
I da, imam osjecaj da "u tim grupama ima mjesta i mogu se maleni sigurno primiti" samo zbog toga sto se to (mislim na engleski koji ide uz mjesovitu grupu kod nas) dodatno vrticu placa jos 300 kuna. Neke grupe u nasem vrticu odjednom postaju engleske grupe i roditelji ako hoce iste tete i ne seljakati trogodisnjake u drugu grupu pristaju na to da vise plate.
Naša najstarija ide od početka (od 3g) u mješovitu skupinu, trenutno je najmlađa,
njoj je super, sa svima se odlično slaže, uvijek je voljela starije klince pa je ova grupa pun pogodak....
Sad veli da joj smeta što nemože sudjelovati baš u svim aktivnostima kako i ostali u grupi (jer je mislim 80%) predškolaca, ali to je jedini minus.......
Mi ne plaćamo dodatno takvu mješovitu skupinu, valjda zatoo jer plaćamo punu cijenu vrtića....
Od jeseni će i srednji dečkić u mješovitu skupinu, tamo su klinci od 3-6g, tete su navodno odlične,
jedina mana što sam čula; da zbog dosta natrpanog rasporeda manje vremena provode vani....
Moja cura je išla u mješovitu "skupinu za poticanje darovitosti i kreativnosti" i bilo joj je odlično. Tete su bile super, sa svom djecom se igrala, i mi smo bili jako zadovoljni. Nisam primjetila niti da su mali, niti veliki tamo zakinuti u nečemu. Dapače, navala na skupinu je bila velika i formirali su još jednu takvu. Kod nas se u vrtiću ta grupa više plaća.
Kakva su iskustva kad npr. brat i sestra idu u istu mješovitu grupu?
ja znam za slučaj kad je mlađi brat trebal ić u grupu do jer je bio mlađi, a on je stalno bio tužan i bježal u grupu od sestre, na kraju su skupa bili u grupi cca 3 godine
Naše iskustvo je odlično!
Svatko je našao svoju ekipu, ali imaju i puno prekrasnih zajedničkih doživljaja.
A i jako je praktično (iste tete za dogovor, isti roditeljski, isto dežurstvo...).
Ako je jedno bilo bolesno, nema šanse da drugo ode u vrtić (ali to nam nije bio problem, dapače).
Jedino bi bio problem onaj limit (ne mlađi od 5 godina) za odlazak na izlet i grad mladih, ali to nas je zaobišlo.
kćer nam je krenula u vrtić prije par dana pa smo saznali da je najstarija u mješovitoj grupi. budući da se naravno nedovoljno razumijem u dječju psihologiju, brine me kako će ovakva situacija utjecati na samu adaptaciju i daljni razvoj djeteta. razgovarao sam sa stručnim timom dječjeg vrtića koji mi je savjetovao da pricekamo par tjedana pa da će poduzeti "nešto" ako primjete nazadovanje!. Sada je ne mogu prebaciti zato što su sve ostale grupe popunjene i preko normativa (ne znam zasto onda ne prerasposdjele djecu iz tih prevelikih grupa (28) u ovu manju (20)? da detaljnije opisem, kćer mi je rodjena u 1.mj. 2009, jedan decko je mladji 4 mj (takodjer su roditelji nezadovoljni) i ima jos 8-9 rodjenih krajem 2009. a ostali su dvogodisnjaci, mnogi jos u pelenama i naravno ocekivno s obzirom na dob- slabijih komunikcijskih vjestina. Citajuci misljenja roditelja, mješovite grupe mi se čine kao dobra ideja, naravno većinom roditelji komentiraju kako mladji nauce puno od odraslih.
što se dešava starijoj djeci?
tesko mogu smatrati grupu moje kćeri mješovitom kad ih je samo dvoje vršnjaka i to sam rekao timu kao glavni problem, jedan oo odgovora, više u šali, da će kćer postati šefica- to je sasivm suprotno od onoga što ja želim:)