zašto?
tuširanje je obavezno svako veče.
što se od prethodnoga dana moglo skupiti pa da bi trebalo koristiti sapun?
ako hodaju bosi po blatu, i opet čista voda, ali uz upotrebu četkice za nokte.
Printable View
Pranje/čišćenje samo s vodom i vaticom.
Kad je crveno, mi koristimo ovu smeđu kremu:
http://www.ljekarnasdz.hr/Galenskila...-balzamom.aspx
obično je dovoljno jedno mazanje prije spavanja i sve prođe
za pranje spolovila - samo voda.
sve ostale stvari narušavaju ph kože. sapun izaziva i gljivice.
nema potrebe da s ičim drugim osim vodom održava higijenu spolovila. Što se tiče kože na drugim dijelovima tijela - potpisujem Apri. Osim, ako se radi o zmazanoći (blatu i ostalom - onda blagi šampon za tijelo).
za noge mi u vodu ubacimo par kapi ulja čajavca :-)
za sada im ne smrde noge
čarape im mirišu po deterdžentu kad ih skinu
a poznata sam škrtica u količinama deterdženta
ja sam pitala svoju gin. s cim da je perem pa je rekla nikakvi gelovi, samo voda, ako je crveno i nadrazeno ispirati par dana sa kamilicom.
tako da peremo iskljucivo vodom jer je gelovi, iako su niskog ph peku, povremeno je namazem sa kantarionom, al rijetko se sjetim.
moja se puno znoji jer su joj sve dodatne aktivnosti sport, tako da ostatak tijela pere sa gelom za tusiranje, nekako mi se cini da je sama voda premalo.
Apsolutno se slažem da se trebamo što manje izlagati umjetnim sredtvima i da trebamo čuvati prirodni pH, no zbilja mi se ponekad čini da nije dovoljna samo voda, što zbog mirisa što zbog masnoća na nekim dijelovima tijela.
moja svaki puta prije spavanja sama skine čarape i čisti "zemlju" između prstića, umiremo od smijeha
niti ima zemlje ni prašine, eventualno koja mucica od čarape, ali ona fina, kakva je, odmah osjeti svaku mrvičicu
inače se isto tuširamo samo vodom, jednom tjedno ili jednom u 10 dana kosu šamponom
ruke sapunom tekućim za ruke
ovoj mojoj ni ne pada na pamet da se pere sama, šta ja znam, da joj kažem, bi ona, ali meni sigurnije da ja to sredim
ne voli kada ju tata pere jer tata ne zna oprati guzu i kokicu,
on se jadan boji da će ju povrijediti pa ju ne opere onako pošteno kao ja...
I mi smo kosu prali jednom tjedno dok su bili puno manji, ali ovako kad su djeca u vrtiću ili školi ipak treba češće kupanje i pranje kose.
U vrtiću se zbilja dosta oznoje i "zavonjaju", morat ću se ipak prisiliti da im ponudim rjeđe sapun, da vidim rezultate...
I moja N pišu pere samo čistom vodom.
Ono belo joj se ne nakuplja skoro uopšte, ali se često (skoro svakodnevno) zacrveni, pa mažemo nevenovu mast. Predpostavljam da se zacrveni zato što se ne briše u vrtiću, a i ako se briše ko zna kakvim rukama. Gaćice uvek iskuvavamo, probali smo pranje na 60 ali nije mi dobro, za donji veš više volim 95.
Kako rešavate masne fleke na gaćicama od kreme? Mi smo upropastili gomilu gaćica, pa sad imamo "večernje" koje obuče posle kupanja i mazanja, a onda ujutru obuče nove, jer ove budu masne od kreme.
nikad u životu im nisam namazala spolovila
mažete li svoja?
mažem joj kao što bih joj namazala bilo koji drugi deo tela da se zacrveni ili da je peče
predpostavljam da neobrisani urin nagrize kožu pa je tako i malo ošteti
nevenova mast pomaže da to brže zaceli i sprečava ponovnu iritaciju
svoje ne mažem jer se brišem redovno
ali ako je koža iziritirana nečim (sintetičkim ulošcima, depilacijom) ponekad mi treba mazanje
sigurna sam da nije nikakva infekcija jer se zbog drugih problema redovno kontrolišemo i nosimo urin na analizu svakih 10 dana
Kada sam bila malena,mama bi me svake veceri polegla na krevet
i mlakom vodicom i vaticom obrisala.
Tako i ja mojoj curi.
Ponekad se zacrveni,tada namazem kap kantarionovog ulja i prodje do jutra.
Sapunom operemo ruke i noge,samponom kosu 1-2x sedmicno.
Negde sam procitala,da je curkama do puberteta pozeljno mazati sluzokozu,jer jos nema lucenja
koje stiti od iritacije...
nisam još mama, ali stvarno nema potrebe za ičim osim vodom. čak i u slučaju infekcije ne bi trebalo prati sapunima i detrđentima već čajevima, otopinom jabučnog octa i sl. svi sapuni i detrđenti su lužnati (neki više, neki manje), ali ono što je najbitnije - nepotrebni su jer se rodnica sama čisti. i nama velikima i njima malima. to je moje osobno mišljenje, ali isto će reći svaki doktor, pogotovo dermatolog. moguće je, jedino, ako se maže kremom na bazi mineralnih ulja (a to je većina danas), da se ona ne da isprati samo vodom, no ako se držite potpuno biljnih ulja i kremica - nema tih problema.
ovo crvenilo koje spominjete može biti uzrokovano, između još sto razloga i pretjeranim pranjem, također - iscjedak i te bijele naslage mogu se javiti kao obrana sluzokože od isušivanja izazvanog prerevnim pranjem, trljanjem, detrđentima i sapunima. drugi razlog koji mi pada na pamet jesu detrđenti i omekšivaći jer je to jedino mjesto na tijelu gdje sluznica stalno izravno dolazi u dodir s tkaninom pa je osjetljivija na te stvari. također klorom izbjeljivani toalet papir, mirisljavi i obojeni papir, te mokre maramice mogu iritirati.
ja mažem i svoje, ali samo kantarionovim uljem ako osjetim kakvu iritaciju, gljivice i sl.
isto i njoj (dogodi se da kada ju bake brišu da ne obrišu dobro pa se zacrveni, tada joj navečer namažem između malih i velikih usana kant. uljem)
vissnja, možda griješim, ali možda bi za taj dio tijela bilo bolje kant. ulje jer ono smanju upale... nevenova mast je više za zacijeljivanje i ima više kojekavih sastojaka u njoj (neven, mast, vosak...) dok je u ulju samo ulje i trava
Nisam čitala sve, al i meni se neki dan dogodilo isto, oprala se sapunom, djećijim, katastrofa kako peče, svrbi. žulja ma ne znam što sve ne, ne bih se više nikada oprala sapunom.
Pokušaj s ovimhttp://www.jglprobiotici.com/lactogy...intimni-sapun/meni je pomoglo.
Dugo mi nije trebalo ništa, a sad koristim nevenovu kremu po potrebi, tek odnedavno (:klimakterična:)
Iskustvo sa vlastitom ženskom djecom nemam, ali sjećam se da je prijateljica svojoj curici prala samo s vodom i po potrebi uljem u slučaju crvenila. Ne znam koja vrsta ulja je bila u pitanju. Ja bih uzela bademovo.
moja se sama pere, ak treba maže se kantarionom
Mojoj (poprilicno velikoj i razvijenoj) devetogodisnjakinji je u zadnjih godinu dana (ne)higijena "kokice" postala poprilican problem. Sigurna sam da jos nema pravi iscjedak, nije joj uvijek niti crveno, al gacice budu skoro uvijek na kraju dana zute i poprilicno smrde. Pere se svako jutro vodom, odnedavno smo uveli i sapun za intimno pranje, mazala se i kremama protiv Candide (kad sam ju ja opet u trudnoci pokupila), al nist ne pomaze. Kad sam tu u Svedskoj pitala sestru u ginekoloskoj ambulanti o tome, cudom se cudila i uglavnom nisam dobila neki pravi odgovor.
Uskoro dolazimo u Hr pa me zanima kakve pretrage i brisove bi trebalo napraviti da se vidi jel to nesto ozbiljnije.
Sto se samopomoci tice, izbacivanje slatkog je gotovo pa nemoguca misija, a nije nam bas ni pomagalo to sto pliva na bazenu 2 x tjedno. Daleko naj "nemogucija" misija je spavanje bez gacica. Ne znam kak se tak "navukla" na gace (meni nisu bas odjevni predmet za pod mus), al to je dijete koje uvijek i apsolutno svuda mora imat gace na sebi (jednom kad je kao 5godisnjakinja upala u potok i ja nisam imala rezervne gace za nju, nego samo hlace, od soka je tulila 2 sata koliko nam je trebalo do doma, jer "ona ne moze biti bez gacica".... ):roll: