napisala sam višnje ponovo. ove kombinacije su mi jaako drage, a uz to radim i običan đem( nisam pisala da se ne ponavljam), dio sa vanilijom, dio sa cimetom, kompot i višnjevac vulgaris.
Višnje
ĐEM OD VIŠANJA I KRUŠAKA
75 dkg višanja
75 dkg krušaka
60 dkg šećera
¼ žlićice cimeta
Očistite višnje, kruške narežite na kockice (oguljene). Stavite kuhati sa šećerom i cimetom dok ne ukuha, a voće se ne počne raspadati .
U priginalnom receptu se dodaje i sok od krušaka. Ja , budući ga nemam domaćeg, ne stavljam, ali tko hoće, ide na ovu količinu 2 dl gustog soka. Onda se i kuha malo duže da se zgusne.
ZAČINJENI ĐEM OD VIŠNJE
1,5 kg višanja
1 kg šećera
1 dkg limunske kiseline
10 cijelih klinčića
10 dkg badema narezanih na listiće
Sredstvo za želiranje (u mom slučaju, pola reske jabuke naribane)
Očišćene višnje zajedno sa svim sastojcima staviti u posudu i kuhati dok se ne krene zgušnjavati (ili po uputama sa vrećice želina)., pa na kraju umješati malo tostirane bademe. Lijevati vruće u staklenke i zatvorenu staklenku nekoliko puta preokrenuti da se bademi i voće lijepo rasporede, pa kratko pasterizirati.
VIŠNJE U RUMU S RUŽMARINOM
50 DKG višanja
1 neprskanu naranču
Svježe iglice s jedne grančice ružmarina
1 komadić cimetove korice
20 dkg šećera
Rum
Višnje složiti u veliku posudu (ne treba vaditi koštice) u redove naizmjence sa začinima i šećerom, pa zaliti rumom da sve bude potopljeno. Čuvati na hladnom i mračnom mjestu 6 tjedanai povremeno protresti da se šećer otopi. Rok trajanja je godinu dana.
*narančinu koricu bi trebalo tanko oguliti i nasjeckati na rezance, pa dodati sa začinima, ali budući teško sada nabavim domaću, ja iscjedim sok iz nje i dodam ga s alkoholom.
** alkohol opet, ne mora biti rum. Može rakija, votka ili bilo koji drugi. Ali rum daje posebnu aromu.
SOK OD VIŠANJA
6 kg višanja
2 kg šećera
5 g limunske kiseline
10 l vode
Višnje oprati, izvaditi im koštice i kratko kuhati u malo vode, propasirati ih, pa dodati šećer, vodu i limunsku kiselinu i kuhati 15-20 minuta. Uliti u vruće boce, zatvoriti, okrenuti kratko da se stvori vakuum, pa pasterizirati par minuta.
PRELJEV OD VIŠANJA
1 kg višanja
0,5 kg šećera
1,5 dl vode
Višnje možete i nemorate očistitit (ja očistim), pa stavite kuhati sa vodom i šećerom 25 minuta. Dok se kuha, stalno s površine uklanjajte pjenu. Vrući preljev ulijte u staklenke i pasterizirajte par minuta.
*ovo je odlično kao preljev za sladoled, griz, rižu na mlijeku, puding, suhe kolače (biskvitaste), muffine…
** ja sam jednu turu napravila baš iovako, a drugu sa 25 dkg šećera, znači , malo kiseliju. Obe su varijante fine, od volje vam.