koksy, ja sam bila sama sa klincima 6 mjescei, i mogu ti reć da mi je bilo puno urednije nego sad kad mi je mm doma :gaah:
Printable View
koksy, ja sam bila sama sa klincima 6 mjescei, i mogu ti reć da mi je bilo puno urednije nego sad kad mi je mm doma :gaah:
e onda sam ja "bolesna" :-)
volim da mi je sve cisto i na svom mjestu,krevet uvijek pospremim,svaki dan brisem prasinu,istresem deke,usisavam 3 sedmicno,posle obroka je sve odmah sklonjeno i oprano,strasno mi smeta kad m razbaca stvari kad se presvlaci,ja to odmah sve pospremim,ves je objesen po velicini,jedino sto ne volim peglanje pa peglam samo sto se bas mora opeglati prije nosenja,tako sam odgojena i tako radim :-/
Ja uglavnom peglam sve. Onda kad se uhvatim peglanja. A za su potrebne poprilične pripreme. Imamo mali stan, daska stoji spremljena u jednom kutku, pegla u drugom. Ako imam malo veša, za to mi se ne isplati to sve izvlačiti, čekati da se parna postaja ugrije... Pa čekam dok se ''malo'' nakupi. A kad se nakupi, onda nikako da kao uhvatim vremena. Da ni ne spominjem da mi je muka. :gaah:
neurednost me smeta, ali zivim s osobom koja je neuredna. rjeseno je tako da MM ima svoju sobu, koja je radna, samo ja nikad ne radim u njoj :hand:, jer nemam mjesta.
ali mrzim cipele koje me docekaju s ulaza, kad je ormar (ne ormaric) odmah tu na ulazu. klupa za obuvanje je odmah na ulazu pa se na njoj moze covjek sjedti za obuvanje, a imam i onu zlicu za obuvanje od pola metra kao i leonisa. u istoj toj klupi drzimo ljeti sesire, zimi rukavice, salove, kape.
pa opet svaki put MM nesto ostavi na njoj. ja poludim :cupakosu: a sve sam naparvaila da mu je na dohvat ruke i da ne mora biti na klupi.
njegova je obaveza namjestanje kraveta u spavacoj sobi, jer se dize iza mene. naravno da me doceka krevet namjesten 1 u tjedan dana. ni njemu nije jasno zasto.
ali ja volim leci u namjestenkrevet, meni je to uzitak i nije mi neki problem utorositi 1,5 min svog zivota da bi ga namjestila.
krevet od klinaca se takodjer namjesta.
na stolu ako sam ja doma je sve pod konac, kad nisam docekaju me podloske, ponekad i tanjuri. mene to baca u depresiju.
sve u svemu kako vama nije jasno zasto mora biti sve uredno, tako nama nije jasno kako vam ne smete sto je neuredno.
ono sto je meni bitno da me tudja neurednost ne smeta ako je van moje kuce, dakle ako kad dodjem kod tebe SB necu to gledati ko manu niti uzimati za zlo. ako si mi ti draga ne smeta me ni tvoj nacin zivota.
inace jednom smo imale topic o urednosti, pa su tu i fotke bile.
sarma na balkonu, bozicno drvce u ostavi jos uvijek okiceno. to je bilo u ono doba sto ga neki nazivaju boljim na drugom topicu :LOL:
I kod nas čišće kad nema mm-a... 50% nereda naprave klinci, 40 mm 8-)
Ja nevolim neuredno, nepospremljeno....
trik je u vise stvari :D
ne pretrpati ves masinu, ne stavit na prevelik broj okretaja, protresti ves prije susilice, ne pretrpati susilicu, izvaditi dok je jos toplo i rasiriti ili staviti na vjesalicu.
ja pretrpam, centrifugiram na soma dvjesto , ne tresem i ne vadim do ujutro :lool:
moj stariji pričuva sestru, ili se malo zabavim s njom pa se ona nastavi sama igrat...i sin je naviknut da posprema svoju sobu. ako nešto kuham, često su oboje uz mene "pomažu" mi... a pospremam ono glavno navečer kad legnu, ili npr ujutro dok se njih dvoje još izležavaju uz crtić ja usisam.... ne znam ni sama kako, ali stignem sve bez problema... mislila sam da će mi bit teže kad mm ode, al u stvari mi je lakše, jer imam neki svoj ritam program
meni je to recimo ok, ako je tebi tako ok.
mene uvijek nervirala mojam mama jer je htjela od mene napraviti nešto što je njoj ok.
npr...poštovala sam red koji je morao biti u kući...ali daj me pusti da mi soba bude kako ja hoću...
kužiš...
npr...ja se brinem jer moj sin pokazuje da se ne snalazi u neredu...i strašno je čist...smeta mu ako se sprlja...i sl.
meni je to totalno čudno al se trudim poštivati i njihovu sobu za igranje uvijek dovodimo u red.
ne znam...različiti smo svi. bitno je valjda da nismo robovi navika...čijih god.
meni mojam mama zna prigovoriti da sam prekomotna...a ja i želim biti komotna....zašto ne bi bila?
pa nije to zločin. samo se ja sd trudim naučiti biti komotna bez grižnje savjesti i to me nervira.
Kod nas ja napravim najviše nereda. :mrgreen:
Dođem doma, ona gladna, ja gladna, ona nervozna od vrućine, ja mokra do kože... skidam se s njom u rukama, otkopčam hlače, one padnu na pod, prekoračim ih... spustim nju na krevet, skidam majicu, ona plače, dižem ju, tražim nešto za po doma, što sam to jutro obukla po prvi put pa ne znam sad di je, pa uzimam drugo, dok se oblačim, a ona opet plače, uočim to prvo, žebi ga... cipela ima posvuda, samo ih slikam i upadam u papuče... sreća to se u tom donjem stanu. :)
Itd...
Uf. I nervira me to. Nisam to ja.
Eh...al moj ima 11 mj. i ne miče se od mene, igra se sam samo ako ja sjedim na podu s njim pa me ima na oku. Stariji ga zabavi al sve je to kratkog vijeka... Ma narast će oni pa će i meni bit uredno. Ide muž nazad, doma će bit samo 8 dana, stignem se ja još organizirat...
moji imaju 7 g i 18 mj, a sami smo ostali kad je on imao 6 g a ona 7 mj, i nekako smo to glatko izgurali
ovako je nekako i kod mene...kad pričam da me ponese trenutak u kojem mi je čisti sf razmišljati o tome da nešto moram staviti na svoje mjesto.
nisam to ni ja. niti mi je tako izgledao stan kod smo mm i ja bili sami.
ali pored dvoje male djece....jednostavno je tako...i to pokušavam prihvatiti kao fazu...u kojoj mi je bitnije nešto drugo od reda odn nereda.
ili se samo tješim jer sam neorganizirana.
ali...ponovo se pitam...bi li mi organiziranost po tom pitanju donijela neke blagodati...ili bi samo prije dobila sijede jer mi sve mora biti ko po špagi?
Meni ako je kaos u kući,onda mi je i u glavi. Vata me nervoza. Pod uvijek mora biti čist,suđe oprano a igračke u dječjoj sobi. Ne mogu ni zamisliti da podove usisavam jednom tjedno,umrla bi od muke valjda. I ubijen se kn konj čisteći ali nd mogu protiv sebe.
Meni je važnije da budem s malenom nego da stan bude čist. Ma koliko sam prije bila čistunica. Friga mi se i za dlake na podu i za neispeglani veš ako će ona plakati dok ja peglam ili usisavam.
Neću. Previše sje... sam upoznala koji su imali mame nabrijane na čišćenje.
ja sve nadugacko napisah, a trina u dvije recenice slozi ono sto je i kod mene.
Zasto ne? Ja sam odgajana na jedan nacin, onda sam jednostavno probala drugi...i nije svijet stao.
Ja npr puno toga volim raditi sama i to mi oduzima puno vremena.
Ma mislim da je najbitnije posloziti prioritete.
Mene jedino zabrine da sam ih nekad pomijesala...al evo ova tema me bas obradovala...jer vidim da bi migla biti jos opustenija.
Isprobala; nista ne pomaze.
No nisam nikad probala susilicu koja nije prekobarna. Mozda je u tom problem.
S druge strane, ne treba mi to cudo, vjesam sve na strik u podrumu, ponekad vani (pokenjale bi mi vjeverice i ptice, a rakuni vjerojatno ukrali gace). Istresem kad izadje iz vesmasine i to je to. Peglanje nepotrebno.
E da znam. Zato sad i pospremam između dva posta. :lol:
:lol:
Kod mene je hmmm - prosječno.
Krevet je uvijek napravljen , ali ne po špagi jer se na njega zavalimo milijun puta dnevno.
Meni za napraviti kravet treba doslovno 15 sek s obzirom da su donje plahte na gumicu , a gornje
nemam , nego imam šlifere u koje zimi ide debeli poplun , na jesen tanki , a sad ništa.
Suđe ne perem isti čas , ali ga maknem sa stola u sudoper ( dok ne popravimo perilicu koja je btw. u kvaru već 2 godine :lol:)
ja bih jako rado da je kod mene sve po špagi, ali sam lijena
ali bih ipak prije rekla da sam uredna, nego neuredna
moja radna soba je katastrofična, ali to pravdam time što radim 11 različitih poslova istovremeno
inače, nema šanse da ujutro ne popremim krevet
ili da legnemo, a da kuhinja nije uglancana
ili dnevni boravak pospremljen
nažalost, to "pospremljen" znači da je sve puno igračaka, ali da su one skupljene na jednome mjestu
nema kod nas robe po podu
ujutro obučeš, navečer baciš u košaru za prljavo rublje
to je jednostavnije nego baciti na pod
ja bi voljela da sam urednija, ali ne znam kako
koma mi je ovako, neugodno kad netko dodje (ako se najavi, ubijemo se svi troje od posla sat vremena prije i onda ta osoba pada s marsa: pa sto pricas da je nered), ako se ne najavi, slazem stvari dok se druzimo
vise je stvari krivo, taka sam se rodila (kad smo bile djeca, sestra i ja u sobi, to je bilo vrlo ocito, jedan dio sobe u savrsenom redu, jedan u hrpi), malen stan, mm skupljac, sin skupljac
znam da bi se trebalo rijesiti mjesta koja moraju postat hot spots, ali mojoj mami nikako objasnit da je u 30m2 to nemoguce
i da bi trebalo uvesti neku dnevnu rutinu, ali meni nikako objasnit da je to moguce
odbijam gledati te opre o tome kako je kaos u stanu kaos u glavi, draze mi takvima citirati one o praznome stolu i praznoj glavi, ali ipak, voljela bi da sam samo malo mrcu urednija
Meni isto nije jasna tolika povezanost glave sa stanom, ako ti je nered u glavi, radije sredi glavu nego kuhinju.
Inače, kad se postrojavamo, ja isto spadam u neuredne. Iako sam urednija od mojih roditelja. Ali manje uredna od muža.
Sve u svemu, kad sad raspoložena, čistim. Nekad me dočeka očišćeno. Ali, davno sam skužila u čemu je razlika između mene i onih koji imaju uvijek uredan stan. Neki ljudi ne mogu ništa drugo radit dok im nije sređena kuhinja, pod, stol... ovo što Apri nabraja da mora biti prije spavanja. Netko će prvo pospremiti svo suđe od ručka, pa onda odmarati. Ja ću prvo odmarati, pogledat seriju/film, otić u šetnju s klincem, vježbati itd, pa ako ostane vremena za čišćenje.... osim ako mi se baš čisti, što se zna desit.
A da je uredan i čist stan ljepši od neurednog, sasvim sigurno.
Ovako, u praksi naginjem definitivno tzv. "neurednoj" struji - ne nervira me previse nered, ne gnjavim dijete s pospremanjem (osim kad uopce ne mogu sjest od igracki a ona bi da se igramo), u db je hrpa igracki od malog po podu, na "njenom" balkonu hrpa njenih igracki na podu, stol u blagavaoni - kaos, cipele pred ormaricem za cipele razbacane, kad udjes u stan prvo "naletis" na djecja kolica (koja su jos uz to cesto natrpana stvarima), a daska za peglanje stoji stalno raspremljena i sluzi kao odlagaliste stvari (jer peglam odjecu trenutak prije izlaska - pa mi kakti stalno treba :lol: )
ALI
Ovo je sve tocno za nas MALI stan u kojem nas se 4-ero gura u puno premalo kvadrata. Kad smo zivjeli u velikom 100m2 4-sobnom stanu onda nije bilo nista od nereda. Jer su sve cipele imale mjesta u ormaricu. Jer su sve jakne, kosulje, .... imale mjesta na vjesalici, odjeca u ogromnom ugradbenom ormaru u hodniku u policama na izvlacenje s onim kutijicama za organizaciju (pa nemre biti neuredno i da hoces), velika kupaona s ormarima za kozmetiku, rezervne kemikalije, ogromna kuhinja s velikom sudjericom, veeeliki blagavaonski stol, djecja soba s kutijama za igracke, u spavacoj sobi mjesto za susilicu (pa se ves ne susi u dnevnom boravku) i za dasku za peglanje (pa nije u hodniku) itd... Ja u biti volim uredno ali ne kad to od mene zahtijeva da non-stop nesto preslagujem jer cim se prva stvar izvadi nastane kaskada nereda. Ovako na zalost kad krenem kuhat prvo moram 15 minuta prati sudje iz sudopera, da uopce oslobodim sudoper da operem hranu, a i da "oslobodim" rajnglu za kuhanje.
PS - sto znaci "napraviti krevet"? Kod mene to znaci malo nategnuti plahtu, popraviti jastuke i uredno rasprostrjeti poplun preko kreveta... kaj ima vise od toga? Inace, i ovo radim jaaako rijetko, obicno kad dodju gosti ili kad mijenjam posteljinu da jedan dan izgleda uredno par sati :mrgreen:
Ti ne kužiš. Ja sam s malenom, nitko ne plače a stan mi je čist. Najčešće usisavam s njom u rukama. I sve ostalo. Držim nju i radim. Jesam blesava? Dobar dan, zovem se T i ovisnica sam o čišćenu. Heba mu pas mater ali ne mogu drugačije.
Ali nije kod mene sve po špagi. Ja sam rekla ono što mi mora biti čisto, taj pod mi je baš važan, ja ne znam zašto ali nisam mirna ako nije pometeno ili usisano. Ne perem ga baš često. I suđe-to mi je neka osnova, ne mogu zamisliti da nakon ručka sve ostane na stolu..ja to skuim pa operem. Ne moram odmah ali do navečer neće sigurno čekati. Krevet pravim ujutro ali to je samo zato što malu presvlačim na njemu, to mi nije bolna točka. Do navečer je sav razheban, to mi ne smeta. Isto kao ni hrpe stvari okolo-na frižideru, po ladicama, na policama...Ne peglam ništa. Robu perem bar jednom dnevno i nema šporke robe po podu, to mi se gadi. A igračke po dnevnom i kuhinji...prvih par godina imanja djece je bilo tako dok nisam sve bacila ća..to je više bio popizditis zbog dječje lijenosti nego toga što ja ne volim te igračke u dnevnom. Sad je sve u njihovoj sobi. A soba je teški kaos-to me ne zanima-njihova je i ako oni vole kreativni nered (mislim, možemo mi taj kokošinjac nazvati i puno ljepšim imenom ali to je i dalje teški nered) nek tako i bude.
Ja nekako smatram da mora postojati bar nekakav minimum. I znam da postoje lijeni i neuredni ljudi koji se vade na svoju djecu-ono tipa-sve mi je prljavo i neuredno jer ja imam dijete pa se bavim njime. Imam ih ja četiri pa mi je kuća čista. Ne odnosi se ovo na tebe mojca nego na ljude iz mog života (možda bi se i odnosilo na tebe da te poznajem i da sam ušla u tvoju kuću i hodala po mrvicama, gledala prljavu robu okolo, prljavo suđe od jučer..i da si mi ti rekla da imaš dijete pa radije provodiš vrijeme s njom nego čisteći:))
Tnika, kužim. Niste iste. :)
Ja ne mogu više čistit s njom u slingu. Radila sam to neko vrijeme, ali kako imam dosta kila viška od trudnoće, pa i od prije, pa još i ona otežala, a moja koljena u banani već godinama, rekla sam ne. Briga me, važnija su mi koljena. A neko vrijeme sam ju uspavljivala tako da sam slagala robu dok je ona bila u slingu.
I funkcioniram ovako kako je Ivarica rekla, ako se netko najavi ubijem se od posla, sama, nekad smo to činili nas dvoje, on sad toliko radi da ga ne želim i pospremanjem zamarati.
I ja sam bila od tih koji ne mogu ništa raditi ako nije savršeni red oko mene, još kao klinka.... nisam mogla učiti ako nije bilo sve po špagi... sad mi je svejedno, ako trebam pola sata mira u čitanju (tv skoro i ne gledam) ja si ih uzmem i čitam, jednostavno se ne mogu natjerati da radim išta drugo. Onda me uhvati grižnja savjesti kad vidim da on oko ponoći puni periicu za suđe a ja ležim i čitam ko na ladanju... :roll:
I... zapravo mi je pospremanje postala terapija, odmaknem se malo od toga da sam samo mama:Ali još uvijek se to odnosi samo na ovaj stan u kojem živimo, dole još nisam uspjela napravit reda. Jedino kad dođu gosti koji dolje spavaju.
I da... volim kad vikend dočekamo u pospremljenom, kao jutros.
Ja sam bila poprilično neuredna pa sam onda skužila da mi je puno lakše funkcionirati u pospremljenom pa se trudim da je sve na svom mjestu.
Isto to se trudim to i dečke naučit, pospremati iza sebe a ne gomilati.
ja sam neka srednja struja, volim uredno, nije mi problem pospremiti,
al ne ubijam se čisteći,
imam sreću sa dosta kvadrata pa prostor proguta nered,
generalno je ok, mada se zalome i mrvice i veš na podu i nepospremljeni kreveti,
ali tanjuri od ručka se miču odmah, mislim da bi dobila mlade da
stoje do navečer,
ako ništa drugo toliko bi se skorili da ih suđerica ne bi oprala
Ja nevolim neuredno, ni doma , ni u auto, ni u dvorištu...
Nije da sam savršena ali volim kad je čisto i pospremljeno, barem 80% (s troje malih nemože ni biti 100% čisto/pospremljeno)....
Kaj se veša tiče, kad vadim iz mašine slažem na hrpe mm-ovo i moje, pa od klinaca svako posebno, i tako redom vješam, kad je suho skupljam pa redom u ormare.. Puno lakše i brže nego da suhi veš razvrstavam, barem meni...
Krevet obaveno posložim čim izađem iz njega, 15sec posla....
Klinci pokušavaju svoje napraviti, nekad bolje nekad samo podignu pokrivač na krevet, al bit će valjda jednom... :)
I moji rade glinom, plastelinom, al na plastičnom stoljnaku pa se niš ne zaprlja....
Ohoooo topic za mene! Ja spadam u ove kreativne kaoticare :)
Ko mene uvijek nesto na podu, sudje volim oprati prije spavanja ali nikad odmah poslije rucka. Krevete nekad pospremim, nekad ne. Ovisi kako nam dan pocne. Usisavam i po 5 puta dnevno ali samo zato jer sam prelijena blizance sad ucit da jedu kako spada. :D
Oni ce uskoro 2g. Tako da nama mrva kruha, keksa, prosutog jogurta i sl. ima na svakom cosku. I zato non stop usisavam.
Jedino sto zbilja perem non stop je kupaona. Ne mogu zamislit da mi neko dodje u goste a wc prljav! Cim se netko najavi da ce doci pa makar posudit secera ja trcim u wc i ribam sve odreda. :lol:
Mm cesto zna popizdit kako nam je uvijek sve neuredno i nista nije na svom mjestu al redovito dobije odgovor da ako ga toliko smeta onda neka malo cesce posprema. Inace smo nedavno imali radove, klincima smo radili sobu i spajzu(za koju smo mislili da ce biti spas)
U spajzu se ne moze uci jer je sve natrpano u nju da je vrata jedva zatvaraju. U dnevnoj je jos uvijek kaos :lol:
meni wc uvijek mora biti čist
em mi se gadi em se jako bojim boleština
to mi nema veze s gostima
dobro, dobro, ima ali samo ga još dovedem do savršenstva :mrgreen: