cvijeta73 prvotno napisa
pa o tome se i radi u tekstu.
ako se dojenje propagira na način da je to jedino što je dobro za dijete, ako se ostajanje do treće godine propagira da je potrebna isključivo majka (jer je za dijete najbolje da doji do druge/treće), ako nećeš noćima spavati jer će dijete imati traume od plakanja u krevetiću, ako su zad dijete i za zemlju toliko bolje platnene pelene, a to podrazumijeva rifljanje g*vna s njih (tu nikako ne mogu prihvatiti da su platnene lakše za održavanje od jednokratnih), ako su za dijete toliko bolje prirodne kašice od kupovnih, onda to jednostavno nije stvar izbora.
ne doslovno, naravno da ti možeš odlučiti i suprotno, ali uz veliku dozu grižnje savjesti. jer radiš suprotno interesu djeteta. ajd ti u bolnici koja je prijatelj djece odluči da nećeš dojiti. đizs. ili, ajde svjesno odluči da ne želiš dojiti jer imaš priliku otići na dva mjeseca na usavršavanje u ameriku, a nakon što pročitaš tekst "I jedna bočica je previše". tekst na ovom portalu. ili da ne želiš dijete pored sebe nakon poroda jer te boli, šta ja znam, nakon što pročitaš tekst o važnosti skin to skin u prvim minutama života. ajd probaj. pa da vidiš.
ali, čak nemam ja problem s tim dijelom. ono što je sasvim suludo je da se još ne smijemo osjećati kao žrtve niti kao robovi djece. nego u svemu uživati. najveći imperativ današnjeg vremena je upravo to uživanje. još malo ja vam kažem, da će biti da nisi prava žena ako ne doživiš orgazam na porodu. mora ti porod biti najljepše iskustvo u životu. dojenje - drugo najljepše iskustvo.
i povrh svega, još ti niti ne priznaju žrtvu koju radiš s ciljem da djetetu bude bolje. žrtva - zabranjena riječ. nego kao tako je lakše. ja sam tako odlučila. jesam drek. zahebi to. hoću da mi se prizna da sam se prve tri godine života djeteta svjesno žrtvovala radi zdravlja, samosvjesnosti, samopoštovanja, kako ono sve ide, svoje djece. i svoje potrebe stavila u drugi plan.
ja osobno nisam, meni tako paše, moja je potreba bila da prvu godinu budem s djetetom na cici, al u principu mi se čini da inzistiranje i proragiranje prirodnog, ovog modernog načina roditeljstva, je ipak suprotno mnogim feminističkim ideologijama :-/