Sta mislite isplati li se traziti posebni podforum? Kreativna radionica ili tako nesto .....
Printable View
Sta mislite isplati li se traziti posebni podforum? Kreativna radionica ili tako nesto .....
joj, ovo je genijalno! ako sam dobro razumjela - bilo koji stari džemper, samo da je od 100%-tne vune, ubacim u veš-mašinu na 60 s tim sredstvom i operem s centrifugom. prije toga skinem gumbe i sl. ja ću ovo probati pa kud puklo da puklo. samo da nabavim taj sapun. (iako nisam sigurna da su mi stari džemperi od 100% vune, žrtvovat ću ih).Citiraj:
trimama prvotno napisa
a voljela bih probati i ovo od nečešljane vune, ali mislim da mi to ipak netko treba pokazati. hvala ti!!!
Cure ako mi se soaker koji je trenutačno u izradi jako skupi, dobije ga mama novorođenčeta ! :heart:Citiraj:
Treba biti na oprezu,ako se filcaju već pletene gaćice jer vuna kod filcanja se jako skuplja.
Hvala trimama dok te opet ne počnem gnjaviti! :*
ne znam tocno sto je to rifljalka za ves i kako se sa njom presa, mi smo to radili na babmusovoj prostirci (nesto slicno babmusovoj roletni)Citiraj:
trimama prvotno napisa
nes valjda? pa necu te nikad stic. :PCitiraj:
trimama prvotno napisa
Dok ne popravim šivaču mašinu i ne naučim neke nove tehnike da se pohvalim sa ; http://uk.pg.photos.yahoo.com/ph/ivo...bum?.dir=/55e0
Istina još isprobavam mješavine vune i krojeve ali za početak ;)
:D
M-i-V stvarno si kreativna, odlicni su!
Jel rade? Ne propustaju? Prodajes?
Ja sam vunene zaštitne sašila od tankoga svijetlog štofića, lanolizirala i - služe.
super ideja, probat cu i ja! Koliko dobro sluze? Par sati ili cak i noc?Citiraj:
ovca_i_janje prvotno napisa
što znači lanolizirati? i s čime i kako se to radi?
:-)
Večina ih dobro služe. sada već neko vrijeme nisam radila ništa novo, čekam zimu pa da i u trgovinama nabave malo više raznovrsne vune.
Mi noću ne pišamo, pa ne znam procijeniti, a danju, onako, 3-4 sata, kao i sve. Važno je da je su šivane baš od čiste vune, solidno lanolizirane i temeljito osušene kad se jako navlaže (vani, na radijatoru, ...).
Mene je ta vuna koštala 60 - ak kuna, izvučeš komotno dva covera (dva sloja), a ostatak sam koristila za soakere u pelenama i to mi je odlično jer se 4-5 takvih slojeva ne diči debljinom, ali se diči dobrim upijanjem i bržim sušenjem od pamuka!
Probaj, možda ne bude perfektno, ali vjerujem da će biti koristivo, slično kao i flis.
zašto mi niste odgovorile na moje pitanje? :cry:
may, evo pogledaj ovdje :)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=lanoliziranje
zato da se naučiš koristiti pretražnik ;)
zezam se.
lanoliziranje je zapravo zamaščivanje.
radi se prirodnom masti koja se zove lanolin i vuna se u lanolinu namače kako bi se lanolin upio i time soaker ne bi propuštao tekućinu.
ovo što sam opisala odnosi se na vunene soakere i ine.
lanoliziranje u industriji se ponešto razlikuje.
da podignem ovu prastaru temu i malo se pohvalim svojim 2. vunenim uratkom
vlakić na guzi i sprijeda
prvi soaker koji sam napravila je ispao xl, nisam još slikala, (al stavila je shogi slikicu nikole u njemu) pa sam išla malo smanjit i vlakić ispao NB ili S veličina :roll:
sad ću valjda iz 3. puta uspjet pogodit noinu veličinu
ali s obzirom da nisam plela od osnovne škole jako sam zadovoljna
Sada će ti dobro doći S veličina...
Soaker ti je bjutiful,bjutiful!
:DCitiraj:
coccinella prvotno napisa
eto i mene k vama u trebičasti tim :mrgreen:
Aries :D
konačno sam uslikala i onaj prvi pokušaj , nogavice su totalno nespretno zašivene
a evo i usporedbe u veličini
Bjutiful,bjutiful!!! Zamisli koliko ćeš sada imati šarenih pelena kada dođe Little sis!!!
šije, plete...i sve joj dobro ide :zaljubljen:
hoćemo još, hoćemo još :D
Da malo otpuhnem prašinu: poduhvatila se i ja štrikanja!
Evo i mene da pripomognem - :bris: :bris: :glanjc: :glanjc: :lol:
Da se i ja javim na ovaj "vaskrsli" topic :mrgreen:
Najnoviji uradak longies, na modelu sprijeda i straga
Vuna šetland, debela, 100% vuna. Prvobitno glat smeđa (dosadnooo!)
Nakon (mal)tretmana u mikrovalnoj sa bojama za kolače ;) postala melirana (smeđe/žuto/crveno)
Pleteno na igle 5mm (okrugle + komplet 5 igala - za čarape), kukica 5mm
Vune treba, e ne znam koliko, u pitanju je ostatak od ujkinog džempera. Otprilike 150g (3 klasične štrene)
Eto, hvalite me sad :lol:
vještičica, kako slatko!! i longies i model! :heart:
:heart: :love:
Izgleda da je inf. oprao vunu jer: http://www.ruta-cres.hr/ (ako nekoga još zanima filc)Citiraj:
aries24 prvotno napisa
Evo i mog prvog uradka! (trebam ga samo ponovno sašiti vunicom jer mi nije dobro ispalo s koncem)
:lol: Ovo mi je super s informatičarem: ne znam da'l da ga zamislim krupnog i dlakavog nad potokom, ili uskih ramena s naočalama... :mrgreen:
Olivija - supercool hlačice! :klap:
Jesi li probala plesti na 5 igala, kao čarape?
Tako nema dosadnih šavova (koji često odu nekud po svom :mad: ), a i uštedi se na vunici :idea:
Ma kakvi. Ako znaš štrikati, to ti je jednostavno kao i obično štrikanje.Citiraj:
Olivija prvotno napisa
BTW, uradci su vam :zaljubljen:
Ne mogu vjerovati! Čitam ovu temu i sve me nešto kopka da uzmem igle u ruke. Zadnji put sam plela i heklala prije 12. kada je mama odlučila da je vrijeme da naučim "ženske" poslove. Ali sjećam se da nije teško, a i prilično sam spretna s rukama. :/
E pa ovo bi ja mogla probati (plesti kao znam :mrgreen: )
Ali vuna se skuplja u pranju oceli mi soaker nakon x pranja biti taman Klarinoj bebi?
Cure gdje ima u zg kupiti prave vune. Ja ne znam plesti ali zato baka zna :D
I ja idem u potragu za netretiranom vunom, pa vam javim!
A što se tiče pranja:
"A damp diaper cover is air-dried in a well-ventilated area after use. Poop stains are washed off in water using a detergent that doesn’t remove grease.
The best detergent for wool is Marseille soap or wool-washing liquid. Rub the detergent gently on a damp garment and leave on for a short while before washing. Wash the garment by squeezing it in tepid water. You can add a drop of white vinegar in the final rinse water in order to soften the garment.
Roll the diaper cover in a towel to remove excess water and dry it flat on a well-ventilated surface. Do not use regular washing powder because it will remove the wool grease, making the diaper cover hard.
The wool diaper cover needs to be washed about once in three weeks, in addition to regular airing after use. When the diaper cover has been in use for a long time, it may need to be treated with natural lanolin in order to recover the greasiness of the wool.
For regular use, the baby needs 3-4 diaper covers. A wool diaper cover is worn over a fitted cotton cloth diaper or over a flat cloth diaper and panties. You will find a pattern and instructions for a fitted flannel cloth diaper on our website.
www.ottobredesign.com"
Znači na ruke!
blis - i ja sam zadnji puta plela prije više od 15 godina (valjda)!, ali sve se odmah vratilo... k'o vožnja biciklom :lol:
Ajde javis pliz :)
Ovo sam nasla na pretrazniku, ako mozda netko zna gdje se nalaze ove trgovine, molim vas napisite :)Citiraj:
Ima 100% vune za kupiti u Unitasu
Unitasova Jelena
- Otex-angora (makedonska) Tina
- ISPE filati (talijanska), uvoznik Tekstilpromet, zaboravila sam kako se zove ona koja je 100% vuna
Ma nisu to trgovine nego imena vunica i proizvodjaca vunica.
U Zagrebu idi u Maju, to ti je na Trgu hrvatskih velikana (jel se to tako zove :? ).