Ma nek seta u suknjici, ako ga to veseli. Nes ti strasne stvari. Pa kad ce mu pocet smetat sto ga zezaju, ako ce mu smetat, moze prestat nosit suknjice, a I ne mora, zavisi sto mu bude vaznije.
Printable View
Ma nek seta u suknjici, ako ga to veseli. Nes ti strasne stvari. Pa kad ce mu pocet smetat sto ga zezaju, ako ce mu smetat, moze prestat nosit suknjice, a I ne mora, zavisi sto mu bude vaznije.
meni drustvene norme idu na jednu stvar pa pustam djecu da se oblace kako hoce. ok, ne dam im da izadu ljeti u zimskoj jakni ili po zimi u gacama, ali ostalo je ok. eno neki dan me stariji trazio da mu nalakiram nokte rozim lakom (od sestre, ja ne lakiram) i jesam, i na rukama i nogama. nije ponovo trazio. nosio je bio i njenu minnie haljinu s pripadajucim rajfom, bas je bio sladak. ucim ih bitnijim stvarima od onih kako se tko oblaci, to mi je totalno sporedno. uostalom uzivam gledati kako klinci rade kombinacije, to je zivi sou. stvarno su mastoviti, a ja tu mastu ne zelim obuzdavati u ime "viseg cilja" :mrgreen:
Po meni roza suknjica ima neko značenje. Kao i odora. Htjeli ili ne, određena odjeća ima svoje značenje, društveni kontekst u kojem se nosi itd. Kao što mu ne bih dala da uđe gol (po ljeti, na +40) u tramvaj, da dođe u pidžami na nečiju proslavu ili da nosi titovku (a baš je zgodna kapica), tako mu ne bih dozvolila da nosi suknjicu.
Potpis na Mikku.
Čemu im tako rano uskratiti pravo na slobodu... bilo izbora, bilo izražaja...
x
ni ja svoje ne sputavam
malom na +35 nisam mogla objasniti da ne može staviti gumene čizme, pa ih je nosio dok mu nije postalo neizdrživo :)
znam za slučajeve gdje roditelji muškoj djeci nisu dali da gledaju fifi i igraju se s fifi plišanim lutkama zato da ne bi slučajno postali pederi:roll:
isto vrijedi i za igru sa bebom i kolicima... meni je to recimo prestrašno. jednostavno ne kužim takav način razmišljanja :-/
X
Netko je pitao zašto Njetočka ovdje pita kad ima stav o nošenju haljinica dvogodišnjaka. Mislim da je ustvari pitala kako se nositi s okolinom koja to ne razumije.
Skidam kapu na podršci djetetu koje s 2 godine čak i nesvjesno razbija tabue (prije šezdesetak godina su žene u hlačama bile isti takav tabu), a okolini komotno reci da mu je ćaća Škot.
I ako ti sin postane slijedeći billy elliot, pozovi forum na predstavu ;)
Ne znam, ponašate se kao da je u ovoj zemlji reakcija drugih na muškarce u haljinama benigno upiranje prstom. Zašto ni ljudi koji su pravi transvestiti ne hodaju do dućana u haljini i mrežastim hulahopkama? U mom gradu se tako ne oblači ni kad ideš na gay pride.
Ne kažem da bi netko pretukao dvogodišnje dijete, ali da bi se moglo kasnije koristit kao temelj za ozbiljan bullying, bi. Naravno da ne možemo stalno raditi ono što se drugima sviđa da ne bismo slučajno bili žrtva bullyinga, ali isto mi je suludo kako se to olako shvaća.
Nadam se da će jednog dana svijet biti takav da će biti potpuno normalno vidjeti na ulici dječaka sa tiarom, i da će ga se moći pitati "imaš li curu ili dečka?" (po meni jedno pitanje ima smisla koliko i drugo). Ali danas nije takav dan.
I meni to nije ni približno ista stvar kao dopuštanje djetetu da gleda ili čita Fifi i kupovanje igračaka koje se povezuju i s jednim i s drugim rodom.
sad sam se sjetila situacije kada je moj sinko u dobi od dvije godine poželio kolica i lutku, pa su nas u titntiliniću uvjeravali da je puno bolje da mu kupimo- kosilicu! lakirao je nokte u jednoj fazi, danas ponekad koristi moje sjajilo, ništa mi to ne smeta. nokte je lakirane imao u vrtiću, nikakvih komentara nije bilo... nema starije sestre pa tako suknjice nisu bile aktualne, ali ne bi me to uopće smetalo... okolini bih objasnila kao što im i sada svakodnevno objašnjavam da nije djevojčica samim time što ima dugu kosu.
ja sam svjedok da je išao, mikkin jelte 8-)
nije bilo normalno prije 20 godina da se dječaku kupi kuhinjica, i danas kuhinjice stoje na ženskom dijelu igračaka 8-)
dječak od 2 godine ne otkriva ženu u sebi, nego se igra i glumi seku
i može mu se reći: nije baš uobičajeno da dečki to nose vani
kao što se curici može reći:
nije baš uobičajeno da cure nose grudnjake, jer nemaju sise
ali nije to baš isto kao da 12godišnjak hoće suknju i lakirane nokte...
Moja kćer se želi šminkati. zaozbiljno. I nositi štikle. Još ozbiljnije. Ima 10 godina. Jel ja sputavam njenu osobnost i ograničavam njenu slobodu što joj ni u ludilu nebi pustila da takva izađe u javnost?
A ne kužim,..zašto se vi prepuštate nekakvim društvenim normama ako vam je normalno pustiti dijete da razbija sve moguće granice (pitam vas liberalne). ja bi recimo najradije bila stalno gola, dobro se osjećam gola i roba mi smeta ali brate, ne mogu. Mislim mogu..pa će me proglasiti ludom i vjerojatno zatvoriti zbog remećenja mira. Tako i djeca moraju znati da se sve može, ustvari mi ljudi možemo sve. Ali neke stvari ipak nisu uobičajene, samim time ni prihvaćene od strane većine. Ma nećeš dvogodišnjaku objašnjavati nego mu jednostavno reći da ne može van u suknji jer dečki ne nose suknje. I gotovo.
Prije nekog vremena u pošti(!), na policama s igračkama koje sad prodaju (kao i još mnogo toga), vidjela sam rozi usisavač-igračku, a na kutiji je pisalo: Usisavač za MALENU. Meni TO nije normalno.
Kako dečki ne nose suknje? Ja poznam jednog koji nosi. Nije homosekusalac, nije uvrnut, dapače nekoliko knjiga napisao, projekti su mu prihvaćeni širom svijeta.
Da ne spominjem Škote, to već svaki vrabac zna.. ili Indijce.
Ja bi rekla, nije uobičajeno da dečki nose suknje, ali ako želi, zašto da ne proba... ionako su to samo faze, oponašanja, istraživanja na njihov način.
ja volim biti u robi :mrgreen:. da bar malo stisne visak :P
ma za sminkanje mi nije to, srednja (4) sad uzima neka moja sjenila pa se namaze po obrazima, kao nasminkala se :lool:, ali vidjet cu kako ce biti kad naraste, pokusat cu joj objasniti da izgled baba-devojke nije bas privlacan :mrgreen:
ja objasnim sinu da postoji mogucnost da ce ga zezati, npr. njegov tata i deda, pa on kaze bas me briga. ja reko ok, ak je njega bas briga ja se povlacim, nema tu sta.
a rodni stereotipi me zivciraju, ono cure ne igraju nogomet, decki ne placu.. bljak. ja uvijek kazem da su to gluposti. za okolinu me bas briga, ali desi se da u obitelji tako reagiraju pa me to izivcira. onda plasiram lagano predavanje od 2 recenice i dosta.
Ma di ste od dječaka u suknji došle na dečki ne plaču?
Evo moji se goje skroz liberalno, imali su i rozi usisivač, i lutku i kolica, i svakakve "ženske" igračke, slobodno izražavaju emocije (i preslobodno :mrgreen:), čak su išli i s ljubičastim noktom vani (i tata se solidarizirao), ali ne bi ih vodila vani u haljinama kao što ni ja ne bi išla na posao u pidžami (nisu doduše ni poželjeli).
A kod Urbana nisam primijetila rozi til, ili se varam?
Mene zapravo najviše nervira to da se curice čak i smiju ponašati kao dečki, to se još i tolerira, ali se dečki ni u ludilu ne smiju ponašati kao curice.
Moji decki smiju plakati i konzumiraju to pravo redovito.
No, ne vidim razlog da rusim stereotipe preko ledja vrticaraca.
To sto u trenutku nosenja suknjice kazu da ih nije briga sta ce ih pola ulice vrijedjati za 10 god mi nije neko opravdanje.
Moj tada cetverogodisnjak je nosio nekoliko puta haljinicu, prekrasnu, i nalakirane nokte, jer ga je to tada veselilo. Naravno da su mu se zatucani clanovi obitelji rugali i zgrazali. Mislim da se danas ne sjeca ni jednog ni drugog, a i ne pada mu vise napamet oblacit haljinu. Bilo mu je tada vazno da moze i pustilo ga je brzo.
I mene to strasno nervira. Moji su svi vec dobili zabranu komentara o plakanju kao curica i slicno.
A sto se tice teme, ne vidim razlog zasto zabranjivati djetetu nesto tako benigno sto nikom ne steti, a njega veseli radi "drustvenih standarda" i "da mu se ne bi rugali". Znaci treba mjenjati potpuno normalno dijete radi okoline?! E to mi nije ok.
A sto se tice komentara da su maskare jednom godisnje, cesto vidim djecu u spider man odjelima il s onim krilima, a nisu maskare.
Od jutros MD (zaljubljenik u nebo i avione) priča da mi mora pokazati savršenu jaknu za Smjehuljicu na webu. I nikako nije stigao... i evo ga zove me pred par minuta i sav sretan ju pokazuje i kaže: možda će netko imati nešto protiv, ali baš me briga. A jakna prava pilotska, muška naravno! :)
Odvalila sam. :lool:
Naravno, već je naručena. 8-)
Moj se igrao sa sekinim barbikama i nunao bebu i kuhao u uhinjici i plače bolje neg ove dvije skupa, ali u haljinici baš i nije poželio ići van, a i da je ne bi ga pustila.
A očito se i ja ubrajam u zadrte!
Pa, ako nije ženskasta i zadovolji moje estetske kriterije možda bi i razmislila :mrgreen:
Šalim se, vjerovatno ne bi. Divim se svima kojima nije baš nimalo stalo što drugi govore/misle o njima, koliko god bi htjela da je drugačije, meni je ipak (malo) stalo.
Sad sam htjela napisati da ne bi ni curi obukla rozi til, ali dok vrtim njen ormar u glavi vidim da samo on još nedostaje :škartoc:
Inače, u mojoj glavi suknje mogu jako dobro pristajati odraslim muškarcima, haljine definitivno ne.
ja isto ovako, ali ne smatram da je to zadrto mišljenje nego normalno. zašto vi smatrate da je zadrto ako se muškom djetetu ne oblači ženska odjeća? i ne bih mu zabranila nositi haljinicu u javnosti zato da mu se ljudi ne smiju nego zato što to meni jednostavno nije lijepo niti vidim svrhu u tome.
no u ovom konkretnom slučaju se ipak radi o djetetu koje imitira svoju seku, odnosno o čistoj igri, znatiželji i isprobavanju što je sasvim normalno i ok. Na roditeljima je da povuku crtu kad i gdje je vrijeme za tu igru kao općenito za sve što inače uči svoje dijete.
I sto to roditelji pametno i vrijedno uče svoju djecu, kada im zabranjuju da nose sumnju svoje seke?
Nisam pala s Marsa, razumijem argumente (mada se s njima ne slažem globalno gledano) onih koji to ne dopuštaju, međutim, nije mi jasno sto time ucimo djecu?
Pogotovo, sto očito u većini slučajeva nemamo problema s tim da curica npr. nosi hlače.
iskreno citam postove i zahvaljujem se da se nisam nasla u slicnoj situaciji. vjerujem da bi moji postovi bili liberalni kao kod nekih forumasica, ali ne znam kako bi reagirala da se nadjem u situaciji. zeljela bi da me to ne smeta, ali eto dok se ne dogodi mogu samo napisati vjerujem da bi ga pustila.
moj ide u sestrinim haljinama i u vrtić
jer se tako lijepo vrte
ide i u kostimima batmana i ninje kornjače
njemu je to isto
djeci odjeća nema spolnu odredbu
niti seksualnu konotaciju
to je komad krpe koju staviš na sebe
a netko je odredio da suknje nose djevojčice, a dječaci hlače
i djevojčice hlače
neka nosi što god hoće
ja bi mu pustila... ne samo zato što me briga kako ide van nego mi se niti ne da raspravljat s njim jer je uzasno svojeglav i uporan...
problema s tim da ce zbog toga postat homoseksualac - nemam... takav se rodis, to se ne moze napravit...
za sada nam je najveci ekstrem bio da ide u gaćama u park, bilo mu je vruće i nije htio hlače... bože moj, kaj sad...
i isto sam mu kupila usisavač i pribor za kuhinju i stavlja si moje gumice i špangice na glavu, izjavio je da i on hoće suknju (kad sam ju ja oblačila) ali eto nemamo njegove veličine... ne zamaram se s tim nego prihvaćam kao igru...
a da bi mu se rugali vani - sigurno bi, ali on je premali da bi ga to bilo briga... a mene još manje dira...
mojeg muža prvi susjedi zovu papak zato što kuha - jer je to kao ženski posao, a još kad su vidjeli da kuha skupa sa sinom to je bio vrhunac sprdanja... nije ni njega briga kao ni mene, smatramo da smo si takvi kakvi jesmo baš dobri :-)
iskreno ne znam kako bih reagirala da je moj sin htio obući haljinu i ići van.nisam imala tu situaciju .
Imao je lutke koje je presvlačio , fifi i bumbu i ostalu menažeriju, ali polaskom u vrtić sa 3 i pol godine je to sve ostavio .
e sad.
jel on sazorio ili je usvojio uvriježene uzorke ponašanja u grupi ? brijem ovo drugo.
no majice za njegovog zeca su još uvijek u opticaju :-)
joj, Trina, pa ti imaš malo više od dvije godine
i razumna si
i stekla si neke uobičajene navike, poštuješ norme i ustaljena pravila
dvogodišnjaci većinom još jedu prstićima
i ne ljutimo se zbog toga na njih
ali nam nije pravo ako to čine i sa 10 godina
dosta ćemo ih u životu sputavati; ovo je stvar koja je tako nebitna...
Ja ne bih pustila, a ne bih pustila niti u kostimu batmana ili princeze, kao što nisam pustila svoju u šetnju kad je zakačila 50 kvačica za veš po sebi i htjela takva u šetnju. A opet, vidim po vani djecu u kostimima, moji prijatelji su puštali curicu od šest godina da hoda okolo našminkana. Ljudima su različite stvari prihvatljive, i nije mi to neki big deal. Osim ako si Tom Cruise pa ti paparazzi slikaju dijete pa se onda cijeli svijet zgraža.
meni je na ovom topiku smješno što puštanje dvogodišnjeg djeteta da hoda okolo u suknji/kostimu princeze/batmana/grudnjaku we neki zovu rušenjem društvenih normi. i, kao, jako smo ludi i liberalni i nesputani ako to dopustimo. ma daj. dobro apri i mima kažu, meni je to u rangu kad dvogodišnjak jede prstima i lea s 50 kvačica u šetnji.
da je 12-godišnjak u pitanju koji se voli oblačiti u žensko, e, to bi već bilo rušenje društvenih normi. onda ne bih riječ rekla.