Mišn akomplišd :lol:
Printable View
Ja razumijem Davora. Ja isto ne volim da se itko nagurava oko stolova bez rasporeda i jasnog reda i rasteže onaj selotejp nekritički kao univerzalno sredstvo za sve, i mislim da je malo reda i dostojanstva moglo biti osigurano, recimo, donekle. Iako je bilo stvarno super ono predavanje koje je kulminiralo tekućim dušikom :) Ali, isto kao i ostatak ekipe odlučila sam uzeti što se pružalo, i trčati za djecom i prijateljima, kiflama za najmanju curicu i dijeliti radost zbog banalnih otkrića i eksperimenata koji su djeci senzacija...
to s hranom im stvarno nije trebalo
predstava je bila super, meni je ovaj mario kovac genijalan.
Izvor - blog Milana Bandića - travanj 2012
"U Zagrebu ima preko 200.000 đaka i studenata. Mnogi od njih odlaze u Ljubljanu u HE Hišu eksperimentov, prvi slovenski centar znanosti gdje se kroz izvođenje eksperimenata javnosti, prvenstveno djeci, nastoji približiti znanost posebno osmišljenim projektima. Zagrebu treba ovakav centar, Znanstveno edukativno-zabavni centar kakav imaju svjetske metropole i koji bi našoj djeci i mladima proširio vidike, približio znanosti i pružio mogućnost poboljšanja obrazovanja i širenja vlastitih interesa. U okakvim centrima djeci se nudi mogućnost da sami sudjeluju i provode ekperimente i doznaju sve što ih zanima."
Zaključak?
A što je s Tehničkim muzejom? Ne bi li manje koštalo uglaviti centar u muzej?
ni meni to nije jasno, muzej (osim planetarija) je zapeo u pretprošlom stoljeću :(
A da vidite tek planetarij u Rijeci!
Već sam htjela pisati o tome, ali pazim da godišnje ne pređem 50 postova.
Predivan je! Udobne gotovo ležeće fotelje , 360 projektor - jedan od najboljih u ovom dijelu Europe, prikazuju čak i 360 stupnjeva snimljene crtiće (život na koraljnom grebenu) ! Na žalost , doživljaj može biti preintenzivan, pa se djeca mlađa od 5 godina uplaše.
"Riječki digitalni planetarij, jedini takve vrste u Hrvatskoj, ali i u regiji, zapravo je dvorana amfiteatarskog oblika, s 50 sjedećih mjesta te osigurana 2 mjesta za osobe s poteškoćama u kretanju. Iz udobnih stolica mogu se pratiti projekcije (live prezentacije) nebeskog svoda i nebeskih tijela, filmovi na temu astronomije, podmorja i dr., koje se odvijaju iznad stolica, na stropnoj kupoli promjera 8 metara. Digitalni planetarij ima pet digitalnih projektora In Space System (RSA Cosmos), a za potpuni doživljaj instaliran je audio sustav Dolby Surround. Digitalni projektori projiciraju sliku na kupolu, koja je napravljena od posebne nereflektirajuće plastike radi postizanja što boljeg kontrasta za prikaz slike."
Zašto i Zagreb nema takav planetarij?
Zato što grad Zagreb rasprčka novac. Npr kako kako su ovo ljeto rasprčkali novac za raznorazne web portale.
Zaključak - bio bi bolje usmjeren novac te time i iskorišten kada se ne bi osnivali raznorazni izdvojeni centri , već uz postojeću infrastrukturu i stručnjake proširivali postojeće kapaciteti. Ali onda određene skupine ne bi imale kontrolu nad uprihođenim novcima od ulaznica...a radi se o tržištu od 200 000 ljudi samo u Zg!!!
tehnologija, znanost...sve to ide obično pod Science Museums u svijetu, te se tehnički muzej zapravo samo treba preimenovati u muzej Znanosti i tehnologije.
Uostalom, zato se i FESTIVAL ZNANOSTI već 10 godina održava u tom muzeju.
Btw, nemam ni najmanje veze s Tehničkim muzejom. Samo želim kao uplatitelj prireza, poreza vidjeti pametnije trošenje resursa. Sve je to naš novac! Nevjrojatno je da je većina ljudi tek nedavno spoznala koliko novaca cijeli život daju u "zajedničku kasu" koliko god se trudili raditi nelegalne poteze...
Možda zato što je mehanički bolji? U principu svaki viđeniji softver poput Stellarium-a je sposoban poganjati takav projektor i prikazati nekoliko desetaka tisuća zvijezda, horizonte itd, ali se bojim da Radonića ne isporučuju u paketu s takvim projektorom.
Kvarner je ovo ljeto bio preplavljen lecima tog riječkog planetarija.