Naravno da uvijek možeš samo ti otići kod psihologa, a naravno i da ti dijete neće biti uvedeno u nikakav sustav.
Printable View
Naravno da uvijek možeš samo ti otići kod psihologa, a naravno i da ti dijete neće biti uvedeno u nikakav sustav.
Kod odlaska psihologu treba razlikovati dvije jako različite stvari - da li dijete ide psihologu na procjenu nekakvih vještina ili na terapiju... Isprobali smo oboje. U pravilu prvo se uvijek ide na procjenu ili dijagnostiku. Oba sina su mi bila više puta na procjenama vrsta raznih kod psihologa u instituciji i privatno. Obično prvo idete zajedno, pa dijete, pa roditelj (i dobro je imati nekoga još u rezervi da pričuva dijete dok si unutra, a dijete vani, tako da smo znali ići mm i ja zajedno s djecom ako su nam najavili takvu proceduru). Uvijek sam se raspitivala unaprijed da znam što me čeka.
L. je išao samo na procjene, a E. je išao baš na terapiju Suvagovoj psihologici pola godine 1xtjedno (razlog: frustracije i prisilne radnje - ustanovilo se da je frustriran zbog disleksije koja mu smeta da se usredotoči). Mene je zvala po potrebi i davala savjete kako raditi s djetetom uzimajući u obzir njegov karakter, njegove smetnje i s druge strane elemente u kojima je bio napredniji od vršnjaka.
Bila sam na prvom razgovoru bez djeteta, pa na drugom pol termina dijete, pol termina ja. Dalje uglavnom dijete, mene je zvala mislim još jednom. Nakon pola godine rekla je da nema više puno što dodati i da se javimo po potrebi. To je bilo pred godišnji, a naš E. je još uvijek glodao svoju ruku do krvi neka 2-3 mjeseca sve dok se ja nisam dosjetila i stavila mu rukavicu po noći. Riješio se toga u većoj mjeri, iako i dalje u stresnim situacijama (pismene provjere znanja) oglođe to mjesto na ruci kojom ne piše do krvi. Bar ne glođe stalno... Tja, zaključih da s tim on sam mora izaći na kraj.
Što se strahova tiče, psiholozi će obično probati potražiti trigger (stresnu situaciju nakon koje se dijete počelo bojati svega i svačega). Terapija je obično djelotvorna, pogotovo ako imaš sreće i naiđeš na iskusnog psihologa, ali jako je važan i savjet koji dobiješ što i kako s djetetom u takvim situacijama.
Meni nije problem da deca spavaju s nama, iako se Novak s 7 godina iselio, ali mi je problem to sto mi nedostaje muz i nase zajednicko spavanje.
Moj od 3. godine spava u svojoj sobi, u početku bi dolazio k meni pred jutro, pa je pomicao to vrijeme dolaska na sve ranije dok nije došlo do toga da samo leži u svojoj sobi do ponoći i onda dođe k meni. Sad ima 5,5 i opet spava samnom jer mi je to lakše i bolje za njega jer zaspi odmah, ovako bi bio budan do ponoći pa dobaulja k meni, probudi malog, pa još dok zaspi....ujutro je bio veliki problem za ustajanje. E sad, ja mislim da njemu jaaaako fali tata, jer kad je on doma njih dvojica spavaju u njegovoj sobi i ne pada mu na pamet da dođe k meni. Kupili smo krevete na kat al mlađi još nije spreman na preseljenje, vjerujem da će, kad mali preseli gore, i stariji htjet, mislim da on samo ne želi spavati sam u sobi.
Evo naše anegdote na temu. Mi smo bile kod školske psihologice ( zbog sasvim desetih stvari ) i ona je usput pita "Spavaš sama?"
Na to je Eli malo oklijevala s odgovorom a psihologica ko iz topa.." S mamom spavaš jel da?"
Kada je potvrdila, psihologica njoj kaže; " Znaš kako znam? Zato jer svi spavate s roditeljima!" :lol:
Cura sam decku rastavljenih roditelja.On je dobio skrbnistvo nad djetetom kojoj ce uskoro biti 9 god.Međutim ona spava sa njim u krevetu i meni ne dozvoljava da ja spavam kod njega vec sam jedamput morala spavati u dnevnoj na kaucu.Mozete li mi reci jel to normalno,a on nista ne poduzima po tom pitanju
Pa normalno je da dijete u stresnom periodu ( a ovo dijete je ocito u stresnom periodu obzirom da su roditelji frisko rastavljeni) trazi sigurnost . Sto podrazumjeva i zajednicko
spavanje s rpditeljem/roditeljima.
Obicno izlazenje s osobom koja ima djecu podrazumjeva i djecu u paketu, pa na to treba racunati.