samo hrabro, izvještavaj
Printable View
samo hrabro, izvještavaj
Hoću. hvala na podršci svima.
Evo ako te tješi, moje dijete je u par tjedana savladao slovo R. Još slijedi automatizacija.
Bez obzira što kod tebe problem postoji godinama, smatram da bi ti kao odrasla osoba ipak puno lakše usvojio tu samokontrolu ispravnog izgovaranja.
Tješi me. Daka mi je vježbe kod kuće...imam riječi na "r" ali ih moram čitati kao "d". Imam guturalni problem i kad sam čitao riječi kod nje sa "d" umjesto "r" rekla je da sam izgovorio "r" a nisam to bas skuzio....ali dobro,uglavnom kaze da imam sanse i iznenadila se s obzirom da preko 20 godina imam krivi izgovor.
jesi uspio savladati? imam isti problem pa me zanima, svida mi se golema podrska ljudi
Pa donekle jesam. Moram još vježbati ali popravio sam na puno bolje. Imam još par terapji, logopedica je zadovoljna. Eto koliko me bila trema i htio ti riješiti sad će mi biti žao što više neću pohađati. Koliko imaš godina, da li te ovaj problem sputava itd? Opiši malo.
si je možda i zaprosio ( curu mislim)
ako mislis na mene..da,jesam...a koga bi drugog ako ne curu? :)
logopedicu(?)
imam 21. godinu, a ono smeta mi. izbjegavam rijeci koje sadre r i tak slicno, vjerujem da bi postao zivot puno laksi. koliko dugo si isao tj koliko dugo ides na terapiju?
isao sam kao mali ali nije pomoglo jer nisam shvacao to ozbiljno, mislim dijete sam bio :D
sad moram preko uputnice pa se nadam samo da necu morat s djecom ic kod logopeda
Jelena..nisam. nije moj tip. :)
Totalno te kužim. isao sam nekih 10 puta. da, nazalost postoji mogucnost da ce biti djece ali bit ces sam u kabinetu sa logopedicom. ja sam bio privatno tako da mi nije bila potrebna uputnica.
Pozdrav svima!
U tridesetima sam i cijeli život me muči R.. Mogu ga onako francuski „odraditi“, ali najčešće koristim sinonime bez R ili jednostavno ne pričam puno kada sam u većim društvima gdje sigurno ima neki pametnjaković kojem je najzabavnija stvar oponašat me ili forsirati da mu udovoljim s mojom verzijom „riba ribi“. Nekad mi i uspije pravo pravcato R (ako se baš skoncentriram i samo u nekim riječima), a evo tek sam nedavno saznao da se to može ispravit i u mojim godinama.
Kao mali za vrijeme rata išao sam dosta nestručnim logopedima koji su uvijek govorili da je prekasno (peti razred osnovne recimo) pa sam to kompletno otpisao i trudio se ne razmišljati o tome, a majka me uvjeravala da je sve ok (tada nisam čuo sam sebe). Tada sam imao problem i s L, ali to sam nekako kroz vrijeme sam savladao.
Išao bih kod logopeda sad, pa ako netko ima dobar savjet za privatnog logopeda (Zagreb) za slučaj kao što sam ja (može i preko zdravstvenog ako je zbilja dobar, ali vjerujem da se čeka pola godine kao i za sve kod nas). Pomagajte. Ako uspijem naučiti R, uskoro će mi jako dobro doći radi posla, a i iskreno dojadilo mi je već da me ženski rod otpisuje u startu radi ovog :/ Također jednog dana ako bih imao dijete, ne želim da radi mene pobere loše R i proživljava iste gluposti.
Osim toga, ljudi koji imaju kratak podjezični frenulum često imaju taj problem, a to može riješiti otorinac. Suvag ima sve, kompletnu dijagnostiku i terapiju, ali se često dugo čeka.
Imam preporuku za privatno, al ne znam smije li se za privatno jer bi to bila reklama, a mislim da ti nemas dovoljan broj postova za privatnu poruku. Uzmi u obzir da je to, po mom iskustvu za djecu (nije bio taj glas) dugotrajno, dinamikom 2xtjedno, god dana. Pa vidi jesi li dovoljno motiviran...
Tak dugo za decu
Onda je moj bio stvarno brz s dinamikom jednom tjedno ali je doma puno vježbao
Preporuka za knjigu kako D postaje R
Valjda sam to dobro napisala
Moj ide jednom tjedno od jeseni, dosli smo do toga da u dr i tr rijecima s prsticem u pomoc ima ponekad pravi r
Al doma vjezbamo manje nego sto bih voljela
Nadam se da bude do ljeta vise napredovao, bas mi sporo sve