Bilo gdje... ja jednu turu držim u kuhinji, visoko gore, dakle gdje je toplije, a jednu turu u špajzu, da vidim hoće li biti kakve razlike...
Printable View
Bilo gdje... ja jednu turu držim u kuhinji, visoko gore, dakle gdje je toplije, a jednu turu u špajzu, da vidim hoće li biti kakve razlike...
Od sode bikarbone bolja je soda za pranje. Moze se kupiti u Mulleru, pol kile za 7-8kn.
I moja se teglica puni. 8-)
bilježim temu, jer ću i ja probati napraviti ovo sredstvo od naračinih kora :klap:
Ja cu biti partibrejkerica pa priupitat jel vi to pravite od domacih nespricanih naranci ili otopite španjojske pesticide u octu pa onda to po kuhinji spricate?
Mislim, stavila sam i ja kore u ocat, al onda mi je zazvonilo zvono na uzbunu. Na deklaracijama agruma najcesce pise da kora nije za jelo jer je tretirana necim. Špricati ili ne špricati po kuhinji, pitanje je sad!
za ribanje svega i svačega koristim urtekramovo univerzalno sredstvo za pranje, ne pjeni se jako i pjena se lako pobriše, nije kao deterdžent za suđe. a što se tiče pećnice, tek mi je nedavno palo na pamet da bih mogla masnoću na vratima postrugati onim žiletom za čišćenje ploče za kuhanje, e to mi je bilo otkriće :lol:
I ja sam namočila kore, ali sam si ovo mislila kao i ti... i na kraju sam se kao prof. Baltazar i dosjetila da ionako sve što čistim kemikalijama ovim ili onim poslije perem čarobnicom namočenom u običnu vodu i nadam se najboljem.
Mene ovo zanima za čišćenje peći, a s peći ionako baš ne jedemo.
Uostalom, i tablete za suđericu ne jedemo nego ispiremo, deterdžent za suđe isto tako, pa mi je sve to u istoj vreći. Oprati vodom nakon otapanja masnoće i gotovo. Ova ili ona kemikalija - višemanje na isto ti dođe. Najpametnije je na kraju sve još oprati - vodom!
Mislim da ionako ocat ubije sve te kemikalije, al uostalom zar sva sredstva za čišćenje nisu kemija?
Ma i mene zanima sta je gore, ocat s pesticidima il neki arf.
Kad netko sazna što je gore, neka javi. Ja koristim sve, od arfa do španjolskih kora :/ Pokrivam cijeli spektar štetnih tvari... no ioanko nećemo ostat za sjeme.
huh, ne sjetih se pesticida. ako je alkoholni ocat, valjda sve ubije.
nego, sjetila sam se jednog domaćeg sredstva koje "radi" na sličnom principu
evo recepta: http://www.homemademamas.net/2011/08...er-part-1.html
ili ukratko: potrebna vam je velika boca od 2 litre s zrakonepropusnim poklopcem (može boca od soka); 2 i pol šalice voćnih kora i komadića (vjerojatno američke, ali mislim da se može uzeti šalica od 2 dcl), 7 žličica smeđeg šećera i 4 šalice vode.
priprema: kore i komadiće voća sitno narezati (da bi stale u bocu) i pomiješati u boci s ostalim sastojcima. dobro začepiti i promućkati. staviti na tamno mjesto i obavezno promućkati svaki dan. nakon mućkanja treba otvoriti poklopac da bi izišli nakupljeni plinovi i ostaviti ga polupoklopljenog (ako ovo ne radite, može eksplodirati). dobro je napisati datum kad je sredstvo napravljeno, jer treba stajati 3 mjeseca nakon čega se može procijediti i koristiti. kažu da ako nastane crna crta, da se samo protrese boca, jer je normalno da se stvara plijesanj.
savjet za ubrzavanje procesa fermentiranja: dodati žlicu do dvije kvasca. to skraćuje proces s 3 mjeseca na mjesec.
preporuka za korištenje:pola šalice sredstva s 1 litrom vode za kupaonice, 2 žličice sredstva na 3 litre vode za podove s pločicama, 2 žličice sredstva na 2 litre vode za prozore. može se koristiti i manje i više po potrebi.
nisam se još odvažila pokušati, iako zvuči dobro. možda probam ovih dana. jedino nisam sigurna za miris.
U biti, opet dobiješ ocat. :)
Dobro ifigenija kaže da nećemo ostat za sjeme!
Jesen, ni ja nisam sigurna za miris, kažeš da se može stvoriti plijesan, ja mislim da to smrdi! :roll:
mishekice, mislim da si u pravu. onda ipak vrijedi i kupovnim octom i manje se zezati?
Jedino ako želiš iskoristiti biootpad. :)
Ali ja to ne bih radila u stanu. :mrgreen:
Probala sam s pećnicom onu metodu voda-limun-soda i na najjače...nije se ništa dokodilo osim ššššš... pećnica je ista kao i prije, možda sam nešto krivo?
Kore sam namočila...sada samo čekanje... Ako neka od vas uskoro isproba, javite kako djeluje!
Izgleda da su kore upile ocat ima ga pola teglice da li da nalijem gore još?
Ja svako toliko tresem tu staklenku, ali nisam dolijevala... ali nisam nikakav ekspert, za sad sam potrošila napravila i potrošila dvije teglice, i to prje vremena, dakle neispravo i oduševila se :/ Vrlo skučeno znanje i iskustvo... Jedino mi je bilo važno da dobro ocijedim kore, kroz gazu - da što više tog ulja sačuvam.
a sa čim perete pločice u kuhinji i kupaoni
Je, to ti je to. Trenutno ne znam kako se kreću cijene jer nisam dugo kupovala (imam zalihe :)), ali dosta se razlikuju od dućana do dućana, od proizvođača do proizvođača... A sve je, u biti, ista stvar, jelte.
Ili sa Zoomom, kojeg sam gore spominjala, ili s alkoholnim octom - naprosto staviš u raspršivač i navališ. Ako nema previše kamenca, može se i razrijediti s vodom (običnom ili destiliranom).
domy, da to je ta. kupim u bilo kojoj samoposluzi. sad govorim skroz napamet, ali mislim da je 200g oko 15kn.
pločice na zidu isto znam našpricati tim sredstvom. fuge se super izbijele pastom od limunske kiseline ili sode bikarbone (to mi je u glavi tako slično pa nekad smuljam jednu, nekad drugu. nadam se da ne čitaju kemičari :škanicl:), par kapi deterdženta za suđe i malo octa. jednom sam tim sredstvom prala slavine i ostavila otvorenu teglicu na podu. nije me bilo kod kuće dan-dva, MM je slučajno srušio i kad sam se vratila kući divila sam se bijelim fugama na podu :)
podne pločice inače samo prebrišemo močom umočenim univerzalnim sredstvom za čišćenje i vodom.
kad nam se baš radi veća akcija, uzmemo čistač na paru.
inače, i ja sam zamučkala ocat i naranče i sad strpljivo čekam :)
:lol:
Bilo koja kiselina otapa kamenac. Znači, može ocat, može limunska, može solna (ali bolje ne...). Soda, koliko je meni poznato, odmašćuje i izbjeljuje. Uz sve one ostale blagodati za koje se može koristiti... Moguće je da si onda sa sodom izbijelila fuge. No, soda u doticaju s kiselinom odmah započinje s kemijskom reakcijom. Čula sam od jednog kemičara da od toga (nakon što izreagira) nema nikakve koristi... Ako ima neki kemičar ovdje, neka malo pojasni. :)
Ja sam napravila dvije male tegle i jednu veliku. Mislim da novu neću praviti dok ne vidim kako će ovo ispasti... Mada, žao mi je kora... :(
...
Inače, isprobala sam recept za pećnicu. Savršeno je odmašćena, ali fleke od prskanja i dalje stoje (baš se radi o promjeni boje - mislim da tu više nema spasa...). Uglavnom, uzela sam kalup za muffine i u udubine naizmjenično stavila sodu bikarbonu i limunov sok (dakle, ne skupa u jednu udubinu, baš zbog spomenute kemijske reakcije) te nadolila vode. Kuhalo je to neko vrijeme... No na 100 stupnjeva nije se događalo skoro ništa :zbunj: pa sam pojačala na skoro 200. Uglavnom, nakon tog procesa, voda u kalupićima je bila jaaaaako prljava.... :oops:
Miško probat ću to tvoje za pećnicu, djeluje mi super.
Nego mene zanima kako čistite gljivice. Konkretno meni su se sad malo nakupile na obrubu od tuš kabine. Dosad dok je dragi radio s klimama to smo prali s dimerom( neko užasno jako sredstvo koje se koristi za pranje kamiona :o ), al sad to više nemamo jer on ne radi više taj posao, a to sredstvo je jako skupo. Inače super mi je bilo dok je dragi radio taj posao, imala sam super sredstvo za dezinfekciju, a sad mi ga je ostalo još malo, kmee!
Netko je već spomenuo - na ovoj temi ili na onoj o održavanju kuće... Sredstvo iz dm-a. Osobno ga nisam isprobala, ali forumašice ga hvale. :) Neki sam dan bila u dm-u pa sam vidjela da košta 20 kn.
Budem kupila i probala, javim ti kakvo je :)
cool. a je li pećnica bila čistija? mene živcira ono što nacuri između stakala u vratima pećnice. sestričnin muž radi u tvornici koja proizvodi štednjake pa mi je rekao da se to treba sve odšarafiti i rastaviti, ali nisam se još upustila u taj poduhvat (radije ne gledam u nju :)).
Ja ti to staklo skinem bez problema, treba ti križna kacavida, na vrhu vrata sa svake strane je po jedna vida, to odvidaš, i staklo samo povučeš prema dole. Piece of cake :-)
Samo pazi, vrata od pećnice su full lagana, pa kad skineš staklo pazi da ti vrata ne odjure u nos ili se jako zalupe :mrgreen:
mene isto muci to staklo na pecnici.par ljudi mi je reklo kad su jednom to skinuli da ga vise nisu mogli vratiti.
tako da nisam pokusavala,a stvarno bi mogla jer je katastrofa