Negdje sam pročitala da bolje ne krioterapija (smrzavanje ranice).
Da li je nekome ginekolog objasnio zašto jedno da jedno ne, što je bolje itd.
Spominju se češće upale cerviksa. Koji su simptomi?
Printable View
Negdje sam pročitala da bolje ne krioterapija (smrzavanje ranice).
Da li je nekome ginekolog objasnio zašto jedno da jedno ne, što je bolje itd.
Spominju se češće upale cerviksa. Koji su simptomi?
TinnaZ pogledaj na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=51880 Tu sam malo objasnila. Cinjenica je da se krioterapijom moze pokriti neki opasniji proces ispod tog spaljenog djela i da ga se onda teze ranije otkriva. Premazivanje jodom (par puta) je bolja opcija iako ne uspije kod svakog, ali vrijedni pokusati.
Kužim.
A zar se ne bi trebale napraviti prije bilo kakvog tretmana pretrage, da se vidi da li je općenito sve ostalo u redu? Ako da, koje pretrage?
Da li premazivanje jodom može raditi bilo koji ginekolog u ambulanti? Koliko tretmana je prosječno potrebno? Pretpostavljam da je to slični postupak kao sa kantarionom (i učinak).
Zašto je onda po tom pitanju bolje spaljivanje (ili i ono može prekriti ako se nešto ispod događa) ?
Nije bolje spaljivanje i danas se ta metoda napusta bas zbog toga jer djeluje povrsno i moze prekriti potencijalno ozbiljnije uzroke. Prije premazivanja jodom se obavezno napravi papa i cistoca cerviksa. Ne smije biti upale i papa treba biti uredan. Premazuje se cca 6 puta. Da li djeluje kao kantarion to ti ne mogu reci (nisam sigurna da je kantarion medicinska metoda). Mislim da se moze napraviti u svakoj ginekoloskoj ambulati. Naravno moram naglasiti da se nakon ponovnog poroda opet moze pojaviti!
znači isti rizik je i kod spaljivanja i kod smrzavanja, prekirvanje nečeg, ako nije napravljen nalaz prije toga.
Ja možda onda ne bih nikad bila kandidat za premazivanje jer je meni prije te ranice kontinuirano papa pokazivao upalu, a obavzeno su mi radili papu i briseve prije zamrzavanja, a, koliko sam ja i shvatila situaciju, to zamrzavanje je i rađeno zato što se nije mogao menadžirati moj papa i brisevi koji su divljali uslijed kontinuiranih upala. Mislim čak da sam (ali to je stvarno bilo davno, pa ne garantiram da sjećanje radi) nakon tog smrzavanja dobivala betadine vaginalete jako dugo (jod)...
Bok curke! Vidim da već dugo nije nitko ništa komentirao na temu tzv. ranice na maternici. Ja za par dana idem na tu famoznu krioterapiju (zamrzavanje te ranice). Ginić mo je rekao da ću morati doći 2-3 puta da bi završili proces. Kad obavim javim se da možebitnim znatiželjnicama opišem kako je to sada.Vjerojatno je isto ko i drugima, al svejedno želim to podijeliti s vama. Naime ja se spremam na prvu trudnoću (već su mi 33 i krajnji čas mi je :roll: ) i ginić mi je preporučio da rješimo prije tu ranicu, mada mi je isto prije govorio da ima vremena nakon poroda. Al kak ja to imam već godinama bit će da sam malo predugo čekala :lol: Držte mi fige...
Kad se već tema ponovo otvorila, pa da i ja iznesem svoja, vrlo svježa iskustva i saznanja.... I pozitivna! :D
Zbog jako loše opremljenosti naših soc. ginekol. ordinacija, upućena sam bila u polikliniku Sunce da obavim kolposkopiju (papa test je pokazao da imam cin1).
Nakon fenomenalnog pristupa liječnika u Suncu, a lošeg iskustva i dugog čekanja svaki put kod soc ginice, s terapijom sam nastavila u Suncu.
Ginekolog, stvarno kompetentan, stručan, pažljiv i s ljudskim pristupom pacijentu objasnio mi je slijedeće:
- ranica mi je najvjerojatnije nastala kod poroda (prije dvije godine); ranica na gliću maternice otkrivena je na kolposkopiji
- jako puno žena ima ranicu na grliću maternice i nije ju potrebno dirati, tretirati, OSIM ako/kad počne stvarati probleme: učestale upale, loš papa nalaz i sl.
- prema njemu spaljivanje ranice je metoda koja se koristila nekad, puno je bolja - poštednija metoda premazivanja ranice; pogotovo kod mlađih žena koje još nisu rodile ili planiraju imati još djece
- premazivanje ranice uopće ne boli, i potrebno je 4-6 puta
- naokon premazivanja i ponovljenog papa testa - nalaz uredan, nema više cin-a
Čula sam da se u ordinacijama rjeđe koristi premazivanje. Da li je stvarno tako i zašto, ne znam.
U svakom slučaju preporučam - premazivanje ranice.
Nakon objašnjenja mog ginića, ja ne bih rekla da je spaljivanje bolj. Bolj je jedino utoliko što se splajivanje radi jedanput, a na premazivanje moraš ići više puta (4-6). Znači, spaljivanje - valjda doslovno spaljuje, to je snažna metoda s kojoj se može i oštetiti tkivo ili kaj već...Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
prije premazivanja obavezno je napraviti kolposkopija koja točno pokaže na kojem mjestu se nalazi ranica i koje je veličine.
Eto mene žive :oops: !Kao što sam obećala, javljam se sa iskustvom više-"zamrzavanje" ranice...Ništa strašno, malo čudno kao menstrualna bol. To se radi sa tekućim dušikom. Ginić ima neku bočicu sa tim dušikom i na njoj neku vrstu slamčice. Pomoću nje prska ranicu oko 2 minute.I to je to. Danas mi cijeli dan curka neka vodica :/ al nije ništa neugodno.Moram ići k njemu za 2-3 tjedna da vidimo da li je zdravi epitel počeo proces "zacjeljivanja".Ginić mi kaže da jako puno žena ima taj problem i to zbog hormonskog disbalansa (ako sam dobro shvatila) Eto, cure...to je to. Pozdrav svima!Citiraj:
kgusic prvotno napisa
ja sam išla na premazivanja i rezultat je bio takav da rezultata nije bilo.
nakon trudnoće bila na krio.
ne boli nimalo, samo imaš osjećaj pritiska kao pred menstruaciju.
otišla još jednom na kontrolu i da mi skine taj smrznuti dio. to skidanje uopće ne boli.nakon toga sam išla na redovite kontrole,a nalazi su konačno ,nakon mnogo godina, bili čisti kao suza... :D
sada se bojim ponovnog odlaska, jer nisam bila 100 godina, prolazim već neko vrijeme kroz stresno razdoblje, zaradila sam i neku upaletinu opet (za to krivim wc na poslu.fuj!).... :/
Ja sam imala ranicu i spalio mi ju je privatni gin u svojoj ordinaciji,bolilo je ali od onda je prošlo 4 god i sve je ok
meni je ginić rekao da je bolje ranicu ne dirati ako ne stvara probleme, a ako treba spaljivati prije nego zelim imati djece onda se ne smije spaliti cijela jer postoji mogucnost da se grlic skroz slijepi i da se ne moze imati ili ce se teze doci do zaceca. posto ja imam ranicu srednje velicine, mozda malo vecu, strasno mi pravi probleme,ne radi nekih velikih upala nego radi iscijetka do kojeg dolazi uslijed promjene ph vrijednosti rodnice pa se neke bakterije koje se inace normalno nalaze u rodnici aktiviraju i rodnica luci u svoju obranu pojacan sekret. i svi antibiotici poremecuju ph vrijednost rodnice. cim je ranica veca, vise sekreta ima i tada treba stalno koristiti vaginalete. samo sto u mojem slucaju vaginalete i nisu neko rijesenje jer je vaginaleta u kutiji 7 komada, znaci 8-9 dana se to cisti pa imam svega par dana mira tj smanjeno lucenje sekreta pa nastupa menga koja traje 5 dana i opet ispocetka... bez dnevnog uloska nikamo a da ne spominjem sta je sa sexom-0 bodova! mene zaima koliko spaljivanje ili zamrzavanje ili sto vec stoji kod privatnih ginekologa? i gdje se moze nabaviti kantarionovo ulje?
eto i ja sam jedna s ranicom i to nastalom valjda u vrijeme puberteta. razlicita su misljenja ginekologa, moj je preporucio spaljivanje, ali bila sam mlada i to spaljivanje mi bas i nije zvucalo privlacno. jednom slucajno nije bilo mog ginekologa i ja dosla na zamjenu kod jednog starog, spomenula mu ranicu i prijedlog da se spali i on rekao da to ne dolazi u obzir da sam mlada, jos nisam rodila i da kakve su to gluposti. jedini problem koji imam je pojacani iscjedak, vaginalete sam valjda koristila dva puta u zivotu, eto sad sam drugi put trudna, a papa mi je uvijek ok. ne planiram spaljivanje. u blizoj buducnosti :)
I moj je ginić napomenuo da se ne bi trebalo spaljivati ranicu, pogotovo kod mlađih žena koje planiraju roditi...
Ja sam išla na premazivanje ranice, aok se dobro sjećam 4-5 puta, svako premazivanje koštalo me 100 kuna. S time da mi je prije toga napravio kolposkopiju - 250 kuna. Sve to privatno, u jednoj poliklinici.
E da, kantarionovo ulje ima za kupiti u DM-u, pa vjerujem da ga ima i u svakoj ljekarni!
ja imam ranicu na cervixui gin. mi je rekao da je ne treba dirati, da to nije ništa strašno... PAPA mi je uredan, tako da se nikada nisam zabrinjavala.
ja sam je imala, preporučili su mi spaljivanje, nisam napravila, kasnije sam promjenila dva ginića i nisu više ništa mogli naći iako sam ih uvjeravala da je imam :lol: Znači bilo pa prošlo
cao.... vidim da vas je dosta bilo na biopsiji , i ja sam pa bi htjela samo znati koliko dana nakon biopsije treba proci do spolnog odnosa ?
hvala
Pozdrav cure! :bye:
Ima li koja od vas osjećaj vaginalne suhoće nakon odrađene krioterapije, odnosno da se 'ne može navlažiti' pri uzbuđenju? Nakon koliko to stanje prolazi, hoće li se vratiti u 'normalu'? Od tretmana je prošlo 4 i pol tjedna... Baš me sad to zabrinulo, nikad nisam imala probleme sa suhoćom. A i vidjela sam da je jedna cura na drugom forumu pisala o tom problemu, da je znala ne bi nikad napravila krioterapiju.
Jeste li vi imale takvih problema nakon zahvata?? :no: