Odvedi ju logopedu. Da vidi koliko je ozbiljno to zrcaljenje slova i brojeva.
Printable View
Odvedi ju logopedu. Da vidi koliko je ozbiljno to zrcaljenje slova i brojeva.
Logopedi se ne uzrujavaju na povremena zrcaljenja u 1.r.
Mi imamo staru iskusnu uciteljicu i ona nam je rekla da je zrcaljenje do kraja prvog razreda česta pojava i da ga ona osobno tolerira, tj. ne smanjuje ocjenu, ne piše opaske i sl. radi toga.
Ukoliko se nastavi ili je uz to sklopljen i neki drugi problem, onda upućuje logopedu. Kod mojeg je sina bio ovaj prvi slučaj - nestalo samo od sebe krajem prvog razreda.
Pitanje, malo ot: koje su arkadne a koje igrice strategije? :škartoc:
Nemamo za sad nekih problema u školi, čak mi se čini da ima za svoju dob prilično dobru koncentraciju, ali se isto tako voli koncentirati na ekrane (doma nema puno prilike, ali ima i previše kod susjeda i kod bake). Prvu igricu je dobila nedavno, došla je na CD-u u jednoj knjizi. I sad žica svaki dan. Pa me zanima kako procijeniti koje su igrice ok?
Nisam neki stručnjak, ali sam to odradila sa svojom djecom. Odavno više nema oštrih granica između vrsta tih igara, ali evo općenito: Arkadne igre su vrlo jednostavne igre spretnosti (nešto kao nekadašnji fliper) gdje ne moraš puno misliti. Tipičan primjer je Super Mario (to mi je prvo palo na pamet).
Nakon toga dolaze logičke igre - tu je isto važna brzina i spretnost, ali moraš misliti malo više - izbjegavati neprijatelje, grupirati nešto u pogodne kombinacije i slično. Na pamet mi pada Fairies in Bottles (to su moji obožavali, a pojma nemam gdje mi je cd).
Strategije su kao serija na televiziji - imaš razine ili "misije" koje trebaš riješiti. Moji imaju povijesne igre, npr. Stronghold Crusader, ali to nije za malu djecu.
Kako procijeniti koje su igice ok? Paaa... to ti je kao i s literaturom. Nema loših i dobrih, ima loših i dobrih za tvoje dijete. Moj stariji je bio silno nespretan, pa smo dobro iskoristili igre spretnosti koje je igrao od najranije dobi (s primjetnim uspjehom) na računalu i na mobitelu.
Kod korištenja igara u edukativne svrhe bitno je paziti na vrijeme - da se ne pretjera. Ne mogu ti reći kako će igrice kod tvog djeteta utjecati na koncentraciju, ali kod mojih je upravo računalo omogućilo sjedenje na guz*ci dulje od 10 minuta, pa smo se poslije preselili za pisaći stol.
Svako dijete reagira drugačije. U pravilu - što dijete voli u stvarnom svijetu, to voli i na računalu. Moj stariji uopće nije ljubitelj igrica, on je ljubitelj INSTALIRANJA igrica i svakovrsnog softvera, njemu je računalo igračka, a ne sredstvo. On je pravi geek - odavno nas je prešišao u mnogim praktičnim stvarima.
Moj mlađi do škole uopće nije bio zainteresiran za računalo, odradio bi ono što smo tražili (Hlapićev ABC i Sunčice) sve dok se nije dočepao programa za crtanje. Voli crtati "na ruke" pa zna i na računalu. Danas ga isto više zanima gledanje filmova i čitanje literature nego konkretno igranje, ali u stanju bi bio satima sjediti i buljiti u tv ili youtube, pokazujući ovisničke sklonosti, pa pazim i danas da ne pretjera. Nije to više nadzor kao u dobi od 4-5 godina kad sam imala kuhinjski tajmer na stolu, ali ipak...
Stariji sin mi je zaljubljenik u informatiku i to smo godinama zlorabili kao sredstvo motivacije za najrazličitije stvari. I njega ofrlje nadzirem, jer je također u stanju pretjerati.
Za sam početak mi smo koristili upravo igre spretnosti i edukacijske softvere - klinac se igra, a zapravo uči prometna pravila, glazbu i drugo...
Ono što sigurno mogu preporučiti kao dobre i korisne igrice (imamo originale i moji ih dečki ne daju iako su većinu prerasli):
Bulajine glazbene igre: Orašar, Vivaldijeva 4 godišnja doba i Čarobna frula - imaš demo na njihovoj web stranici: http://www.bulaja.com/mgi/orasar.htm
Hlapićev ABC - za predškolce (učenje slova i brojeva), Hlapićev cd "POštujte naše znakove" (prometna pravila)
Naklada HAID - Engleski za klince, Informatička početnica (to je cd uz knjigu)... još je toga bilo, ali pojma nemam - vidiš kak čovjek sve zaboravi
Već spomenute Sunčice danas više nisu toliko popularne, ali prije dosta godina dok su moji bili predškolci - to je bilo odlično. Ima ih sva sila: Sunčica među slovima, među brojevima, u prirodi, u prometu, u svemiru, među notama....
Od ostalih igrica koje su imali i voljeli:
- Barbie Horse Adventures (iznenadila sam se kako moj mlađi sve razumije - to je na engleskom)
- Nemo (ista stvar)
Neke igre zavole tako da ih igraju i dugo nakon dobi za koje su igre namijenjene, a druge ih ne zanimaju - baš kao i knjige... Igrice se mogu dobro iskoristiti za vježbanje ustrajnosti, ali s mjerom.
Eh, sad, jesmo li mi pogodili pravu mjeru kod svoje djece vidjet će se uskoro - kad budu sami odlučivali kako rasporediti vrijeme.
Hvala :)
Kod mene je zapravo suprotan problem - nije je teško zadržati na stolici 10 minuta, baš suprotno. Bojim se da će kad malo poraste naginjati bijegu od realnosti pred ekranom, kao i njeni roditelji, uostalom :škartoc:
Upravo to radi i moj mlađi i mm (i ja bih, ali prečesto ne stignem) pa to koristimo za "metodu mrkve i batine" - na tv ili računalo ideš tek kad napišeš zadaću (ili odradiš bilo što korisno, izađeš pol sata van, čitaš lektiru, pospremiš svoj krevet... ) I čini se da je ok jer su im radne navike sad već sasvim pristojne. Ja stalno mrmljam da uče premalo, ali dok se sjetim sebe, djeca su mi ipak bolja - u osnovnoj školi sustavno učenje meni je bilo nepoznata kategorija...:mrgreen:
Najgore je to sto je uciteljica svjesna tog problema, te da je ona upozorila na M. zrcaljenje razredno vijece na kraju 1. polugodista i predlozila M. za skolskog logopeda. Zato smatram da je nepravedno da ju kaznjava za nesto za sto zna da nije problem shvacanja racunanja vec da ima problem s pisanjem tog broja.
Jucer sam nakon roditeljskog sastanka porazgovarala s uciteljicom, i ona je rekla da zrcalna devetka nije oznaka za broj devet. Rekla sam joj na to da sam ocekivala da ce imati razumijevanja za to obzirom da zna da M. ima s tim problema, a i s obzirom da ona (uciteljica) kvacicu pise u krivu stranu. Na sto je ona rekla da je ona ljevak. Dakle iz toga trebam zakljuciti (nisam to izgovarala uciteljici) da mi trebamo imati razumijevanja za njenu zrcalnu kvacicu jer je ona ljevak, a ona nema razumijevanja za zrcalnu devetku jer dijete ima problema s zrcaljenjem?!?!!?!?!?!?!!?
Ipak rekla je da ako se to ponovi da ce pitati M. kako se pise broj 9...