nisam je vidjela.
nisam je vidjela.
taj stručni skup spada u teatar apsurda, samo je žalosno što naša djeca trebaju biti sudionici, a ne samo gledaoci
"Besmislica, nesmisao ili (Besmislica, nesmisao ili (latinizam) apsurd (od lat. absurditas istog značenja kao absurdus "proturječno" u prenesenom smislu "nesposobno, nespretno") odnosi se na nešto što je glupost ili bez smisla.To može biti izuzetno nejasan, nelogičan ili neobičan događaj ili fenomen koji je suprotan umu pojedinca i suprotan smislu primjerice značenja (semantike).
Dva stara sinonima su gluposti i ludilo."
Da je gadljivo je, ne podržavam ni malo, ali kao prava PR-ovka moram komentirati - (kršitelj koda) svaka čast! PR-ovski gledano ovo je ostvarenje sna za taj brand, podržava ih državna institucija. Pa ne moraju ni imati zdrav u sloganu kad ih podržava škola narodnog zdravlja i zavod za javno zdravstvo... Kako su do toga došli je jako upitno, a za HZJZ etički dvojbeno.
Al skidam kapu onom PR-ovcu koji je ovo osmislio i uspio ostvariti.
Mislim da se taj uspjeh može opisati poslovicom: para vrti gdje burgija neće.
Ma ova ideja je mala beba u odnosu na sve sto je (kršitelj koda) do sad osmislio i progurao u svijetu.Citiraj:
Al skidam kapu onom PR-ovcu koji je ovo osmislio i uspio ostvariti.
Od preoblacenja svojih prodavaca u medicinske djelatnike koji su davali besplatne primjerke mlijeka zenama treceg svijeta, preko otimanja svih izvora pitke vode prejadnim selima .. nije cudno sto postoji bojkot bas ovog proizvodjaca toliko dugo. I tjedan koji svake godine podsjeca na bojkot.
Meni je fascinantno kako se uspijeva ljude uvjeriti u zdravost nekakvih medvjedica i drugih čudnovatih oblika, koji bi trebali biti žitarice. Pa samo za razumijevanje sastava treba ti klaicev riječnik stranih riječi. :mrgreen:
Što fali normalnim vulgaris zobenim pahuljicama, koje lijepo skuhaš dodaš cimta, jabuke, kruške, borovnice, orahe itd.. žlicu slatkog vrhnja, ili bademova musa?
Ako sam na nešto alergicna, onda na sve te jutarnje žitarice, koje se predstavljaju kao zdrava hrana.
Super za reakciju.
a je li bio netko tamo na tom skupu?
Inače, koliko ja znam, razne smjernice za prehranu djece razne dobi postoje već barem 15-20 godina, ako ne i dulje. A napravio ih je naravno isti taj HZJZ (bez nest**-a).Citiraj:
Zato su Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne mase i pretilosti, pokrenuli izradu Prehrambenih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama.
Tako da mi nije jasno ovo otkrivanje tople vode.
Kakvo, zaboga, otkrivanje tople vode?
Na tom je skupu, ako je izvjestaj istinit, dr. Pollak spomenula te smjernice, u kontekstu promocije zdravog dorucka.
Ovi se proizvodi kose sa smjernicama koje je ona istaknula, a mene su ubole u oko jer mi je jos manje jasno kako su mogli dozvoliti ovo sto se dogodilo ili nas stvarno sve zajedno drze glupim ovcama.
Kakve veze ima je li netko od nas bio tamo?
Je li tebi ok da se instutucija koja bi trebala raditi u korist javnog zdravlja, bavi pormocijom nezdravih proizvoda, pod parolom zdravog i hranjivog?
Poruke strucnjaka koji bi trebali biti neovisni da se radi o zdravim i hranjivim namirnicama i to pod reklamnom parolom multinacionalne kompanije, ne mogu nikako biti ok, eticne i profesionalne.
Što se tiče otkrivanja tople vode....
Ovdje je tekst od prije dvije godine u kojem ZJZ Grada Zagreba "Dr. andrija Štampar" piše o tada postojećim smjernicama za školsku djecu (2011. godina):
http://www.stampar.hr/PrehranaUOsnovnim?dm=2
Ovdje je člančić HZJZ-a koji govori o tada postojećim prehrambenim smjernicama za školsku djecu (2004. godina):
http://zdravlje.hzjz.hr/clanak.php?id=12449
A bilo ih je i ranije, ali ih ne mogu sa pronaći na internetu.
Zar su sve te ranije smjernice govorile da se djecu treba toviti noćnim obrocima????? Pa će sad novi pametniji stručnjaci ispravljati pogreške prethodnih koje su dovele do debljanja mlade nam nacije?
nije bio nitko od nas
skup nije bio javno oglašen
bio je za one koji imaju pojma o čemu se tu govori
mi nemamo
Ne znam kaj da mislim o tome.
Možda te žitarice za doručak nisu ni tako nezdrave kako ih ovdje prikazujete, ali siguran sam da one Nest***-ove nisu ni po čemu bolje od Kellog's-ovih, Viverinih, Familia, Podravkinih ili bilo koje druge firme.
Zato je to stvarno malo.... :zbunj:
nisi shvatio
ovdje je ngovno bilo samo povod
potpuno je svejedno tko je proizvođač smeća
ali nije svejedno s kime HZJZ potpisuje partnerstva
sada je bio n...
svejedno kako se zove
ime ionako nije bitno, kad je bitna samo lova
ma dajte, dosadno mu je, nije mu zanimljiva tema o HS na ireligioznom pa tu bocka :)
Ne šalim se. Stvarno nemam pojma koliko su zdrave ili nezdrave.
Ali opet ponavljam isto: Pretpostavljam da su sve te žitarice podjednako (ne)zdrave. Teško mi je vjerovati da su baš od te jedne firme zdravije od svih ostalih i da postoje uvjerljivi dokazi za to da su baš njihove žitarice zdravije od ostalih (takvi dokazi bi mi bili opravdanje za raditi skup upravo s njima).
OK. Imaš pravo. Do daljnjega šutim na ovoj temi jer nemam dovoljno informacija da bih to zaključio.Citiraj:
Kad zakljucis da su zdrave ( a ne toliko nezdrave) i da je apsolutno moralno i ok gurati jednu firmu pod kapu zavoda za JAVNO zdravstvo, javi se ponovo. Sad još nisi potpuno siguran.
još jedan od veeeelikih promašaja ovog ministarstva
baš upadaju u oči
hm, nije to ni loše, znati im ćud
rekla mi je sirius nek se ne javljam dok ne budem siguran da je to super....... pa sad šutim. Ali ne kužim zašto se drugi koji ne misle da je to super smiju javljati.Citiraj:
ček, ček... ti si zapravo na našoj strani
i pitaš se zašto bi HZJZ išao u pakt s njima?
A samo ja moram misliti kako je to super da bih pisao.... :zbunj::zbunj::zbunj:
uh, dok ja odgovorim, zakuha se rasprava
(plačipičak)
nego, ipak bih pitao.... s obzirom da nitko nije bio na skupu, kako znamo da HZJZ-ovci nisu govorili upravo no što piše u Rodinom prosvjednom pismu (da je bolje nasjeckati voće u nezaslađene žitarice nego kupovati šarene kutije)?
(doduše, to bi bilo otkrivanje tople vode, jer su i ranije smjernice tako govorile, ali ne bi nikoga ovdje ljutilo)
a Laurre J-Z je tamo bila kao padobranac, ne?
Oooo, sigurna sam da i jesu to govorili.
pretpostavljam prije ili poslije predstavnice (kršitelj koda)a koja je također govorila o naporima kompanije da smisle proizvod koji ima manje secera od 35 g na sadašnjih 100g, ali pretpostavljam da je taj dio zaobisla.
Šteta sto proizvod još nisu smislili jer bi sigurno podijelili reklamne uzorke prisutnima.
istina, možda je nekom palo na pamet da proizvod postoji samo bez zvucnog imena i reklame, jer zganci no name proizvodaca i jabuka bake slavice sa placa , nema zvučno ime i sarenu ambalažu.
Nedavno mi je sin imao turnir iz hokeja pod nazivom "doping nije hokej" , glavni sponzor jedna poznata farmacetska kuća. Sve je bilo prepravljeno njihovim reklamama, u tombolama su bile njihove reklame, imena lijekova i njihov način upotrebe , reklamne olovke, biljeznice, majice , čaše . Meni je to bilo smiješno, bacila sam okladu da li ćemo u tombolama dobiti možda i koji reklamni uzorak lijeka za smirenje ili steroida.
Ok,to je bilo mali nevažni turnir za koga su roditelji iz malog nevaznog kluba tražili sponzore, to neznanje i nemogućnost da nadu nekog drugog oprastam.
Ali HZJZ bi trebao znati puno bolje kakva se poruka šalje ako pričaš jedno, a radiš drugo. Zapravo čak i ne radiš drugo, nego direktno dajes do znanja da proizvođač i proizvod koji stoji ( i prezentira ) kraj tebe spada u poželjnu kategoriju o kojoj pričaš . A ne moze spadati da se na trepavice postavši .
mujica ja se nadam da su govorili ono sto se i ocekivalo od njeih, vocu i sl.
ali ono sto je probelm:
meni je isto bio to taj proizvodajc ili pak neko od kojih si ti naveo, mogla je biti i Podravka, pa da bar imamo propagandu domacoj industriji.Citiraj:
Stručni skup pod nazivom Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra održan je danas u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i N e s t l é žitarica
probelm je to sto za doticnog proizvodaca kao i bilo kojeg drugo svi znamo da im je udio secera previsok. pa niko se ne laze da je to zdrava hrana.
to mi dodje kao da Prijatelji zivotinja i Gavrilovic narave skup o odnosu zivotinja i mesne industrije. skup je cijeli lijepo organiziran, sve sto tamo govore se svi slazu, ali zasto bas ekipa iz mesene industrije, nije li im ona i glavni kamen smutnje.
N e s t l e već neko vrijeme ulazi u hrvatske škole, skupa s Hrvatskim školskim športskim savezom promovira zdrav život. Akcija se zove Vrtim zdravi film (mislim).
zbljuv.
A bila je na tv (ne znam kojem kanalu) neka dokumentarna emisija o tome, pa su prikazali kako to funkcionira u siromašnim zemljama Južne Amerike. Isto ovako - država podupire kroz svoje kanale ulaz multikompanija. I nitko se ne zapita je li to moralno... Robovlasništvo nije nikada prestalo postojati,samo je promijenilo oblik. Živimo u iluziji slobode.
Peterlin, mudra ženo...
Prikupi ovih par rečenica koje si napisala, dodaj još koju... i ne bilo ti teško poslati na mail hzjz
daj, mujice, nismo svi pametni ko ti
imam se pravo svakoga dana čuditi sve više