je, al ta ne pokusava podojiti i pravu bebu- svoju sestru :psiholog:
Printable View
je, al ta ne pokusava podojiti i pravu bebu- svoju sestru :psiholog:
Ma meni uopće nije upitno da društvo stalno radi pritisak na djecu u smislu da ih gura prema stereotipnim rodnim ulogama. Od tete na kiosku koja kaže mom D. da su Winx za curice, preko mame koja ga hvali kako joj je on, dečko, bio dobar, a jedna curica, zamisli curica, se tako vitreno ponašala da je se boji drugi put povest u šetnju, pa do mame iz vrtića koja gleda (na vrtićkoj zabavi) jednu malu prijateljicu koja pleše li pleše i kometira: ovo je curica, a ne moja, moja samo divlja!
Ali ova, šta kaže cvijeta, ne voli djecu osim svoje, i to je ono što me preplavljuje iz ovih tekstova, a ne snaga uma i uvid u probleme društva.
mudra vertex :)
vertex ajde bar voli neku, to vec daje nadu da ce moza zavoliti i tudju. no nije sigurno.
U tekstu koji je citiran u uvodnom postu je napisala
I ja sam prvo htjela napisati da se čudim što ima curicuCitiraj:
Iako cijenim njezinu iskrenost, dok je slušam, osjećam olakšanje što moja četverogodišnja kćer nije imala priliku imati nju za tetu.
onda bi ispalo da zbilja forsiram "ženske rekvizite" za curice
a nije, ja bih bila isto tako ponosna da moja curica voli sportove, alate, autiće
i čak mi je žao da nije tako, ali to su neke moje projekcije sebe
baš zato se zapravo čudim što ona ima dijete, bilo kojeg spola
i ja sam prije što sam rodila mislila u tom smjeru - samo ipak mislim da sam bila malo manje spremna suditi, pogotovo toliko žestoko
ali nakon što sam rodila i uronila u taj svijet djece, svoje i tuđe, uvidjela sam koliko je bitno ostaviti za sobom principe koji se kose s individualnosti pojedinog djeteta
Moj sin je dojio svoje plišance, stariji.
A manji se igra s barbikama, sirene i vile su mu najdraža stvorenja.
E da, i te barbike smo mu posebno išli kupovati, nije da ih je imao od sestre/sestrične ili nekog drugog ženskog čeljadeta.
dijete i onako uci gledajuci zivot oko sebe, najvise.
nece ona biti drugacija ako ima crno plavu dekicu s traktorom otisnutim na njoj ako joj je predstava koju gleda svaki dan i igrokaz koji slusa svaki dan ovakav ili onakav.
koliko tih "roza" djevojcica se s deckima kasnije, kad im lutke dosade, a dosade, poigraju, npr. s nogometnom loptom.
al za to treba djecu promatrati malo duze od par minuta u parku.
zaboravih taj dio cetverogodisnje kci.
i sama se kocim, pri prigovaranju mojoj kceri koja je olicenje curice, sto ja nikad nisam bila, u toj dobi sam unistila sve lutke mojoj starijoj sesrti. Prica o LeliBeli koji sam ja "navodno" izmasakrilala je legendarana u nasoj familiji. zbog svog ponasanja sam prozvana banditom :storma:
ali ikao ne volim roza boju, sve to sto bi curice trebale voliti prema stereotipima, ne pada mi napamet ista oduzimati mom djetetu, koje uziva u igri kakva je gore opisana.
mozda je moja zato razmazena i zbog nje ce HR bankrotirati i otici k vragu.
:lol:
ja moram priznati da neke stereotipe volim, hbg ga. :mrgreen:
Mislim da ne voli ljude općenito :unsure:
otprilike s jednakom fobijom će analizirati djecu u parku i zatvorenike
jedan od komentara na ovaj članak koji je po meni dobro pogodio bit:
Citiraj:
Razočaravajuće od jedne Maje Hrgović. Dobro, bila je iskrena i to treba pozdraviti. Od nekog tako poznatog i hvaljenog kao što je ona, očekivala bih da je o svemu dobro razmislila prije odlaska u zatvor. Što je mislila, na koga će tamo naići? Na kradljivce bicikala?Što se tiče tog pervertita i silovatelja, jest da nam je svima odvratan njihov zločin, ali nisu ni svi zatvorenici isti, niti je svaki zločin isti, a moramo ponekad uzeti u obzir i da nisu ni svi zatvorenici tamo krivi, iako većina jest.
Mislim da uopće nije dublje promislila zatvorski sustav i uopće kriminal, prekršaje i zločine te ljude koji su tamo zatvoreni.
Niti je M. Hrgović izašla iz tog zatvora s nekim dubljim uvidom u cjelokupnu problematiku i osobnim pokušajem da se bori protiv svojih predrasuda ili da kaže sama sebi da nije tamo samo zbog pervertita i silovatelja, nego i zbog drugih, možda zbog one plavuše i Romkinje. Mene je razočarala zato što znam za njene mnogo bolje tekstove.
Razočaravajući je njen elitizam i odustajanje od bilo kakvog angažmana. Uloga književnosti je i izazivanje empatije, provokacija itd.
Svasta.
pomi, nisam citala clanak o zatvorenicima, niti mi se gospodju sad da istrazivati, ali iz svega mi samo pada na pamet, da je nasla nacin kako privuci paznju.
a sjecam se kad sam bila jos djete, rekli su mi da te koje vole privlaciti paznju je najefikasnije eliminirati ne prihvacanjem takve vrste igre (jos jedan stereotip)