I meni je R. bio super, bez zamjerke (barem ne na njega, klinika je već druga priča...),....ali dok nisam upoznala Lučingera.
Printable View
I meni je R. bio super, bez zamjerke (barem ne na njega, klinika je već druga priča...),....ali dok nisam upoznala Lučingera.
mislim pročitala sam da spriječava ovulaciju....al meni po tom pitanju nitko od doktora niš nije rekao? Ništa....kad dobim M idem privatniku na konzultacije sa svim ovim papirinama pa ću vidjeti......
Pa i ja imam problem s prolaktinom e sad ne znam dali on može izazvati spontane mislim da ne, da "samo" ometa začeće, ja sam uzimala bromergon do 7 tt i onda sam se skinula s njega
i meni je bio malo povišen PRL (mislim da je gornja granica 23, meni je bio 30...) i dr me odmah stavio na bromergon (nekih 3-4 tj prije postupka), isto sam ga uzimala kratko u trudnoći ne sjećam se točno do kada
sad prije ovog postupka mi je bio ok, pa nisam ništa koristila
kleopatra koliki ti je bio prolaktin?
ovako..na jednom nalazu mi je 493,1 H mIU/L a ref.interval je 64-395......a na drugom 34,1 ug/L a ref.interval je 4-23 .... ??
Pozdrav curke,pisala sam ovih dana na podforumu potpomognuta Stigao je nalaz mm,dijagnoza asthenoteratozoospermija Malo je reći da sam šokirana i jadna.Nekako sam se nadala da je barem sa njim sve ok.I sad mi se stalno vrti po glavi pitanje zašto je baš nas snašlo to sve...kaj nije dosta kaj imamo malog anđela...i sad se pokušavam trgnut da se pokrenemo,da poboljšamo taj spermiogram,Ali u meni je takva tuga...Nemam ništa protiv mpo dapače učinit ćemo sve za bebicu,Ali iskreno kažem da me strah kaj će nam reći 19.12 u mpo ambulanti.Mislim da uz svu želju i volju za bebom jednostavno nisam u stanju prolazit ivf za koji su mi više njih rekli da mi ne gine pa i sam dr.Radončić.Jednoostavno se nadam čudu da ipak neće biti potrebe za injekcijama i hrpom lijekova .Najrađe ne bi ni otišla gore,kaj ako mi dr kaže vi morate na ivf/icsi,a ja bi najrađe rekla da ne zelim još ulazit u to,a sa druge strane tako želim bebicu Znam da nema smisla odgađat ali ja ne zelim primat još dodatne lijekove jer sam ih već puna preko glave.Mislila sam da prvo probamo nekim prirodnim preparatima poboljšat spermiogram pa ako nejde onda pokušat sa metodama.Ali strah me da ako takvo šta kažem dr da će me otkantat na početku.Znam da smo svi individualni ali molila bih Vas za svjet i mišljenje kako bi vi postupile u ovom slučaju?Pogotovo ako se nađe koja mama koja je prošla mpo...Oprostite na dugom i deprimirajućem postu ali jednostavno sam se trebala negdje izjadat
Pa naravno da će te otkantati ako mu to kažeš. Doktor medicine nije ni travar ni homeopat. Ako nisi spremna za mpo, nisi, obrati se na drugu adresu... Hoće li pomoći? Pa tko to zna, ovisi o milijun faktora. Samo nemoj potrošiti previše vremena na te "prirodne" tretmane (kao da je u mpo-u nešto neprirodno, ali dobro :-)).
Konfuzija,ja nisam ni rekla da ima išta umjetno u mpo,nisam toliko maloumna da takvo nešto mislim.Ali s druge strane ruku na srce lijekovi koji se uzimaju za stimulaciju nikako nisu niti prirodni niti su dobri za zdravlje.To što tražim razne načine kako poboljšat kvalitetu spermiograma nije moj hir.Sa razlogom bih pokušala na prirodan način,bez stimulacije iako znam da nemam baš previše šansa za uspjeh.Razlog je taj kaj već 14. godina bolujem od epilepsije,a godinu dana od hipertireoze.Nakon svih tih godina proživljavanja epi napada i uzaludno traženje antiepileptika koji će djelovat i da napokon epi bude pod kontrolom,našla sam lijek.I onda mi dr.Radončić odgovori da kaj se tiče lijeka za štitnjaču on ne smeta kod stimulacije ali kaj se tiče antiepileptika da bi ih trebalo zamijeniti onima starije generacije.O tome koliko je riskantno mijenjat terapiju neću ni pričat.Nadam se da ti je sad malo jasnije čemu moja potraga za alternativnim načinima.Vjeruj mi nije lagano kada još nisi ni počeo sa borbom,a već te na početku koče 101 stvar.Misliš da ja ne bi htjela da mogu primat stimulaciju bez dodatnih strahova da li će biti kontraindicirano.Bez ljutnje samo sam ti htjela objasnit da nije sve tak jednostavno kako se možda čini na prvu :-)
snelly meni djeluje da si ti vec odlucila i na to imas potpuno pravo. ali bojim se da u svojoj odluci ovdje neces naci potporu, tj. vecina nas ce te savjetovati drugacije.
sto se tice epi, ne razumijem se, ali koliko sam iscitala iz tvojih postova, epi je problematicna za trudnocu kao takvu, bila ona ivf trudnoca ili ne.
Istina,epi je sama po sebi problematična.Možda sam u krivu ali smatram da se kod ivf trudnoće ipak treba bit oprezniji glede epi,a i ostalih dijagnoza,lijekova i sl.Ja i očekujem savjet kakav god on bio.
nema nikakve razlike izmedju ivf trudnoce i "obicne" trudnoce, osim u progesteronskoj zamjeni za zuto tijelo.
Evo, ja sam mama koja je prošla MPO :)
Ovdje ćemo ti svi reći da ne gubiš ni trenutka, jer prva lekcija koju naučiš kad zagaziš u MPO vode jest da je vrijeme najvažniji resurs. Reproduktivno vrijeme leti, plus nezgodno je što TM ima dijagnozu; spermiogrami su varijabilna stvar i nikad se ne zna - mogu se i pogoršati.
S druge strane, navrat-nanos srljati u MPO dok si istovremeno svjesna da se ne osjećaš spremnom nije pametno, jer bilo koji stres i poraz (kojih će gotovo sigurno biti) ćeš doživjeti jače i ishendlati teže.
Ako ti je ovo '85 u nicku godište, vjerojatno još ne otkucavaju zadnje minute tvog biološkog sata, ali nemoj se previše uljuljati u to. Govorim ti jer ja jesam, imali smo dijagnozu par godina prije nego što sam konačno odsjekla i rekla "to je to, idemo". Imali smo sreće, no mogli smo lako i ne imati.
Ti za početak odi na te konzultacije; niti si obavezna odmah krenuti u liječenje, niti bi ti doktor smio reći "Pa koga ste vraga dolazili" i isprašiti te. Doduše, moguće da će negodovati ali što te briga, tvoj život, tvoja stvar kad ćeš u postupak. Ni prva ni zadnja koja je došla na konzultacije bez spremne odluke, uostalom zato se i zovu konzultacije, a ne predbilježbe.
Ako ništa, barem ćeš saznati koje su ti opcije - doktor ustvari prije nego pogleda spermiogram i tebi napravi pregled i osnovne nalaze niti ne može sa sigurnošću reći koja je metoda za vas. Sama riječ asthenoterato nama na forumu ne znači puno dok ne znamo postotke (prepiši s nalaza pa ćemo znati više), no ako je Radončić vidio nalaz i rekao da je to slučaj za IVF onda vjerojatno nije lakša. Svejedno za početak ponovite spermiogram, možda se ispostavi da ste ipak lakši slučaj pa krenete s inseminacijom. Moguće je i da će vam prvo preporučiti prirodnjak (IVF bez lijekova), eventualno blagu stimulaciju (tablete). A dosad sam se više puta uvjerila da cure jednom kad upadnu u mašinu, ako im ne uspije u 2-3 inseminacije ili prirodnjaka, jedva čekaju da se pošteno izbodu i nastimuliraju :) jer tu ipak šanse rapidno rastu.
Na ovom podforumu smo manje-više sve isprobavale s prirodnim pripravcima i mogu slobodno reći da smo jedinstvene u savjetu: da, uzimajte ih ako vjerujete da će vam pomoći paralelno s MPO. Ne umjesto i ne prije.
Da sažmem: pitaš što bismo mi na tvom mjestu. Ja bih otišla na konzultacije, vidjela koje su mi varijante na raspolaganju, i dala si vremenski rok u kojem bih pokušala svariti činjenicu da mi je MPO jedina opcija. Ako bi rok prošao a ja se i dalje ne bih osjećala spremnom, vjerojatno bih krenula u postupak na silu. Ako bi me ta misao cijelo vrijeme kopkala i činila mi život jadnim, otišla bih i prije isteka roka. U međuvremenu bih kljukala muža tim alternativnim preparatima ne uzdajući se previše u njih i ciljala odnose.
E da, u svojim MPO pohodima sam upoznala dvije cure s epilepsijom; jedna je bila u prirodnjaku- baš su joj preporučili zbog epilepsije, a druga u stimuliranom- njoj dijagnoza&terapija nisu bile prepreka. Obje su pile iste lijekove, ali detalje ne znam, pretpostavljam da je odluka ovisila o težini dijagnoze...
Argente,hvala na savjetu.Stvarno si lijepo to obrazložila.Laknulo mi je kad si napisala da ima i cura sa epi u mpo nekako mi je lakše jer mi se ne čini da sam sama sa tom dijagnozom :-)
Draga moja, nemoj se ti ljutiti, ali tko je tebi s takvim dijagnozama stručniji pomoći... doktor medicine ili neki priučeni alternativac? Nemam ništa protiv alternative, ali u RH je to još divlji zapad. Druga je stvar ako je problem samo u malo lošijem sgramu, to se i samo od sebe popravi, ali ne bi ti u tom slučaju odmah predložili ivf... No hard feelings.
Ja sam misljenja da alternativni pripravci naravno ovisno o dijagnozi i o tome da ste se predhodno dobro raspitale nije losa stvar ali mislim da bez konzultacija s mpo lijecnikom sve je to uzalud . Ja to gledam iz svog slucaja... Uzalud mi svi pripravci koje sam popila, tesicevi cajevi, maticne mlijeci, vitamina raznih... Kad mi je lijecnik rekao dijegnozu nizak amh. Nema tog pripravka koji bi to mogao popraviti:-)
Ali za opce stanje organizma koje se priprema za postupak sigurno nemoze odmoci.
Sretno