litala,
koliko se orascica stavi za jedno pranje? koliko traje ta kolicina?
Printable View
litala,
koliko se orascica stavi za jedno pranje? koliko traje ta kolicina?
pise 5-7 polovica ljuski. al su sve ljuske nekako spojene pa su cijele, ja sam stavila 5 cijelih jer mi je masina od 7,5kg. kaze da se za prljaviju robu moze malo vise. ako se pere na 30-40 stupnjeva moze i za dva-tri pranja (ne smiju se u medjuvremenu osusit), za vise temperature za jedno pranje.
mislim da bi meni mogli trajat bar sest mjeseci.
zasto se ne smiju u medjuvremenu osusiti? nisam vidjela nista u vezi susenja? bit ce da mi je promaklo.
Ja sam skuzila da se oni u jednom pranju nikad ne razmoce do kraja, odnosno krenu se otapati po rubu. I onda ja taj rub ogulim i bacim, a u vrecicu dodam jos ljuskica.
I ja nisam dobila orascic za posaditi, buuuuuu. :cry:
ajd da ne budes u bedu, kad ovaj moj rodi, dat cu ti ispod cijene :P
nego, kontam malo o tom pranju. fakat ostaju mrlje. od zemlje, trave, sokova... ne opere se to nis. a mi smo puni fleka. mislim, ja se divim svima onima koji uspiju imat djecu (ili bar troje njih ;)) i ne se flekavat... nama to ne uspjeva, nema sanse...
pa si kontam kako je to ustvari idealno kad si odrastao, ili su ti djeca vec prevazisla valjanje po svim mogucim podnim oblogama vanjskim i unutarnjim, i smanji se broj zaflekavanja... al za sada - mislim da ce orasi bit za pranje recimo posteljine i nekih stvari koje se ne uprljaju bas dubinski (ako imamo takvih :roll: ) e, nemojte mi predlagat da spricam nesto po mrljama pred pranje, nema sanse da ja to izvodim, ja vadim iz kante i direkt u masinu, nemam ja volje ni ambicije prebirat po sporkoj robi i sprickat tu i tamo neku mrlju, prekomplicirano :mrgreen:
inace - ja sam njima, kao takvima, posve odusevljena i jedva cekam dan kad ce moji klinci prestat flekat i sebe i mene pa da ih ubacim u redovnu upotrebu :D
Mi smo ih uveli u skroz redovitu upotrebu kad su mi istekle zalihe praska prethodno kupljenog.
Meni idu mrlje (osim onih najnajtvrdokornijih) van samo ako malo namazem fleku sa sapunom za rublje (onaj najobicniji zuti od 2 kn). Za posteljinu, rucnike i donje rublje nam je super jer nam to nikad nije jako prljavo.
E da, na mojim uputama nista ne pise da se ne smiju posusiti izmedju upotrebe (ili sam previdjela to), samo da se bace oni skroz razmoceni i doda novih.
U svakom slucaju, zadovoljna sam.
evo i ja isprobala jednu turu u masini, ali kako nisam dobila upute, stavila sam onako 4 cijela.
ok se opralo, ali nije ni bilo baš porljavo i zaboravila sam stavit lavandu il nešto drugo za miris.
ajde mi pliz napisšite detaljno kako se koriste.
znači nekoliko polovica u malu vrećicu?
jel ih treba malo izgnječit ili samo prepolovit?
nakon pranja oguliti što?
u čemu ih održavat vlažnim, u nekoj kutiji?
mammaju imas previse pitanja :P
samo sam dosla javit ovo.
danas mi dosao katalog quelle, i u dodatku "dobro & povoljno", str. 8, ima: ekoloske kuglice za pranje rublja. idealno za alergicare i osobe koje boluju od neurodermitisa. odlicne su za pranje sarenog i osjetljivog rublja na temperaturama od 30-90stC. 100% bioloski razgradive.
sifra: DP23 12 89 -----> 500g za 39,00kn
sifra: DP30 32 99 -----> 1000g za 69,00kn
na slici je fakat vrecica s orascicima :)
litala, znam, čekam da se javi neko s više inspiracije za pisanje :D i super za quelle :D
Juanita, ubacis 6-8 polovica, samo prepolovis, to je da bolje luce saponin.
Ja ne pazim hoce li se posusiti ili nece, jer u mojim uputama nije pisalo nista takvo :P . A ne pise ni na netu, bar ja nisam nasla.
I ko sto BB rece, nakon pranja otkines one razmocene komade i bacis, jer su potroseni. Vrlo lako se skuzi koji su to. Jednostavno budu drugaciji.
Marta jel se ovi koje sam ti ja donjela pjene isto ko oni od prije?
Moji se uopce ne pjene. :?
Nemrem vjerovat da su u Quelle takve cijene, pa to je duplo jeftinije nego sto smo mi platili :shock: .
pojma nemam smucka, nisam zagledala dal se pjene.
mislim da cu si naruciti zalihu iz quellea.
Curke, kod mene u zadnje vrijeme sve neke "drastične" :) mjere. Idemo na planene s drugom bebom, ne perem više bijeli veš s pretpranjem (ali još uvijek na 90 :roll: ) pa si mislim - ako ću platnene, onda bih ih baš i mogla prati s nečim drugim, drukčijim od ovoga dosad.
Jesu li ti oraščići iz Quelle-a stvarno pravi?
Marta, ne mogu to pronaći na Quelle-ovom webu. Kaj nema tamo?
izgleda da na webu nema, ali probajte zvat i pitat, tamo s onim podacima sto sam napisala gore...
inace, ovako moja cura komentira neki dan, kad je stavljala susit donje rublje i naletila na noine gacice pokapane sokom zrele tresnje (nije se opralo na 60 s praskom, ne koristim orascice za bijelo):
- dobro mama, sta si ti ovo prala s orascicima? nis ti se nije opralo... :P
Evo ovako, nakon nekog vremena s orascicima - nisam prezadovoljna, ali nisam ni nezadovoljna.
Naime, fleke koje moje cudoviste donese doma ne idu dolje nikako s orascicima i njenu "vanjsku" odjecu i dalje perem s tekucim dm detergentom. Stavljam ga upola manje nego ikad, i opet bolje opere. Kako bi napunila masinu, i nase sareno perem s njim.
Donje rublje, plahte, pidzame, rucnike, i odjecu koja nije ocito flekava, perem samo s orasima i zadovoljna sam. A miris nakon sto se osusi - ja dugo, dugo nisam osjetila takvu svjezinu. Mozda je do kombinacije sunca i vjetra - prirodnog susenja (obozavam ljeto, kad mi je roba za pola sata suha!) ili do oraha, ali u ovom dijelu sam bas jako zadovoljna.
Naručila sam iz Quelle-a 1 kg - 69,00 kn
Ja bih s time prala platnene. Ima li tko iskustva?
pokakane ti se nece dobro oprati, ali to sunce dosta dobro izvuce.
Ja sam tek na proucavanju i skupljanju informacija -
Ovo iz Quellea su cijeli orascici? Za pranje se koriste samo ljuskice. Zato ovi vjerojatno djeluju jeftinij.
Sto se ljuskice vise usitne i sto je visa temp pranja, to se bolje izlucuje saponin. Kod tvrde vode i niskih temp treba uzeti vise ljuskica (6-7 polovica).
I ja sam naisla na podatak da se ljuskice ne koriste vise nakon susenja, ne znam zakaj.
Postoji vise vrsta tih orascica, najbolja je navodno Sapindus Mukorossi (svjetli, veliki plodovi), koju vrstu prodaje Quelle?
Jeste li probali sa "sapunicom" oprati sudje, kosu...
Ima puno ljudi koji su izuzetno zadovoljni. Rađena su i razna testiranja i tu ima dosta kritika. Ali taj je sapindus jeftin i ekoloski pa je sigurna dobra opcija barem za dio pranja.
E, a ja sam baš htjela pitati na kojoj je temp. najbolje prati s oraščićima.
Inače, ovo iz Quelle-a su isto ljuskice, a ne cijeli oraščići, nego kao polovice
Perem s orasima već tjedan dana i razočarali me! :/
Ako je nešto flekavo nema šanse da siđe, sad sam kupila Urtekramovo univerzalno sredstvo za čišćenje, pa ću probati njega na fleku i onda pranje s orasima.
Javim rezultat!
Ja sam svoje orascice potrosila, a quelle ih vise nema u ponudi. help :) Znate li gdje se jos kod nas mogu kupiti?
evo ima ih u Quelle-u.
ne znam da li ponovno jer sam danas prvi put pogledala, ali tek toliko da znas :)
http://www.quelle.hr/hr/extern/index...elle%26meta%3D
Ako koga zanima, pronašla sam oraščiće u Zagrebu :D
Ima ih u novootvorenoj trgovini zdrave hrane Garden, Prilaz Đure Deželića 87 - pri kraju zelenog vala prema Zapadu (50-ak metara od Trga Francuske Republike).
Ako koga zanima, pronašla sam oraščiće u Zagrebu :D
Ima ih u novootvorenoj trgovini zdrave hrane Garden, Prilaz Đure Deželića 87 - pri kraju zelenog vala prema Zapadu (50-ak metara od Trga Francuske Republike).
da, i ja sam ih kupila u gardenu, i ono sto je super je da imaju i malo pakiranje od svega 4-5 orascica
jos nisam probala, odlucila napraviti od njih tekuci det. kako je negdje seni pisala, a nikako kupiti jos.
Kupila sam pakiranje od 25 dkg za 34 kn, unutra je i mala pamučna vrećica koja se stavlja u bubanj. Zasad sam oprala 2 runde rublja na 40 stupnjeva, i to tamne boje i nakon prvobitne zbunjenosti hoće li to oprati rublje jer se vrlo malo pjeni, a i zbog ne-baš-ugodnog-mirisa oraščića :shock: na kraju sam prezadovoljna :D.
Rublje je čisto, nema nikakvog mirisa (stavila sam malo eteričnog ulja melise u ladicu uz pranje), kad se osuši miriši na čisto oprano i što je najzanimljivije, mekano je bez dodavanja bilo kakvog omekšivača. A primjetila sam da je i nekako manje izgužvano.
Baš čudno, pitam se kakve sve kemije stavljaju u ove Persile i ostala sredstva za veš kad rublje bude tako kruto ako se ne stavi omekšivač.
Toplo preporučam ;)
A mene zanima ispere li se to uopce skroz iz robe ako bude u masini tijekom citavog ciklusa pranja?
nasla sm negdje na internetu da se ne isperu sasvim 100%, ali to nisu u clanku predstavili kao neki veliki problem.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
tekuci se naravno sasvinm ispire.
inace ja sam s onim tekucim orascicima iz dm-a (zovu se nekako sawan ili slicno) jako zadovoljna. svidjelo mi se (iz ljenosti) to sto je tekuci, jer inace moras imati nekakve vrecice za te orascice da se ne raspu svuda po vesu. a dok ja nadem te vrecice...
sto se tice pranja i cistoce, zasada peremo s tim kosulje, majice i sve ostale finije stvari, koje nisu ni prljave (jer se nose samo jedan dan) ni flekave, a i curka raste, pa i njene stvari nisu vise nesto flekave.
odjeca je meka nakon pranja (nakon tih orascica ni ne treba omeksivac - pise na pakovanju), dobro oprana i sve ok.
ako se zeli neki poseban miris, predlaze se (na pakovanju) staviti par kapi nekog etericnog ulja. to jos nisam probala.
seni, može li molim te točan naziv tog tekućeg iz dm-a
baš me zanima, a nisam nikad primjetila tako nešto.
Dok moja djeca ne prerastu fleke i flekavanje, mi cemo se, nazalost, i dalje saftati u kemikalijama. :/
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Ja nemam vrećice za to :/
Mogu staviti u onu plastičnu lopticu za tekući deterdžent?
I stavila bih neko eterično ulje, npr naranču :mrgreen: kolike su šanse da bi bijeli veš pokupi neke flekice?
Rasut ce ti se pa ih neces moci pokupiti. Trebas malu platnenu vrecicu. Ili mozda onu supljikavu za pranje osjetljivog rublja.
Stavila sam ih u neku malu vrećicu za grudnjake, ima manje rupe od te neke za osjetljivo.
Valjda će bit ok.
To moze. Orascice mozes koristiti vise puta, zato ih je bitno imati na hrpi nakon pranja.
Znam, ali se prvo nisam sjetila vreća. Često se zagube :mrgreen:
Fala draga.
je li vam opralo štogod?
kako peru vunu, zna li tko (pošto kod mene pletenina na pleteninu)?!
jedna će mi ih forumašica donijeti pa sam mislila za posteljinu i ručnike barem te robu koju treba osvježiti
a menstrualni ulošci?
Meni nije opralo od menge flekicu na gaćicama :(
Ali ionako ne mislim orašćiće koristiti za bijeli veš. Stavila sam ono et. ulje od naranče i sad totalno funky miriši :P
Evo , malo podižem temu . Već duže vrijeme tražim indijske oraščiće za pranje i nema ih u nijednom centru , dm -u , quelle u kojem sam ja gledala pa me zanima da li se mogu nabaviti negdje u Hrvatskoj ? Htjela bi ih koristiti što prije . :)
pa dakle, kaj vi sve ne iskopate! zvuči genijalno, i ja bi to! idem u ch uskoro, nadam se da i tamo ima!