potpis
Printable View
I ja se slažem sa apri.
Bojim se gužve i gomile, imala sam čak i napad panike u masi. Ali ipak idem na skupove koji su mi bitni, kao i na koncerte. Ne idem u sredinu, uvek sam negde na obodu gužve.
Dete vodim zavisno od situacije. Kako procenim da mi se čini bezbednost skupa, tako je vodim ili ne vodim.
S obzirom da imam dodatne informacije, nemogu se složiti s Apri (ovaj zadnji dio o tome da kad hoćeš makneš se) - moja rođakinja je s djetetom došla do Markovog Trga i onda su gore morale i ostati dogledno vrijeme jer ih specijalci nisu puštali (to je njena izjava). Navodno da je sama Mirela Holy intervenirala kod specijalaca da puste nju s malenom i još par roditelja s djecom "kojima je bilo dosta" - a da nije?!
I možemo mi tu relativizirati; sport, planine, promet - to sve nisu rizici gdje te mora čuvati od nekog specijalna policija.
Ne znam za zadnji mars, mi smo se uvijek mogli maknuti, sa svakog prosvjeda. Osobno, puno odlazim na koncerte i festivale, i iako i njih drzim za sigurne, tamo ne vodim klince jer mislim da bi se teze izvukli da moramo. Ali sigurno ima prosvjeda i prosvjeda. Prajd i tomu slicni su miroljubivi prosvjedi, setnje kojima se slavi ljubav, atmosfera je topla i vesela. A od ovih s druge strane nas dijele stotine metara i hrpa specijalaca. Naravno, uvijek mozes ponoviti da relativiziramo, ali tesko je pricati o tome s nekim tko nikada nije bio na prosvjedu takvog tipa.
ne mogu reći što se događalo na svakome metru, mi smo bili na začelju
ali niti je bilo nešto previše specijalaca, niti je bila gužva, niti je atmosfera i u jednom trenutku bila napeta
ne razumijem, odakle nisu puštali?
pa trg je otvoren bio cijelo vrijeme, mi smo šetali vamo tamo, djeca su trčala... pozdravljali smo se sa poznatima... baš je bila dobra atmosfera
jedina je gužva nastala kad se krenulo stubama gore, jer se stvorilo usko grlo
iako, razumijem da su se htjela izbjeći kamenita vrata, kako netko ne bi shvatio kao provokaciju
to mi dodatno govori koliko su organizatori mislili na sve
ok, možda nisu mislili na roditelje s kolicima, ali oni su onda krenuli okolo
buduci da se ovo tice mene
ja ne relativiziram, usporedjujem iskljucivo SVOJA iskustva, a ne neka tamo iskustva
nisam navela sport, planine i promet nego situacije jednakog rizika
i koje bi opet izabrala
ali nikad ne bi nagovarala druge da izaberu isto
niti bi rekla da u njima nema nikakvog rizika
pa ovdje na forumu su me prije x godina (previse da se ti sjecas) bas cure pljuvale kako vodim dijete na opasno mjesto, ne mogu se sjetit koje je tocno bilo
i kako sam serijska prosvjednica, mogu reci da na niejdnom prosvjedu na kojem sam ja dosad bila djeca nisu bila ugrozena
osim mozda dosadom
mozda bi radije bila na drugom mjestu nekad
ali pravo je njihovih roditelja da izaberu da ce se djeca nekad i dosadjivat
ko i nedjeljom na misi vjerujem
prije par mjeseci sam bila na jednom prosvjedu s kojeg su nas maricom vozili na drugi kraj grada
kako znam da je i sasa bila na tom prosvjedu, a nije isla maricom, ocito su policajci imali razumijevanja za njih kao roditelje s djecom
jer u marici nema sjedalica
pa nece sami krsit zakone koje su donijeli :)
specijalci stite i velik broj utakmica
srecom pa ima i puno djece tamo
zamisli da netko kaze nisu utakmice za djecu
ja ne razumijem svrhu ovog topica. dobro je mojca rekla, ako covjek procjeni da su dobre sanse da izgubi glavu nece niti sam ici na takav prosvjed, ako misli da je sigurno i da se prosvjeduje za "njegovu" stvar ici ce, pa i s djecom. ne mogu se oteti dojmu da se pokusava naznaciti da to i nije bas odgovorno- sa djecom ici na gay pride. a mozda sam u krivu..
i jos nesto, MM i ja idemo na skupove i u svojim se okvirima trudimo biti glasni i jasni oko toga sto drzimo ispravnim i vaznim, iako to cesto ide kontra vecine. i kao sto sam na ireligioznom pisala, to nije bas ugodno, i ponekad je zastasujuce sa mnogih aspekata. ali ne moze se u zivotu biti mali miš sakriven u svojoj sigurnoj rupi, cijelo vrijeme. i to je jedna od poruka koju zelimo da nasa djeca cuju. zato idemo na prosvjede.
Bili smo na nekoliko prosvjeda u posljednjih par godina i uvijek su djeca isla s nama. To su bili sigurni prosvjedi (Rodin protiv mpo zakona, prosvjed protiv kapitalizma, protiv gradnje na Marjanu...). Na prajd ih naravno ne vodim, Split jos nije zreo za to, ali nadam se da ce jednog dana biti.
osjecam se prozvanom za ovo "mali miš skriven u svojoj rupi zauvijek" pa cu ti odgovoriti da postoje i drugaciji nacini da se "prosvjeduje", npr. ja bojkotiram sve i svašta kod kupnje i svom djetetu (i mužu) vrlo cesto objasnjavam zasto neke proizvode ne kupujemo, u neke restorane ne zalazimo i tak... mislim takoder da sam vrlo informirana o svijetu u kojem zivim i zivim već dugo godina isključivo po svojim pravilima, bas da bi to mogla, paše mi ne pojavljivat se iznad radara. ne mislim o sebi da sam mali skriveni preplašeni miš i uopče mi se ne sviđa ta konstrukcija. zasto bi ja trebala mahati transparentima i time pokazivati (kome?) da sam hrabra? svida mi se mir koji uzivam i ne mislim da svojem djetetu, zato sto čuvam svoju i njenu glavu od potencijalnih sileđija, prenosim poruku da je dobro biti kukavica ili beskičmenjak. Jednostavno ne vjerujem energiji mase i to je to.
Potpis na Malu vilu - plus dodatak Saša u krivu si, tema mi nije bila gay pride i sl., naznačila sam to 2x do sada.
Ispravite me, al ne sjecam se daje neko dijete ozbiljno nastradalo u nekom prosvjedu. S druge strane, svake godine jedno strada na bazenu, a u prometu dane pricamo, al u prometu zaista ima znacajno vise sudionika.
Vasi gay prijatelji se ne boje prosvjeda, nego razlaza i sacekusa. Hetero parovi i obitelji do sada nisu bili nikada cilj dezurnih nasilnika i mrzitelja.
Sasa, lijepo! Nije svatko za prosvjede, niti svakoga jednako boli nepravda koja nema direktne veze s njim. Ja ne bih isla sama u gay prosvjede, al vec s muzem se osjecam dovoljno sigurnom da ne mislim da ce me pratiti i pretuci kao sto to cine gay parovima.
Tesko mi je shvatiti izjednacavanje provokacije u obliku setnje ili ljubljenja u cilju samoobrane (od kontinuiranih napada s oltara), s provokacijom ( iziritiranih miroljubivim prosvjedima) u obliku sacekusa i premlacivanja u ime ljubavi.
đizs. da djecu. kad ti suzavac naprska oči, to je prestrašno. riga ti se i ne možeš disati. strašno.
trenutno u istanbulu. a mi mislimo da se kod nas krše ljudska prava.
http://occupygezipics.tumblr.com/
Meni je teško shvatiti nasilje i mržnju u bilo kojem obliku. Oprosti Jelena još jednom, ponavljam da tema nije gay pride i tema nisu homoseksualci. Ak tema nekog smeta i smatrate da je glupa - izvolite je obrisat, zaključat, što god. Hvala!
Stampedo moze nastati i na Dolcu subotom u slucaju pozara.
Po meni jedino gdje eventualno ima smisla govoriti o riziku su gay prosvjedi. Al u ZG je zastita zbilja dobra i kao sto rekoh, mislim da je veci rizik na bazenu.
Sve je moguće, pa i drveni šparhet. Ja uvijek u nečemu tražim ono dublje i sakriveno, pa tako i u bilo kojim skupovima. Zapravo nikad nemožeš znati političke zakulisne igre oko nekog skupa gdje u tvoje mirne redove može biti ubačenih osoba koje bi izazvale probleme, a kao takve i ekstremni odgovor specijalnih snaga policije. U takvoj gunguli svoje dijete nebih voljela vidjeti, a vjerujem isto i za ostale.
Evo, piše Cvijeta da su u Turskoj bili prosvjedi a la naša Varšavska; misliš da je policija gledala po kome je raspalila... O tome pričam.
Pa ako pitas da li mislim da treba djecu voditi u prosvjede u Palestini, onda je odgovor NE. Ako mislis trebaju li mali Palestinci kamenjem gadjati izraelske tenkove, opet NE.
Evo jednog lijepog prosvjeda za djecu:
http://www.dw.de/djeca-protiv-pomanj...ena/a-16642600
Na prosvjed nisam nikad isla, a da nisam znala zasto sam tamo i tko je organizator i tko koga. Ako nemam vremena za prouciti problem, onda ne idem. Ako ne znam tko organizira potpisivanje peticije i sto mu je cilj, ne potpisujem.
Da li mislim da djecu treba voditi u splitu na prosvjed. Ni tu nisam sigurna. U Zagrebu, okolici i sjevernije, ne vidim problem.
Trebas li sebe izlagati riziku? Samo ako ti je vazno. Ja jesam. I opet ne skroz bez rezona, procijenila sam rizike, procjena je ispala realna.
svima koji se osjecaju prozvano se ispricavam. doista mi nije bila namjera. pricala sam iskljucivo!! o svojoj obitelji koja prosvjede dozivljava vaznim oblikom borbe. ne ulazim u to za koje se ciljeve i na koje sve nacine bore drugi forumasi.
sto se tice gay prajda, kako ne pricamo o njemu kada je to prosvjed nakon kojeg se prosvjednici ( ili u toku kojeg, u splitu) mlate? nakon prosvjeda u varsavskoj nikog nije bilo strah ici kuci.
da, i mi smo bili na prosvjedu za varšavsku. skroz sam zaboravila.
svatko može odlučiti za sebe, a i pitanje je postavljeno tako da svatko napiše kako odlučuje i što su mu razlozi. neki ne žele voditi djecu, neki žele. potpisujem jelenu - svatko procjenjuje je li mu je toliko bitno da su mu rizici za konkretni prosvjed prihvatljivi.
moram reci da sam bila vise ugrozena na tekmi nego na prosvjedima.
i osjecala sam se tamo nesigurnije nego na prosvjedima.
i dijete sam samo jednom, i nikad vise, odvela na tekmu.
a to je kao obiteljska "zabava".
suzavac sam dozivjela u vlastitoj osnovnoj skoli, oko skole i tramvaju. nikad na prosvjedu.
jedino sam pala na pod na koncertu, nikad na prosvjedu.
zadnjih par godina sam stagnirala s prosvjedima, imala sam time out, no ponovo mi je puna kapa.
mislim da se moze na vrijeme procjeniti kad se situacija zakuhava i maknuti, povuci.
situacija u turskoj je prica za sebe, tamo su stradali i turisti koji veze nisu imali s prosvjedom.
i da, vodila sam i dijete kad sam isla.