da bar. ja zaboravim lijepe i zapamtim one koje hocu mijenjati i koje me razp*djuju :D
mozda kad narastem, ipak, konacno :mrgreen:
Printable View
da bar. ja zaboravim lijepe i zapamtim one koje hocu mijenjati i koje me razp*djuju :D
mozda kad narastem, ipak, konacno :mrgreen:
Ti kriteriji za vladanje su napisani da drže vodu do 8. razreda. Kod male djece to nema smisla. Uostalom, na roditeljskom će se sve raspetljati. Uostalom, sve ovisi kako ti padne grah - ako izvučeš lošu učiteljicu ili loš sastav razreda, ni najbolji kriteriji ne pomažu. A ako je učiteljica i drugi klinci ok, onda ti kriteriji ni ne trebaju.
Nas tek čeka roditeljski, jedva čekam čuti koju o tome.
A ovo u vezi prvog dana, baš ste me iznenadile-kod naših je od početka rad, red i disciplina. Kad dolazim po E. iz učionice uglavnom čujem učiteljicu, nikakav nered nije u razredu. Mislim, čuju se i djeca, ali kad ih nešto pita.
Doduše, E. je odmah prvi dan upotrijebio cijeli arsenal, ali ga je s lakoćom prizemljila :mrgreen:
Najmanje mi je bitno je li piše uzorno. dobro ili loše, bitno mi je da svakodnevica ide naprijed.
Imas dvoje ucenika s potpuno istim ocjenama. Jedan nema nikakvu dodatnu aktivnost, a drugi ih ima nekoliko (izvannastavnih, izvanskolskih, svejedno). Ovaj drugi ocito ima jos hrpu dodatnih interesa i ulozio je puno slobodnog vremena na te dodatne aktivnosti i to daje siru sliku o tom uceniku.
oh ne, ne daje. to mi mislimo da daje.
moze se raditi o uceniku koji privatno uci neki instrument i/ili strani jezik i/ili sate likovne kulture. to dijete ne moze donjeti nikakvu potvrdu.
s druge strane jedno dijete u godini dana promijeni 5 aktivnosti, 3 sporta i 2 jezika. ni na jednom se ne zadrzi dulje od 2mj. ali radi se o klubovima/skolama i on donese 5 potvrda o svojim izvanskolskim aktivnostima.
to sto pise u svjedodzbi ne govori apsolutno nista o interesu tog djeteta i zbog toga je totalno nepotrebno.
Ne brini nađu oni načina da priznaš, pa čak i ono što nisi napravio.:-) Moj sin je jednom nacrtao, napisao i potpisao opsežno priznanje diktiranim tuđim riječima za nešto što uopće nije napravio on nego jedan drugi dječak iz razreda i da mama od dotičnog nije došla u školu ispričati se oni nama nikad ne bi povjerovali jer eto imaju priznanje! Zato nam je ta škola sada bivša usput budi rečeno. Jadno dijete sve je priznalo samo da ga ostave na miru. Zamisli metode, pedagoške.
Bitno da može donijeti potvrdu za nogomet, he he he....
A sad ozbiljno - poznati su kriteriji što se smatra izvanškolskom aktivnošću, što izvannastavnom, koliko što bodova nosi za srednju školu itd. ali mislimda nema smisla zamarati se time već sada.
leonisa, štedi živce, trebat će ti - tek si krenula upoznavati nebuloze našeg školskog sustava, a nije on ni tako loš koliko još stigne postati...:mrgreen:
toga se i bojim. al ajde, kad dodje S. na red bit cu zen :cvijeta: :peterlin:
pikula, ne mogu vjerovati da i to postoji!
o, da. Na žalost.
Ali kakve veze te slobodne aktivnsti imaju sa školom i zašto bi se trebale ticati škole i upisivati ili još gore bodovati? Milsim, ako imamo ovaj primjer koji si ti navela, da li bi to značilo da odlična ocjena onog učenika sa slobodnom aktivnošću vrijedi više od onoga koji se ne bavi ničime? Pa ocjenjuje se znanje, a ne koliko netko vremena grije stolicu.
To što netko radi u slobodno vrijeme ne znam zašto bi trebalo na bilo koji način utjecati na ocjene, odnosno na dojam o školskom uspjehu.
aj otvori :)
mislim, znam da se ne boduje pohadjanje necega, zato mi jos vise nebulozno upisivanje u svjedodzbe.
Sve o upisima u SŠ imate na stranici: https://www.upisi.hr/upisi/
Desno u zasivljenom dijelu imate link na "Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014."
Poglavlje X i XI govori o vrednovanju posebnih rezultata u prethodnom obrazovaju.
Još i XII poglavlje.
U biti, ja uopce ne vidim smisao uciteljskih akademija i profesorskih smjerova na fakultetima kad roditelji i ministar znaju puno bolje od nastavnika sto i kako treba.
enela?
čitat ću sutra (ako stignem)
ali ako te je na ovu temu potaknuo onaj papir što smo morali potisati, opusti se
većina djece ima uzorno vladanje
(valjda, moram priznati da nikad nisam pokkušala saznati kakvu ocjenu iz vladanja imaju druga djeca iz razreda)
Ovo s redarima me podsjetilo na jednog mog profu iz srednje skole koji bi zapisao redare i za sljedeci tjedan ako mu nisu dovukli u razred neku stolicu na kojoj je on sjedio. Jednu jedinu u cijeloj skoli valjda. Jedne je upisao do kraja godine, LOL.
leonisa, kriterije za vladanje donosi Uciteljsko vijece, to se nije sprdnula jedna uciteljica i izmislila. Nejasni su jer je to vladanje, tu nema crno-bijelo. Siva zona. Ocjenu iz vladanja potvrduje Razredno vijece, znaci opet ne moze uciteljica sama od sebe nakalemiti dobro ili lose vladanje. O svakom vladanju nizem od "uzornog" raspravlja se na Vijecu. U obzir se uzima i to ima li poboljsanja u ponasanju ili dijete uopce ne reagira na usmene opomene nastavnika.
I da, strecnulo me ono: "znam da imaju problema pri upisu u srednju skolu", a trebala si samo pogledati kriterije upisa u SŠ ove skolske godine.
Mislim (to ja izvlacim iz razgovora s kolegama) da su rijetke skole u kojima je raspodjela vladanja po Gaussovoj krivulji.
Probat cu iskopati postotak pojedinog vladanja u nasoj skoli pa napisem.
Ako je nešto nejasno i siva zona onda ne bi trebalo imati kriterije već bi trebalo ostaviti na prosudbu učiteljima/razrednicima.
Nespretno sam se izrazila. Nije to siva zona, u stilu da se ne zna tko pije, a tko placa. Vladanje se ne ocjenjuje jednostrano, uvijek se uzima u obzir siri kontekst kao npr. ucenikovo ponasanje prije i nakon odredenog postupka.
I ostavljeno je na prosudbu cijelom Razrednom vijecu.
Enela, ruku na srce često se ne zna ni tko pije ni tko plaća. Ako radiš u školi vjerovatno znaš da je to tako, a ako nije reci u kojoj si školi-odmah pakiram kofere! :mrgreen:
ni u jednom trenu nisam pomislila da je to djelo jedne uciteljice. izmedju ostalog, razgovarali smo s njom i znamo da su to pravila skole kojih se i oni i mi i djeca trebamo pridrzavati, svidjela se nama ili ne. da se mogu bolje srociti, mogu, vidjeli smo na primjeru kojeg je (mislim) jelka linkala.
nisam u ovom slucaju subjektivna i ne bojim se za vladanje mojeg djeteta, nego mi naprosto, napisano i procitano, nije bilo prihvatljivo.
razloge sam navela na prethodnoj stranici.
sami kriteriji uz tvoje pojasnjenje kako se o vladanju raspravlja su mi razumljivi i prihvatljivi.
nisu oni dodaci kriterijima "ako postoji samo jedan kriterij iz dobrog/loseg, nema uzornog/dobrog, jer, kao sto je nekoliko nas napisalo, neka djeca nemaju samoinicijativu jer su takva. i to nema veze s odgojem i postivanjem pravila.
ti dodaci su glupi i dovode do apsurda.
narocito jer ispada da je najvaznije ukalupiti, staviti ih u tablice. rasclaniti djetetovo ponasanje na x faktora i sortirati ga prema tablici uzorno/dobro/lose i onda prema formuli u dodatku "ako..." donjeti ocjenu.
tako ispada. ne znaci da je tako, ali tako ispada.
ako ces mi uzeti za zlo sto nisam uocila promjenu da se vise vladanje ne boduje od ove godine, onda fakat... od 2010. se bodovalo. do 2010. se nije. za 8 godina, ko zna hoce li. onda kad ce meni, mom djetetu biti bitno. mozda tada bude ko u svedskoj (mislim da je uciteljica navela tu zemlju ko primjer) gdje se i prilikom zaposlenja gleda ocjena iz vladanja iz osnovne i srednje i da je ona jednako bitna ko i iz znanja.
Ma nisam ti uzela za zlo, strecnulo me :D
Tko zna, mozda je skola imala problema pa je to tako formulirala, a mozda si jednostavno nije dala dovoljno truda.
Malo je offt, ali bilo je slucajeva kad su profesorima roditelji prijetili osobnim tuzbama ukoliko ne ukinu pedagosku mjeru (koja je u tom slucaju stvarno bila opravdana), tako da skole i nastavnici u tome plivaju kako misle da je najbolje.
Trampolina, sad si me zaintrigirala, zar se kod vas (pretpostavljam da radis u skoli) ocjena iz vladanja drugacije kroji? Stvarno me zanima kako.
Btw, i mi nastavnici bi voljeli znati sto ce i kako ce biti barem do kraja tekuce sk.god. Cesto o promjenama saznamo prije iz dnevnih novina nego sto su skole sluzbeno obavijestene.
ako ce biti strogi i stvarno ici po tim pravilima onda ce jako malo djece imati uzorno vladanje, sto je meni ok i realno
ako nece strogo primijenjivati pravila, onda ce vecina imati uzorno, manji broj dobro, a skoro nitko lose...sto je isto ok
nasa uciteljica je rekla i sama da je nemoguce neke stvari ocekivati od djece, recimo da ne trce po hodniku
ali mi se cini logicno da jednom i prestanu trcati
neka djeca ce to vrlo brzo usvojiti, vecini treba duze, a neka nece ni nakon sto opomena
tako i za sve ostalo
onaj primjer s pomaganjem samoinicijativno i na poticaj ja gledam tako da ako dijete vidi da nekom treba pomoc (znaci, po potrebi!) ili ga netko pita za pomoc da pomaze, a ne da mu uciteljica treba rec da pomogne ili posudi ili podijeli s kolegama
a ne da ide okolo ko jehovin svjedok i nudi pomoc
pa sjetite se samo primjera iz svojeg skolovanja, nikad mi nisu bili jasni ljudi koji se grcevito trude da slucajno netko ne bi nesto od njih prepisao. nije sad vazno prepisivanje i jel to ok ili ne, nego samo taj segment kad netko ne podnosi ideju da netko od njega prepisuje, ili ko nikad ne sapce drugima. ja bi rekla da takvi ljudi bas i nemaju razvijenu empatiju i kolegijalnost. i mislim da ce prije dobiti uzorno vladanje onaj tko zeli pomoc pa cak i u takvim stvarima nego netko tko ne zeli.
i sramezljivost tu uopce ne stvara problem, neko moze bit sramezljiv, ali ce pomoc ako vidi da treba, ili ga netko pita, a neka djeca nece iz principa jer su samoziva ili sebicna, a inace su samouvjerena i otvorena
Nije istina meda, sramežljivost itekako stvara probleme (meni do tko zna kojeg razreda). Osim toga, svako dijete svoja priča, a pokušava ih se staviti pod isti nazivnik ne kažem da ne treba, ali je dosta...zahtjevno).
Enela, kod nas su do prije dcije godine uglavnom svi bili uzorni, a u stvarnosti baš i nisu (ne znam jel se što promijenilo, bila sam leteća radi porodiljnog i roditeljskog). I zbilja živim u uvjerenju da je tako u većini škola, ajde baš mi je drago da imam krivu sliku.
eto nama prostora za nametanje ritalina i slicnih lijekova za djecu sa dijagnozom...
na zalost more djece stize u skolu nodgojeno, divlje i nisu svjesni svijeta oko sebe a u skolu se u hr krece stvarno kasno i u dobi kada bi djeca vec trebala imati osvjestnu kulturu ponasanja u grupi. sto da radi jedna uciteljica u razredu sa 30+ klinaca
hrvatsko skolstvo je izabralo model da se djecu stavlja u grupe prema kronoloskoj starosti a ne prema emocionalnoj i socijalnoj starosti, po meni je tu problem. pritisak "ne padanja razreda" je kulturoloski nametnut i po meni bi se ipak trebalo pozabaviti i time.
ako ih se vec ne moze razvrstati po socijalnoj i emocionalnoj zrelosti mozda bi rjesenje bilo unutar skole imati napredne i manje napredne razrede?
mene zanima na koji su nacin na pocetku skolovanja ucitelji upucivali djecu u to kakvo se ponasanje od njih kroz skolovanje ocekuje. da li je na nivou nek skole usvojen model ponasanja i kako je promoviran
kod nas je konkretno model kojim se pokusava suzbiti nasilje i uci ih se da ne diraju druge, da ako im neko kaze da ne zel kontakt s njima da se to postuje. podbadanje, vrijedjanje, tucnjave su zabranjeni (i to na nivou da ce dijet odltiti iz skol ako j agresivno. ako se roditelj postavi agresivno prema bilo kom iz skole dijete jemomentlno iskljuceno iz skole)
djecu se upucuje da budu tihi na satu, da ne progovore dok im se ucitljica ne obrati. po skoli se hoda, ne trci
imaju rzlicit sistme nagradjivanja, skupljaju bodove i popunjena knjizica sa bodovima donosi nagrade tipa 15 minuta igranja za kompjuterom ili smije na igranje van sa frendom kojeg odabere 15 ili 30 minuta u periodu kad se radi nesto samostalno a nije predavanje
i kad se krene tako sa 4 godine, kad su u skoli svaki dan 6 solarnih sati onda se od njih moze i traziti odredjno ponasanje jer im je objasnjeno sto je pozeljno ponasanje. ako ti ocekujes od djece da se sama po sebi ponasaju kako si je uciteljica zamislila a nemas izkoordiniran model na nivou skole i nikd im nije jasno i glasno izgovoreno sto se trazi to je stvarno veza sa jako losom komunikacijom koja j kao i svaka veza sa losom komunikacijom u startu osudjena na propast.
kako iza sebe imam vec sedam godina skolovanja lol, ne mogu reci da znam nabrojati na koje nacine su upucivali, ali je suludo reci da nisu
pa i vecina djece se ponasa ipak prema ocekivanjima, a ne zato jer citaju misli
evo npr moj se sad vratio s maturalca, prije maturalca profesorice su im rekle sto ocekuju od njih i rekle su im koja prijasnja ponasanja kojima su svjedocile na maturalcima nisu bila ok ili su bila opasna po zivot
mislim da ih je vise najvise taklo to sto im je rekla - na maturalcu vi ne prezentirate samo sebe, nego i svoju obitelj, odgoj, svoje profesorice, svoju skolu, svoj grad, sve ste to vi na maturalcu
sinoc kad se vratio, s iznimnim ponosom je rekao da su se ponasali sjajno, da su ih profesorice hvalile i rekle da bi svugdje s njima
a rijec je o tinejdzerima, nelobotomiranim