Prava candida dijeta ne bi trebala sadržavati kruh, tijesto, rižu, kukuruznu krupicu, voće isl. Ja sam odlučila poslušati upute koje sam dobila od doktorice jer se ne usudim na svoju ruku slagati jelovnik bez navedenih namirnica (smatram da se to smije samo uz savijet nutricioniste i dodatak suplemenata). Ima po forumima dosta ideja i recepata, roditelji se svakako snalaze.
Prvi korak je u našim glavama, kada mi to prihvatimo djeca su najmanji problem.
Moj u vrtić nosi svoju kutiju za hranu ali je i već dovoljno zreo da odbije ako mu netko ponudi slatkiš ili nešto drugo, uglavnom naučio je da smije jesti samo ono što mu ja pošaljem. Ja sama pečem kruh,nešto poput ličke prosenice , bez kvasca sa raznim žitaricama (meljem u mlincu za kavu heljdu, ječam, raž, pir, zob, proso, lan itd),ne smije svinjsku mast pa stavljam maslinovo ulje. Ne smije kravlje mlijeko ali voli sojin jogurt, krem juhe od raznog povrća (tikve, cvjetača, korabica, rajčica) jede barem 2 puta dnevno, meso ili ribu za ručak (moj ne smije morsku ribu pa jede pastrvu).
Za užinu mu šaljem obično kruh koji sam navela sa svježim kozjim sirom (malo ga pomiješam sa kozjim jogurtom + mrvicu soli), puretinu lagano pečenu i tanko rezanu na kruh,file pastrve na kruh, sojin jogurt i kruh, ponekad pirov griz na sojinom mlijeku zaslađen stevijom, ako voli sirovo povrće možeš mu staviti u sendvić ili složiti salatu -moj to nikako ne voli, kiselu jabuku.. Zna da od napitaka smije samo vodu.
Kažem, daleko je to od prave candida dijete ali obzirom da smo na neke stvari intolerantni i da je dijete izbirljivo ovo je vrhunac. Gledam da kod kuće jede što manje ugljikohidrata i škroba, u vrtiću je ovo za sada jedino što sam uspjela smisliti. Uz to mu dajem dosta češnjaka i ekstra djevičansko kokosovo ulje.
Važno je krenuti i biti ustrajan i dosljedan. Moje je dijete razgovaralo s doktoricom u 4 oka (žena govori slovenski a on ima teškoće u razumijevanju govora) i tako ju je dobro razumio i ozbiljno shvatio da ja od prvog dana nemam što dodati. Rekla mu je da će mu jedan dan dati zeleno svjetlo za neke od namirnica i to ga drži.