baci naravno dr. cekas odobrenje svaki mjesec dok pogleda kks
Printable View
baci naravno dr. cekas odobrenje svaki mjesec dok pogleda kks
Da vam opišem svoje svježe iskustvo s heparinom preko HZZO. Danas sam došla iz Petrove gdje sam ležala 4 (!) dana. Krenimo ispočetka. Moj ginekolog je na temelju mojih nalaza (PAI 1 4g/4G i jedan spontani pobačaj) odlučio uputiti me u Petrovu kako bi ondje uputili prijedlog Povjerenstvu da mi se odobri korištenje heparina u trudnoći. U tu svrhu mi objašnjava da ću ležati jedan dan u bolnici jer je takva procedura. Prije toga sam jednom bila na pregledu na odjelu Patologij atrudnoće 2 kod jednog dragog doktora i sve smo dogovorili.
Dolazim u ponedjeljak, zaprimaju me, smještaju u sobu i taj dan me nitko živ ne pita ništa.
Iduće jutro mi vade krv zbog KKS i dajem urinokulturu. Napominjem kako imam nalaze koji dokazuju da sam mutirani homozigot 4G/4G. Na viziti predstojnica odjela zaključuje kako nalaz nije dovoljan da bi dokazao rizik od trombofilije i traži da mi se vade D-dimeri. Ako su povišeni, poslat će zahtjev za heparinom Povjerenstvu.
Treće jutro mi vade krv i u 12:00 sati imam nalaz D-dimera - povišeni. Dolazi mi jedna mlada odjelna liječnica i kaže da će bolnica poslati zahtjev kojeg ja supotpisujem. Lakše mi je jer sam mislila da smo riješili problem i mogu idući dan kući.
Navečer dolazi "draga" prestojnica i kaže kako na njihovom internom povjerenstvu zahtjev nije prošao, kako zbog takvog nalaza sigurno neću imati pobačaj i ako hoću, neka si ih kupujem sama. Na moju konstataciju kako sam već jednom ipak imala pobačaj, ona odgovara: "Samo jedan?". Preskočit ću detalje o živciranju i nelogičnosti cijelog postupka - šalju zahtjev, pa ne šalju, pa poništavaju,...I vrhunac - dolazi sestra s inekcijom i kaže: meni piše da ja vama moram dati inekciju i spiči mi inekciju. Ja zbunjena ko da me mokrom krpom mlatilo pitam - ok, a zašto ste mi dali sad inekciju? Je, tak mi piše, al bute si ih sami kupovali dalje.
Najbolje od svega - na otpusnom pismu piše nastaviti s terapiom Fraksiparinom!!! Iako oni smatraju da mi ne treba. Ali to prepruče na pismu.
Danas me konačno puštaju iz tog ćumeza gdje se ne zna tko pije, tko plaća i odlazim kod svojeg ginekologa da mi da privatni recept.
U cijelom postupku je tisuću nelogičnosti, bezobraštine i nepotrebnog zadržavanja u bolnici 4 dana (valjda da poberu lovu za krevet). Imam sreću da si mogu priuštiti inekcije ali što tko nema novaca? Zar će takvoj ženi odgovoriti - pa samo jedan pobačaj ste imali!?
Mislila sam poslati žalbu HZZO ali pazite što mi je šefica odjela rekla: "I nemojte se žaliti jer vaš liječnik može samo imati problema zbog toga".
I rest my case.
Zaboravih dodati - pored svih nalaza iz Petrove, napravila sam privatno nalaz aktivnosti PAI u krvi. Pokazao je povišenu aktivnost.
A mi naivke mislile da indikacija ili postoji ili ne :roll:
Jesi li dobila odbijenicu u pismenom obliku? Ako jesi, ja bih ponovo predala zahtjev i priložila otpusno pismo. HZZO je onom uredbom na koju imaš link gore oprao ruke od svega. Još uvijek čekam njihov odgovor na upit.
Meni su u otpusnom pisali da sam boravila 1 dan duže... Nisam se žalila, ali sam trebala.
prošla sam istu proceduru, u kojoj sam primljena jedan dan, a drugi dan išla doma, tako da ne kužim šta su te toliko držali, a ovo je čista muljaža-bolnica nema para pa nisu usuglašeni na kome da štede
sjećam se prvog susreta s prof u kojem nam ponavlja nekoliko puta-al nemojte tražit povrat novca za kupljeni heparin do otkucaja, mi-nećemo, on nama-to svi kažu pa traže, mi opet -al nećemo, on ponavlja isto još dvaput, to ko ovo-al nemojte se žaliti....
postoji neko nepisano pravilo da moraš imati min tri spontana prije nego te uopće pošalju na neko testiranje, a onda i odobre eventualno heparin...
ja sam "imala sreću" pa sam prije treće trudnoće (jedine s heparinom) imala "samo" dva prijevremena poroda od kojih jedan s blizancima koji nisu preživjeli...
:-(
a o Petrovoj patologiji trudnoće...ja sam dobila nalaz OGTT-s sa svojim imenom i prezimenom s trudničkim šećerom za komu!!!
btw, zaboravila sam napomenuti da ja to jutro nisam pila slatku vodicu... :roll:
Ono što mene u ovoj jadnoj državi ljuti i rastužuje je:
- da li pacijent s potvrđenom dijagnozom mora unaprijed znati kod kojeg doktora je uputno ići da bi dobio odgovarajuću terapiju
- da li pacijent mora doista otići najprije privatno liječniku da bi ga ovaj u bolnici uopće uzeo u obzir
- da li je nužno da pacijent zna sve detalje svoje dijganoze - posljedice, liečenje, doze, potrebne pretrage, jer se o tome očito NITKO ne brine u bolnici i na kraju vam nitko ništa ne savjetuje, kamoli napiše
- da li stvarno moramo biti svoji vlastiti liječnici jer na mjestu kao što je Klinika za ženske bolesti i porode (ne sesvetska ginekološka ambulanta!), odjelu Patologija trudnoće - neće se posvetiti vašem slučaju ako niste njiho privatni pacijent, neće vam objasniti rizike, neće vam odobriti ono što po dijagnozi morate dobiti, neće ih bit briga ako imate pobačaj jer, "imali ste samo jedan" dosad.
Ja sam potpisala zahtjev koji je upućen povjerenstvu i na koji se ono pismeno očitovalo. Ti dakle zahtjev nisi uopće ni predala... A vidjet ćeš kad opet odeš kako to šljaka, dobije li se obrazac ili moraš pisati sama. Uglavnom, iskopiraj svu svoju med. dokumentaciju i nosi sa sobom na konzultacije. I ne daj se van dok ne predaš pismeni zahtjev.
Mislim da je ovu nakupinu muljatora, diletanata i poslušnika vrlo upitno nazivati državom. ;-) :lol: Ah... :-(