A i to ti sve ovisi o datumima... meni su kad sam predavala papire u 2.2012. gledali 2010. godinu, tek od 1.3. gledaju 2011.
Printable View
A i to ti sve ovisi o datumima... meni su kad sam predavala papire u 2.2012. gledali 2010. godinu, tek od 1.3. gledaju 2011.
drugim riječima, ako rodi prije Veljače onda pitanje hoće li i to proći za treću godinu.. strasno. :(
da ne govorim da imaju i kredit i usteđevinu za klince koju će morati dići.. a uz standard, tekuće mjesečne troškove.. Uzas!
drugim riječima, ako rodi prije Ožujka onda pitanje hoće li i to proći za treću godinu.. strasno. :(
da ne govorim da imaju i kredit i usteđevinu za klince koju će morati dići.. a uz standard, tekuće mjesečne troškove.. Uzas!
Možda da razmisli o povratku na posao na pola radnog vremena, ipak bi dobila osjetno više, a tako bi i mogla dulje biti s klincima.
Teško je toliko detaljno planirati sada. Uostalom, uvijek može probat ostat kući, pa ako ne ide vratit se na posao puno radno vrijeme ili na pola.
Molim za objašnjenje, ako itko zna.
Situacija je ovakva:
Zaposlila sam se na neodređeno od 1.06.2011., i to kod poslodavca kod kojeg sam radila i prije (ugostiteljski objekt), ali s obzirom na studij (izvanredni student) taj se odnos prekidao i zapocinjao kako je meni pasalo s obzirom na ispite i ispitne rokove (poslodavac inače nikada ne zapošljava na određeno nego uvijek na neodređeno).
Nedugo nakon toga sam saznala da sam trudna, radila sam do 1.09. i tada otvorila komplikacije. Kako nisam imala uvjet od 12 mjeseci prijave bez prekida (niti 18.mj u posljednje 2 godine), na komplikacijama sam dobivala 831kn, a od otvaranja porodiljnog 1663kn. Rodila sam u siječnju 2013.
Ovo mi nije jasno: prvih 6 mjeseci sam dobivala taj iznos od 1663kn, a sad mi je naknada u 7 mjesecu ove godine došla 2200kn, a u 8 mj. 2660kn. Zašto je to tako jer sam očekivala i dalje onih 1663kn?!
E sad, pitam iz tog razloga što sam opet trudna, u 13-om tjednu (termin 25.03.2013.) i neznam sad sto mi je raditi. Da li prekidati ovaj rodiljni dopust, pa otvoriti komplikacije? Ili čekati da ovaj završi, pa mjesec/dva bolovanja prije novog porodiljnog? Gledano naravno s financijske strane.
Je li moguće da se naknada povecala jer se 1.06.2012. ispunio onaj uvjet od 12 mjeseci prijave staža pa mi se sad počela računati naknada prema visini plaće?
Uglavnom, unaprijed hvala na odgovorima.
mare_ri, dobro došla!
dakle, naknada na roditeljskom ti se podigla postepeno do maximalne zbog toga što si u međuvremenu ispunila uvjet staža osiguranja s osnove rada (12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci u prekidima).
ako odmah nakon roditeljskog dopusta ideš na komplikacije u trudnoći, naknada će ti iznositi 831 kunu, a rodiljna 1663 kune. Ako odradiš 3 mjeseca i ostvariš 2 isplate plaća u mjesecu prije komplikacija, naknada će biti obračunata s osnove isplaćenih plaća (i tako će iznositi samo bez limita za novi rodiljni dopust).
mamma san hvala puno na objašnjenju!
Tako sam i ja mislila al nisam bila sigurna.
Znači kad bi odradila 3 mj onda bi mi se i nova porodiljna naknada računala po prosjeku tih isplaćenih plaća?
da
Hvala jos jednom!