javi kad odradiš :)
i ja ću pisati svoje sljedeće korake...
Printable View
javi kad odradiš :)
i ja ću pisati svoje sljedeće korake...
Mi smo dobili epipen na preporuku alergologa dr. Voskresenski. J. je ige na lješnjak razred 4, na grinje razred 6. Nakon što smo obavili kompletne nalaze doktorica nas je posjela i objasnila nam da ju brine alergija na lješnjak ne samo zbog nalaza nego zbog dvije epizode koje smo imali vezano za lješnjak a opisala sam u gornjem postu. Prepisala je čak dozu za odrasle jer temeljem svega smatra da bi doza za djecu bila preslaba.
Napisala nam je pisanu preporuku za epipen koju smo morali odnijeti i u vrtić i recept. Epipen ne pokriva zdravstveno osiguranje već ga u cijelosti sami plaćamo. Cijena jedne injekcije je 400 kn, a mi kupujemo po 2 jer jedna mora biti u vrtiću. Mana Epipena je da ima kratak rok trajanja cca 6mjeseci. Izdatak je popriličan.
jelena.o je točno napisala kako se primjenjuje, zapravo je vrlo jednostavan za primjenu.
U gornjim postovima je mislim Kaae spominjala pitanje kada ga primjeniti. Nama je doktorica rekla, odnosno ne samo rekla nego i napisala da ga treba primjeniti kod pojave bilo kakvih simptoma a da su vezani naravno uz konzumaciju lješnjaka ili hrane koja bi potaknula takvu reakciju. Znači crvenilo, svrbež, urtikarija, povračanje, nesvjestica, o nekakvom gušenju da i ne pričam. Rekla nam je da je bolje primjeniti uzalud nego da bude prekasno jer da se može doslovce raditi o sekundama ili minuti-dvije kad može biti prekasno.
Nakon što smo ga nabavili bili smko na sastanku u vrtiću sa zdravstvenom djelatnicom koja je onda obučila tete kako ga primjeniti i kada.
Meni ni nakon svih nalaza Epipen nije pao napamet tako da sam se i sama iznenadila kad nam je doktorica preporučila. Ne želim uopće preispitivati mišljenje doktorice, možda treba, možda ne treba, vjerujem joj da uz dugogodišnje iskustvo i znanje zna šta radi i govori i da vjerojatno ne prepisuje Epipen bez razloga i olako.
Isto tako nam je napomenula da je alergija na lješnjak jedna od onih kod kojih je najmanja vjerojatnost da će proći s vremenom te nam je spominjala mislim hiposenzibilizaciju kad bude malo veća.
E, da Epipen nabavljamo u Gradskoj ljekarni na Trgu u Zagrebu. Vrlo brzo ga nabave, nekada ga čak imaju odmah ili ga dobiju za dan-dva. Probali smo i preko one privatne ljekarne na Dolcu ali tamo su nam dali cijenu od 750,00-1.500,00 kuna.
Ja sam u Americi.
EpiPen ovdje dolazi u kutiji s dva injektora i ne moze se kupiti samo jedan. Nama pokriva osiguranje, placamo samo participaciju (oko 3% cijene). Puna cijena kutije je oko $500. Imamo dva u vrticu, dva kod kuce tj. uvijek s nama, iako se ne ocekuje da ce trebati ijedan, kamoli dva.
Kako su nam objasnili - u situacijama kad je moguce da je reakcija alergijska, daje se EpiPen, zove hitna, a kasnije razmislja je li trebalo ili nije. Nema nuspojava kod inace zdravih ljudi (ovo je sad vrlo pojednostavljeno), osim lupanja srca, tako da ce svakako manje stetiti nepotrebno ubrizgan EpiPen nego alergijska reakcija gdje se EpiPen nije dao, ili nije dao na vrijeme.
Moze kroz odjecu, kako god, nema veze. Daje se cijela doza, sto znaci da se drzi desetak sekundi. Ako nema poboljsanja nakon 5 minuta (a sve dok se ceka hitna), ubrizgava se i drugi. Injekcija se nikako ne smije dati u guzicu ili ruku, obavezno u vanjski dio bedra. Najlakse za odrediti kamo je napraviti gestu rukom i zamahnuti sam sebi prema bedru (s obzirom da je Epi prvenstveno autoinjektor). Igla izlazi sama, a kad se injekcija izvuce iz tijela, igla ce se uvuci. Stvarno je napravljeno tako da je moze dati i samo dijete.
mitovski zašto ne kupiti samo jedan koji nosiš kad i dete u vrtić
tak je meni zdrastvena rekla za ventolin, pa ja njoj da to ne mogu ostavit u vrtiću, nego da ću nosoit svaki dan kad dete dođe.
Ja takve atvari imam u ruksaku, zemem dete i ruksak
Bila sam jučer kod doktorice na razgovoru za cijepljenje.Ali, naravno pošto ima jaje razred 3, cijepljenje do daljnjega
odgođeno. I nikako ne ići u Sloveniju i Bosnu.:mrgreen: